/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/English page
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 3 nummer 2

jaargang 42, 20 april 2000


Voorpagina

Untitled Document Herenteam Hajraa promoveert naar eerste divisie

Het eerste herenteam van de Eindhovense Studenten Volleybal Vereniging Hajraa werd afgelopen zaterdag kampioen. Het team versloeg met 3-0 onverwacht eenvoudig de nummer twee Summa Peelpush. Dit betekent dat Hajraa volgend jaar in de eerste divisie uitkomt. Ook het eerste damesteam van de vereniging werd twee weken geleden kampioen.

Tijdens de wedstrijd afgelopen zaterdag in het Studenten Sportcentrum werd de tribune bevolkt door het in groten getale toegestroomde publiek dat met ratels, toeters en het eigen stemvolume de spelers aanmoedigde. Na drie sets die met 15-3, 15-7 en 15-2 gewonnen werden, reikte een medewerker van de Nederlandse Volleybal Bond de kampioensschaal uit.

Foto: Bart van Overbeeke

Untitled Document Liaisonfunctie TUE van UTI naar United Brains

De TUE Holding BV heeft in overleg met het CvB besloten de werkzaamheden van haar werkmaatschappij Universitair Technologisch Instituut Eindhoven BV (UTI) deels te beëindigen en deels over te dragen aan United Brains BV. Dit is een onderneming van de TUE, Fontys en het European Design Centre (namens The Design Academy).

Dit heeft tot gevolg dat het UTI dit jaar wordt afgebouwd en vervolgens beëindigd. De bij UTI werkzame personeelsleden hebben allen een tijdelijk arbeidscontract. Een belangrijke reden voor de afbouw van het UTI is gelegen in tegenvallende financiële resultaten. Daarnaast is het uitvoeren van projecten in opdracht van bedrijven vooral door de komst van TNO Industrie naar Eindhoven minder opportuun geworden. Verwacht wordt dat verbreding van de bemiddeling tussen bedrijven en kennisinstellingen bereikt kan worden door overheveling van deze werkzaamheden naar het breder opererende

United Brains. Het UTI heeft twee hoofdtaken. Het analyseert problemen uit met name kleine en middelgrote ondernemingen en verwijst deze voor oplossingen door naar deskundigen binnen en buiten de universiteit (liaisonfunctie). Ook ontwikkelt het oplossingen of begeleidt het ontwikkelopdrachten naar andere instellingen en bedrijven (projectfunctie).

De liaisonfunctie van het UTI zal worden overgeheveld naar United Brains, dat daartoe zijn samenwerking met TNO Industrie en met Syntens, het netwerk van innovatiecentra voor het midden- en kleinbedrijf, zal versterken. United Brains biedt het bedrijfsleven een integraal pakket van consultancy, training en faciliteiten, vooral op de aandachtsgebieden multimedia, e-commerce, design en productontwikkeling. De werkzaamheden vertonen een duidelijke overlap met de nu toe te voegen liaisonfunctie. Door onderbrenging van deze functie bij United Brains wordt het aantal loketten voor het bedrijfsleven met één verminderd. De post van directeur van United Brains is momenteel vacant.

Het geleidelijk opheffen van het UTI betekent volgens het College van Bestuur absoluut niet dat de TUE haar expertise niet meer beschikbaar wil stellen voor het midden- en kleinbedrijf in de regio. “Integendeel”, stelt dr.ir. Henk de Wilt, voorzitter van het CvB. “Het is juist onze intentie om onze expertise op een efficiënte en effectieve wijze beschikbaar te stellen aan het midden- en kleinbedrijf. High tech ondernemingen blijven rechtstreeks samenwerken met onderzoeksgroepen op de universiteit. Daar is geen intermediaire organisatie voor nodig. Minder technologie-intensieve bedrijven kunnen zich beter wenden tot eerstelijns dienstverleners als United Brains en Syntens. Die beoordelen wanneer inschakeling van TUE-onderzoekers voor zowel de betrokken onderneming als de universiteit interessant kan zijn en leggen dan de benodigde contacten.” /.

Untitled Document TUE in campagne Intel

Intel gaat op 10, 11 en 12 mei opnamen maken op de campus. Het bedrijf gaat een aantal interviews met docenten, studenten en medewerkers van de TUE op film zetten. Het materiaal zal gebruikt worden in een wereldwijde campagne die het gebruik van laptops op universiteiten en scholen moet bevorderen. Intel filmt in totaal op zes scholen en universiteiten in Amerika en Europa waar het gebruik van draagbare computers al helemaal ingeburgerd is. Volgens Herman van de Kuit, hoofd Notebook Service Cen-trum, zal een aantal studenten, medewerkers en docenten door de filmmakers geïnterviewd worden. Inmiddels stu-deren in Eindhoven drie generaties studenten met een draagbare computer “Ze beschouwen de TUE als voorloper”, zegt Van de Kuit. /.

Untitled Document Vakbond CFO tegen afschaffen van de ambtelijke status

De CFO is tegen het afschaffen van de ambtelijke status van universiteitspersoneel, zoals voorgesteld door de werkgevers (VSNU). De bond denkt dat het overstappen naar privaatrecht overwegend nadelige effecten heeft voor de werknemers. Abvakabo doet begin mei een

uitspraak hierover.

Volgens CFO zijn met de afschaffing van de ambtenarenstatus vaste aanstellingen minder voor de hand liggend. Bovendien kunnen werknemers gemakkelijker worden ontslagen binnen het privaatrecht. Een voordeel van de wijziging is dat een deel van het universiteitspersoneel zich via het Ziekenfonds mag verzekeren. CFO vindt niettemin dat het verlaten van de ambtelijke status niet leidt tot verbetering.

De ledenraadplegingen van de Abvakabo zijn nog niet afgerond, laat Janine Jongepier, tweede onderhandelaar van de Abvakabo, desgevraagd weten. “We krijgen nog steeds mailtjes binnen van onze leden over de afschaffing van de ambtenarenstatus. Die reacties variëren van ‘nee’ tot ‘nee, tenzij’,. Volgende week komen we met het kader bij elkaar om erover te praten. De week daarna komen wij met een standpunt naar buiten.” Jongepier zegt dat haar bond niet begrijpt waarom de werkgever de ambtelijke status wil afschaffen. “Wij zijn niet overtuigd van de argumenten, want de dingen die de VSNU wil,

kunnen ook binnen de ambtelijke status.”

De VSNU wilde vorig jaar al van de ambtelijke status af van het personeel van de openbare universiteiten in Nederland. Hiermee moet de situatie recht worden getrokken met de drie bijzondere universiteiten in Nederland (KU, KUN en KUB) die wel onder het privaatrecht vallen.

Vorig jaar kwam dit er niet door bij de CAO-onderhandelingen, omdat er niet genoeg tijd was om er goed over na te denken. Daarom is dit jaar een onderzoek hiernaar gedaan door arbeidsrechtdeskundigen van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Zij kwamen tot de conclusie dat afschaffen mogelijk is, maar daarvoor is wetswijziging noodzakelijk./.














Website