/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 2 nummer 8

jaargang 42, 23 maart 2000


Mensen

Untitled Document Christian Kieckens

Een architect die alle prijzen al gewonnen heeft

Chantal Louwers


Foto: Bram Saeys

De Belgische architect Christian Kieckens ontving op 1 maart de ‘Award van de Belgische Architectuur-Bedrijfsgebouw van het jaar 2000’ voor het ontwerp van drukkerij Sanderus in Oudenaarde (B). Ook werd hij bekroond voor een groot deel van zijn werk met de Vlaamse Cultuurprijs Architectuur 1999.

Zelf is hij er heel bescheiden onder. “Men geeft opdrachten en ik heb die aanvaard. Na afloop is er dan sprake van wederzijdse tevredenheid. Ik vind het grandioos dat mensen lezen wat je in je werk gestoken hebt, maar ik heb niet om deze prijzen gevraagd.”

Kieckens is pas korte tijd werkzaam op de TUE. Dit jaar bereidt hij zijn colleges als hoogleraar Architectonisch Ontwerpen bij de faculteit Bouwkunde voor, de twee jaar die daarop volgen zal hij zijn plannen uitvoeren. “Ondertussen begeleid ik al wel een aantal studenten bij hun afstudeeropdracht”, vertelt Kieckens, die op dit moment één dag per week aanwezig is op de TUE. De rest van zijn tijd besteedt hij voornamelijk aan zijn Architectenbureau, dat hij sinds 1974 runt. “Verder houd ik me bezig met een aantal culturele verenigingen en tijdschriften. Als het maar met architectuur en hedendaagse beeldende kunst te maken heeft.” Haast fluisterend doet hij nog de bekentenis dat eten koken één van zijn grootste hobby’s is, maar voor het geval de hele TUE dan bij hem op de stoep staat, zullen we maar net doen of we dat niet gehoord hebben.

Waar de hoogleraar zich in Nederland over verbaast, is de duur van de opleiding tot architect. “Hier moeten de studenten naar mijn mening te snel afstuderen. Ik wil iemand niet alleen beoordelen op zijn resultaten, maar ook op wat diegene in zijn hoofd heeft. En de twee jaar die je daar in Nederland voor krijgt, zijn naar mijn mening veel te kort.”

De Award voor het Bedrijfsgebouw van het jaar 2000 ontving Kieckens voor het gebouw van drukkerij Sanderus. Dat is volgens hem niet zo maar een drukkerij. “Ik heb een gebouw bedacht dat over tien, twintig of vijftig jaar nog steeds gebruikt kan worden. Misschien nog steeds als drukkerij, maar het kan net zo goed een groot warenhuis of een kathedraal zijn.” Kieckens is blij met deze prijs, maar is ook een beetje teleurgesteld: “mijn naam is zelfs op de Award verkeerd gespeld”.

De waardevolste prijs die je in België als architect kunt krijgen, is de Vlaamse Cultuurprijs Architectuur. Dat Kieckens ook deze prijs zal ontvangen, werd hem kort geleden medegedeeld door de Vlaamse minister van Cultuur. De prijs is eigenlijk die van 1999, maar wordt wegens uitstel van de regering, later dit jaar pas officieel uitgereikt. Met de toekenning van deze prijs heeft Christian Kieckens alle Belgische architectuurprijzen gewonnen. “Ik denk niet dat ik nog internationale prijzen in de wacht zal slepen, al zeggen mijn collega’s dat ik het buitenland op moet zoeken.“ Een groot misverstand is dat hij ook de Vlaamse Cultuurprijs Architectuur zal ontvangen voor het ontwerp van de drukkerij. “Die prijs krijg ik voor een groot deel van mijn werk, onder andere voor mijn lesgeven, het stimuleren van de jongere generatie, mijn bijdrage aan een architectuurmuseum en mijn gebouwen. Eigenlijk is het te veel om op te noemen”, vertelt de man die nog steeds lichtelijk verbaasd is dat hij deze belangrijke Belgische Cultuurprijs gewonnen heeft. “Ik realiseer me dat ik al oud word, als ze me prijzen beginnen te geven voor alles wat ik gedaan heb.”/.

Untitled Document De week van/Moniek

Moniek van Dun is vijfdejaars Bouwkunde. Daarnaast is ze student-assistent op het secretariaat van de Universiteitsraad.

Maandag: Maandag is de dag voor de Universiteitsraad. Alle fracties vergaderen, dus iedereen is aanwezig. Vandaag is het vergeleken met andere weken redelijk rustig, zodat ik tijd heb om de notulen van de laatste UR-vergadering uit te werken. De vergadering is op band opgenomen en nu verwerk ik zin voor zin alles wat gezegd is tot een leesbaar geheel. De raadsleden stellen vandaag twee commissies samen waar nog vergaderzaaltjes voor geregeld moeten worden en voor de afwisseling werk ik nog een paar archieflijsten bij.

Dinsdag: Morgen heb ik tentamen, dus vandaag moet er gestudeerd worden. Ik ben blijkbaar niet de enige in huis met studie-ontwijkend gedrag, want elke keer als ik met mijn wasmand voor de wasmachine sta, is die net weer bezet. De stofzuiger is ook nergens te vinden, dus ik moet echt aan de slag. De hele dag besteed ik aan het oefenen van tentamens. Vanwege de regen maar niet gaan trainen vandaag. Schaatsen op bevroren water is geweldig, maar als er water uit de lucht komt vallen, hoeft het voor mij niet zo nodig.

Woensdag: Na drie keer de computer opnieuw opgestart te hebben, kan ik beginnen met werken. De Presidiumvergadering van vanmiddag moet voorbereid worden. Tijdens deze vergadering overleggen alle vier de fractievoorzitters, de voorzitter en secretaris wekelijks met elkaar. Normaal maak ik van deze vergadering de notulen, maar ik ga vanmiddag een tentamen maken en daarom zorg ik ervoor dat er al zoveel mogelijk gedaan is. Het tentamen blijkt bijna hetzelfde te zijn als het tentamen dat ik

gisteren geoefend heb.

Donderdag: Eigenlijk moet ik vandaag studeren, maar een hobby is ook belangrijk. Dus op naar Utrecht, naar de Motor 2000 beurs. Eigenwijs als we zijn, gaan we met de auto en dat wordt afgestraft met een file op de terugweg van Utrecht tot Den Bosch.

Vrijdag: Vanochtend mag ik mijn nieuw verworven motorjas testen. Nou waterdicht is hij! In de stromende regen heb ik mijn bijzondere verrichtingen geoefend. Na een uur houden we het voor gezien en kan ik thuis de rest van de dag besteden aan het volgende tentamen.

Untitled Document /Afscheid

Hans Heijligers, docent bij de capaciteitsgroep SVM van de Faculteit Scheikundige Technologie, zal op 30 april de VUT-gerechtigde leeftijd bereiken en dan met pensioen gaan. Ter gelegenheid daarvan wordt hem op 29 maart een receptie aangeboden in het FORT. Belangstellenden zijn vanaf 16.00 uur van harte welkom.

Op donderdag 30 maart neemt drs. Marianne Wagemans afscheid van het SamenwerkingsOrgaan Brabantse Universiteiten (SOBU), waar zij gedurende negen jaar de functie van secretaris/hoofd stafbureau heeft vervuld. U bent van harte uitgenodigd voor de afscheidsreceptie op de Katholieke Universiteit Brabant te Tilburg, op donderdag 30 maart om 16.30 uur in de foyer van gebouw Y.

/Vacature

Secretaresse, 0,7 fte bij EURANDOM (Europees instituut op het gebied van de statistiek, besliskunde, waarschijnlijkheidsleer en hun toepassingen). Het betreft een vaste plaats in schaal 5. Meer informatie: tel. 8103. Sluitingsdatum: 3 april. (http://www.academictransfer.nl/

tue/)

/IPO colloquia

Vrijdag 24 maart, 11.00 uur, dr. Kevin Otto (Center for Innovation in Product Development, MIT (USA)) ‘Product Portfolio Development’.

Vrijdag 31 maart, 11.00 uur, Florian N. Egger, MSc (IPO Center for User-System Interaction) ‘Towards a Model of Trust for E-Commerce System Design’.

Vrijdag 7 april, 11.00 uur, prof. PhDr. Petr Sgall, DrSc. (Institute of Formal and Applied Linguistic Charles University , Prague) ‘Discourse semantics and the salience of referents’.

Vrijdag 14 april, 11.00 uur, dr. Marcin Sikorski (Technical University of Gdansk, Poland) ‘Beyond Product Usability: Measuring User Satisfaction’.

/Rechtgezet

Niet in de AOR zoals in Cursor 27 stond vermeld, maar in de Bunker werd de Diesreceptie van studentenvereniging Demos op vrijdag 17 maart gehouden.














Website