/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 1 nummer 8

jaargang 42, 13 januari 2000


Reportage

Untitled Document Gezocht: enthousiaste studentvoorlichters

Voorlichting geven over de TUE en het studentenleven in Eindhoven, zodat scholieren een afgewogen keuze kunnen maken voor hun vervolgopleiding. Dat is de taak van de studentvoorlichters die het bureau studie- en publieksvoorlichting zoekt. Actieve eerstejaars van verschillende faculteiten en allerlei pluimage, zo luidt het profiel.

“Het lijkt net een spelletje Risk”, zegt student Mark Beckers over de kaart van Nederland die in de kamer van Marie-José Oomen en Willy Zelen hangt. Deze twee studievoorlichters bezoeken met een team van studentvoorlichters scholen voor voortgezet onderwijs en onderwijsbeurzen om studenten te informeren over studeren aan de TUE. De landkaart is gevuld met stipjes; groene voor bezochte scholen; gele voor nog te bezoeken scholen en oranje voor het onontgonnen gebied. “Daar moeten we in de toekomst nog naar toe”, legt Zelen uit, een van de studievoorlichters binnen het bureau studie- en publieksvoorlichting van de TUE. De oranje stippen concentreren zich in het oosten en noorden van Nederland. “Het is moeilijk in de omgeving van Twente, waar ook een technische universiteit zit”, zegt Oomen. We gaan binnenkort wel die kant op. Dan worden de dertig oranje stipjes ook groen.”


Willy Zelen, Mark Beckers en Marie-JosŽ Oomen bij de informatiestand van de TUE die mee gaat naar informatiebijeekomsten. Foto: Bram Saeys

In juli vorig jaar begon Oomen, samen met Zelen aan een baan op de TUE als studievoorlichter. Beide zijn afgestudeerd aan de TUE. Zelen aan de faculteit Scheikundige Technologie en Oomen aan de faculteit Bouwkunde. Op hun bezoeken aan scholen en de onderwijsbeurzen in den lande worden de twee vaak vergezeld door studenten van de TUE. “Dat komt persoonlijk over. Wij hebben hier ook gestudeerd, maar studenten staan toch dichter bij scholieren.” Mark Beckers,

tweedejaars Scheikundige Technologie, is nu een jaar studentvoorlichter. “Ik heb tijdens de training veel geleerd en dat doe ik nog steeds. Niet alleen hoe ik voorlichting moet geven, voor een groep moet spreken, maar ook hoe ik met mensen om moet gaan. De reacties zijn vaak leuk. Soms komt een scholier naar de stand die heel vastberaden is dat hij niet naar de TUE wil. Als je na het gesprek zijn ogen ziet twinkelen, omdat jij hem enthousiast hebt gemaakt, geeft dat een goed gevoel. Bovendien is het gezellig met de groep studentvoorlichters.” Beckers gaat mee naar één van de twee onderwijsbeurzen en vergezelt de studievoorlichters zo’n drie tot vijf keer per jaar naar scholen.

De voorlichting op scholen gebeurt op verschillende manieren. “Scholen bellen ons vaak op of we voorlichting willen komen geven. We kunnen onze stand opbouwen in de aula, of een voorlichtingsavond of –middag houden. Of de studievoorlichters van de afzonderlijke faculteiten bezoeken een school”, legt Oomen uit. “Tijdens de grote beurzen in Utrecht en Groningen hebben we vijftien studenten per dag nodig.” Voor het bezoeken van de beurzen en het bemannen van de stand op scholen, zijn nu zo’n tien eerstejaars studenten nodig. “Het liefst uit verschillende regio’s en van verschillende faculteiten. En ze moeten actief zijn in het studentenleven, zodat ze ook daarover kunnen vertellen. We zoeken geen mensen die alleen met hun neus in de boeken zitten.”

Of het voorlichtingswerk tot meer studenten voor de TUE leidt, kan niet met zekerheid worden gezegd. “De redenen om te kiezen voor een opleiding, zijn heel divers”, weet Zelen. “Het is belangrijk mensen goed te informeren, zodat ze kiezen voor de juiste opleiding.”/.














Website