/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 2 nummer 8

jaargang 42, 23 maart 2000


Nieuws

Untitled Document Iraanse studenten niet succesvol op WK Programmeren

Het WK Programmeren dat afgelopen zaterdag in het Amerikaanse Orlando plaatsvond, heeft voor een Iraans team niet het gewenste resultaat opgeleverd. Vanwege visa-problemen deden ze op de TUE-campus mee aan de wedstrijd.


Het Iraanse team: Bashir Sadjad, Seyed Vahab Mirroknibanadaki en Eshan Chiniforooshan Esfehani. Foto: Bart van Overbeeke

Het drietal ging minimaal voor zilver, maar moest met lege handen naar huis. Dankzij ir. Erik Scheffers konden ze beschikken over perfecte technische faciliteiten. Maar het team van de Sharif University of Technology uit Teheran slaagde er niet in één van de acht opgaven correct te maken. De deelnemers Bashir Sadjad, Seyed Vahab Mirroknibanadaki en Eshan Chiniforooshan Esfehani ervoeren hun teleurstellende prestatie als een grote deceptie. Om alsnog visa voor Nederland te kunnen bemachtigen had delegatieleider Mohammad Ghodsi alles op alles gezet en sterk gelobbyd, tot en met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken toe. Volgens hem verdiende dit team dat in Iran met kop en schouders boven de regionale deelnemers uitstak, een finaleplaats.

In Orlanda ging de St. Petersburg State University met de hoogste eer strijken. De tweede plaats was voor de winnaar van vorig jaar, University of Waterloo. Van de TUE, waar vorig het WK werd gehouden, was geen team aanwezig./.

Untitled Document Technici en IT’ers

hebben grootste carrièrekansen

Afgestudeerde technici en IT’ers doen het een stuk beter op de arbeidsmarkt dan afgestudeerden van andere richtingen. Studenten van de Hogeschool van Utrecht peilden in opdracht van Mikro Gids de behoefte aan afgestudeerde HBO’ers en academici bij grote ondernemingen.

Mikro Gids’ bevindingen staan in de nieuwe studentenspecial ‘Student en carrière’. Er blijkt vooral behoefte aan afgestudeerden met een technische achtergrond (33 procent), ICT-ers (27 procent) en economen (25 procent). Ook blijkt dat HBO’ers iets beter in de markt liggen dan academici.

Pascal de Leeuw, coördinator van het onderzoek, is van mening dat niet alleen het bedrijfsleven iets aan de resultaten heeft. Ook studenten kunnen het onderzoek gebruiken om een studie te kiezen waarmee ze later kans maken op een baan. Volgens De Leeuw is het opvallend dat vrijwel alle bedrijven bijna al hun IT-stagiaires in dienst nemen. “Het duidt op een schreeuwend gebrek aan gekwalificeerd personeel bij dit soort bedrijven”, aldus De Leeuw.

Een onderzoek als dit is ongewoon voor een omroepblad. Mikro Gids wil hiermee extra service bieden aan de lezer. De omroepgegevens zijn kortgeleden vrijgegeven, waardoor de grens tussen opinieblad en omroepgids zal gaan vervagen. Mikro Gids wil deze ontwikkeling voor zijn door zich inhoudelijk te verbreden. Eerder heeft het KRO-blad al een studentenspecial uitgegeven: ‘Studenten en wonen’./.

Untitled Document Brand in Van Trierzaal

Een brand heeft op woensdag 15 maart een vroegtijdig einde gemaakt aan een lunch in de Van Trierzaal. Een kantinetafel vatte vlam doordat een warmhoudbrander zo heet werd dat het tafelkleed in brand vloog. Er raakte niemand gewond.

“Die branders zijn koperen bakjes met een soort gel erin”, aldus een kantinemedewerkster. “Het is al eens eerder gebeurd dat zo’n bakje te heet werd en een tafel in de fik vloog. Belachelijk dat ze die dingen nog steeds gebruiken.”

Ton Lamers, verantwoordelijk voor de kantine, zegt dat er een onderzettertje onder dit soort warmhoudbranders hoort. “Blijkbaar is dat deze keer niet gebeurd. Normaal gesproken wordt er een plateautje bij elke brander geleverd, maar dat zit er niet altijd bij. Waarom dat zo is, weet ik niet.”

De opvang van gasten was een groot probleem, zegt het kantinepersoneel. “We hebben ze alle zeventig op moeten vangen in de kantoortjes boven de kantine. In plaats van de dure lunch die ze besteld hadden, moesten wij ze afschepen met kroketten.”/.

Untitled Document De afgelopen maanden hebben drie internationaal erkende ontwerpers en architecten zich gebogen over de toekomstige inrichting van Eindhoven: Alessandro Mendini, Andrea Branzi en Peter Eisenman. Ze waren hier in het kader van het project ‘Eindhoven 2000 Plus’, waarin allerlei projecten voor de toekomst worden ontwikkeld. Ook de TUE was daarbij betrokken. Zo deden studenten van de universiteit mee aan de workshops.

Mendini en Branzi konden hun concepten in de workshops concreet uitwerken; Eisenman kwam niet zo ver, hetgeen hij zeer betreurde. Zijn probleemstelling, het stationsgebied met de aansluiting van de TUE en de stad, wordt nu verder uitgewerkt in een nieuwe workshop. Die wordt ingepland in het studieprogramma en studenten krijgen er dus ook studiepunten voor. De workshop begint in april en duurt drie maanden. Begeleiders zijn ir. Tom Franzen, voormalig student van de TUE, en ir. Bernard Kormos, medewerker van Eisenman. Eisenman zelf komt drie keer over uit Amerika om studenten van de TUE en de TU Delft te begeleiden. Als alles mee zit, zijn de uitgewerkte ontwerpen te zien op de tentoonstelling in juni, waar de resultaten van alle workshops worden gepresenteerd. /.

Untitled Document Te Beest in kunstcommissie

Collegelid drs. Willem te Beest is benoemd in de commissie Herstructurering Kunstonderwijs. Rick van der Ploeg, staatssecretaris van Cultuur, heeft op 15 maart de commissie geïnstalleerd. Tot 17 maart konden hogescholen hun plannen voor een transparanter en kwalitatief beter kunstonderwijs indienen bij het ministerie. Nu is het de taak van de commissie de plannen te toetsen en de staatssecretaris van Cultuur hierover te adviseren. Aan de hand van het advies, dat in mei verwacht wordt, zal Van der Ploeg beslissen over de subsidieverlening aan hogescholen.

Afstudeerders vinden snel

een baan

Vrijwel alle studenten die in 1997 afstudeerden aan Nederlandse universiteiten hebben een baan. Van de afstudeerders uit die periode is 95 procent beschikbaar voor de arbeidsmarkt. Van die groep heeft 97 procent betaald werk voor tenminste twaalf uur per week. Dat blijkt uit de WO-Monitor 1999 die deze week verschenen is. De WO-monitor wordt opgesteld in opdracht van de Vereniging voor Nederlandse Universiteiten en geeft een beeld van de arbeidsmarktpositie van afgestudeerde academici. Van de afgestudeerde techniekstudenten heeft 65 procent een baan op WO-niveau. Uit het ondezoek blijkt ook dat driekwart van de afstudeerders een baan vindt bij een grote organisatie. Bijna een kwart van de afgestudeerde techniekstudenten

geeft leiding.

Lezingenreeks over duurzame producten

Het Vormgevingsinstituut uit Amsterdam houdt in de maand mei een lezingenreeks over duurzame producten en ideeën. De serie is onderverdeeld in drie thema-avonden. Ontwerpers laten aan de hand van hun ontwerpen en visies zien dat onze toekomst ‘duurzamer’ kan worden vormgegeven. Op 9 mei wordt gesproken over slimme energie. Bijvoorbeeld je laptop opladen door simpelweg te typen. Slim koken staat 16 mei op het programma en 23 mei gaat het over slim vervoeren. De lezingen hebben plaats in Amsterdam. Meer info: Saskia ’t Hart 020-5516500.

Untitled Document Nobelprijswinnaars Natuurkunde op TUE-symposium

Het waren niet de minste fysici die vrijdag tijdens het symposium ‘Fysica, chemie en bedrijf, de kennisketen’ aanwezig waren op de TUE. De nobelprijswinnaars prof. dr. Martin Veltman (links) en prof. dr. Gerard ’t Hooft gaven allebei een lezing. Veltman sprak over ‘problemen in de deeltjesfysica’ en ’t Hooft over ‘de kleinste structuren’. De organisatie van het symposium was in handen van TUE hoogleraar prof. dr. Martien de Voigt.

Foto: Bram Saeys

Untitled Document Groep-één: Cursor is een saai ambtenarenblad

Cursor is te saai. Meer dan de helft van de ondervraagde studenten leest Cursor minder dan eens per week. Studenten en medewerkers zijn het blad sinds de invoering van de nieuwe bladformule minder aandachtig gaan lezen.

Dat blijkt volgens Groep-één uit de resultaten van de enquête die de vereniging heeft gehouden onder 112 studenten en 24 personeelsleden. Maandagmiddag werd de uitkomst van de enquête behandeld in de Universiteitsraad.

Groep-één concludeert dat de afstand tussen het blad en zijn lezers groter is geworden sinds de recente restyling. Uit het onderzoek komt naar voren dat studenten het Eindhovens studentengezelligheidsleven en informatie over sport onderbelicht vinden. Hierdoor voelen de studenten zich minder betrokken bij het blad. Dat uit zich onder meer in het feit dat Cursor veel minder gelezen wordt door de TUE-populatie sinds de nieuwe bladformule ingevoerd is. “De ooit bij studenten zo geliefde, ludieke en spontane achterpagina vindt men tegenwoordig ‘gemaakt ludiek’,” aldus de onderzoekers. Het blad wordt matig gewaardeerd. In het algemeen kan volgens de onderzoekers gesteld worden dat de wijziging van de bladformule eerder een negatieve dan een positieve uitwerking gehad heeft. Volgens de respondenten is het blad te veel gericht op de buitenwereld en te weinig kritisch over het TUE-beleid. Ook hadden de ondervraagde studenten en medewerkers een probleem met het verdwijnen van de faculteitsberichten uit het blad.

Kinderziektes

Volgens College-voorzitter dr.ir. Henk de Wilt is het geen probleem als Cursor zich in haar berichtgeving meer op de buitenwereld richt. “Dat is zelfs een gunstige ontwikkeling”, aldus De Wilt. “We hebben afgesproken dat de nieuwe bladformule na een jaar geëvalueerd wordt om eventuele kinderziektes te kunnen verhelpen. Daarbij zal vooral gelet worden op kwaliteit en functionaliteit.”

Drs. Fred Gaasendam, hoofdredacteur van Cursor: “Dat studenten een enquête houden over Cursor is een signaal dat er iets niet goed zit. In dat opzicht neem ik de enquête dan ook serieus. We hadden zelf al geconstateerd dat er een gat bestaat tussen de verenigingen en het blad. Dat is ontstaan doordat er enerzijds veel personeelswisselingen zijn geweest bij de redactie, anderzijds doordat we niet langer met studenten werken bij de redactie. Daardoor zijn er ook minder contacten met de studentenverenigingen. We waren al van plan om intensiever met studentenverenigingen te gaan praten om dat gat wat kleiner te maken. Nu voegen we ook de daad bij het woord.” Overigens zullen de faculteitsberichten binnenkort weer op papier beschikbaar zijn. Ze worden losbladig, naast Cursor, verspreid.

“Studenten en verenigingen”, zei De Wilt maandag, “moeten er zelf natuurlijk ook aan bijdragen dat ze nieuws zijn voor de redactie.”/.

Untitled Document Instrument voor performance-indicatoren is af

Bij het halfjaarlijks overleg tussen het College van Bestuur en de universiteitsraad kwam afgelopen maandag in de u-raadsvergadering het project ‘performance-indicatoren’ aan bod. Doel van dit project is het verbeteren van de kwaliteit van het functioneren van hoogleraren, UHD’ers en UD’ers.

Aanleiding voor de start van het project in 1998 was de constatering van de stafafdeling Personeel en Organisatie dat er nogal wat onduidelijkheden en inconsistenties waren bij de beloning van medewerkers. Al snel ging het om de vraag wat een faculteit, gelet op haar taakstelling, van een medewerker mag en moet verwachten. Om dit helder te krijgen is een goed meetinstrument nodig. In de afgelopen maanden is dat ‘meetinstrument’ -een lange inventarisatielijst- ontwikkeld en getoetst bij vier faculteiten: Bouwkunde. Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde en Technische Natuurkunde.

Degenen die met de toets gewerkt hebben zijn er, blijkens een in de u-raad besproken notitie, tevreden over. Het in-strument heeft een toegevoegde waarde in het voeren van functioneringsgesprekken. Het gesprek dat naar aanleiding van de invuloefening plaatsvindt, leidt op een natuurlijke wijze tot een bespreking van de competenties van de medewerkers, de leidinggevende, de organisatie en de wijze waarop deze verbeterd kunnen worden.

“Dit instrument heeft nu zijn testfase gehad”, stelde drs. Willem te Beest van het CvB in de vergadering van de u-raad vast. “Het Bestuurlijk Overleg gaat zich nu buigen over de vraag of we het gaan gebruiken.” Raadslid Cor Naninck vroeg zich af of het instrument ook kan worden gebruikt voor beloningsdifferentiatie, waarop een bevestigend antwoord van Te Beest kwam. “Wie krijgt deze gegevens allemaal te lezen?”, vroeg Naninck tevens. Dat was voor Te Beest aanleiding om te benadrukken dat al te veel geheimhouding van gegevens zoals de performance-indicatoren niet effectief is, omdat er dan op TUE-niveau ook geen zicht is op zaken als loopbaanbeleid. “Bovendien”, voegde de voorzitter van het CvB, dr. Henk de Wilt daar nog aan toe, “gaat het ook om de afspraken die tijdens zo’n gesprek gemaakt worden. Anderen zullen moeten checken of die afspraken worden nagekomen.” /.

Untitled Document TUE werkt mee aan milieuvriendelijke flowbatterij

De TUE werkt samen met KEMA en het bedrijf Logic Electronics aan een nieuw soort flowbatterij. In plaats van de traditionele combinatie lood/zwavel, moet de batterij gaan werken op ijzer en water. Dat is een stuk milieuvriendelijker.

De TUE besteedt 18.000 gulden aan dit project. Het onderzoek is in handen van dr. J. Janssen van Scheikundige Technologie.

Volgens Janssen heeft het project weinig kans van slagen. Er zijn vanuit praktisch oogpunt grote bezwaren. Om de reactie met ijzer en water rendabel te laten verlopen, moet de temperatuur erg hoog zijn, zo’n 250 graden Celsius bij een druk van 3,4 bar. Deze getallen zijn theoretisch, omdat water bij zo’n hoge temperatuur niet vloeibaar is. “Onder normale omstandigheden blijft de celspanning bijzonder laag”, aldus Janssen.

KEMA, initiatiefnemer van het onderzoek, zegt dat het ook niet de bedoeling om een hoog rendement te halen. Interessant is juist dat elektrische energie lang in vloeibare vorm opgeslagen kan worden. De lage celspanning die in het verleden problemen veroorzaakte, kan volgens KEMA met de huidige vermogenselectronica goed ondervangen worden.Hierdoor ziet KEMA, ondanks Janssens bedenkingen, voldoende toepassingen voor de nieuwe batterij./.

Untitled Document SMILE-

programma

Bedrijfskunde-studenten die willen afstuderen in januari of april 2001 kunnen participeren in een afstudeerprogramma. De capaciteitsgroep Organisatiekunde is voor het SMILE-programma op zoek naar studenten die willen afstuderen op het gebied van innovatiemanagement. Bij middelgrote hightech bedrijven zullen verbeterprojecten worden uitgevoerd om op basis van een ontwikkeld meetinstrument en assessment tool het innovatievermogen te verhogen. Op donderdag 30 maart om 13.00 uur wordt er in Pav. J17 een informatiebijeenkomst gehouden. Voor meer informatie: W.v.Vuuren tel: 247 2569, smile@tm.tue.nl of kijk op www.tue.nl/smile.

Vervaardiging

‘Flying Pins’

ligt op schema

De vervaardiging van het enorme kunstwerk ‘Flying Pins’ ligt op schema. De tien reusachtige kegels die vanaf eind mei de entree naar de TUE zullen markeren, worden momenteel in Amerika gefabriceerd. Binnenkort worden ze naar Nederland getransporteerd. Het vervoer naar Nederland neemt ruim een maand in beslag. Flying Pins wordt neergezet op de kop van de Kennedylaan. Het Amerikaanse kunstenaarsechtpaar Claes Oldenburg en Koosje van Bruggen ontwierp het kunstwerk in opdracht van de gemeente Eindhoven. Flying Pins kost naar schatting twee miljoen gulden. Het grootste deel wordt betaald door het Eindhovense bedrijfsleven.

Stratego Toernooi

Ben je altijd al een uitblinker geweest in het bordspel Stratego? Dan krijg je nu de kans mee te doen aan het Open Noord-Brabants Stratego Toernooi. Dat wordt op zondag 26 maart gehouden bij Laserquest in Eindhoven, Oude Stadsgracht/hoek Stratumseind. Junioren en senioren spelen apart zes ronden van vijftig minuten waarmee uiteindelijk bekers, spellen en finaleplaatsen voor het Nederlands Kampioenschap te winnen zijn. Inschrijven kan op de dag zelf tussen 10.00 en 10.30 uur. De prijsuitreiking is om 17.00 uur. Info: Marcel Loomans (Stratego Bond Nederland) 040-2424540.














Website