/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 2 nummer 8

jaargang 42, 23 maart 2000


Ruis

Untitled Document Lef en love?


Foto: Bram Saeys

Lef viel deze man in ieder geval niet te ontzeggen; afgelopen vrijdag liep hij met dit bordje rond in het Auditorium van de TUE tijdens het Fysica symposium. Met de leus ‘gezocht: promovendi met lef en love’ probeerde Harry van den Akker, directeur van het laboratorium voor fysische technologie van de TU in Delft, promovendi te vinden in Eindhoven. Vond hij het zelf wel ‘done’ om bij de TUE mensen weg te gaan halen? “Ik ging toch al naar het symposium toe en bedacht me de avond van tevoren dat ik wel een bordje kon maken om mensen te zoeken. Niet geschoten is altijd mis, toch?”, klinkt het laconiek uit de mond van Van den Akker. “Vrijheid, blijheid. Zo werkt de markt toch gewoon”, zo vindt hij. De tekst op zijn bord verklaart hij als volgt: “Je moet lef hebben om te werken in de technische natuurkunde, omdat het moeilijk is. En je moet liefde voor het vak hebben, dus love.” Overigens had hij tegen het eind van de dag nog geen serieuze reacties gekregen op zijn bordje. En dat terwijl de TU Delft volgens Van den Acker promovendi beter betaalt. “Bij ons beginnen ze in schaal 8, dat hebben we onlangs opgeschroefd naar boven.” Promovendi beginnen bij hem met 3911 gulden bruto per maand. Een AIO krijgt op de TUE 2261 bruto, plus een toeslag van 692 gulden. “Ach, je weet nooit hoe een koe een haas vangt”, lacht Van den Akker nog./.

Untitled Document Bits

Jongleren, straattheater, theatersport, ballet, stijldansen... allemaal kunstvormen waar de meeste studenten de neus voor ophalen. Geen haar op hun hoofd dat eraan denkt om te gaan stijldansen. Maar beste Cursorlezer, er zijn nu eenmaal WEL mensen (en zelfs studenten) op deze wereld die in het bezit zijn van een extra kunstchromosoom. Mensen die ontroerd kunnen raken van een mooie film, mensen die stiekem elke avond voor het slapengaan aan een paar balletschoentjes ruiken of mensen die met hun ontbijt staan te jongleren. Voor die studenten worden van 31 mei tot en met 4 juni in Enschede de ‘Pythische Spelen 2000’ georganiseerd. Deze variant op de echte Spelen is het grootste culturele studentenfestival in Nederland. Zoals de Olympische Spelen wedstrijden zijn in verschillende takken van sport, zo zijn de Pythische Spelen wedstrijden in verschillende takken van cultuur. Studenten uit het hele land krijgen er de kans het tegen elkaar op te nemen in competities op het gebied van beeldende kunst, letteren, theater, muziek en nieuwe media. Eén van de grondgedachten achter de Pythische Spelen is ‘voor studenten, door studenten’. De organisatie is daarom in handen van een commissie bestaande uit zes studenten. Deze commissie wordt gesteund door tientallen subcommissies en contactpersonen in alle studentensteden in Nederland (dus ook Eindhoven). Voel je je aangesproken of wil je die studenten in Enschede bewijzen dat die stad NIET de universiteitsstad bij uitstek is (zoals ze beweren op hun site), schrijf je dan snel in. De deelnemingsvoorwaarden: je moet hbo- of universiteitsstudent zijn en het lef hebben om je kunstje te doen voor het oog van een jury. Inschrijven kan nog tot en met 7 april via www.pytischespelen.nl. Dus beste Cursorlezers en trotse TUE’ers, oefen je stiekem al jaren op je kamer aan dat ene danspasje waarvan je weet dat het de gehele danswereld zal veranderen of ben je iemand om wie de mensen al lachen voordat je je mond hebt open gedaan (en niet omdat de maaltijd van gisteren nog tussen je tanden hangt) doe dan mee. Vergeet niet dat elke kans die je krijgt om het culturele erfgoed van de TUE uit te dragen een gouden kans is. Ga heen TUE-student en maak Eindhoven trots!

Untitled Document Een gezonde geest in een dronken lichaam

Studententurnvereniging Suca trachtte onlangs TUE-studenten te enthousiasmeren om eens te komen zwaaien aan de rekstok of een sprongetje over het paard te wagen. Maar hoe wek je de interesse van de gemiddelde TUE-student? Nou, dat is vrij simpel, aldus Suca-voorzitter Niels Wiersma. Gebruik op je wervingsposters het studentikoze smeermiddel bij uitstek: drank. En zo kwam het dat twee weken geleden de prikborden van de universiteit werden opgesierd met posters waarop een dame heelhuids over een evenwichtsbalk tracht te komen. Daarboven staat het cryptische zinnetje: ‘Loop eens dronken over een lijntje’. Onder de foto staat vermeld waar je deze duivelstoer kunt uithalen: ‘Kom turnen bij Suca!’.

Wat moeten wij ons hier als turnleken bij voorstellen? Is het de bedoeling dat je je eerst moed indrinkt voordat je bij Suca met de turntoestellen aan de slag gaat? Wat is er in hemelsnaam gebeurd met het aloude motto: ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’? Vooral de turnsport doet bij deze gevleugelde uitspraak vaak dienst als referentiekader. Maar blijkbaar niet bij Suca.

Moed indrinken is volgens Wiersma niet de reden van het aangeschoten ter training verschijnen van leden. Het komt echter wel voor dat leden op donderdag, één van de vaste trainingsavonden van Suca, de wekelijkse borrel van de studievereniging letterlijk en figuurlijk achter de kiezen hebben. Dat maakt ze dan niet altijd even turnbereid. Het is volgens Wiersma wel eens voorgekomen dat er mensen tijdens het trainingsuur in bezopen toestand in slaap gevallen zijn in het toestelhok. Al haast hij zich om er bij te vermelden dat zatlappen niet meetrainen (“De wereld tolt dan immers al hard genoeg”). En mocht het onverhoopt nog eens nodig zijn om nuchterheid te bewijzen door over een lijntje te lopen, hebben Suca-leden natuurlijk een niet te onderschatten voordeel, aldus de voorzitter.

De combinatie drank-turnen ziet Wiersma als meeliften op het positieve beeld dat de gemiddelde student heeft van drank. Dat kan dan ook mooi af-stralen op turnen. Misschien een wat kromme redenatie, maar volgens Wiersma bevindt deze hele promotionele campagne zich nog in een experimenteel stadium. Mocht de campagne succesvol blijken te zijn, wat zich zou uiten in een stijging van het aantal leden, dan zal Suca dit direct meedelen aan Cursor.

Untitled Document /Fred Steutel

Vorige week werd ik verrast met twee folders van de faculteit TM. Waarom twee, dacht ik eerst, maar er zijn twee versies, een Nederlandstalige en één met nog meer Engels; “research and development”, “human factors”, “business-to- business” en “supply chain management” staan in beide folders. In de Engelstalige folder dus nog meer Engels, zoals “13 study engineering programmes”; hier heeft het ongeluksgetal toegeslagen; de spelling “programme” doet mij altijd denken aan Engelse toeristenwinkeltjes met het opschrift “The Olde Shoppe”. Een opmerkelijke uitdrukking, en niet alleen in de Engelse versie, is “To maintain added value in the eyes of the customer or buyer ...”; blijkbaar is Added Value ‘in the eye of the beholder’; zou de firma Berenschot hiervan weten? Er is veel “aandacht” voor “speerpunt”, “focus” en “analyse” en voor allerlei soorten “management”, zoals kennis-, innovatie- , inkoop-, marketing- en risicomanagement. Toch vraag je je na lezing van de folders (mede gesponsord door de beschermheilige van PSV-rivaal Vitesse) af “Wat doen ze eigenlijk bij TM ?” Misschien moet er een leerstoel Kretologie Management komen.














Website