/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 1 nummer 3

jaargang 42, 2 december 1999


Mensen

Untitled Document Joris de Groot

Dromen over supersnelle quantumcomputers

Brigit Span

Foto: Bram Saeys

Wat quantummechanica precies is, weet Joris de Groot van studievereniging J.D. van der Waals niet te vertellen. De lezing van vandaag bij de faculteit Natuurkunde die hij mede heeft georganiseerd gaat over dit onderwerp. Vanuit Oostenrijk wordt professor Rainer Blatt ingevlogen, een autoriteit op het gebied van quantummechanica.

In het onderkomen van natuur-kunde studievereniging J.D. van der Waals staat de radio aan. Een paar leden zitten achter hun laptop, terwijl de koffie pruttelt. In een speciale kast liggen de notebooks van het bestuur. “Die kast heeft het bestuur gekregen bij de bestuurswisseling. Dit bestuur is de eerste generatie die laptops kon kopen via de TUE en daarom kregen we er een kast voor”, zegt Joris de Groot (19), commissaris externe betrekkingen bij Van der Waals. In die functie onderhoudt hij contacten met bedrijven voor sponsoring, excursies en lezingen. “We houden vijf lezingen per jaar, meestal komen er mensen van bedrijven iets vertellen.” Deze keer is de lezing een stuk prestigieuzer opgezet: Rainer Blatt van het Institut für Experimentalphysik van de universiteit van Innsbruck komt spreken. Hij geeft vanaf 16.00 uur een lezing over ‘quantum computer; dream and realization’. ”Dit is voor ons de eerste keer dat we iemand uit het buitenland hebben voor de lezing. Dat komt doordat we de lezing nu samen houden met de faculteit Natuurkunde.”

Quantumcomputers zijn volgens De Groot een ‘hot item’. “Quantumcomputers zijn nu nog toekomstmuziek. De spreker is zelf experimenteel bezig op dit gebied. Er wordt heel veel over gepraat en theorieën uitgedacht, maar in de praktijk gebeurt er nog niet veel. Blatt is er wel praktisch mee bezig.” Hij spreekt vandaag vanaf 16.00 uur in zaal A 2.49 in N-laag.

Wat een quantumcomputer precies is, weet De Groot niet helemaal uit te leggen. “Ik heb het vak nog niet gehaald, ben nog bezig met kleuterquantum”, hiermee doelend op het eerste vak over quantummechanica dat gegeven wordt op de TUE. “Het gaat om opslag van data. Normaal gebeurt dat met 1-en en 0-en. Quantumcomputers kunnen dit veel sneller, omdat ze met kleinere eenheden werken, namelijk atomen. Het is nog een heel wazig onderwerp, maar wel interessant.” Hij is dan ook benieuwd naar Blatts verhaal.

De organisatie hoopt op nogal wat belangstellenden. “Normaal komen er zo’n 35 studenten op af, maar nu is het ook een lezing voor medewerkers. Bovendien is het vóór de borrel van onze studievereniging gepland.”

“Professor Blatt is gisteren per vliegtuig naar Eindhoven gekomen. Eerst bezoekt hij kennissen op de TUE, ‘s middags is de lezing, daarna gaan we uit eten met hem en de volgende dag vertrekt hij, want hij heeft vrijdag een belangrijke afspraak.”

Het organiseren van lezingen is een van de taken van De Groot bij Van der Waals. “Het is hier heel gezellig, er gebeurt van alles. Maandag bijvoorbeeld is de traditionele Sinterwaals-viering en 13 december staat een excursie op het programma naar Océ in Venlo. En we zijn bezig met de viering van ons lustrum; in oktober 2000 bestaat J.D. van der Waals veertig jaar. Dat wordt natuurlijk groots gevierd met een lustrumcongres, een recordpoging en een gala. Hoe het er allemaal precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk. Maar we zijn er mee bezig.”/. /.

Untitled Document De week van/Marieke

Marieke Ghijsen, studentassistent bij de informatie en servicedesk en studente Bouwkunde.

Deze week wordt weer een normale ‘werkweek’. Bij het ICT service bedrijf heb ik een studentassistentschap voor tien uur in de week. Dat houdt in dat ik de ene week twee keer een halve dag werk en de andere week anderhalve dag. Precies genoeg voor mij, omdat ik nog normaal wil studeren en natuurlijk volop van het studentenleven wil genieten.

De servicedesk is het meldpunt en werkplekondersteuning voor computerproblemen. In de regel zijn het studenten en medewerkers van de universiteit die contact met ons opnemen. De problemen zijn van verschillende aard, maar meestal gaat het om mail- of inlogproblemen.

Woensdag: 8.30 uur. De dag begint meteen goed. Om 9.00 uur hebben we al verschillende telefoontjes gehad en dat gaat zo de hele dag door. Gelukkig zijn we vandaag met z’n tweeën, dat neemt wat druk van de ketel. Maurice is de vaste medewerker van de servicedesk en bezit ook iets meer vakkennis. Als ik vragen krijg die verder gaan dan mijn kennis is hij er altijd gelukkig nog. Het is immers de bedoeling om alle problemen uit de wereld te helpen. Rond 11. 00 uur wordt het wat rustiger, dus is er tijd om dialin/ dailback accounts aan te maken. Dit zijn accounts voor medewerkers waarmee zij ook kunnen internetten via de TUE. De rest van de dag gaat gestaag verder, wat mensen aan de balie, natuurlijk weer telefoon en mailtjes.

Donderdag: De eerste telefoontjes laten op zich wachten, maar er zijn verschillende problemen die gisteren zijn blijven liggen. Sommige problemen of vragen kunnen wij niet via de telefoon verhelpen en daar moeten andere mensen naar kijken. Dit kan zijn omdat het zo’n specifiek probleem is dat er een specialist naar moet kijken of omdat een computer gerepareerd moet worden. Ook instellingen op de server kunnen wij over het algemeen niet veranderen, dat doet iemand anders. Als ze verholpen zijn, krijgen wij daar een melding van en dan regelen wij het, indien nodig, verder met de ‘klant’.

Als dit allemaal is gebeurd, is het alweer bijna 12.30 uur.

Tot volgende week icts! Marieke heeft nu (bijna) weekend.

/.

Untitled Document /Afscheid

Dr. Harmen Oppewal heeft zijn aanstelling bij de faculteit Bouwkunde opgegeven voor een leerstoel Retail Management aan de School of Management Studies for the Service Sector (www.surrey.ac.uk/smsss) van de University of Surrey in Guildford, Engeland. Hij heeft niet van alle betrokken collega’s persoonlijk afscheid kunnen nemen en wil daarom op deze wijze TUE’ers die hem of zijn gezin kennen, groeten en het allerbeste wensen.

/Promoties

Ir. E.H. de Groot (B) promoveert op dinsdag 7 december om 16.00 uur in promotiezaal 4 van het Auditorium op haar proefschrift ‘Integrated Lighting System Assistant (ILSA)’.

Op dinsdag 7 december om 16.00 uur promoveert drs. M.J.N. Jacobs (ST) in promotiezaal 5 van het Auditorium op zijn proefschrift ‘Creep of Gel Spun Polyethylene Fibers. Improvements by Impregnation and Crosslinking’.

Op zijn proefschrift ‘Object-Oriented Concepts and Proof Rules: Formalization in Type Theory and Implementation in Yarrow’ hoopt drs. J. Zwanenburg (W&I) op woensdag 8 december om 16.00 uur te promoveren in promotiezaal 4 van het Auditorium.

In promotiezaal 5 van het Auditorium zal op woensdag 8 december om 16.00 uur ir. S. Frings (ST) promoveren op het proefschrift ‘Organic-Inorganic Hybrid Coatings, based on Polyester Resins and in Situ formed Silica’.

/Vacatures

Hoogleraar Bouwfysica, V38409, faculteit Bouwkunde, Capaciteitsgroep Fysische Aspecten van de Gebouwde Omgeving, salaris: maximaal fl. 14.738,- bruto per maand, duur: twee jaar + uiz onb tijd, sluiting: één week.

Office Manager, V39262, faculteit Technologie Management, bureau van de faculteit, salaris: maximaal fl. 4636,- bruto per maand (schaal 7), sluiting: 10 december. /.














Website