/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 2 nummer 6

jaargang 42, 9 maart 2000


Mensen

Untitled Document Wolt Weterings

Liever op de Aconcagua dan op een trap

Gertjan Harberink


Foto: Bram Saeys

Een twee meter hoge trap beklimmen vindt Werktuigbouwkunde-student Wolt Weterings enger dan zijn meest recente prestatie: de beklimming van de 6960 meter hoge Aconcagua. Een van de hoogste bergen van Argentinië. Weterings heeft een beetje hoogtevrees. Op de Aconcagua had hij daar weinig last van. “Als je van een trap valt, val je twee meter diep”, zegt Weterings nuchter. “Op de berg kun je alleen maar omvallen.”

Wat bezielt iemand om moederziel alleen een bijna zeven kilometer hoge berg te beklimmen? Weterings glimlacht. “Ik doe graag van die dingen. Gekke dingen, anders dan wat andere mensen doen. Vorig jaar besloot ik dat ik de Aconcagua wilde beklimmen. Uiteindelijk wil ik de Mount Everest beklimmen.”

De beklimming van de Aconcagua betekende flink afzien. Daar heeft Weterings – die lid is van sportvereniging All Terrain én klimvereniging ESAC – geen probleem mee. “Een tijdje geleden ben ik vanuit Eindhoven in één dag naar Nieuwegein gelopen. Dat was ongelofelijk afzien, vooral omdat ik ongetraind was. Ik ben ook een keer in 22,5 uur naar Parijs gefietst.”

De hoogst berg van Zuid-Amerika hoeft niet bedwongen te worden met touwen en klimmateriaal. Er zijn routes naar de top die jaarlijks door vele duizenden mensen bewandeld worden. Gemiddeld worden er jaarlijks zo’n vijfduizend vergunningen uitgegeven door de autoriteiten. Een permit kost ongeveer 120 dollar en is 21 dagen geldig. “In dat bedrag zit naast de vergunning om te mogen klimmen ook de service. Als er iets verkeerd gaat, halen ze je van de berg”, aldus Weterings.

Hij heeft tien dagen op de berg doorgebracht. Om niet hoogteziek te worden en zijn lichaam te laten acclimatiseren, had hij al wat dagen in een ander gebergte doorgebracht. Weterings klom alleen, zonder maatjes, zonder gids of andere hulp. Alle spullen en het proviand dat hij nodig had moest hij daarom ook zelf naar boven slepen. Achteraf schat hij het gewicht dat hij met zich mee torste op ruim dertig kilo.

“Ik heb vaak gedacht dat ik het nooit zou halen”, zegt Weterings. “In dat eerste gebergte ben ik zelfs even hoogteziek geweest. Op de Aconcagua heb ik er echter geen moment over gedacht om terug te gaan. Ik wilde dit al zo lang en ik ben speciaal voor die berg naar Zuid-Amerika gegaan. Om de reis en het materiaal te kunnen bekostigen, heb ik veel moeten werken. Speciaal voor deze trip heb ik een nieuwe tent gekocht. En een goed jack.” Het kan hard waaien rond de berg en ‘s nachts kan het afkoelen tot veertig graden onder nul.

Het laatste gedeelte voor de top was het zwaarste. “Daar helt het zo’n dertig procent. Overal liggen losse stenen. Je neemt 25 passen en moet daarna zeker vijftig keer ademhalen voordat je weer op adem bent. Op een gegeven moment merk je dat je het gaat halen. Dan valt er echt een last van je af. Ook emotioneel.” Op 10 februari om 15.00 uur in de middag stond hij na acht dagen klimmen op de top van de enorme berg. “Gelukkig was er nog iemand op de top. Die heeft een foto van mij gemaakt. Daarna ben ik aan de terugtocht begonnen. Binnen twee dagen was ik weer beneden.”

De volgende berg die Weterings wil beklimmen is de Peak Communisma in Tajikistan. Deze berg wil Weterings met collega’s van de ESAC beklimmen. De Communisma meet 7495 meter, toch weer een halve kilometer meer dan de Aconcagua. /.

Untitled Document De week van/Frans


Drs. Frans Slobbe is directeur van het Eutechpark, het bedrijvencentrum voor startende of pas gestarte ondernemers.

Woensdag: Ik heb iedere woensdag vrij in het kader van de seniorenregeling. Ik werk erg geconcentreerd en die vrije dag gebruik ik graag om te ontspannen. Ik doe het huishouden en heb nog stapels boeken en tijdschriften die ik weg moet werken. ‘s Middags ben ik met kinderen van een bevriend stel naar een klimmuur in Woensel geweest. Het viel me ondanks mijn hoogtevrees erg mee.

Donderdag: Vandaag spreek ik met iemand die al een aantal jaren bij Philips werkt en nu aan het kijken is of hij voor zichzelf kan beginnen. Ik heb veel van dit soort gesprekken deze week. Het is rennen of stilstaan. Er zijn ook weken dat er op dit gebied helemaal niets gebeurd. Verder heb ik vandaag problemen met mijn computer. Hij start nog maar half op. Gelukkig kan ik met mijn laptop nog wat bestanden van mijn harde schijf redden.

Vrijdag: Met Mirjam Leppens van het Administratie Kantoor spreek ik de cijfers van ’99 door. We zijn er goed doorgekomen: we hebben ruim een ton winst gemaakt. ‘s Middags spreek ik met een TUE-medewerker die door AVA zijn baan bedreigd ziet. Hij overweegt om voor zichzelf te beginnen.

Zaterdag: Met mijn 23-jarige dochter Doke ben ik naar de Hiswa geweest. Ik heb niets gekocht maar wel heel veel interessante dingen gezien.

Maandag: Vandaag heb ik onder meer gewerkt aan de planning van bezoeken van ondernemingskringen. Er zijn 25 kringen uit Brabant, Limburg en Zeeland die wel eens een bezoek willen brengen aan de TUE om te horen wat de universiteit te bieden heeft.

Dinsdag: Carmo vertrekt naar een nieuwe bedrijfsruimte in Helmond. Hun plaats wordt ingenomen door een nieuw bedrijf: Suez.

Woensdag: Ik breng mijn fotocollectie op orde. Ik scan ze in en zet ze op cd. Veel werk. Maar wel leuk.

Donderdag: Vandaag weer een oplevering. One Way Services, het bedrijf van een TUE-medewerker, krijgt een ruimte in het Alphacentrum. En ik wil vandaag mijn computer verder op orde brengen. Het telebankierprogramma dat ik onder meer gebruik om de huren te innen werkt nog niet goed.

Untitled Document /Jubileum

Op 1 april is H. van der Heijden, applicatie-ontwerper bij de capaciteitsgroep LBS van de faculteit Technologie Management, veertig jaar in dienst van de TUE. Ter gelegenheid daarvan wordt hem een receptie aangeboden op 6 april om 16.30 uur in de Raadzaal van het TEMA-gebouw. Belangstellenden zijn van harte welkom.

/Promoties

Ir. C.P. Hendriks (W) promoveert op maandag 13 maart om 16.00 uur in promotiezaal 4 van het Auditorium op zijn proefschrift ‘Quantitative Measurement of Friction Dynamics at Mesoscopic Scales- Development and Perfomance of the LFA’.

Op dinsdag 14 maart om 16.00 uur promoveert ir. H.J.T. van den Brink (ST) in Promotiezaal 4 van het Auditorium op zijn proefschrift ‘On-Line Monitoring of Polymerization Reactions by Raman Spectroscopy: Application to Control of Emulsion Copolymerizations and Copolymerization Kinetics’.

/Rechtgezet

In het artikel ‘Territorium afbakening bij Skybar?’ (Cursor 25) is een storende fout geslopen. De Skybar is niet gevestigd in het Bestuursgebouw maar in het Hoofdgebouw. Daarnaast luidt de officiële naam Skybar-Underground vanwege de vestiging in de kelder van het Hoofdgebouw.

/Rooster-

wijziging

Het college voor het vak Bouw en Recht, 0E290, wordt in het lentetrimester gegeven op donderdag het 3e en 4e uur in zaal 16 van het Auditorium in plaats van donderdag 5e en 6e uur in zaal 11. Ook de tentamendata worden gewijzigd. Voor de verplichte collegestof en overige informatie zie onder owinfo 0E290.

/Vacature

Post-doctoral researcher, V41041 en een Ph.D. student, V41042, IPO, Center for User-System Interaction. Postdoc: duur: 2 jaar, salaris: tussen fl. 4110,- en fl. 7618,- . Ph.D. student: duur: 4 jaar, salaris: fl. 2953,-(eerste jaar) tot fl. 4037,- (vierde jaar).














Website