/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 2 nummer 6

jaargang 42, 9 maart 2000


Voorpagina

Untitled Document Carnaval

Op de TUE was het tijdens carnaval bijzonder rustig. Ook deze twee TUE-studenten stortten zich in het feestgedruis en dachten even niet aan hun studie (Scheikunde en Bouwkunde). Dat gaat overigens een stuk gemakkelijker als je verkleed bent als Viking of de Zweedse vlag.


Foto: Bart van Overbeeke

Untitled Document Nieuw sociaal statuut voor AVA-operatie

De AVA-operatie zal op het gebied van het sociaal beleid de nodige voeten in aarde hebben. Vorige week spraken de bonden met het College van Bestuur over hoe dit sociaal beleid vormgegeven moet worden. Uitgangspunten, soorten van maatregelen, uitvoeringsvormen en voorwaarden zijn geïnventariseerd. Er wordt hard gewerkt om eind maart een nieuw sociaal statuut klaar te hebben.

Volgens Martin van Gessel, woordvoerder van de bonden, was vorige week ook het CvB er snel van overtuigd dat er een gedegen sociaal statuut opgesteld moet worden met betrekking tot de AVA-operatie. Het moet er liggen voordat het CvB beslissingen neemt op grond van de uitkomsten van het rapport van Bureau Berenschot. Die beslissingen zullen begin april genomen worden.

De bonden hebben vorige week hun eisen voor het sociaal statuut bekend gemaakt, en verwachten uiterlijk eind deze week een reactie hierop van het CvB.

Volgens Van Gessel moet in zo’n sociaal statuut onder meer aangegeven worden wat er geboden wordt aan mensen die op vrijwillige basis besluiten om werk buiten de TUE te aanvaarden. Het gaat hierbij om regelingen ten aanzien van om- en bijscholing en hulp bij het vinden van een nieuwe baan. Van Gessel sluit namelijk niet uit dat een groep mensen, van wie de dienst en/of taken wordt opgeheven, besluit om zelf op zoek te gaan naar een nieuwe, externe werkgever.

Ook over het zogeheten ‘outsourcen’, het onderbrengen van het takenpakket en de werknemers van een TUE-dienst bij een extern bedrijf, willen de bonden op voorhand afspraken maken.

Sterfhuisconstructie

Van Gessel: “Dat mag zeker niet ontaarden in een soort sterfhuisconstructie. Er moet allereerst een schriftelijke overeenkomst opgesteld worden tussen de TUE en het externe bedrijf met betrekking tot de hele dienst. De overgang moet gepaard gaan met behoud van het takenpakket. Een aanstellingstermijn van enige jaren moet gegarandeerd worden. Daarnaast willen wij dat de lonen gelijk blijven en dat men bij een extern bedrijf hetzelfde vooruitzicht heeft op een eventuele schaalverhoging. Ook qua vakantieregelingen en zorg- en ouderschapsverlof willen wij geen wijzigingen. Pensioenbreuken moeten gerepareerd worden en eventuele scholingskosten moet men vergoeden. Dat laatste kan zowel van de kant van de TUE als door het externe bedrijf bekostigd worden. Mocht een extern bedrijf na enige jaren ophouden te bestaan, dan moeten de ex-TUE’ers terug kunnen komen. Vijftig-plussers moeten sowieso de keuzemogelijkheid hebben om of volledig over te gaan naar een extern bedrijf of op detacheringsbasis te werken vanuit de TUE. Ook dient deze groep recht te hebben op een herplaatsingsonderzoek binnen de TUE.”

Als eind deze maand het sociaal statuut er ligt en het CvB begin april haar beslissingen bekend maakt, kan men volgens Van Gessel van start gaan met het opstellen van een sociaal plan voor de AVA-operatie./.

Untitled Document Einde van ambtenarenstatus?

Het is mogelijk om de ambtenarenstatus voor personeel van de openbare universiteiten te veranderen in een privaatrechtelijke status. Daarvoor moet wel de wet gewijzigd worden.Tot die conclusie komen juristen van de Vrije Universiteit Amsterdam in het onderzoek ‘De ambtenarenstatus verlaten?’ De onderzoekers van de VU schreven het rapport in opdracht van de VSNU en de universitaire vakbonden.

De bonden en de VSNU hebben bij het afsluiten van de CAO 1999-2000 met elkaar afgesproken dat er een studie zou worden uitgevoerd naar de mogelijkheid om met betrekking tot de arbeidsverhoudingen, over te stappen van de huidige publiekrechtelijke status (de zogenoemde ‘ambtelijke status’) naar een privaatrechtelijke status. Deze afspraak vloeide voort uit de wens daartoe van de universitaire werkgevers. De bonden stelden zich tijdens de onderhandelingen op het standpunt dat zij daarvoor eerst een onderzoek wensten, alvorens over een overgang na te denken.

De juristen van de VU, twee specialisten op het gebied van arbeidsrecht en twee specialisten op het gebied van bestuursrecht, komen tot de conclusie dat voor zo’n verandering in ieder geval de Wet op het Hoger Onderwijs (WHW) gewijzigd moet worden. Verder geeft het rapport een overzicht van de voornaamste verschillen tussen het huidige publieke en een mogelijk privaatrechtelijk arbeidsregime voor de openbare universiteiten.

Zie verder pagina 5

Untitled Document CvB over adviezen Berenschot

“Het is natuurlijk niet de bedoeling dat we met ons drukwerk naar de stad gaan”, aldus drs. Willem te Beest op pagina 8 in deze Cursor. Het universiteitsblad vroeg het College van Bestuur om een reactie op het grote aantal vragen dat bij veel TUE’ers is gerezen naar aanleiding van de presentatie van Berenschot over de Added Value Analysis. Alhoewel het CvB geen definitieve uitspraken doet -die komen pas begin april- wordt er wel meer duidelijk over de motivatie van een aantal voorgenomen besluiten. Verder zal de implementatie van de besluiten na begin april niet in een hoog tempo plaatsvinden. Afhankelijk van het functionele gebied kan een en ander wel een paar jaar in beslag nemen. En het opheffen van een organisatie wil nog niet zeggen dat het CvB stopt met het beleid dat die afdeling uitvoert.

Zie verder pagina 8 en 9

Professor Wijnen vreest voor OGO

Professor dr. Wynand Wijnen, speciaal naar de TUE gehaald voor het implementeren van Ontwerpgericht Onderwijs (OGO), vreest voor het voortbestaan van deze onderwijsmethode aan de TUE als het Onderwijs Service Centrum (OSC) wordt opgeheven. Dit is een van de voorstellen die Bureau Berenschot doet in het rapport van de Added Value Analysis. Hiermee wordt 25 tot 30 miljoen gulden bezuinigd op de interne dienstverlening om het te gebruiken voor onderwijs en onderzoek. “Zonder onderwijskundige ondersteuning, zoals het OSC dat biedt, loopt de invoering van OGO op de TUE op z’n minst flinke vertraging op”, aldus Wijnen in een interview.

Zie ook pagina 15














Website