/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 1 nummer 3

jaargang 42, 2 december 1999


Nieuws

Untitled Document Gevolgen technologische ontwikkeling goed in kaart gebracht

Het Rathenau Instituut, een van de instituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, vervult haar taak om onvermoede gevolgen van technologische ontwikkelingen in kaart te brengen goed. Kritische kanttekeningen worden geplaatst bij de geringe impact van het instituut en het netwerk met de wetenschap.

Het instituut moet meer samenwerken met gekwalificeerde onderzoekers van universiteiten, bijvoor-beeld in de vorm van detachering. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het evaluatierapport Niet kiezen, maar verhelderen van de commissie Van Gelder. Minister Hermans heeft het evaluatierapport over de werkzaamheden van het Rathenau Instituut (1992-1998) 29 november in ontvangst genomen. In 1994 is afgesproken het Rathenau Instituut iedere vijf jaar te evalueren. Naar aanleiding van het evaluatierapport en de eerder verschenen evaluatie van de Stichting WeTen, zal minister Hermans samen met zijn collega van Economische Zaken in het voorjaar van 2000 een nota over wetenschaps- en techniekcommunicatie aan de Tweede Kamer sturen. De commissie adviseert het instituut minder te streven naar een afgewogen eindoordeel in haar rapporten en meer scenario’s te schetsen. De gevolgen van die scenario’s kunnen in maatschappelijke debatten worden verhelderd. Het instituut kan ook een belangrijke bijdrage leveren aan politieke besluitvorming door een netwerk op te bouwen van wetenschappelijk onderzoekers waaruit snel geput kan worden om beperkte, maar relevante informatie aan te leveren. In de toekomst zou het Rathenau Instituut zich volgens de commissie niet meer alleen op het parlement moeten richten.

De evaluatiecommissie die de minister heeft ingesteld, stond onder voorzitterschap van het oud-Tweede Kamerlid drs. W.J. van Gelder, met als leden prof. dr. W.M.J. van Gelder, decaan van de Faculteit Technologiemanagement van de Technische Universiteit Eindhoven, prof. dr. J.B. Opschoor, rector van het Instituut of Social Studies en prof. dr. D.J. Wolfson, voormalig lid van de WRR, nu lid van de Eerste Kamer./. /.

Untitled Document Emeritus hoogleraar prof.dr. Derk Heikens ontvangt erepenning

Emeritus hoogleraar Prof.dr. Derk Heikens heeft dinsdagmiddag 30 november uit handen van rector magnificus prof.dr. Martin Rem de erepenning van de Technische Universiteit Eindhoven ontvangen.

Heikens kreeg de penning voor zijn niet aflatende inzet om het onderzoek naar polymeren op de TUE te stimuleren. Met de oprichting van het laboratorium voor Kunstoftechnologie legde Heikens de basis voor de huidige toppositie die de TUE inneemt op het gebied van polymeren. Rem reikte de medaille uit aan het eind van het symposium ‘Veertig jaar polymeren in Eindhoven’ waar Heikens behalve spreker ook eregast was. “Ik heb deze penning eigenlijk niet verdiend”, zei de emeritus hoogleraar nadat hij de penning ontvangen had. “Je doet zoiets nooit zelf, ik heb alleen iets opgestart. Eigenlijk is deze penning vooral erkenning voor het werk van al die afstudeerders en promovendi. Het is aan hen te danken dat het onderzoek naar polymeren op de TUE zo’n succes geworden is.”

De erepenning van de TUE wordt gemiddeld drie keer per jaar uitgereikt aan mensen die in inhoudelijke of bestuurlijke zin veel voor de TUE hebben betekend. De rector bepaalt wie de penning krijgt. Het was de derde keer dat de penning dit jaar uitgereikt werd. Eerder dit jaar mochten prof.dr. Jos Baeten en prof.dr. Herman Bouma de penning in ontvangst nemen. In de regel krijgen alleen hoogleraren de onderscheiding. In 1998 werd de penning slechts één keer uitgereikt, 1997 kregen drie mensen de penning./. /.

Untitled Document Woods ontwerpt nieuwe beelden voor universiteit

Lebbeus Woods gaat nieuwe tekeningen maken voor de kunstwerken die vernietigd zijn. Die afspraak hebben de faculteit Bouwkunde en Woods gemaakt.

Enkele weken geleden zijn negen objecten van Woods hand per ongeluk weggegooid, toen ze in de kelder van het Hoofd-gebouw opgeslagen stonden. Van een schadevergoeding is vooralsnog geen sprake. Woods gaat in dit verband ook samenwerken met prof.ir. Bert Dirrix voor de nieuwe huisvesting van Bouwkunde.

De vernietigde beeldengroep van Woods, ‘The Cybernatic Circus’, was gemaakt tijdens een workshop in Zwitserland, naar een scenario van en onder leiding van Woods. Daarna werden ze naar Eindhoven getransporteerd voor een ten-

toonstelling van Woods in de Witte Dame. Na afloop van de tentoonstelling kreeg Bouwkunde ze in permanente bruikleen. Tekeningen van de vernietigde werken waren er niet, dus Woods gaat nu nieuwe ontwerpen maken voor één of meerdere beelden ter vervanging van de oude. De werkplaats van de faculteit zal de beelden, een combinatie van plastic en metaal, gaan vervaardigen. Het worden geen replica’s van de weggegooide beelden, maar ze vormen een nieuwe vertaalslag van zijn plastisch werk. Waar de nieuwe beelden komen te staan is vooralsnog niet duidelijk, dat kan zowel in het nieuwe gebouw als elders op de TUE zijn.

Verder gaan Woods en prof.ir. Bert Dirrix samenwerken. De Hermitage, het eerste gerealiseerde ontwerp van de architectuurtheoreticus en –criticus Woods, wordt verwerkt in het nieuwe gebouw van Bouwkunde, waar Dirrix het ontwerp voor heeft gemaakt. Woods is al een zaterdag uit New York overgekomen om met Dirrix te overleggen en te brainstormen.

De Hermitage, een metalen beeld, was in principe tijdelijk aan de gevel van de Witte Dame bevestigd. Met name door protesten van de biblio-theek en de Design Academie Eindhoven moest het daar weg. De faculteit Bouwkunde ontfermde zich over het kunstwerk en gaf het een plaats in de nieuwbouw.

Nu Woods aan de herplaatsing meewerkt is de kans groot dat het ijzeren beeld niet in zijn oorspronkelijke vorm in het gebouw komt, maar dat het wordt aangepast aan de nieuwe locatie. Daarmee werken Dirrix en Woods voor de tweede keer samen, aangezien Dirrix ook het ontwerp voor de Witte Dame maakte. /. /.

Untitled Document Weer loos brandalarm

Evenals op dinsdag 23 november ging op donderdag 25 november het brandalarm in het Hoofdgebouw af. Dat werd niet veroorzaakt door brand, maar door renovatiewerkzaamheden. Als er in het gebouw wordt gelast of breekwerk wordt uitgevoerd, ontstaat er een verdichting van zuurstof die de brandmelder interpreteert als rook. Daarop treedt het alarm in werking, terwijl er van een echte brand geen sprake is. De brandweer probeert dit te voorkomen, maar kan niet altijd vooruitlopen op alle werkzaamheden in het Hoofdgebouw.

Bijkomend ongemak is dat de draaideur van het Hoofdgebouw bij een brandmelding automatisch stopt en in de vluchtstand komt te staan, waardoor alleen de middelste deuren gebruikt kunnen worden. Nadat de apparatuur in de centrale is gereset, moeten de deuren met meerdere mensen in de goede stand geduwd worden. /. /.

Untitled Document Nieuwjaars-bijeenkomst

Het College van Bestuur nodigt de universitaire gemeenschap uit voor een nieuwjaarsbijeen-komst op maandag 3 januari 2000. Ook dit jaar wordt er weer een videofilm vertoond, waarin teruggeblikt wordt op hoogtepunten van de universiteit uit het afgelopen jaar.

Vervolgens zal de voorzitter van het College van Bestuur een korte toespraak houden. Studenten en (oud)medewerkers zijn van harte welkom op maandagmiddag 3 januari 2000 om 16.00 uur in de Blauwe Zaal van het Auditorium. Aansluitend volgt er in de Senaatszaal een receptie.

Boek over

studenten in Eindhoven

‘Student in Eindhoven; de geschiedenis van het Eindhovens Studentenleven 1957-2000’, zo luidt de titel van het boek dat volgende week donderdag verschijnt. Diezelfde dag brengt de Eindhovense bigband Studentproof de cd Fresh-Outa-School uit. Op 9 december om 13.00 uur worden zowel het boek als de cd gepresenteerd in de Senaatszaal van het Auditorium. Bigband Studentproof speelt met volle bezetting een aantal nummers van de cd.

Senioren-

academie

Belangstellenden voor het cursusaanbod van de Seniorenacademie Brabant kunnen woensdagmiddag 15 december op de TUE terecht. In de lokalen 12 en 13 van het Auditorium wordt vanaf 13.30 uur informatie gegeven over de academie en het cursusaanbod. Van 14.00 tot 16.00 uur is er een informatiemarkt en zijn er enkele mini-colleges. Sinds januari ’90 verzorgt de academie in het voor- en najaar cursussen voor ouderen. Daarmee wil de academie ouderen de gelegenheid bieden om kennis te maken met hoger onderwijs en zich te oriënteren op wetenschap. /.

Untitled Document Disco-reactor maakt polymeren precies op maat

De Disco-reactor heeft iets weg van een koffiezetapparaat. Maar meer dan dat ook niet. Het eerste koffiezetapparaat dat 15.000 volt verbruikt, waar bovendien een 1200 watt sterke stroboscoop in verwerkt is die de intensiteit van het zonlicht twaalf keer overtreft moet immers nog gemaakt worden. De reactor maakt gebruik van een stroboscoop die in een disco niet zou misstaan. Daarmee worden polymeren gemaakt die allemaal exact even lang zijn. Het is volgens initiatiefnemer dr. Alex van de Herk de eerste reactor ter wereld die hiertoe in staat is. “We kunnen zo in heel weinig tijd een liter polymeren maken waarvan de ketens allemaal precies even lang zijn.” De GTD werkte 2,5 jaar aan de bouw van het apparaat. De machine is ontwikkeld binnen de vakgroep Polymerenchemie en Kunststoftechnologie van de faculteit Scheikundige Technologie. Dinsdagmiddag 30 november werd de flitsende reactor

feestelijk in gebruik genomen.

Foto: Bram Saeys /.

Untitled Document Aio’s winnen prijs met onderzoek

Drie AIO’s van de faculteit Werktuigbouw-kunde hebben onlangs vijfduizend gulden gewonnen met een ontwerp voor een brandstofbesparend aandrijfsysteem voor auto’s. Het systeem, de Eco-Drive, combineert Continu Variabele Transmissie (CVT) met een vliegwiel. Het drietal kreeg de prijs op de zevende Novem Energieconversie Dag die gehouden werd in Zeist.

Een presentatie van tien minuten was genoeg om de jury te overtuigen van de kracht van Eco Drive. De jury kende hun ontwerp de titel ‘Meest veelbelovende idee’ toe. Het drietal, Alex Serrarens, Bas Vroemen en Roëll van Druten, ontwierp een eenvoudige uitbreiding van de bestaande Continu Variabele Transmissie waardoor de motor van een auto optimaal afsteld kan worden. Het vliegwiel geeft, wanneer de auto accelereert, de motor heel even een extra zetje. De combinatie van vliegwiel en CVT zorgt voor een brandstofbesparing van 25 procent.

Het mooie van dit systeem is dat het rijplezier er niet onder lijdt. “Je kunt sportief blijven rijden”, zegt Van Druten. “Omdat het systeem de motor even een duwtje in de rug geeft bij een versnelling, kun je lekker doorrijden. Het rijcomfort blijft en je trekt net zo lekker op als met een handgeschakelde auto terwijl je toch energiezuinig rijdt.” Omdat het vliegwiel geen constant vermogen hoeft te leveren en slechts af en toe in werking treedt, kon volstaan worden met een relatief klein vliegwiel. Daardoor is het systeem ook nog redelijk compact en eenvoudig in te bouwen. Inmiddels is wereldwijd octrooi aangevraagd op het systeem. Naar verwachting zal de Eco Drive volgend jaar

daadwerkelijk ingebouwd kunnen worden in een auto./. /.

Untitled Document Nieuw interactief

studiegereedschap

Fontys-student Stephan Smetsers presenteerde vrijdag 26 november een interactief studietakensysteem dat binnenkort in gebruik wordt genomen door de capaciteitsgroep FAGO van de faculteit Bouwkunde. Met het systeem kunnen studenten op hun notebook oefenopgaven maken. De docent kan de opgaven op een eenvoudige manier samenstellen in een speciaal daarvoor ontworpen editor. Het programma biedt ondermeer de mogelijkheid om studenten individuele, unieke studietaken toe te kennen. De studietaken worden bovendien opgeslagen in een centrale database die via het netwerk te benaderen is. Wanneer er genoeg studietaken in de database staan, zouden docenten in theorie geen opgaven meer hoeven te bedenken.

De applicatie bouwt voort op een systeem dat al in gebruik was bij Bouwkunde bij het vak Fysica-Licht. Het nieuwe programma biedt echter meer functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Het belangrijkste voordeel van de applicatie is volgens Smetsers dat docenten geen tijd meer kwijt zijn met het nakijken van studieopgaven. Bovendien wordt het voor studenten bijna onmogelijk de studietaken van elkaar over te schrijven./. /.

Untitled Document Sportkaart niet duurder door bezuinigingen Fontys

TUE-studenten hoeven niet bang te zijn dat ze in verband met de bezuinigingsplannen van Fontys Hogescholen veel meer moeten gaan betalen voor een sportkaart. Dat zegt ir. H. Roumen, secretaris van het College van Bestuur.

Het contract waarin de TUE en Fontys afspraken over het gebruik van sportfaciliteiten hebben vastgelegd, loopt in september 2000 af. Beide onderwijsinstellingen subsidiëren de studentensport waardoor de sportkaart nu negentig gulden kost. Maar het bestuur van Fontys heeft al aangegeven in het kader van de bezuiningen minder te willen uitgeven aan sport. Als dat inderdaad wordt besloten, dan zal dat geen gevolgen hebben voor de prijs van een sportkaart voor TUE-studenten, aldus Roumen. De sportkaart wordt met ingang van september 2000 wel duurder, maar dat heeft volgens Roumen niets te maken met Fontys Hogescholen. “Die prijsstijging hangt samen met de ingebruikname van het nieuwe zwembad dat volgens planning in december 2000 klaar zal zijn.” Studenten aan de TUE zullen volgend studiejaar 110 gulden moeten betalen voor een sportkaart./. /.

Untitled Document Workshop over twijfelen

Wie altijd twijfelt en daar meer over wil weten, moet nu snel een beslissing nemen. In januari geeft Pim Lemmens op uitnodiging van Studium Generale een workshop over twijfelen. Opgeven kan nog tot en met vrijdag 3 december, dus snelheid is geboden. Aan de hand van filosofen zoals Plato, Descartes, Nietzsche en Parmenides wordt nagegaan hoe je met twijfel kan omgaan. Deelname is gratis. Inschrijven bij Studium Generale, Auditorium 2.02. De workshop zelf is op 3, 10, 24 en 31 januari.

Workshop Studentenkerk

Kinderen en ouders; een netwerk waarbinnen iedereen zijn of haar eigen rol heeft. De Eindhovense Studenten Kerk houdt hierover zaterdag 4 december een workshop. Deze is in het ESKafé van 10.00 tot 16.00 uur, onder begeleiding van therapeut Annet Lampe. Opgeven of meer informatie via esk@esk.tue.nl of 040- 2472627.

Batavierenrace

Hoewel de inschrijvingsperiode voor de Batavierenrace op 29 april 2000 is verstreken, is er nog een mogelijkheid om aan deze estafette-loop deel te nemen. Er is nog een beperkt aantal plaatsen over. Wil je meedoen, meld je ploeg dan aan bij de Organisatiecom-missie in Nijmegen. Het telefoonnummer is 024 3615876.

/.














Website