/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Reportage
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 2 nummer 3

jaargang 42, 17 februari 2000


Voorpagina

Untitled Document Bomen verhuizen

Er wordt veel gebouwd op het TUE-terrein, maar ook voor groenvoorzieningen is er ruimte. Zo wordt er op het oostelijke deel van de campus een bos(je) aangelegd van één hectare groot. Daartoe wordt een tiental grote bomen bij de westgevel van het Hoofdgebouw met wortel en al overgebracht naar het oostelijke deel. De bomen stonden bij het Hoofdgebouw te dicht op elkaar. Aan de oostkant van het terrein stonden al wat kleinere boompjes en er zullen heesters worden aangeplant. Door de bomen te verplaatsen hoeft geen vergunning te worden aangevraagd als er voor het oostelijke deel van het terrein bouwplannen zijn.


Foto: Bram Saeys

Untitled Document Nog steeds

problemen in kantine TM

Rotzooi, onbeschoft gedrag tegen kantinepersoneel en wangedrag van studenten waren in december aanleiding om de kantine van de faculteit Technologie Management een dag te sluiten op last van onderwijsdirecteur dr. Paul Laperre. De maatregel lijkt amper effect gehad te hebben. De faculteit heeft de Bedrijfskundewinkel en de Tema-winkel opdracht gegeven om naar een oplossing te zoeken.

De situatie in de kantine van TM is amper verbeterd na de sluiting in december. Na het eten blijven nog steeds dienbladen staan en ruimen mensen hun afval niet op. Daar blijft het niet bij. Lunches voor speciale gelegenheden vinden niet meer plaats in deze kantine. Het is de afgelopen weken voorgekomen dat kantinebezoekers fruit en brood van de gedekte tafels meenamen. Volgens onderwijsdirecteur Laperre zijn er bovendien mensen die regelmatig briefjes met beledigende of discriminerende opmerkingen achterlaten voor het kantinepersoneel. “Het is bijna te beschamend om over te praten”, zegt Laperre, die liever niet ingaat op de soms behoorlijk intimiderende inhoud van de boodschappen.

De wetenschapswinkels komen in maart met een plan van aanpak om de situatie te verbeteren. Die verbeterpunten kunnen variëren van statiegeld op dienbladen tot een andere inrichting van de kantine. “We hebben natuurlijk ook de mogelijkheid om bewakingspersoneel te laten patrouilleren. Dat stuit ons echter tegen de borst. Dat gaat ons veel te ver.”

Bij de bouw van de kantine is destijds uitgegaan van drie- tot vierhonderd gebruikers. Door de groei van de bedrijvigheid op dat deel van de campus, is het aantal gebruikers de afgelopen jaren gegroeid tot achthonderd. Volgens Laperre worden de problemen veroorzaakt door een klein groepje bezoekers. “Het spijt me dan ook heel erg voor al die andere mensen die zich wel weten te gedragen.” /.

Untitled Document NWO: Nederland geeft te weinig geld uit aan wetenschappelijk onderzoek

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is bezorgd over de continuïteit van het fundamentele onderzoek in een aantal wetenschapsgebieden, waaronder het technisch onderzoek. Het budget dat NWO tot haar beschikking heeft staat namelijk onder sterke druk.

Nog geen twee jaar geleden stevende NWO af op een recordhoogte aan financiële ondersteuning. De toenmalige minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, minister Ritzen, wilde dat er op centraal niveau, namelijk het Kabinet en de Tweede Kamer, veel meer invloed zou komen op de keuze van onderzoeksthema’s. Om dat voor elkaar te krijgen was Ritzen van plan om 500 miljoen gulden weg te halen bij de universiteiten en die te geven aan NWO.

De nieuwe en huidige minister van O, C en W, Loek Hermans, zette echter een streep door het plan van Ritzen. Hermans vond het plan te radicaal, mede vanwege een nog staande bezuiniging van 300 miljoen gulden die de universiteiten moesten ophoesten. De meeste universiteiten waren daar opgelucht over.

Overigens was het CvB van de TUE niet negatief over het plan van Ritzen. Voor NWO kwam de klap hard aan. De organisatie kreeg geen 500 miljoen, maar moest zelfs nog een kleine bezuiniging doorvoeren.

NWO’s huidige bezorgdheid komt voort uit een algehele overheidsbezuiniging van twee procent. Daarbij heeft de onderzoeksorganisatie, rekening houdend met de budgetuitbreiding naar 500 miljoen, de laatste jaren een bedrag van 100 miljoen geput uit de eigen middelen. Het gaat hier om tijdelijk geld. NWO kan met andere woorden deze extra financiering niet volhouden.

Bovendien moet NWO een bijdrage leveren aan de Vernieuwingsimpuls. Dat is een plan van de minister dat juni vorig jaar gelanceerd werd. Het doel van deze impuls is meer fundamenteel vernieuwend onderzoek te creëren. Hermans heeft voor deze impuls in totaal 75 miljoen gulden uitgetrokken. NWO moet voor deze impuls 10 miljoen gulden gaan verschuiven, een bedrag dat kan oplopen tot 50 miljoen wanneer de bijdrage van de minister ook omhoog gaat. Dat betekent, aldus NWO, dat er nog minder vrije ruimte in de begroting beschikbaar zal zijn.

De steeds minder wordende vrije ruimte in de besteding van de tweedegeldstroomactiviteiten heeft tot gevolg dat Nederland gaat achterlopen in een aantal vakgebieden, waaronder de chemische wetenschappen, natuurkunde en het technologische onderzoek.

NWO richt haar hoop nu op de komende voorjaarsnota en hoopt op een substantiële extra verhoging van het budget. Hein Meijers, voorlichter bij NWO: “Het gaat goed met Nederland. Als je dan ons land vergelijkt met de Verenigde Staten, dan moet je constateren dat de National Science Foundation, het Amerikaanse broertje van NWO, dertig procent meer geld krijgt. Dat komt omdat in Amerika het besef heerst dat het onder andere goed gaat met het land omdat er veel geld in het verwerven van nieuwe kennis wordt gestoken.”/.














Website