/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Reportage
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 2 nummer 3

jaargang 42, 17 februari 2000


Nieuws

Untitled Document Drieduizendste diploma ST

Bij de faculteit Scheikundige Technologie werd woensdag 9 februari het drieduizendste diploma uitgereikt aan een afgestudeerde. De gelukkige was de 23-jarige Bart Smeets. In totaal ontvingen achttien Scheikundige Technologen hun diploma. Smeets studeerde af op het onderzoek ‘Catalyc Chain Transfer of CoBF derived complexes in emulsion polymerisation’. Hij was een actieve student, die onder meer een steunpilaar was van het dispuut Prometheus, dat chemie-popularisering als motto heeft. Ook begeleidde hij aansluitings- en voorlichtingsprojecten van de faculteit ST, zoals de VWO-werkweek.


Foto: Bram Saeys

Untitled Document Tema-alumni geven workshops aan studenten

Wat kun je met TeMa? Om op die vraag antwoord te geven organiseert Techniek en Maatschappij in samenwerking met studievereniging Intermate drie bijeenkomsten waar Tema-alumni cases behandelen die representatief zijn voor hun eigen vakgebied.

Woensdag 9 februari vond de eerste bijeenkomst plaats. Ruim 25 Tema-studenten maakten kennis met vier alumni die zich bezighouden met ICT en met producttechnologie.

De vier oud-studenten die acte de presence gaven, waren Bert Garlich, Jan Prins, Frank Ploegmakers en Martijn Willemsen. Garlich is brancheconsultant bij KPN, Prins is oprichter en directeur beleid van de Nederlandse afdeling van de internationale Internet Society (ISOC). Ploegmakers is groupmanager bij Philips Display Components en Willemsen is als AIO verbonden aan de vakgroep MTI van Tema.

Ze hielden elk twee sessies met een klein groepje studenten. Tijdens de sessie werd de studenten een probleem voorgelegd uit de dagelijkse praktijk. Na een korte introductie kregen de studenten de tijd om een oplossing te bedenken en door te spreken met de professionals.

Door de kleine groepjes konden de deelnemers niet alleen een probleem uit de praktijk oplossen, het gaf hun ook de kans om hun voorgangers door te zagen over het nut van Tema. “De winnaar is degene die techniek begrijpt en daar een businessmodel van kan maken”, zei ISOC-directeur Jan Prins tijdens zijn workshop tegen een eerstejaars student die hem vroeg of hij zijn technische achtergrond nog wel gebruikt in zijn werk. “Ik zou helemaal niets zijn in mijn werk als ik die achtergrond niet had. Anders zou ik totaal niet serieus genomen worden. Bovendien leer je analytisch denken, hoe je moet leren en hoe je een probleem vanuit diverse optieken aan kunt pakken. Dat is allemaal erg belangrijk.”

De volgende bijeenkomst vinden plaats op 16 (thema ‘bouw’) en 23 (energie- en milieutechnologie) februari. Voor de volgende bijeenkomst hebben zich al meer dan vijftig studenten ingeschreven. /.

Untitled Document Vaste aanspreektijden docenten Bouwkunde voor studenten

De faculteit Bouwkunde stelt binnenkort vaste ‘office-hours’ in voor docenten. Dit zijn vaste uren waarop een docent beschikbaar is voor studenten. Zij kunnen dan kort iets met hem bespreken of een afspraak maken voor een langer gesprek.

Prof. ir. J. Westra, lid van het faculteitsbestuur: “Nu is het nog zo dat studenten bij sommige capaciteitgroepen centraal een afspraak maken via het secretariaat of ze kunnen rechtstreeks bij de docent terecht. Een mailtje sturen kan in ieder geval.”

F. Metsemakers, studentadviseur van het faculteitsbestuur van Bouwkunde, heeft het idee geopperd bij de faculteitsraad: “Die vaste uren zijn nodig om de bereikbaarheid van de docenten te vergroten voor de studenten. Via email vragen stellen of een afspraak maken is erg lastig, want dan moet je de voorletters van een docent weten. Dat maakt het opzoeken van een adres soms nog erg moeilijk. Maar er wordt aan gewerkt om email-adressen duidelijker te maken. Sommige capaciteitsgroepen pakken het wat grondiger aan dan anderen en zijn er al wat meer mee bezig. De reacties op het initiatief zijn in elk geval erg positief.” /.

Untitled Document TUE niet sterkste stijger aantal

eerstejaars

Niet de TUE, maar de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN) was de sterkste stijger wat betreft eerstejaars studenten. Bij de vooraanmelding kwam de TUE nog als grootste stijger naar voren.

“Verrassend”, zo noemt ir. Marko Vreeswijk, coördinator studentenadmini-stratie bij STU, de inhaalslag van Nijmegen. “Als je bij de vooraanmeldingscijfers als grootste stijger uit de bus komt, is het verrassend als een andere universiteit uiteindelijk de meeste eerstejaars erbij heeft gekregen”, zegt Vreeswijk desgevraagd. Een voordeel is dat het niet om concurrerende studierichtingen gaat. “Vooral voor de alfavakken meldden zich studenten aan de KUN, niet de bètarichtingen.” De KUN steeg van 2200 naar 2600 eerstejaars; de TUE van 1200 naar 1400. De beide andere technische universiteiten bleven steken op hetzelfde aantal eerstejaars als in 1998.

Een verklaring heeft Vreeswijk niet voor de plotselinge stijging van instroom aan de KUN. “Wij baseren ons op de vooraanmeldingscijfers van studenten die we van de Informatie Beheer Groep krijgen. Er is natuurlijk altijd een groep die zich niet direct vooraanmeldt, zoals HBO-studenten die al ingeschreven staan bij de IBG en buitenlandse studenten. Het kan ook aan de numerus fixus van andere universiteiten liggen. Als een student wordt uitgeloot, kan hij of zij naar een andere universiteit, in dit geval Nijmegen, uitwijken. Allemaal zaken waar in de vooraanmeldingscijfers geen rekening mee wordt gehouden”, aldus Vreeswijk. Voor de TUE geldt dat ongeveer tachtig procent van de studenten zijn studiekeuze via vooraanmelding kenbaar maakt./.

Untitled Document Nieuw personeel krijgt rondleiding over TUE-terrein

Sommigen werken al meer dan een half jaar aan de TUE, anderen zijn net een week in dienst van de universiteit. Zo’n twintig werknemers maakten vorige week kennis met elkaar en hun werkplek, de Technische Universiteit Eindhoven. De introductiedag voor nieuw personeel is weer ingesteld om iedereen te betrekken bij de universiteit.

De dag begint met koffie en thee en een kennismaking met elkaar. Daarna spreekt collegelid drs. Willem te Beest in de Senaatzaal over de TUE. Hij stipt de hoofdmoten voor de TUE aan: ontwerp gericht onderwijs, internationalisering en notebookonderwijs. Het videojaaroverzicht wordt vertoond, waarna er een korte pauze is.

Bij de faculteit Werktuigbouwkunde wacht opleidingsdirecteur ir. Han Smits. Hij legt nog eens kort uit hoe de TUE in elkaar zit en hoe zijn faculteit werkt. Het Angelsaksische model van bachelor en master passeert de revue. “Ik vind dit wel prettig, dan weet je meteen een beetje waar alles ligt op het terrein”, vindt een deelnemer aan de introductiedag. “Ik werk hier al langer, maar kom niet op veel andere plaatsen dan de faculteit waar ik werk”, was een andere opmerking.

Na de lunch voert de tocht naar Scheikundige Technologie waar professor dr. Bert Meijer vertelt over topinstituten, onderzoeksscholen en top-onderzoeksscholen en het belang hiervan voor de TUE. Na een korte rondleiding door de laboratoria van ST en een blik op de muurschilderingen Chemical Brothers en Chemical Sisters van Herman Brood gaat de wandeling naar het Multimediapaviljoen waar directeur drs. Ben Hiddinga praat over maatschappelijke dienstverlening.

Na een wandeling over de campus met bezoekjes aan onder meer de bibliotheek, het sportcentrum en het Notebook Service Centrum wordt de dag afgesloten met een borrel. /.

Untitled Document Bijeenkomst

over AVA

Aanstaande maandag, 21 februari, is er een openbare bijeenkomst over de eerste resultaten van de operatie Added Value Analysis. De bijeenkomst wordt gehouden in de Dorgelozaal en begint om 15.45 uur. Overigens is dit niet een vergadering van de universiteitsraad. De bijeenkomst zal worden voorgezeten door ir. Harry Roumen, secretaris van de universiteit.

Diefstallen

In het Hoofdgebouw is afgelopen weekend geld gestolen uit een geldkistje. De dader heeft gebruik gemaakt van een valse sleutel.

Ook in het secretariaat van het Twinning Center, nu nog gevestigd in het Paviljoen, is ingebroken. Een digitale camera, een telefooncentrale en een geldkistje werden zondag meegenomen.

Een medewerker van de Bedrijfshulpverlening raakte 14 februari een notebook kwijt. Hij was op de tweede etage van Traverse aan het werk, waarbij hij even de kamer verliet. Bij terugkomst was zijn note-book verdwenen.

Protest tegen

duurdere

sportkaart

Fontys- en TUE-studenten protesteren 17 februari op het plein voor het R1 gebouw van Fontys tegen een duurdere sportkaart voor HBO’ers. Om 12.30 uur pleiten ze voor een gelijke sportkaart die niet duurder mag worden in het nieuwe studiejaar. Wie het hier mee eens is, kan vandaag om 12.00 uur naar het sportcentrum komen. Van daaruit gaat de tocht naar het terrein van Fontys.

Auto’s vernield

Twee vernielde auto’s ontdekte de Bedrijfshulpverlening zondag 13 februari op het TUE-terrein. De eerste stond tussen TNO en de Hal geparkeerd. Bij de andere auto, die bij TEMA stond, lag de steen waarmee de vernielingen waren aangericht naast het voertuig. Wie meer weet kan contact opnemen met Ton van Dijk, BHV-beveiliging: 3626.

Untitled Document Kartonnen Ikea-kast

Maak een kast volgens het Ikea-concept: simpel in elkaar te zetten, met zo weinig mogelijk schroeven, en natuurlijk mooi en stevig. Die opdracht kregen Atelier 9 en Atelier 13 van eerstejaars Bouwkundestudenten.

De ateliers gingen in groepjes van twee aan de slag om de kast -overigens niet van hout, maar van karton- in elkaar te zetten. Het idee was om studenten uit de verschillende ateliers te laten samenwerken. Normaal gesproken is er geen wisselwerking tussen ateliers; door dit project nu wel. De opdracht leverde elf kasten op die de studenten vervolgens aan elkaar presenteerden. De kasten werden aan touwen opgehangen, waarna de constructie beoordeeld werd door er een stapel standaardwerken uit de bouwkunde-literatuur in te leggen.


Foto: Bram Saeys

Untitled Document TU Delft wil dependance in Singapore

De Technische Universiteit Delft wil een vergaande strategische samenwerking met de National University of Singapore (NUS) op het gebied van onderwijs en onderzoek. De Technische Universiteit Eindhoven heeft al sinds enige jaren contacten met Singapore.

De komende maanden zullen de TU Delft en de National University of Singapore onderzoeken welke onderwijs- en onderzoeksgebieden van de TU Delft passend zijn in het strategisch beleid van Singapore. Het is volgens stafmedewerker dr. K.W. Maring een voor Delft uniek samenwerkingsverband. Maring spreekt van de vestiging van een ‘dependance’ in Singapore. Voor de National University of Singapore is dit soort samenwerkingsverbanden niet ongewoon. Volgens Maring heeft het MIT een dependance in Singapore.

De National University of Singapore heeft overigens vele internationale contacten.De Technische Universiteit Eindhoven heeft al sinds enige jaren contacten met de NUS. Het College van Bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven heeft al eerder aangekondigd de banden met de Singaporese universiteit te willen aanhalen. Aanstaande vrijdag komt er overigens een delegatie uit Singapore in Eindhoven op bezoek.

De Singaporese universiteit werkt op het gebied van studentuitwisseling veel samen met Canadese en Amerikaanse universiteiten. Maar er zijn ook vele banden met universiteiten in Groot-Brittannië. De samenwerkingsverbanden beperken zich overigens zelden tot één bepaalde universiteit. Dat geldt ook voor de Nederlandse situatie. De twee technische universiteiten zijn niet de enige universiteiten in Nederland met contacten in Singapore. Ook de Erasmus Universiteit, de Universiteit Maastricht, de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam onderhouden contacten met de NUS.

De National University of Singapore is overigens geen technische universiteit. Er zijn wel typisch technische opleidingen als Bouwkunde en Elektrotechniek, maar ook opleidingen als Tandheelkunde,Rechten, Medicijnen en zelfs een ‘Faculty of Arts and Social Sciences’. In totaal zijn er ongeveer twintigduizend studenten op de NUS aanwezig./.

Untitled Document Twinning Center bijna klaar

Het markante gebouw waar het Twinning Center vanaf half maart zal huizen nadert zijn voltooiing. De afgelopen maanden is met man en macht gewerkt aan de bouw en de afwerking van het complexe bouwwerk . De eerste paal voor het Twinning Center werd in april vorig jaar geslagen.


De laatste hand wordt gelegd aan het Twinning Center. Foto Bram Saeys.

Over de buitenkant van het Twinning Center is al het nodige gezegd en geschreven. Over de bedrukte panelen die de voorgevel van het gebouw sieren bijvoorbeeld. Of over de aparte constructie. Het gebouw rust als het ware op twee pijlers. Alleen het op de juiste manier aanbrengen van de glazen panelen aan de voorkant kostte een ploeg van zestien mensen bijna een maand. Gemiddeld werkten de afgelopen dagen dagelijks bijna zestig mensen aan het gebouw.

Leuk extraatje

Op de begane grond van het Twinning Center is veel gebruik gemaakt van glas waardoor de benedenverdieping groter lijkt. In totaal zijn er negentig kantooreenheden die verhuurd worden aan ICT-starters. De kantoren zijn redelijk ruim maar hebben vrij kleine ramen. Stopcontacten zijn niet te bekennen. De stekkerdozen en andere aansluitpunten voor telefoons en computers zijn handig weggewerkt in zwevende plafonds wat het makkelijker maakt om de inrichting van de kamer snel aan te passen. De verdiepingen van het gebouw zien er allemaal eender uit. De eerste verdieping heeft een leuk extraatje. Een glazen ruit in de vloer geeft zicht op het fietspad dat onder het Twinning Center zal lopen. Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees./.

Untitled Document Geen daling studenten ST aan TUE

De Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) sprak onlangs haar bezorgdheid uit over het dalend aantal eerstejaars chemiestudenten. Deze slechte tijding geldt echter absoluut niet voor de TUE, meldt voorlichter Edwin Verlangen van Scheikundige Technologie desgevraagd. “Sinds 1997 hebben wij het tij kunnen keren en is het aantal inschrijvingen gestegen tot honderd voor dit studiejaar. Wij hebben geen spectaculaire folders en campagnes, maar bieden een goed curriculum met veel zelfstudie en een hoog slagingspercentage. En we werken veel samen met scholen voor voortgezet onderwijs uit de regio”, verklaart Verlangen de stijgende lijn.

Lezing Eesi

Dr. ir. Jos van Eijndhoven geeft woensdag 23 februari een lezing bij Eesi, het Eindhoven Embedded Systems Instituut. De lezing begint om 16.00 uur en is in de Eesi-colloquiumzaal in het La Placegebouw van de TUE. Van Eijndhoven, oud-student promovendus en medewerker van de TUE, is momenteel werkzaam bij Philips. Hij houdt zich onder meer bezig met programmeerbare multimedia hardware.

Bereikbaarheid

Facilitair Bedrijf

Vanwege het jaarlijkse uitstapje zijn bijna alle medewerkers van het Facilitair Bedrijf op vrijdag 25 februari afwezig. Diverse onderdelen zullen alleen bereikbaar zijn op de volgende telefoonnummers: Secretariaat FB: 5959, GTD: 3659, Frontoffice: 5959, Beveiliging: 2020, Telefooncentrale: 9 (de telefooncentrale heeft die dag een normale bezetting), Repro/ Drukkerij: 2341, Administratiekantoor: 5071, Evenementen-service: 4676, BTD: 2650 (storingsdienst). Voor het verhelpen van storingen zijn mensen aanwezig. Ook de afgesproken werkzaamheden gaan gewoon door. Bel voor vragen over andere bedrijfsonderdelen van het FB met tst 5959.

Untitled Document Nuffic gaat eigen CAO afsluiten

De Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs (Nuffic) gaat onderhandelingen voeren voor een eigen CAO.

De organisatie heeft besloten zich niet aan te sluiten bij een van de CAO-overlegtafels binnen het onderwijs. Dit betekent dat Nuffic een CAO gaat afsluiten voor ongeveer 180 mensen.

De Nota van Inzet die de directie van Nuffic als inzet van de onderhandelingen zal gebruiken, lijkt veel op de CAO van de universiteiten. Toch wijkt de nota te veel af, in totaal op vijftien punten, om naadloos te passen in de CAO-onderhandelingen van de universiteiten. “De Nuffic is nu eenmaal geen universiteit”, aldus adjunct-directeur drs. Herman Vriesendorp. “We hebben geen wetenschappelijk personeel. Daarbij zijn we een stichting en behandelen we alles in een privaatrechtelijke sfeer, in tegenstelling tot de publiekrechtelijke universiteiten.”

Het onderhandelen over een eigen CAO stelt de Nuffic wel voor enkele problemen. De nodige expertiese ontbreekt, omdat het de eerste keer is dat de stichting zoiets doet. Bovendien is het kenmerk van CAO-onderhandelingen dat er op een centraal niveau en een decentraal niveau onderhandeld dient te worden. Dat valt bij Nuffic samen. “Maar de ondernemingsraad gaat de onderhandelingen niet voeren”, stelt de voorzitter van de OR, Rob Wieleman. “Wij hebben als OR heel andere taken dan een bond.”

Om het probleem van gebrek aan expertise op te vangen, worden de onderhandelingen binnenkort gevoerd door dezelfde onderhandelaars die aan de onderhandelingstafel van de CAO voor universiteiten zitten. Zij hebben ervaring met de CAO van universiteiten; de inzetten voor de CAO voor de Nuffic wijken weliswaar af van die van de universiteiten, maar toch niet zo erg dat dat een probleem vormt. Centrale en decentrale regelingen zullen in hetzelfde CAO-overleg in één keer afgehandeld worden. /.














Website