/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Reportage
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 2 nummer 3

jaargang 42, 17 februari 2000


Mensen

Untitled Document Jan Blom

“Mijn leven is opgebouwd uit stukjes van zeven jaar”

Fred Gaasendam

Foto: Bram Saeys



Jan Blom is een zogeheten ‘dakpanprof’, een constructie, ooit door minister Ritzen verzonnen, waarbij de opvolger van een hoogleraar ruim de tijd krijgt om zich in te werken voordat hij het roer overneemt. Prof.dr.ir. Jan Blom is hoogleraar elektrische energietechniek en als zodanig de opvolger van prof.dr.ir Piet van de Laan.

Hij is nog maar veertien dagen in dienst bij de TUE, maar toch voelt hij zich zeer vertrouwd. Niet verwonderlijk: Jan Blom heeft vele jaren gewerkt bij de faculteit Elektrotechniek en kent de universiteit nog als zijn broekzak. “Ik wist al van tevoren welke kamer ik zou willen hebben, als die nog vrij was,” vertelt hij. De kamer, die van emeritus hoogleraar Rietjens, wŕs nog vrij en een blik naar buiten over een eindeloze rij bomen en de Dommel maakt duidelijk waarom Blom juist deze kamer wilde.

Blom heeft Elektrotechniek gestudeerd aan de toenmalige THE en is ook hier gepromoveerd. “In 1973,” herinnert Blom zich. “Mijn proefschrift ging over magneto-hydrodynamische energieconversie’. Dat is een tijd lang een belangwekkend onderzoeksveld geweest, vanwege de verwachte hoge rendementen bij het opwekken van energie in elektriciteitscentrales.”

Het Rijk had ook hoge verwachtingen van magneto-hydrodynamica (MHD), want de vakgroep van Blom kreeg in 1976 een subsidie van maar liefst vijftien miljoen gulden om te experimenteren. “We hebben uiteindelijk de doelstelling van ons experiment gehaald en een hoog energierendement in ons onderzoek bereikt. MHD kreeg echter grote concurrentie van elektriciteitsopwekking waarbij gasturbines werden gebruikt.”

Blom wilde na jaren van wetenschappelijk onderzoek in een universitaire omgeving wel eens iets anders en ging in ’81 bij de KEMA werken. In 1988 werd hij statutair directeur van de KEMA, op een moment dat de jarenlang stabiele energiewereld vrij heftig in beweging kwam. De KEMA had last van de vele, overigens nog steeds voortdurende reorganisaties en fusies bij de elektriciteitsverschaffers in Nederland. “KEMA was niet meer automatisch verzekerd van orders uit de energiesector; de KEMA moest de markt op om opdrachten te verwerven. In mijn tijd is daarom de organisatie getransformeerd van zes divisies van tweehonderd man naar twintig business units van zestig man.”

Na een korte periode bij KPMG trad Blom begin dit jaar wederom in dienst bij de TUE, dit keer als hoogleraar. De tijd bij KPMG was, hoewel leuk, wel kort. :”Mijn leven is namelijk opgebouwd uit stukjes van ongeveer zeven jaar”, zegt Blom, zijn carričre tot nu toe overziend.

In zijn vakgebied wordt het de komende jaren spannend, verwacht hij. “Er verandert van alles in de energiewereld en daarbuiten. Door het streven naar een duurzame samenleving komt er meer druk op de toepassing van elektriciteit te liggen, aldus Blom. “Door de vrijmaking van de energiemarkt moeten er ook ‘intelligente’ elektriciteitsnetten komen. Daar gaat nog heel wat onderzoek in zitten.”

Een belangrijk speerpunt in onderzoek vindt Blom draadloos energietransport. De kennis hierover is nog niet ver gevorderd. Draadloos energie transporteren kan echter een grote maatschappelijke betekenis krijgen. “Kijk alleen al naar een vliegtuig. Dat doet niets anders dan een hele hoop kerosine de oceaan overvliegen met een paar mensen erbij. Dat kan beter. Het is veel handiger wanneer die energie draadloos overgestraald kan worden.”/.

Untitled Document De week van/Martijn

Martijn van Buul studeert Informatietechniek. Hij is actief lid van studievereniging Thor, werkt momenteel bij Philips Semiconductors en levert regelmatig bijdragen aan de nieuwsgroepen van de TUE.

Maandag: Mocht je je ooit willen bezighouden met het ontwikkelen van een MP3-speler: doe het niet! Vandaag weer: één of ander halfbakken MP3tje schijnt mijn MP3-player om zeep te helpen, maar die bewuste ‘feature’ valt niet te reproduceren; a programmer’s worst nightmare. Wederom uit de AOR gegooid, vanwege dezelfde reden als vorige week: een of andere randgroepjongere vond het toen nodig om de spreuk “www.thor.edu” op de muur van de AOR te schrijven, en ik krijg daar de schuld van...

Dinsdag: Iedere dinsdagavond tap ik in het Walhalla, de faculteitskroeg van Elektrotechniek. Onze nieuwe wannabe-tapfeut (“Linux-Joost”) kreeg het vanavond eens iets zwaarder te verduren. Hopelijk blijft hij het volhouden. Probleempjes met de AOR zijn door ‘devine interference’ van het Thor-bestuur opgelost. Ploppy ahoy.

Woensdag: Apple maar eens een vriendelijk mailtje gestuurd: Ik wil de specificaties hebben van hun ‘Capella’ chip, zodat mijn Macje ook iets Unix-achtigs kan draaien. Verwachtingen zijn laag gesteld, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Tappersvergadering had niet het gewenste resultaat: de samenstelling van de vrijdagploeg blijft een hekel thema. In de (Duitse) newsgroup ‘de.alt.folklore.computers’ (sic) is de oude Z80-vs-6502 Jihad wederom uitgebroken.

Donderdag: Vandaag gewerkt bij Philips Semiconductors. Mijn 8051LPC programmer is zo goed als af. Het werkt prima, maar het moet ook compacter kunnen. Tweehonderd bytes compacter, om precies te zijn, dan past het allemaal in een 2KB EPROM. Met andere woorden: hoog tijd voor een sessie

byteknijpen.

In het Walhalla vond een eerstejaarsfeest plaats, georganiseerd door diezelfde eerstejaars. De traditie schrijft voor dat die gasten een speciale mix bedenken en dat verkopen. Het brouwsel van dit jaar breekt wat mij betreft alle records wat betreft smerigheid: Ouzo met bitter lemon. Yuck.

Vrijdag: Paniek. Het koffiezetapparaat is kapot, een belangrijk deel van mijn kennissen is spontaan op wintersport én het is vrijdag. Sowieso al de meest lamme dag uit de collectie.

Untitled Document /Promoties

Woensdag 23 februari promoveert L.A.M.M. Barbosa, M.Sc. (ST) om 16.00 uur in promotiezaal 4 van het Auditorium op zijn proefschrift ‘Theoritical Study of Nitrile Hydrolysis by Solid Acid Catalysts’.

Ing. A.J.M. Pemen (E) promoveert op woensdag 23 februari om 16.00 uur in promotiezaal 5 van het Auditorium op zijn proefschrift ‘Detection of Partial Discharges in Stator Windings of Turbine Generators’.

‘Dendritic Macromolecules Host-Guest Chemistry and Self-Assembly by Design’ is de titel van het proefschrift waarop ir. M.W.P.L. Baars (ST) donderdag 24 februari om 16.00 uur zal promoveren in promotiezaal 5 van het Auditorium.

Ir. C.M.P.A. Smulders (W&I) promoveert op donderdag 24 februari om 16.00 uur in promotiezaal 4 van het Auditorium op zijn proefschrift ‘Reduced Heat Kernels on Homogeneous Spaces’.

/Gastcollege

Het gastcollege ‘Automation and human cognition’ verzorgd door S. Dekker, Ph.D. van de Universiteit van Linköping wordt gegeven op 17 februari (van 10.30 uur tot 12.30 uur en van 13.30 uur tot 15.30 uur) en op 18 februari (van 13.30 uur tot 15.30 uur), locatie TEMA 0.16

Literatuur (optioneel): Dekker, S. W. A. & Hollnagel, E. (Eds.) (1999). “Coping with Computers in the Cockpit”. Ashgate, Aldershot, UK. ISBN 0 7546 1147 7. Verkrijgbaar via www.ahsgate.com

/Rechtgezet

In het artikel ‘Te koop: de mannen van studentenvereniging AEGEE’ (Cursor 22) staat een verkeerde datum. Het feest is niet op 23 maart, maar op 23 februari.

/Vacature

Het Notebook Service Centrum is op zoek naar een student-assistent die de gehele projectplanning voor de uitlevering van de notebooks in MS-Project wil invoeren. Dit werk zal ongeveer een halve dag per week inbeslagnemen. Heb je ervaring met het werken met MS-Project neem dan contact op met H. v.d. Kuit: tst. 4905 of h.v.d.kuit@tue.nl.














Website