/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 2 nummer 6

jaargang 42, 9 maart 2000


Nieuws

Untitled Document Lunchen met orgelmuziek

Op de woensdagen 15 maart, 12 april, 17 mei en 21 juni zal er een lunchconcert worden verzorgd op het TUE-orgel. Deze concerten worden gesponsord door de Faculty Club.

Het TUE-orgel (gebouwd door de firma Pels en van Leeuwen in 1966) is een opvallend instrument, dat door zijn vormgeving, met name de plexiglazen kast, goed past in een high-tech omgeving als de TUE. Het is een groot instrument, dat vijftig sprekende stemmen omvat (waarvan vijftien tongwerken), verdeeld over drie manualen en een pedaal. De toetstructuur is volledig mechanisch. De rijke dispositie maakt een groot aantal klankkleuren mogelijk.

De concerten beginnen telkens om 12.45 uur en zullen een half uur duren. Ruud Huijbregts, docent orgel aan het Eindhovense Centrum voor de Kunsten, organist van het orgel in de St. Catharinakerk in Eindhoven en TUE-organist, zal het instrument bespelen.


Foto: Bart van Overbeeke Elk concert zullen er werken te horen zijn van Johan Sebastiaan Bach (1685-1750), ter nagedachtenis aan zijn 250ste sterfdag. Ook zal er aandacht zijn voor werken van andere componisten die het notenbeeld B-A-C-H als thema hebben./.

Untitled Document STW zet rem op

financiering onderzoek

De technologiestichting STW gaat minder onderzoeksaanvragen financieren. Van elke tien ingediende onderzoeksaanvragen worden er maximaal drie gefinancierd. Dat maakte de technologiestichting vorige week bekend. Het honoreringspercentage ligt normaal op veertig.

De stichting limiteert ook haar bijdrage tot een maximum van twee miljoen gulden per project. Extra investeringen in nog lopend STW-onderzoek worden aan strenge regels gebonden.

Het STW-bestuur acht de maatregelen noodzakelijk nu de toegezegde budgetaanwas uitblijft terwijl de vraag naar onderzoeksgelden blijft stijgen. Tegen de verwachtingen in steeg het STW-budget niet tot het streefbedrag van 91 miljoen gulden. Zoals het er nu naar uitziet blijft de bijdrage van NWO de komende jaren bevroren op het niveau van 1999. Het aanvankelijke onderzoeksbudget was vastgesteld op 86 miljoen gulden per jaar. Dat wordt nu gefixeerd op 80 miljoen. Met de maatregelen probeert STW een algehele stop op aanvragen te voorkomen. De technologiestichting sluit echter niet uit dat dat alsnog gebeurt wanneer blijkt dat de genomen maatregelen niet afdoende zijn.

Het afgelopen jaar ontving de technologiestichting 250 nieuwe onderzoeksvoorstellen. In februari 1999 werd de vijfduizendste aanvraag sinds de oprichting bij STW ingediend. Opmerkelijk in de projectaanvragen is de tendens naar grootschaliger onderzoek. Terwijl de projecten met een budget boven één miljoen gulden in de periode 1991-1993 nog minder dan dertig procent van het totale STW-budget opeisten, was dat in 1999 al meer dan vijftig procent

De Universiteit Wageningen kreeg het afgelopen jaar het meeste geld uit het STW-potje: 15 miljoen gulden. De technische universiteiten in Twente en Delft ontvingen respectievelijk 13 en 12 miljoen gulden. Vorig jaar kende STW acht miljoen gulden toe aan de TUE./.

Untitled Document U-raad wil inzage in

AVA-stukken

De universiteitsraad wil inzage in de gegevens op basis waarvan adviesbureau Berenschot zijn conclusies getrokken heeft. Ook wil de raad meer betrokken worden in de verdere plan- en besluitvorming rond de AVA-operatie. “Vooralsnog ontbreekt het ons aan informatie”, zegt Corine Fabrie. Zij is voorzitster van de commissie die zich namens de U-raad bezighoudt met AVA.

De universiteitsraad wil meer informatie van het CvB over AVA. “We willen helderheid. We willen zoveel mogelijk weten”, zegt commissievoorzitster Fabrie. “Meer dan het stapeltje sheets dat op 21 februari door Berenschot gepresenteerd is, hebben wij niet. Wij willen inzicht krijgen in de achtergronden en beweegreden op basis waarvan Berenschot tot bepaalde conclusies gekomen is. Als we twijfelen aan de manier waarop dat gebeurd is, hebben we altijd nog de mogelijkheid om zelf een bureau in te schakelen voor een second opinion.”

De universiteitsraad betreurt het volgens Fabrie dat het tijdens de AVA-presentatie op maandag 21 februari vooral ging over de personele consequenties die de operatie met zich mee zou brengen, zonder dat de plannen echt onderbouwd werden en zonder dat duidelijk werd hoe de inkrimping de kwaliteit van de dienstverlening ten goede zou komen. De raad, zo laat de commissie weten, wil alleen instemmen met voorstellen voor afzonderlijke diensten en niet met AVA in zijn totaliteit.

U-raadslid Herman Beijerinck, ook lid van de AVA-commissie: “We kunnen niet uitsluiten dat er ingekrompen moet worden. Daarmee stemmen wij echter alleen in als dat ook daadwerkelijk de kwaliteit van de dienstverlening ten goede komt. Het CvB geeft ons nu vooral het idee dat het plan er al ligt en dat het alleen nog maar even geïmplementeerd hoeft te worden. Alsof alleen een ordinaire bezuiniging van dertig miljoen het uitgangspunt was. ” Volgens Fabrie veegt de AVA-commissie niet bij voorbaat alle bevindingen van Berenschot van tafel. “We moeten de goede punten omarmen”, aldus Fabrie.

Aanstaande maandag vindt er om 17.00 uur een ingelaste U-raadsvergadering plaats met de AVA-operatie als enige agendapunt. Omdat AVA in essentie een reorganisatie is, heeft de U-raad instemmingsrecht. Begin april zal het college de definitieve reorganisatieplannen presenteren. Wanneer de raad niet instemt met die plannen, zal het CvB opnieuw naar de tekentafel moeten. /.

Untitled Document Prijzen voor professor Kieckens

De Belgische architect prof. Christian Kieckens, hoogleraar Architectonisch ontwerpen bij de faculteit Bouwkunde, heeft op 1 maart de ‘Award van de Belgische Architectuur-Bedrijfsgebouw van het jaar 2000’ ontvangen. Tevens is aan hem de Vlaamse Cultuurprijs Architectuur 2000 toegekend. De uitreiking van deze prijs volgt later dit jaar. Eerder ontvingen Luc Deleu, Stéphane Beel en Paul Robbrecht & Hilde Daem deze onderscheiding./.

Untitled Document Kunstwerk TUE naar tentoonstelling Venlo

De kubus van William Graatsma en Jan Slothouber, emeritus hoogleraar Bouwkunde aan de TUE, is vanaf 19 maart te bezichtigen in het museum Van Bommel van Dam in Venlo. Daar is de tentoonstelling ‘Rim Rammen, kunst uit Limburg in de jaren ‘60’ te zien. De perspex kubus bestaat uit acht kleinere kubussen van 1.05 x 1.05 x 1.05 meter, waarin weer een aantal horizontale en verticale elementen zitten. De laatste jaren stond de constructie op de eerste etage, bij de liften van het Hoofdgebouw.

Op de tentoonstelling komen echter maar zeven van de acht kleine kubussen te staan. Eén deel is namelijk beschadigd en momenteel wordt bekeken hoe die het beste gerepareerd kan worden.

Graatsma: “We hebben de constructie al eerder tentoongesteld met zeven kubussen, dat kan uitstekend. Het heeft het voordeel dat je de structuur van de elementen binnenin de kleine kubussen veel beter ziet.”

De nu tachtigjarige Slothouber werkte lang bij DSM, waar hij tentoonstellingen en publicitaire visuele hulpmiddelen ontwierp. Met Graatsma stond hij aan het hoofd van het Centrum voor Cubische Constructies. Bekend werd hij in 1970, toen hij verkozen werd om Nederland te vertegenwoordigen op de Biënnale in Venetië. Daarna ontwikkelde Slothouber het vak Vormleer op de TUE, waar hij vijftien jaar werkte./.

Untitled Document De TUE bouwt

De TUE plaatst op 9 maart twee grote borden op het terrein met de tekst: “De TUE bouwt…Masterplan Huisvesting, gereed medio 2004.” De borden worden bij toegangsweg De Wielen op de hoek Kennedeylaan/O.L. Vrouwestraat én bij toegangsweg De Zaale neergezet. De stellages worden verlicht, zodat ze ook ‘s avonds goed zichtbaar zijn. “De borden markeren enerzijds het TUE-terrein en informeren anderzijds bezoekers en passanten over het Masterplan Huisvesting”, aldus vastgoedmedewerkster Simone Mutsaers. Het is de bedoeling dat de informatieborden blijven staan totdat het Masterplan gerealiseerd is.

Leren

presenteren

Het Onderwijs Service Centrum verzorgt op 7, 12 en 14 april een training in het presenteren van een colloquium. De training is bedoeld voor docenten en AIO’s, die willen leren om in weinig tijd veel informatie over te dragen op een voor het publiek begrijpelijke en boeiende wijze. De cursus is voor medewerkers van de TUE kosteloos. Info: Gijs Meeusen (tst. 4237). Aanmelden: tst. 5060, w.p.v.d.einde@tue.nl of www.osc.tue.nl. De uiterste aanmelddatum is 24 maart. Op Internet is ook informatie te vinden over andere OSC-cursussen.

Workshop

‘Schriftelijke instructies voor het werken met software’. Deze workshop van het OSC wordt op 3 april gegeven en is bedoeld voor alle medewerkers van de TUE die studenten leren omgaan met software. Cursisten leren schriftelijke instructies overzichtelijk en begrijpelijk opstellen. Ook wordt ingegaan op het effectief gebruik van illustraties. Tijdens de workshop ontwikkelen de cursisten in tweetallen een instructie op de Notebook. Deze workshop kan prima worden gecombineerd met de workshop Het verzorgen van een softwaredemonstratie die op 10 april wordt gegeven. Info: Toine Andernach (tst. 3478 of 3439). Aanmelden: tst. 5060, w.p.v.d.einde@tue.nl of via Internet (www.osc.tue.nl).

Untitled Document Uniform rookverbo(r)d

De niet-roken-regeling op de TUE is al enige tijd van kracht. Deze geldt voor alle openbare ruimtes in de universiteit, variërend van vergaderzalen tot gangen en van kantines tot toiletten. Op kamers roken mag, mits anderen daar geen bezwaar tegen hebben. De regeling blijkt maar sporadisch te worden toegepast. De gebouwenbeheerders zijn verantwoordelijk voor het handhaven van de regels en mogen sancties nemen tegen mensen die zich hier niet aan houden. Om extra duidelijk te maken dat roken niet is toegestaan, zijn er op de toegangsdeuren uniforme bordjes bevestigd die op het rookverbod wijzen, zoals hier bij de ingang van het Auditorium.


Foto: Bram Saeys

Untitled Document Drie projecten voor bio-energie aan universiteit

Binnen twintig jaar zal het mogelijk zijn om zo’n vier procent van de energiebehoefte van Nederdand te halen uit biomassa. Voor het zover is, moet echter nog een aantal problemen uit de wereld geholpen worden. Hiervoor start de TUE drie onderzoeksprojecten.

De aanwezigheid van teer in het gas dat bij de winning uit de biomassa vrijkomt is ongewenst. Ook is nog onduidelijk hoe consumenten zullen rea-geren op het aanbod van uit biomassa gewonnen energie. Daarnaast is onbekend hoe de nieuw te ontwikkelen technologie voor het omzetten van biomassa in energie het beste op de concurrerende energiemarkt geïntroduceerd kan worden. Om deze drie onderzoeksvragen te beantwoorden start de TUE begin april met steun van een aantal externe partijen drie onderzoeksprojecten.

De projecten passen binnen het onderzoeksprogramma ‘Energie uit biomassa’ en lopen tot 2004. In totaal negen onderzoekers/assistenten in opleiding leveren bijdragen aan dit energieonderzoek dat ongeveer 4,5 miljoen gulden kost. Begin deze maand hebben NWO en Novem het energieonderzoek van de TUE gehonoreerd met bijna één miljoen gulden. De coördinatie van de onderzoeksprojecten is in handen van het Centrum Technologie voor Duurzame Ontwikkeling van de TUE.

Twee projecten vinden plaats bij de faculteit Technologie Management. Het ene project is gericht op het vergroten van het inzicht in de reacties van consumenten op de introductie van energie uit biomassa. De uitkomsten van het onderzoek zullen een rol spelen bij het ontwerpen van nieuwe energiesystemen en de manier waarop deze systemen geïntroduceerd zullen worden.

Ook de introductie van technologie voor de productie van energie uit biomassa vormt een probleem, gezien de hevige concurrentie met andere energieproducten. Onderzocht wordt hoe de kansen voor de nieuwe duurzame technologie kunnen worden vergroot door het creëren van beschermde marktniches.

Ten slotte wordt er onderzoek gedaan naar de reiniging van biogas. Onderzoekers van de faculteit Elektrotechniek zullen experimenteren met de zogenoemde gepulste coronatechniek. Hierbij worden krachtige ontladingen ingezet om de teerdeeltjes af te breken./.

Untitled Document “Het afsluiten van een CAO gaat op een andere manier”

Vervolg van pagina 1.

De overgang naar een privaatrechtelijke situatie is niet iets dat vanzelfsprekend gaat. “Veel onderwijs is op een privaatrechtelijke manier geregeld”, stelt ing. Martin van Gessel, landelijk onderhandelaar namens de CFO. “De overheid heeft echter ooit bepaald dat zij een hoedende rol diende te hebben in het wetenschappelijk onderwijs. De Nederlandse universiteiten spelen een grote rol in de vormgeving van culturele, maatschappelijke en economische waarden. De overheid rekent het tot haar taak dat die rol van het universitaire onderwijs vrij blijft van oneigenlijke of onevenwichtige beïnvloeding. Daarom zijn de meeste universiteiten overheidsinstellingen en dus de daar werkzame universitaire medewerkers, formeel ambtenaar. Die hoedende rol van de overheid wordt evenwel niet geschonden als de arbeidsvoorwaarden van de universitaire ambtenaren privaatrechtelijk worden gemaakt, zo blijkt nu, omdat de universiteiten gewoon openbare lichamen blijven. Er is overigens vrijheid van onderwijs; bijzonder onderwijs en bijzondere universiteiten op levensbeschouwelijke basis zijn daarmee een gewone zaak. De werknemers daar bezitten geen ambtelijke status en hebben dus al een privaatrechtelijk arbeidsvoorwaarden regime.”

De universitaire vakverenigingen en de VSNU hebben de gang naar een mogelijk privaatrechtelijke status in drie fasen ingedeeld. De eerste fase, de vraag of het wel mogelijk is, is met het VU-rapport afgerond. De tweede fase is het op basis van het rapport analyseren van de consequenties van een overgang naar het privaatrecht. “Daar zitten allerlei haken en ogen aan; we zijn die nu op een rijtje aan het zetten”, zegt Van Gessel. Door de overgang verandert er van alles. “Het afsluiten van een CAO gaat op een andere manier plaatsvinden”, geeft Van Gessel als voorbeeld. “Nu sluiten we niet een echte CAO af. We komen op basis van het recent van kracht geworden decentralisatie besluit (zie Cursor 22 -red.) een aantal zaken overeen, die daarna bekrachtigd worden door een besluit van de verschillende CvB’s van de universiteiten. Pas dan gaat de universitaire ‘CAO’ in. Er zit daardoor vooral verschil in de nawerking van een CAO. Als bij het bedrijfsleven een CAO afloopt, eindigt de collectieve arbeidsovereenkomst. In principe is dan iedere werkernemer vrij om met zijn baas te onderhandelen, als er geen nieuwe CAO is afgesloten. Het Burgerlijk Wetboek perkt die vrijheid wel wat in, maar in essentie is dat aan de orde. In de publiekrechtelijke situatie is daarentegen de zogenaamde CAO op een gegeven moment wel afgelopen, maar het besluit dat daar aan ten grondslag ligt, blijft geldig. Als een CvB dat besluit wil opheffen, moet ze daarover apart overeenstemming bereiken met de bonden. De privaatrechtelijke situatie is daarmee wezenlijk anders. Maar is het een beter dan het ander, en voor wie dan? Dat zijn de vragen die nu op tafel liggen “

Een ander element dat een forse verandering inhoudt, is het van kracht worden van de ziekenfondswet voor delen van het universitaire personeel. Fijn voor het personeel; de werkgevers moeten echter dieper in de buidel tasten.

Zowel de werknemersorganisaties als de werkgeversorganisatie zijn nu alle veranderingen in kaart aan het brengen. In de derde fase zal de hamvraag ‘gaan we het echt doen?’ aan de orde komen. In het geval dat het antwoord ‘ja’ wordt, zal in de fase erna de politiek aan het woord komen om over de noodzakelijke wetswijziging te beslissen.

De VSNU en de bonden hopen eind maart de zaken op een rij te hebben voor de hamvraag: is de ambtenarenstatus passé of niet?/.

Untitled Document Varsity zonder Thêtanen

De roeiklassieker Varsity tussen Nederlandse studentenroeiverenigingen gaat ook dit jaar van start zonder Thêta, de Eindhovense Studentenroeivereniging. “Het is een beetje een corporale wedstrijd, die niet bij ons past”, zegt Jeroen Vugts, de wedstrijdcommissaris van de vereniging. “Bovendien past de wedstrijd niet in ons traject. De wedstrijd erna, de Randstad Regatta op 29 en 30 april, is een belangrijk testpunt voor de Nederlandse Roeibond en daar doen we aan mee. Nu past het in ieder geval niet in het programma van onze Olympische roeiers en als we meedoen aan de Varsity, zetten we onze beste roeiers in. Maar wie weet doen we volgend jaar wel mee.”

De Varsity is op zondag 16 april op het Amsterdam Rijnkanaal in Houten.

NSK ijshockey

in Eindhoven

Tien Nederlandse studenten-ijshockeyteams strijden dinsdag 14 en woensdag 15 maart om de titel Nederlands Studenten Kampioen IJshockey 2000. De wedstrijden worden gespeeld op de kunstijsbaan Eindhoven. Het NSK is een jaarlijks tweedaags evenement waaraan zo’n 140 studenten meedoen. De studentensteden die meedoen zijn: Eindhoven, Amsterdam, Utrecht, Groningen, Enschede, Nijmegen en Leiden. De wedstrijden zijn dinsdag tussen 11.00 en 17.30 uur en woensdag tussen 11.30 en 17.30 uur. De finales beginnen woensdag om 15.25 uur. De bezetting is sterk dit jaar, bleek al uit de competitie waarin de teams ook uitkomen tegen elkaar.

Workshop

software-demonstratie

Het Onderwijs Service Centrum geeft op 10 april de workshop Het verzorgen van een softwaredemonstratie. De workshop is bedoeld voor alle medewerkers van de TUE die iets op de computer moeten demonstreren. In de workshop wordt geoefend in het systematisch uitleggen en demonstreren met behulp van een notebook en andere audiovisuele middelen. Deze workshop kan prima worden gecombineerd met de workshop Schriftelijke instructies voor het werken met software die op 3 april wordt gegeven. Info: Toine Andernach (tst. 3478 of 3439). Aanmelden: tst. 5060 w.p.v.d.einde@tue.nl of www.osc.tue.nl.














Website