/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Reportage
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 2 nummer 3

jaargang 42, 17 februari 2000


Cultuur

Untitled Document Fotowedstrijd en tentoonstelling Dekate Mousa

Mensen betrekken bij de tentoonstelling. Dat is de bedoeling van de fotowedstrijd die de Eindhovense studenten film- en fotovereniging Dekate Mousa heeft uitgeschreven. ‘Studentencultuur’, is de boodschap die medewerkers en studenten meekrijgen voor de in te leveren foto’s.


Voorzitter van Dekate Mousa, Coen de Jongh, aan het fotograferen tijdens het introweekeinde van de vereniging in Parijs. Foto: Patrick Kaas

“Ik weet niet of studenten en medewerkers te prikkelen zijn mee te doen aan de fotowedstrijd; er is geen grote prijs aan verbonden. Maar we proberen het toch”, zegt Coen de Jongh, voorzitter van Dekate Mousa. “Op deze manier willen we iets extra’s meegeven aan onze tentoonstelling over studentencultuur.” Zo’n vijftig foto’s die leden van de fotoclub hebben gemaakt, zijn in de maand april te zien in het Hoofdgebouw van de TUE. Elk lid levert ongeveer vijf foto’s in die samen een mini-reportage vormen over studentencultuur. “Het moet geen samengeraapt zooitje zijn, maar foto’s die samen een verhaal vertellen. Het geheel moet meer zijn dan de som der delen.”

“Volgens mij denken veel mensen: ‘ik heb nog een fotootje liggen van de intro’ en die sturen ze in. We zijn benieuwd naar het aantal inzendingen. Het moet over het studentenleven gaan en kan in drie categorieën vallen: sport, verenigingsleven of studie. De inzendingen worden beoordeeld door een jury waarin de volgende personen zitting hebben: ir. Harry Roumen (College van Bestuur), Leopold Manche (Studium Generale), Jan Kok (freelance fotograaf), drs. Fred Gaasendam (hoofdredacteur Cursor) en Coen de Jongh.

Voor de opening van de tentoonstelling worden de prijswinnaars bekendgemaakt. De tien mooiste foto’s worden vergroot en tentoongesteld in het Hoofdgebouw, samen met de foto’s van Dekate Mousa en Cycloop, een fotovereniging uit Nijmegen die ook exposeert. De meeste exemplaren zijn in zwart/wit afgedrukt. “Dat haalt de essentie meer naar voren. Kleur leidt vaak af.”

De leden van Dekate Mousa, wat letterlijk vertaald Tiende Muze betekent, komen voor het grootste deel van de TUE. Vooral veel buitenlandse studenten weten de weg naar de doka’s van Dekate Mousa te vinden. De meeste leden komen van de faculteit Bouwkunde, maar ook Scheikundige Technologie en Werktuigbouwkunde zijn vertegenwoordigd. “De meeste leden doen al iets aan fotografie. Dat kan variëren van kunstfoto’s tot vakantiekiekjes”, zegt De Jongh. “Als mensen ons vragen of we specialismes hebben, roepen we heel hard nee. Maar als we erover gaan nadenken, heeft iedereen toch wel iets waar hij of zij beter in is. Ik fotografeer bijvoorbeeld regelmatig popconcerten en mensen. Dat is de hoofdmoot voor mij. Mensen hebben emotie en daar kun je naar blijven kijken. Bij een gebouw krijg ik niet zoveel associaties als bij mensen, maar ik doe ook geen Bouwkunde.” Fotograferen is kunst, zegt De Jongh stellig. “Gezelligheid is heel belangrijk voor ons, maar we zijn heel serieus bezig met onze hobby. Wij doen een poging tot kunst maken. Een foto is kunst als je er naar kunt blijven kijken, dat ie blijft boeien. Het is net als een goede cd; daar kun je ook naar blijven luisteren.”

De tentoonstelling is van 6 april tot en met 7 mei te zien in de hal van het Hoofdgebouw van de TUE. Foto’s kunnen tot 9 maart worden ingeleverd in de fotodoos bij Studium Generale of bij Cursor. De foto’s moeten worden aangeleverd op formaat 13 bij 9 centimeter./.

Untitled Document De culturele top vijf van Willy Mackus

Derdejaars studente Wiskunde. Daarnaast zit ze in het bestuur van studievereniging GEWIS van de faculteit wiskunde.

1. Appelmoes. Eten behoort ook tot cultuur heb ik mij laten vertellen. Ik ben gek op appelmoes. Ik eet het dan ook overal bij. Je kunt het zo gek niet verzinnen, pasta, Chinees of op brood. Als we met de studievereniging op stap gaan vraag ik in het restaurant ook altijd of ze er appelmoes hebben en anders halen we het onder het eten nog even snel bij de avondwinkel. Sommige mensen vinden het raar, maar bij GEWIS zijn ze er al aardig aan gewend. Er gaan ook altijd een paar potjes

mee op studiereis.


2. Het nummer ‘Heilige Anthonius’ van Rowwen heze . Eigenlijk vind ik alles van Rowwen heze goed. Vooral omdat het Limburgs is en ze vaak in dat dialect zingen. Als ze maar een beetje in de buurt optreden ga ik er naar toe. Ik kom zelf uit Nederweert-Eind, een gat van 1500 inwoners in Midden-Limburg. Niet alleen de liedjes in het Limburgs dialect zijn mooi, ook die in het ‘gewone’ Nederlands zijn goed. Het is gewoon lekker vrolijke muziek en de tekst is ook heel sterk. Een van mijn favoriete citaten van Heilige Anthonius is: “Soms is ‘t niet erg iets moois te verliezen, beter verliezen dan dat je ‘t nooit hebt gehad.”


Bert & Ernie

3. Bert & Ernie. Daar ben ik al van kinds af aan fan van. Ik heb ook mijn hele kamer vol met Bert en Ernie; poppen, posters, dekbed, matjes, boeken, plaatjes, noem maar op. Ze zijn gewoon erg grappig; ze hebben echt humor. Een van de beste scenes vind ik het stukje waarin Bert met de duif Patricia zit te dammen en natuurlijk Ernie met de banaan in zijn oor die dan niets verstaat.

4. De voorstelling Hard & Zielig van Hans Teeuwen. Cabaret is leuk! Eigelijk ben ik fan van een groot aantal cabaretiers, zoals Sanne Wallis-de Vries en Herman Finkers. Ik zou alleen van cabaratiers of voorstellingen een top vijf kunnen maken. De laatsten heb ik ook vaak in het theater gezien. In het theater heeft het nog wat extra’s, dat vind ik nog leuker dan op tv. Alleen jammer dat je bij het theater vaak zo lang in de rij moet staan voor je kaartjes. Wat ik zo goed aan Hans Teeuwen vind is zijn mimiek en zijn stemmetjes zoals bijvoorbeeld in ‘het Bijbelverhaal’.

5. Escher. Een geweldig grafisch kunstenaar. Perspectief is een onderdeel van de wiskunde. Ik hou absoluut niet van abstracte kunst zoals die werken van Lennarts die nu in het Hoofdgebouw hangen, daar vind ik niets aan. Escher weet het perspectief zo te manipuleren dat er gezichtsbedrog ontstaat. Bijvoorbeeld in ‘waterval’ of ‘klimmen en dalen’./.

Untitled Document /Idiot Proof

De Friese band Idiot Proof treedt zondag op in muziekcafé De Groot. Deze band combineert Beatles-achtige popliedjes met stevige gitaarmuziek in een rocksfeer. Vanaf 17.00 uur.

/Briljante fysicus

De laatste lezing in de serie ‘Grote wetenschappers van de eeuw’ staat 21 februari op het programma bij Studium Generale. Professor dr. F. Bais van het Instituut voor Theoretische Fysica in Amsterdam spreekt vanaf 20.00 uur over het werk van Richard Feynman. Hij wordt gezien als een van de meest briljante en inspirerende fysici van de afgelopen eeuw. Hij stond bekend om zijn zeer losse stijl en originele manier van lesgeven. Hij won de Nobelprijs voor de ontwikkeling van de quantumelektrodynamica.

/Stadsontwerp

Een experimenteel stadsontwerp voor de gemeente Eindhoven wordt 17 februari gemaakt in de Blauwe Zaal van het Auditorium. Vanaf 16.00 uur geven drie bekende buitenlandse architecten –Peter Eisenman, Andrea Branzi en Alessandro Mendini- workshops waarin delen van Eindhoven worden bekeken. In de zomer wordt hun visie op Eindhoven gepresenteerd.

/Quadrivium

Het Eindhovens Studentenmuziekgezelschap Quadrivium geeft zaterdag 19 februari een concert. Daaraan doen mee: het gitaarensemble Con Animo, het blokfluitensemble Sambuca en harmonieorkest Auletes. Het concert begint om 20.00 uur in het Auditorium. Toegang is 7,50 gulden, maar studenten mogen gratis naar binnen.

/Disco op

wieltjes

Lekker rolschaatsen op muziek? Dat kan 17 februari vanaf 21.00 uur bij De Effenaar. Dj Jerry draait alle discoclassics om op te dansen met wieltjes. Entree is vijf gulden. Skates kunnen worden gehuurd voor vijf gulden.

/80’s feest

Wie weg is van muziek uit de jaren tachtig moet vrijdag naar De Effenaar gaan. Daar draaien dj Rob en Billy & Kuif de beste danshits uit de 80’s. Vanaf 22.00 uur klinkt muziek van onder andere Talk Talk, Tears for Fears, Soft Cell, Bananarama, Mel en Kim en Culture Club door De Effenaar. Entree: tien gulden.

/Geweest feest

Swingen op muziek uit de zeventiger jaren tot heden kan vrijdag 18 februari vanaf 23.00 uur bij Grand Café Berlage. Zondag is in hetzelfde café vanaf 15.30 uur

livemuziek. De artiesten Janet Gilbert, Lizzy Kean en Ad van Meurs brengen hun liedjes ten gehore. Maandag is het de beurt aan de Amerikaanse singer-songwriter Eric Kerns, hij begint om 22.30 uur.














Website