/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 2 nummer 8

jaargang 42, 23 maart 2000


Studentenleven

Untitled Document New York montage

In het kader van een opstartproject voor het afstuderen, hebben tien architectuur-studenten in december vorig jaar een bezoek gebracht aan New York. De indrukken die ze daar opgedaan hebben, verwerkten ze in het doek dat nu boven de zuid-ingang van het Hoofdgebouw te bewonderen is. Het doek toont Europese architectuur uit de jaren zestig die gezien is in Manhattan. Onder begeleiding van Jos Bosman en de Eindhovense kunstenares Wendi Bakker, creëerden de studenten dit opvallende doek. Het bijzondere is dat het negen meter brede doek op de computer gemaakt is en vervolgens met de hand bewerkt.

Foto: Bram Saeys

Untitled Document Studentensites rukken op

Vacatures, stageplaatsen, sollicitatietips, gratis artikelen, uitgaan, zo’n beetje elke eerste levensbehoefte van studenten wordt bevredigd op het internet. Het aantal studentensites blijft stevig groeien, zo lijkt het. Met name het aantal vacaturesites en de netplekken waar je een stage kunt vinden stijgen flink.

Studenten waren altijd al een gewilde doelgroep voor reclamemakers. Tegelijkertijd is het een moeilijk bereikbare doelgroep omdat ‘de student’ niet bestaat. Veel studenten hebben tegenwoordig de beschikking over een eigen computer met toegang tot het internet. Dat geeft de reclamemakers een nieuw handvat om deze – in de toekomst bovengemiddeld vermogende – doelgroep te bereiken. De carrière-student logt in op zijn favoriete thuispagina met sollicitatietips, de arme student kijkt bij de sites met gratis artikelen en voordeeltjes. En wie op zoek is naar een onderwerp voor een scriptie, kijkt nog even bij de scriptieservice van de FNV en een kamer vind je natuurlijk bij www.studentenkamers.nl.

Wie zich een beetje oriënteert op het aanbod van studentensites merkt al snel dat de keus enorm is. Goede startpunten zijn studenten.pagina.nl en stage.pagina.nl Deze goed gesorteerde selecties van links zijn beide dochters van www.startpagina.nl en kent dezelfde heldere aanpak. De startpagina’s zijn reclamevrij, verschijnen snel op het scherm en bevatten links naar talloze interessante sites.

Geen zorgen

Studenten die een baan zoeken hoeven zich geen zorgen te maken. Het net puilt uit van de sites die een leuke (bij)baan aanbieden. Studentenbaan.nl heeft een vacaturebank om studenten aan een bijbaan te helpen. Er is genoeg potentieel denken de makers van deze site want van de 475.000 studenten die momenteel ingeschreven staan, hebben 380.000 studenten een bijbaan. www.studentJob.nl doet hetzelfde. Wie geen bijbaan zoekt maar een stage heeft ook volop keuze. Stageplaza, Jobzone, Carrièrecontact, Stagelink, allemaal sites die stagiairs aan geïnteresseerde bedrijven koppelen. Ook bladen voor al dan niet afgestudeerden zoals Carp, ON en Intermediair doen heel veel op internet voor hun doelgroep. Carp heeft een uitgebreide, mooie site waar ook weer die onvermijdelijke database met leuke banen te vinden is. Intermediair, banenblad bij uitstek, biedt die service ook. Een leuke site voor technische studenten bieden de makers van Memory Magazine aan. Hun Memory Webzine is helder en herbergt veel informatie voor carrièrebewuste afstudeerders. Wil je een bedrijf starten na je studie, surf dan zeker even naar deze site voor alle ins en outs.

Studenten Online

Veruit de leukste studentenpagina op internet is Studenten Online. Deze site heeft als motto: ‘studie, stage en stappen’ en is eigenlijk een ‘community’. Wie zich inschrijft bij Studenten Online krijgt een eigen pagina met een gastenboekje. Op eenvoudige wijze kun je advertenties plaatsen of een stageplaats vinden. Ook aardig is de multimailer waarmee je even snel, zonder mailprogramma, een berichtje kunt sturen naar maximaal zes mensen. Maar je kunt ook een kroegrecensie schrijven. In die recensie mag je behalve criteria als ‘happen’, ‘muziek’, ‘sfeer’ en ‘prijs’ ook aangeven hoe hoog de ‘scoringskans’ is. Die is volgens ‘Appie Arnhem’ voor café Altstad vijf sterren en volgens ‘Swingeboo’ drie sterren. Die laatste vindt het toilet van de Altstad overigens maar twee sterren waard. De makers van Studenten Online hebben een prima combinatie gevonden van zelfgeschreven materiaal en bijdragen die door de ‘leden’ aangeleverd wordt in de vorm van onder meer homepages en oproepjes. Studenten Online is een gezamenlijk project van Surf en KPN.

Wie een dagje gaat surfen kan niet anders dan concluderen dat er voor studenten héél véél te vinden is op het net. Variërend van vacatures tot tips voor starters en van café-recensies tot gratis te bestellen stickervellen. Laat die supersnelle internet-verbinding voor elk Eindhovens studentenhuis maar komen./.

Untitled Document Symposium GEWIS over AI en virtual reality

Kilometers in de omtrek van het platform niets dan ijskoud zeewater. De wateren net onder de poolcirkel zijn leeg, op een enkele ijsschots na. Het bedrijf heeft je vorige week overgeplaatst naar dit platform om praktijkervaring op te doen. Onwennig trotseer je de gure oceaanwind om je nieuwe omgeving te verkennen. Tot het scherpe geluid van het alarm de monotone rust doorsnijdt. “Brand!!!”

Voordat de ernst van de situatie tot je is doorgedrongen, zet het geluid van een enorme explosie en de daarop volgende schokgolf je weer met beide benen op de grond. Versuft zie je een brok zwart geblakerd beton naast je liggen. “Dit is geen oefening!”, denk je nog. Een paar meter verder zie je nog net het gezicht van je collega, voordat hij door de vlammen gegrepen wordt. In blinde paniek zet je het op een lopen.. De wereld om je heen wordt vaag, en dan...niets meer.

“Kijk, zo moet het dus niet.” Het is de stem van Ron, je instructeur. Ron geeft les op het trainingscentrum van een grote oliemaatschappij. Hier bereiden ze nieuw personeel voor op calamiteiten die zich op open zee kunnen voordoen. Computersimulaties zoals die waaraan je zojuist hebt deelgenomen, vormen de hoofdmoot van je lesprogramma. Aan de hand van je gedrag in de simulator word je persoonlijk bijgestuurd en er wordt gewerkt aan je vaardigheid kalm en rationeel te blijven in rampscenario’s.

Voorlopig is dit soort realistische simulatie nog toekomstmuziek, maar bedrijven als Shell investeren flink in de ontwikkeling van dergelijke trainingssystemen. Ook andere toepassingen zijn mogelijk. Zo kunnen architecten al virtuele gebruikers in hun gebouwen laten rondlopen voordat het gebouwd is. De efficiëntie van openbare gebouwen kan zo van tevoren worden bepaald. Hierdoor kan de ontwerper in een vroeg stadium ingrijpen en oplossingen bedenken.

Hulpmiddelen

Studievereniging GEWIS van de faculteit Wiskunde en Informatica organiseert op dinsdag 28 maart een symposium over dit onderwerp. Diverse sprekers laten tijdens ‘AI&VR, Autonoom gedrag in een virtuele wereld’ hun licht schijnen over de mogelijkheden en onmogelijkheden van de kunstmatige intelligentie en virtual reality. De lijn tussen de virtuele en de echte wereld moet vervagen, en uiteindelijk volledig kunnen verdwijnen.

Verschillende hulpmiddelen staan de wetenschap hierbij ter beschikking. Virtuele omgevingen worden cellulair opgebouwd. Dat wil zeggen dat de wereld in vakjes is verdeeld die op elkaar reageren via een vooraf bepaalde set regels. In deze wereld worden agents losgelaten. Agents zijn te vergelijken met virtuele wezens die op elkaar en op hun omgeving kunnen reageren, ook weer via geprogrammeerde gedragsregels. De gebruiker kan interactief met deze agents en de rest van de wereld omgaan.

Visueel komt dit alles tot leven in 3D-omgevingen. Bedrijven zoals Shell kijken de kunst af van spelletjesmakers. De makers van moderne computerspelletjes werken vrijwel uitsluitend in 3D en moeten dezelfde problemen overwinnen als simulatiemakers. Door samen te werken op het gebied van kunstmatige intelligentie en 3D-technologie kunnen beiden van elkaar leren.

Op het symposium van GEWIS komen diverse zwaargewichten op dit gebied aan het woord. Tot de sprekers behoren onder meer prof. dr. Matthias Rauterberg, verbonden aan het Center for User-system Interaction (IPO), ing. Jan Dijkstra en dr. ir. Bauke de Vries van de faculteit Bouwkunde. Jun Nakamura van Lost Boys Games vertelt over AI in computerspelletjes, Pjotr van Schothorst (Shell) behandelt een prototype VR-training voor offshore training en simulatie, en dr. Hans Spoelder van de Vrije Universiteit Amsterdam bespreekt Robot Soccer, een voetbalsimulatie./.

Untitled Document Icehawks derde op NSK

De Eindhovense Studenten IJshockeyclub Icehawks is als derde geëindigd op het onlangs gehouden NSK in Eindhoven. De Icehawks, organisator van het jaarlijkse studentenkampioenschap, speelden volgens voorzitter Ward Oud boven verwachting. “Dat kwam mede doordat we thuis speelden en doordat iedereen goed fit was. We zijn er voor gegaan. En dat doen we volgend jaar weer.” De derde plek was verrassend. Van andere ploegen kregen de Eindhovenaren dan ook de nodige complimenten. Het team verloor met 2-0 van Amsterdam, de uiteindelijke kampioen. Tweede werden de Slapping Studs 2 uit Enschede.

TUE-coureur wordt zevende

TUE-student Sepp Koster, coureur in de Barber Dodge Pro Series 2000, heeft tijdens de eerste race van het seizoen in Sebring (Florida) een zevende plek behaald, ondanks motorpech van zijn bolide. Na de start van de 113 kilometer lange wedstrijd, behield Koster de vijfde plek, waarop hij ook was gestart. Halverwege de eerste ronde werd hij echter fluitend voorbij gereden door een andere wagen. Later bleek dat er een defect was aan zijn motor. Na terug te zijn gevallen op de negende plaats, wist hij toch nog als zevende te eindigen.

Studentenkerk

Zondag 26 maart om 11.00 uur een oecumenische viering in de Studenten kapel, Kanaalstraat 6. Maandag 27 maart van 19.00 tot 20.00 uur in ESKafé huiskamergesprekken met Bert Jan van Haarlem. Maandag 27 maart in de dojo van het sportcentrum: Kundalini ‘Power’ yoga, van 20.00 tot 21.30 uur. Maandag 27 maart van 20.15 tot 22.00 uur in ESKafé de 2e bijeenkomst van de cursus Contact & Communicatie. Begeleiding: Wim de Leeuw. Dinsdag 28 maart van 17.00 tot 18.00 in het studenten-sportcentrum Zen-meditatie, met Martin van Moorsel. Dinsdag 28 maart vanaf 20.00 uur praten over de Mattheus Passion. Begeleiding: Bert Jan van Haarlem. Donderdag 30 maart van 12.30 tot 13.30 uur in Traverse 0.13, onder leiding van Wim de Leeuw: ‘Van Stoommachine tot cyborg’ Artificial intelligence, cyborgs en de menselijkheid van computers zijn een paar van de onderwerpen.














Website