/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/English page
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 3 nummer 2

jaargang 42, 20 april 2000


Studentenleven

Untitled Document Veel zingen, nog meer drinken

Studieverenigingen Thor, Van der Waals en Japie organiseerden dinsdag een cantus. Het zang- en drankfestijn trok ongeveer negentig bezoekers. Het is vrij ongebruikelijk dat er een cantus door meerdere studieverenigingen georganiseerd wordt buiten de intro. Het was een idee van een groepje vrienden die lid zijn van de verschillende studieverenigingen. Er zijn nog geen concrete plannen om cantussen met meerdere verenigingen vaker te gaan organiseren, maar voor leuke ideeën staan de verenigingen altijd open.


Foto: Bram Saeys

Untitled Document “De Chinese muur? Die is nep”

Drieënvijftig Bouwkun-destudenten en een klein groepje medewerkers maakten van 31 maart tot 10 april een studiereis naar China. De trip die was georganiseerd door studievereniging Cheops moest in het kader van het nieuwe millennium naar een extra verre bestemming gaan.

Met China is dat prima gelukt. Andere opties waren Toronto en Mexico Stad. China kwam als beste reisdoel uit de bus omdat het goedkoper was en meer mogelijkheden bood.

“Gebouwen in China moeten groot zijn en glimmen”, zegt één van de deelnemers aan de reis. “Het lijkt wel of het in China vooral om de buitenkant gaat. De gevels hebben ze wel ontworpen, maar als je naar de binnenkant vraagt, dan hebben ze daar ook nog wel ergens tekeningen van liggen.”

“De Chinezen bouwen vooral voor de korte termijn. Ze gebruiken bijvoorbeeld nog steeds

chloorhoudende verhardingsmiddelen in het beton. Over een tien jaar kunnen ze al die torens afbreken, want dan zitten ze vol met betonrot”, aldus een reiscommissielid. Er wordt zo veel en zo snel gebouwd vanwege de enorme woningnood. In Peking wonen zo’n dertien miljoen mensen op een oppervlak ter grootte van de provincie Utrecht.

Slordig

Door deze hoge bevolkingsdichtheid krijgt ruimtelijke ordening weinig kans. “Vroeger werd er erg ordelijk gebouwd. Je had huizen met patio’s die heel netjes in patronen stonden. Door de woningnood hebben mensen daar zelf overkappingen en daken op gebouwd. Het is slordig, maar krottenwijken kun je het niet noemen. Het is niet Rio de Janeiro. De Chinezen zelf zijn wel heel goed verzorgd. Het is een cultuurverschil. Het eigen uiterlijk is belangrijker dan dat van de woning”, zegt een deelnemer aan de reis.

Een bouwkundevereniging kan natuurlijk onmogelijk om het enige bouwwerk op aarde heen dat vanuit de ruimte te zien is. De Chinese muur bleek echter een teleurstelling. “Je ziet zo links en rechts nog wel wat oorspronkelijke ruïnes. Daar bovenop hebben ze dan een reconstructie gemaakt, maar op plekken waar de muur helemaal verdwenen was, hebben ze zomaar wat in het wilde weg gedaan.”

Eén van de merkbaarste cultuurverschillen was toch wel het eten. “Een gewone bak babi pangang of foe yong hai hebben ze daar niet!” De avonturiers waagden zich aan gespieste sprinkhanen, babyschorpioentjes en gebraden pekingeend inclusief snavel en ingewanden. “Nee, er is niemand ziek geworden, hooguit een paar mensen die buikkramp kregen. Het is eigenlijk een soort knop die je bij jezelf omzet, dan eet je deze dingen gewoon.”/.

Untitled Document In 24 uur liften naar Budapest

’Viszontlátásra’, ‘sör’ en ‘Köszönöm’ zijn handige woorden als je van Eindhoven naar Budapest lift. Op 21 april vertrekken dertien duo’s voor de zesde internationale Intermate liftwedstrijd.

Eerder leidde de reis onder meer naar Londen, Verona en San Sebastian. Voorzitter van de liftcommissie, tweedejaars TEMA-student Raphael Dasselaar: “Het liften zelf is gewoon leuk en het is een plezierig tijdverdrijf. Het gaat ook niet echt om de winnende tijd. Alles gaat in goed vertrouwen. Er is ook geen controle, de deelnemers houden zelf de lifttijden bij. De liftcommissie heeft een veldje op een camping geregeld, een liftgids gemaakt en we hebben op de heenweg gekeken welke leuke dingen er in Budapest te doen zijn. En iedereen bepaalt zelf wanneer hij terug lift.” Zelf deden Dasselaar en zijn liftmaatje 29 uur over de heenweg en een uur langer over de terugweg. De snelste tijd is tot nu toe 24 uur, “maar”, zegt Dasselaar, “dat koppel heeft tussendoor niet geslapen.” Hoewel de inschrijving eigenlijk gesloten is, kunnen andere studentenkoppels toch nog meedoen.

Geïnteresseerden moeten zich melden bij Intermate, Temagebouw 1.12. Daar krijgen ze het liftboekje met de tips, de routebeschrijving, de naam van de camping en andere benodigdheden. En ’Vis-zontlátásra’ betekent ‘tot ziens’, ‘Köszönöm’ ‘dank u’ en sör’ is bier./.

Untitled Document Sportkaart HBO’ers 125 gulden

De sportkaart voor studenten aan de Fontys Hogeschool gaat vanaf het nieuwe collegejaar 125 gulden kosten. Het College van Bestuur van de TUE heeft met Fontys hierover een overeenkomst gesloten met een looptijd van vijf jaar.

Fontys draagt één miljoen gulden bij in de kosten om gebruik te kunnen maken van de sportfaciliteiten van het Studenten Sportcentrum. “Studenten en medewerkers van Fontys hebben zo onbelemmerd toegang tot het vrijetijdsprogramma”, zegt ir.

Harry Roumen, secretaris van de universiteit.

Extra

De onderhandelingen tussen Fontys en de TUE over de prijs van de sportkaart liepen al enige tijd. Studenten voerden eerder actie om een te dure sportkaart voor HBO-studenten te voorkomen. Nu is er vijftien gulden verschil tussen de kaart voor TUE’ers en HBO-studenten. De TUE draagt meer bij dan in het verleden. “Wij hebben wat extra gedaan, omdat wij het verenigingsleven van de studenten een warm hart toedragen”, zegt Roumen daarover desgevraagd. Overigens worden de bijdragen van de onderwijsinstellingen en voor de studenten de komende vijf jaar geïndexeerd.

De prijs voor een sportkaart voor TUE-studenten stond al vast; die gaat per 1 september 110 gulden kosten./.

Untitled Document 24 TUE-teams doen mee aan Batavierenrace

24 Studententeams van de TUE doen mee aan de Batavierenrace. Dit jaarlijkse studentenfestijn waarbij in estafettevorm wordt hardgelopen van Nijmegen naar Enschede heeft plaats op Koninginnedag, die dit jaar op 29 april wordt gevierd. Behalve het Universiteitsteam, dat voor de winst gaat, doen onder meer ook de sportverenigingen Totelos, Nayade, Isis, All Terrain, Asterix en Squadra Veloce mee. Ook studieverenigingen zoals Gewis en Van der Waals laten hun sportieve kunnen zien.

Weekendkaart NS wordt

uitgebreid

Studenten met een weekendkaart kunnen voortaan bij een feestdag die op donderdag of vrijdag valt eerder gebruik maken van hun OV-jaarkaart. Dat hebben de Nederlandse Spoorwegen besloten. Vandaag treedt de regeling in werking. Weekendkaarthouders kunnen vanaf 19.00 uur al gratis reizen, omdat het morgen Goede Vrijdag is.

Later dit jaar kunnen studenten ook op 4 mei, de dag voor bevrijdingsdag, en 31 mei, daags voor Hemelvaart, vanaf 19.00 uur in de trein stappen. Voor studenten met een weekkaart verandert er niks.

Studentenkerk

Witte donderdag 20 april: om 19.30 uur oecumenische viering in de Studentenkapel, Kanaalstraat 6. Voorganger: Bert Jan van Haarlem.

Goede vrijdag 21 april: om 19.30 uur oecumenische viering in de Studentenkapel, Kanaalstraat 6. Voorganger Wim de Leeuw.

Zaterdag 22 april: om 22.00 uur oecumenische paasviering in de Studentenkapel, Kanaalstraat 6. Voorganger: Martin van Moorsel en Elisabeth Fricker.

Zondag 23 april: om 11.00 uur oecumenische viering in de Studentenkapel, Kanaalstraat 6. Voorganger: Wim de Leeuw.

Dinsdag 25 april: Zen-meditatie met Martin van Moorsel van 17.00 tot 18.00 uur in het Studenten Sportcentrum














Website