/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/English page
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 3 nummer 2

jaargang 42, 20 april 2000


Nieuws

Untitled Document Scholierenpresentatie bij Tema

Na ruim een half jaar voorbereiding presenteerden tien leerlingen van het Van Maerlantlyceum uit Eindhoven vrijdag 14 april hun profielwerkstuk. Een bouwproject en een ICT-project zijn speciaal door de opleiding Techniek en Maatschappij ontwikkeld voor het profielwerkstuk van deze leerlingen uit 5 VWO.


Zo gaat station Eindhoven er volgens de leerlingen van het Van Maerlantlyceum uit zien. Foto: Bart van Overbeeke

Het bouwproject werd begeleid door studentassistent Saskia Dalman en was gericht op station Eindhoven. De voorstellen tot verbetering waren vooral gericht op de doorstroom van passagiers in de stationshal en de veiligheid. De ICT-groep bedacht samen met Issmaïl Nnafie een huis van de toekomst op Mars. Daarbij keken de leerlingen naar de economische haalbaarheid van het idee en psychologische effecten. De conclusies werden gepresenteerd aan medeleerlingen, de schooldirectie, leraren, ouders, Tema-medewerkers en andere belangstellenden. Na afloop kregen de deelnemers twee certificaten. Eén van het Van Maerlantlyceum en één van de TUE. “Er werden echt heel goede presentaties gehouden”, vertelt ir. Wendy Schellens van Techniek en Maatschappij tevreden. “De leerlingen zijn een half jaar lang iedere dinsdagmiddag met het project bezig geweest. In die tijd hebben ze ook een cursus presentatietechnieken en een cursus internetpagina’s maken gehad.” Het ICT-project zal dan ook binnenkort te zien zijn op de internetpagina van Techniek en Maatschappij./.

Untitled Document Actie van ouders tegen bestuur TUimelaar

Twee ouders van kinderen op de TUimelaar zijn een actie begonnen om het bestuur van het kinderdagverblijf tot aftreden te bewegen. Deze actie komt nadat het bestuur eerder directrice Tineke Linssen op non-actief had gesteld.

In een brief die de initiatiefnemers van de actie naar alle ouders hebben gestuurd, staat dat er een groot gebrek aan openheid is bij het bestuur. Volgens de opstellers riep de voorlichtingsbijeenkomst voor de ouders op 4 april alleen maar meer vragen op.

Linssen zou herhaaldelijk tegen het bestuur hebben gelogen inzake een subsidieaanvraag. Het zou gaan om een brief naar de gemeente die Linssen verstuurde voordat het bestuur er goedkeuring aan had verleend. Fabiola Bukkems, voorzitter van het bestuur, keurde de brief af. Hierop trok Linssen bij de gemeente de brief weer in. In volgende vergaderingen maakte Linssen geen melding van de briefwisseling.

De briefschrijvers zijn het niet eens met het standpunt van het bestuur dat Linssen met haar handelwijze de continuïteit van de TUimelaar in gevaar heeft gebracht. “Wij zijn van mening dat het bestuur door haar handelen verantwoordelijk te stellen is voor een crisissfeer die nu rond ons dagverblijf is ontstaan.”

De ouders zijn van mening dat het bestuur juridisch weinig kans maakt. Juristen van de TUE is om advies gevraagd en volgens hen is de reden voor het ontslag vermoedelijk niet voldoende. Door de verstoorde arbeidsverhouding zou wel tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst overgegaan kunnen worden. In dit geval zou de TUimelaar een forse vergoeding moeten betalen aan Tineke Linssen. “Het bestuur draagt een zeer grote verantwoordelijkheid op haar schouders met een besluit dat van grote invloed zal zijn op de continuïteit en het kunnen functioneren van de TUimelaar.”

Henri Janssen, bestuurslid van de TUimelaar, wil niet op de brief reageren. “Hangende de zaak kan ik daar niets over zeggen. We zullen eerst ruggenspraak hebben en dan pas zullen we reageren.” /.

Untitled Document Veel animo voor ICT-congres

Meer dan 23 mensen hebben gereageerd op de ‘call for papers’ die het Notebook Service Centrum (NSC) vorige maand uitschreef.

Het NSC organiseert een symposium over de invloed van ICT op het onderwijs. In het kader van dat symposium vroeg het NSC aan TUE-studenten en medewerkers om presentaties in te dienen van projecten die ICT en onderwijs in zich verenigen. De beste inzenders mogen tijdens het symposium een presentatie geven. In de categorie ‘toepassingen’ kwamen de inzendingen van TUE-medewerkers Arjeh Cohen, Jos van Leeuwen, Ruud van Vliet en André Duif als beste uit de bus. Er waren zestien inzendingen in deze categorie. Voor de categorie ‘ideeën’ stuurden zeven mensen een presentatie in. De beste inzendingen waren van Han Smits en student Arjan Teerhuis. Op 24 mei bepaalt de jury voor beide categorieën welke inzenders de twee wedstrijdprijzen van zeven mille zullen winnen. Herman van de Kuit, hoofd van het Notebook Service Center, is erg blij met het hoge aantal inzenders. “Dit is meer dan we aanvankelijk verwachtten”, aldus Van de Kuit die bekent dat hij er even een hard hoofd in had. “Pas twee dagen voor de sluiting van de inzendtermijn kwam alles binnen. Er zitten inzendingen van zeer hoog niveau bij die absoluut de moeite waard zijn.” /.

Untitled Document Twee TUE’ers hoogleraar

Het gebeurt niet vaak dat een universiteit een medewerker uit de eigen gelederen tot hoogleraar benoemt. Toch mogen de natuurkundigen dr.ir. Richard van de Sanden en dr.ir. Gerrit Kroesen zich per 1 mei hoogleraar noemen. Kroesen en Van de Sanden krijgen elk een leerstoel op het gebied van

experimentele lage temperatuur plasmafysica.

Gerrit Kroesen is al enige tijd voorzitter van de capaciteitsgroep Elementary Processes in Gasdischarges (EPG). Hij gaat de plek opvullen die prof.dr. Frits de Hoog achterliet. Van de Sanden werkt in de groep Equilibrium and Transport in Plasmas (ETP). Hij gaat een FOM-dakpanplaats delen met prof.dr. Daan Schram die over enige tijd met emeritaat zal gaan. Van de Sanden en Kroesen zijn erg gelukkig met hun aanstelling. Ze zien de benoeming als een gouden kans om de leidende positie die Eindhoven inneemt op plasmafysica-gebied verder te versterken en uit te bouwen. “Eindhoven is een ‘landmark’ in de wereld van de plasmafysica. Het onderzoek dat hier gedaan wordt, behoort tot het beste in de wereld op dit gebied. Wij hopen door nieuwe ideeën in te brengen een impuls aan de vernieuwing binnen dit vakgebied te kunnen geven”, aldus Van de Sanden en Kroesen.

In de toekomst hopen Kroesen en Van de Sanden hun samenwerking te intensiveren. Het cluster dat zo ontstaat, maakt dan een groot deel uit van de faculteit Technische Natuurkunde. /.

Untitled Document Hoogste punt Stew-woningen

Stew staat voor Staal en Woningbouw, een nieuwe methode waarmee in razend tempo een woning kan worden gebouwd. Gebruikmakend van prefab-onderdelen kan in ruim honderd uur een woning opgetrokken worden. De eerste Stew-woning ter wereld staat in het DuBo-park, ter hoogte van de Zaale. Afgelopen maandag werd het hoogste punt van de woningen bereikt.

De Stew-woningen worden ‘droog’ gebouwd. Dat wil zeggen dat op de bouwplaats zo min mogelijk, of liever helemaal geen, natte substanties gebruikt worden. “Bij ons gelden de tien geboden van droog bouwen”, zegt ir. Guus Timmermans van de capaciteitsgroep Bouw-techniek. “Geen beton storten is een van die regels. Maar ook geen peurschuim, geen kit en geen stucwerk.” Al het voorbereidende werk wordt van tevoren gedaan zodat alle onderdelen op de bouwplaats alleen nog maar in elkaar gezet hoeven te worden.

De basis van de Stew-woningen is een stalen constructie die als een soort kapstok dient waaraan alle prefab-elementen hangen. Deze manier van bouwen bespaart veel tijd. De bouwers hoeven namelijk niet te wachten tot het beton droog is of tot de kozijnen geplaatst zijn. Dankzij een behoorlijk brede spauwmuur, zo breed dat er met gemak een mens in kan lopen, zijn elektriciteit en waterleidingen eenvoudig aan te leggen.

Een ander voordeel van Stew is de flexibiliteit. Wie een Stew-woning laat bouwen, zou in de toekomst bij wijze van spreken zelf zijn woning samen kunnen stellen. Zo kan de eigenaar een voorgevel uitzoeken of aangeven waar de wandcontactdozen moet komen. Het Stew-prototype wordt gebouwd op het DuBo-park waarvan de koepel het middelpunt is. DuBo staat voor Duurzaam Bouwen. Het gebied rond de koepel is bestemd voor een aantal gebouwen dat volgens nieuwe en innovatieve methoden gebouwd zal worden./.

Untitled Document Elfde TUE bv opgericht

De TUE-holding heeft er op 13 april een dochter bij gekregen. SyMo-Chem heet de nieuwe, elfde bv die onder meer opgericht is op initiatief van prof.dr. Bert Meijer. In SyMo-Chem worden contractresearch-activiteiten ondergebracht. De bv legt zich toe op de synthese en levering van (macro)moleculen alsmede de karakterisering en analyse van verbindingen en producten. SyMo-Chem ondersteunt, zo valt te lezen in de oprichtingsacte, indirect het onderzoek en onderwijs van de capaciteitsgroep Macromole-culaire en organische chemie.

Receptie voor gedecoreerden

Vanwege Koninginnedag worden volgende week diverse lintjes uitgereikt. Verwacht wordt dat er ook enkele TUE-medewerkers een koninklijke onderscheiding zullen ontvangen. Om iedereen in de gelegenheid te stellen deze personen te feliciteren biedt het College van Bestuur de gedecoreerden een receptie aan. Deze receptie is vrijdagmiddag 28 april vanaf 16.00 uur in de Senaatszaal.

Faculteits-berichten

keren terug

Vanaf donderdag 4 mei keren de faculteitsberichten terug. Ze zullen elke donderdag op A3 formaat verschijnen. De faculteitsberichten werden voor de invoering van de nieuwe bladformule elke week in Cursor gepubliceerd. Nu worden ze op een apart vel gedrukt en liggen ze naast de Cursor op de bekende verspreidingsplaatsen. De verantwoordelijkheid voor deze berichten ligt bij de faculteiten en niet bij de redactie van Cursor. Wie een bericht wil laten plaatsen, dient zich te richten tot de contactpersoon van de betreffende faculteit. Namen van deze personen volgen op de eerste uitgave van de faculteitsberichten.

Organisatie-kunde

Organisatiekunde voor niet BDK (1Z340). In Cursor 30 zijn de verkeerde collegedata vermeld. De juiste data zijn: 9 mei, 16 mei, 6 juni en 13 juni Auditorium zaal 2, 15 juni Auditorium zaal 1.

Untitled Document Ambassadeursprijs BIA naar Roel Meeuwis

Zo’n driehonderd studenten hebben op 12 april de buitenlanddag van het Bureau for International (BIA) bezocht, schat BIA-hoofd Leo Robben. De dag werd afgesloten met de uitreiking van de ambassadeursprijs ’99. Die prijs werd gewonnen door Roel Meeuwis, vierdejaars student Technische Bedrijfskunde.


Roel Meeuwis won de Ambassadeursprijs 1999 voor de manier waarop hij de TUE vorig jaar in het buitenland vertegenwoordigde. Foto: Bram Saeys

De buitenlanddag werd georganiseerd om studenten en medewerkers een beeld te geven van de mogelijkheden voor een studie of een stage in het buitenland. Belangstellenden konden de hele dag terecht op een informatiemarkt waar diverse buitenlandse instellingen acte de presence gaven. Daarnaast werden er in twee zalen voordrachten gehouden. In de ene zaal vertelden studenten over hun buitenlandse avonturen, in de andere zaal gaven bedrijven en instellingen presentaties.

Ook werd de Ambassadeursprijs 1999 toegekend. Het BIA riep deze prijs vorig jaar in het leven voor de student die de Universiteit op een uitmuntende manier in het buitenland vertegenwoordigd heeft. Het BIA kreeg het afgelopen jaar een groot aantal verslagen onder ogen die geschreven waren naar aanleiding van een buitenlandse stage of studie. De schrijvers van de drie beste verslagen, Roel Meeuwis, Roy Jacobs en Ilse Oosterlaken, mochten woensdag een tien minuten durende presentatie geven waarin ze uitlegden hoe ze de TUE vertegenwoordigd hadden. De prijs, een cheque van tweeduizend gulden, ging naar Roy Meeuwis. Hij studeerde een half jaar aan University of Manitoba in Winipeg waar hij naar eigen zeggen een supertijd doorbracht. Voor het vak New Venture Analysis schreef hij - samen met anderen - een businessplan dat zo in de smaak viel dat het ingestuurd werd voor een Amerikaanse competitie. Het plan scoorde goed. Prima promotie voor de universiteit, oordeelde de jury die ook Meeuwis’ enthousiaste presentatie wist te waarderen./.

Untitled Document Student Informatica wint reis naar Silicon Valley

Harm van Beek, student Informatica aan de TUE, is één van de winnaars van het Excellent Student Program, georganiseerd door de Internet Society Nederland en de Silicon Valley Foundation.

Deelnemers moesten aan vier criteria voldoen. Laatstejaars aan een HBO- of universitaire opleiding. Boven de 7,5 gemiddeld op de cijferlijst. Internet als hoofdonderwerp van het afstudeerproject en naschoolse activiteiten op het gebied van internet.

Harm van Beek voldeed daaraan. Daarom schreef deze vijfdejaars Informatica-student zich in voor het Excellent Student Program. De winnende studenten gaan van 13 tot 21 mei naar Silicon Valley. Uit alle inschrijvingen zijn ongeveer dertig studenten geselecteerd die een businessplan moesten opstellen over een vernieuwend internetidee. De twaalf winnaars werden zaterdag 15 april door hun sponsors bekend gemaakt. Dat gebeurde tijdens de kick-off in het Media Plaza in de Jaarbeurs Utrecht.

Van Beek hoorde eind februari dat hij binnen twee weken het businessplan af moest hebben. Samen met twee andere Informatica-studenten en een net afgestudeerde HEAO’er runt Harm van Beek het internetbedrijf ISAAC. Dit bedrijf maakt webwinkels voor het MKB. Zij hebben hem ook geholpen met het businessplan en de presentatie daarvan. Van Beek, die nu bij EESI aan het afstuderen is, verheugt zich op de reis naar Silicon Valley. “We bezoeken daar een aantal bedrijven, volgen workshops en vieren natuurlijk ook een beetje vakantie.”/.

Untitled Document Tijdens je hele studie loopbaanbegeleiding

Bij het Studenten Service Centrum wordt het de laatste tijd steeds drukker. Ook Mariëlle Schoenmakers heeft een overvolle agenda. Zij is studentenadviseur met als specialisatie loopbaanbegeleiding. Voorheen had de TUE een Loopbaan Advies Centrum (LAC), tegenwoordig valt loopbaanbegeleiding onder STU.

Studenten die aan het afstuderen zijn, afgestudeerden, AIO’s en TWAIO’s, ze weten allemaal de weg naar Mariëlle Schoenmakers te vinden. Maar de laatste tijd komen er steeds vaker studenten die nog aan het begin van hun studie staan

vragen om advies.

“Ten tijde van het LAC bestond onze begeleiding vooral uit sollicitatietraining”, vertelt de studentenadviseur. “Nu wordt de vraag steeds groter, en niet alleen in de afstudeerfase. Een student is constant bezig met zijn loopbaan.” Behalve voor sollicitatietraining kun je bij het STU ook terecht voor workshops of individuele loopbaanbegeleiding. Als je alleen je sollicitatiebrief wil laten nakijken of een gesprek oefenen, kan dat ook. Tenslotte is er een infotheek met een vacaturewand.

Belangrijk

“Studenten komen meestal op eigen initiatief naar STU”, aldus Schoenmakers. Er volgt dan eerst een oriënterend gesprek. Wat zij dan adviseert hangt af van de aspecten die in het gesprek naar voren komen. “Ik vind dat loopbaanbegeleiding voor iedere student belangrijk is, maar je kan niemand ertoe dwingen. In de huidige maatschappij liggen niet alleen voor technische studenten de banen voor het oprapen. Ook zal niet iedere student de baan krijgen waar hij of zij voor is opgeleid. Daarom is het goed als je ook het één en ander af weet van de rest van de arbeidsmarkt.”

Er zijn faculteiten die inzien dat het gunstig voor studenten kan zijn als ze zich goed kunnen presenteren. “Scheikundige Technologie heeft STU gevraagd gedurende de hele studietijd begeleiding te geven. Die begeleiding heeft betrekking op sociale, communicatieve, groeps- en loopbaanvaardigheden.” Schoenmakers wil hiermee aangeven dat het initiatief niet altijd bij de studenten ligt, maar ook wel eens bij de faculteit. “Sommige studenten die niet weten welke afstudeerrichting ze moeten kiezen, worden door studieadviseurs van hun faculteit doorgestuurd naar STU. Ze hopen er dan hier achter te komen wat ze willen, want onwetendheid is heel slecht voor de motivatie.”

Ontwikkeling

Volgens Schoenmakers hoef je geen technische achtergrond te hebben om loopbaanadvies te kunnen geven op de TUE. “Voor een loopbaanadviseur zijn de communicatieve vaardigheden het belangrijkst. Over de technische kant praten de studenten wel met mensen uit hun eigen vakgebied.” De trainingen en workshops worden dan ook door Mariëlle Schoenmakers en een aantal freelancers gegeven. Dat zijn erkende loopbaanadviseurs met een eigen bureau. De loopbaanbegeleiding is puur bedoeld voor studenten, AIO’s en TWAIO’s.

Het mag duidelijk zijn dat er voor iedereen mogelijkheden zijn op het gebied van loopbaanbegeleiding. Toch is het bij het STU nog steeds volop in ontwikkeling. “Dit jaar beginnen we met een Engelstalige workshop. Vanuit de TWAIO’s kwam er steeds meer vraag naar Application Skills, loopbaanbegeleiding in het Engels.

Ook buitenlandse AIO’s en studenten bleken geïnteresseerd. De workshops zijn wel op de Nederlandse arbeidsmarkt gericht”, besluit Schoenmakers die hiermee bewijst dat STU zich aanpast aan de wensen van de ‘klanten’./.

Untitled Document Telecommuni-catie Prijs voor Bas Dunnebier

Ir. Bas Dunnebier heeft de Telecommunicatie Prijs 2000 gewonnen. Dat werd op 7 april bekend gemaakt tijdens het KIvI lente-evenement op de Technische Universiteit Twente. De prijs is dit jaar voor het eerst door de afdeling telecommunicatie van het Koninklijk Instituut voor Ingenieurs uitgereikt. Er waren kandidaten van de TU Twente, Eindhoven en Delft. TUE’er Dunnebier sleepte de prijs in de wacht met een rekenmethode die het mogelijk maakt om de

capaciteit van glasvezelkabels aanzienlijk te vergroten. Ook al was het verschil met de andere kandidaten zeer gering, Dunnebier mocht de prijs, vijfduizend gulden, mee naar huis nemen.

Theatervaardig-heden voor TUE-docenten

Het Onderwijs Service Centrum biedt weer een training ‘Theatervaardig-heden in het Onderwijs’. De training is bedoeld voor docenten die hun presentatievaardigheid willen versterken en zo effectiever willen leren presenteren. Tijdens praktische oefeningen komen zaken aan bod als vertelstijlen, het gebruik van stilte, mimiek, houding, gebaren, gebruik van de ruimte en gebruik van attributen.

De training is op vrijdagmiddag 12 en vrijdagmiddag 19 mei van 13.30 tot 17.00 uur. Meer informatie geeft Gijs Meeusen (tst. 4237) of Toine Andernach (tst. 3478). Aanmelding kan per telefoon (tst. 5060), per e-mail (w.p.v.d.einde@tue.nl) of via Internet (http://www.osc.tue.nl).

Metallica daagt Napster voor de rechter

Rockband Metallica daagt Napster en de Amerikaanse universiteiten Yale University, University of Southern California en Indiana University voor de rechter wegens onder meer herhaaldelijke inbreuk op auteursrechten. Napster biedt internetgebruikers een platform om muziek in het populaire MP3-formaat met elkaar uit te wisselen. Metallica stelt dat het bedrijf hiermee de gebruikers aanmoedigt inbreuk te maken op het auteursrecht van de groep. De universiteiten worden aangeklaagd omdat zij zorgen voor een doorgeefmogelijkheid van de muziek, terwijl zij eenvoudig de doorgifte kunnen blokkeren.














Website