/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 4

jaargang 42, 11 mei 2000


Achtergrond

Untitled Document Studenten en hun notebook: hun beste vriend of grootste vijand?

Notebooks zijn niet meer weg te denken op de TUE. Overal om je heen zie je studenten achter hun laptop zitten. Waarvoor gebruiken ze hun draagbare computer en hoeveel tijd stoppen ze erin? Verslechteren persoonlijke contacten tussen studenten en kunnen ze hun laptop nog wel missen? Cursor legde twaalf TUE-studenten deze vragen voor.

Notebooks/Chantal Louwers

Foto’s/Bram Saeys

“Het is overdreven om te gaan chatten met iemand die vlak naast je zit”, vindt eerstejaars Mark de Haas (21). De Informaticastudent denkt dat de persoonlijke contacten tussen studenten wel minder geworden zijn sinds het laptop-tijdperk. “In plaats van aan een tafeltje met je medestudenten gaan zitten praten, ‘kletsen’ we nu via ICQ”. ‘I Seek You’ (ICQ) is een onder studenten populair programma dat een mengsel is van chatten en e-mailen. Ook Mark leest tussen ons gesprek door de berichtjes van vrienden die op zijn beeldscherm verschijnen. Mark heeft weinig te klagen over zijn laptop, in tegenstelling tot veel andere eerstejaars studenten. De nieuwste lichting laptops zou niet stevig genoeg zijn, waardoor bij het kleinste stootje het apparaat al kapot is. “Je moet er natuurlijk niet mee gaan gooien”, is Mark’s laconieke reactie. “De laptop is snel genoeg en hij doet het altijd.” Dat wil zeggen in ieder geval de vier uur in de week, die Mark doorgaans achter zijn laptop doorbrengt. “Ik ken mensen die een groot gedeelte van hun week aan hun laptop besteden. Ik zou hem nog wel kunnen missen, zolang ik maar iets heb waarmee ik mijn mail kan checken.”

“Mijn laptop staat vaak voor me op tafel, maar dat betekent niet dat ik hem constant gebruik. Mijn zusje gebruikt hem vaker in het weekend”, aldus Karin Poels (19). Samen met een medestudent werkt de tweedejaars Wiskundestudente aan een opdracht. Ze gebruikt haar notebook vooral voor haar studie en om haar mail te lezen. Heel af en toe speelt ze een kaartspelletje.

“Ik was in de vakantie toevallig even op de universiteit, omdat ik meedeed aan de Batavierenrace. Zelfs toen, op vrijdag en zaterdag, zaten er studenten in het Auditorium naar hun beeldscherm te staren”, vertelt Karin verbaasd. “Terwijl ze spelletjes spelen, schreeuwen ze alsof hun leven er van af hangt. Ik denk dat je op zo’n manier best sociaal geïsoleerd kunt raken.” Karin doet er van alles aan om dat te voorkomen. “Ik heb in het begin gezegd dat ik zo min mogelijk met mijn laptop zou doen. Ik lees liever een half uur een boek, dan dat ik een half uur computer.” Toch zou ze haar laptop niet meer kwijt willen raken. “Toen ze er nog niet waren, miste je niks, maar nu je eenmaal aan het idee gewend bent dat je een laptop hebt, is het een extra luxe.”

In een uithoek in het Auditorium zit Michiel Roza samen met twee vrienden achter zijn laptop. “ICQ en e-mail zijn perfecte manieren om te communiceren met andere studenten”, vertelt de 17-jarige student Informatica. De vier uur per dag die hij gemiddeld achter zijn laptop doorbrengt, besteedt hij voornamelijk aan internetten. “Ik denk wel dat je me als computerfreak kan betitelen. Ik besteed er een groot deel van mijn vrije tijd aan en zal er later in mijn werk ook veel mee te maken krijgen.” Toch denkt hij niet dat zijn contacten met medestudenten er door verslechteren. “Er zijn wel studenten van wie hun laptop hun beste vriend is, maar dat is bij mij zeker niet het geval. Je kunt mij regelmatig in de kroeg vinden.”

De laptop die Michiel voor zijn neus heeft staan, is niet degene die hij in het begin van het collegejaar heeft aangeschaft. “De laptops van de eerstejaars zijn heel breekbaar. In die van mij zit dan ook een scheur. Ik heb hem nu ongeveer vier maanden geleden naar het Notebook Service Centrum gebracht. Terwijl ze gezegd hebben dat het zo’n drie weken zou duren, zit ik hier nu nog steeds met deze leen-laptop.” Daar heeft Michiel verder geen problemen mee, omdat deze service gratis is. “Als ik de laptop voor goed kwijt zou zijn, kocht ik zelf een andere. Omdat ik er aan gewend ben, kan ik hem niet meer missen.”

“Ik moet al een tijdje mijn software om laten zetten bij het Notebook Service Centrum, maar het is er nog niet van gekomen”, bekent Marieke Hobelman (18). Ze is pas overgestapt van Natuurkunde naar Technische Bedrijfskunde. “Op dit moment vind je me heel vaak achter de laptop, omdat ik midden in een project zit, maar normaal gesproken besteed ik er ongeveer tien uur per week aan”, vertelt Marieke. “Je ziet veel studenten die in de pauze hun dienblad naast de laptop neerzetten en eten terwijl ze computeren. Toch denk ik dat ook die mensen buiten hun studie in de kroeg hun contacten wel onderhouden.”

Haar notebook loopt regelmatig vast, waardoor ze midden in een verslag wel eens alles kwijt is. “Dat ligt volgens mij gewoon aan mezelf”, aldus een meisje dat van zich zelf zegt weinig verstand te hebben van computers. Dat is ook het enige dat ze kan bedenken dat er verbeterd zou moeten worden aan het Notebook-systeem. “Er zou meer uitleg moeten komen over het gebruik van bepaalde programma’s. Ik ben vaak enorm veel tijd kwijt met ontdekken hoe iets werkt.” Vooral internet, waar ze thuis geen toegang tot had, vindt Marieke een groot voordeel. “Dat wil niet zeggen dat ik niet meer zonder mijn laptop zou kunnen.”

In het Stekkercafé zitten een aantal jongens op barkrukken te computeren. Roger Frehen (18), een eerstejaars Informaticastudent, maakt even tijd om te vertellen over zijn leven achter de laptop. “Dat wil je helemaal niet weten”, antwoordt hij op de vraag hoeveel uur hij per dag achter zijn laptop zit. “Gemiddeld tien uur per dag denk ik. Die tijd gebruik ik om te internetten, te mailen, spelletjes te spelen en voor bepaalde vakken van mijn studie.” Hij beweert ook nog te eten, slapen en trompet te spelen. Wel geeft hij eerlijk toe geen colleges te volgen.

Roger denkt dat de laptops geen enkele invloed hebben op de sociale contacten tussen studenten. “Als het Notebook-systeem er niet was, ging iedereen die er behoefte aan heeft in een computerzaal zitten. Wij zitten hier in het Stekkercafé meestal met een groep vrienden te computeren en praten tussendoor met elkaar.” De jongen die tegenover Roger zit, voegt er aan toe dat Roger zelfs tegen zijn laptop praat.

Deze computerfreak heeft slechts één aanmerking op de laptops van de eerstejaars. “De toetsen laten beschadigingen achter in het beeldscherm.” Ook kan Roger’s laptop niet meer helemaal gesloten worden, iets wat waarschijnlijk veroorzaakt is door vaak openen en sluiten.

Anneke van Dijk zit hard te studeren op een tentamen. Toch wil deze eerstejaars studente Werktuigbouwkunde (22) wat vertellen over haarzelf en haar laptop. “Ik gebruik hem voornamelijk voor mijn studie. Vooral in de tentamentijd maak ik er gebruik van. We kunnen namelijk tentamens oefenen op de laptop.” Spelletjes heeft ze er expres niet op geïnstalleerd, dat kost haar veel te veel tijd.

Echt geluk heeft Anneke met haar laptop niet gehad. Het Notebook Service Centrum heeft haar touch-pad al een keer gemaakt, maar nu is de ingebouwde muis al weer kapot. “Ik heb gehoord dat de laptops van de ouderejaars misschien wel iets minder snel zijn dan deze, maar ze kunnen veel beter tegen een stootje. Ik had het liefst dat ze snel en stevig waren, maar als ik moest kiezen had ik er liever één die tegen een stootje kan.” Haar laptop zou Anneke als ze het geld terugkreeg, zo teruggeven. “Zonder computer wordt het wat moeilijker, één van de twee heb je toch wel nodig.”

“De software die standaard op de laptop stond, sloot niet helemaal aan bij mijn behoefte.” Daarom heeft eerstejaars Informaticastudent Sebastiaan Giebels (19) zelf extra software op zijn laptop geïnstalleerd. Hij gebruikt zijn draagbare computer voor zijn studie, maar haast fluisterend geeft hij toe dat in de drieëneenhalf uur dat hij er gemiddeld per dag achter zit, hij toch wel heel veel internet. “Hier in het Auditorium zit iedereen tegen de muur naar zijn laptop te staren, dus krijg je het idee dat de studenten minder sociale contacten onderhouden. Bij computervereniging Stack is dat heel anders. Daar zit iedereen gezellig met elkaar te kletsen”, vertelt Sebastiaan. “Als het Notebook-systeem niet was ingevoerd, gingen de studenten die nu hun vrije tijd starend naar het beeldscherm doorbrengen, vast eerder naar huis.”

Terwijl hij rustig zijn brood smeert, zegt hij nog nooit bij het Notebook Service Centrum te zijn geweest. “Als er problemen zijn, los ik ze liever zelf op. Mocht er dan iets fout gaan, heb ik thuis altijd nog een back-up CD liggen” Als er geen alternatief geboden zou worden, zou Sebastiaan zijn laptop niet meer kunnen missen. “Het is vooral erg handig dat je de laptop overal mee naar toe kunt nemen.”

In de kantine van Technische Bedrijfskunde zitten twee studentes naast elkaar achter hun laptop. “Ik vind het belachelijk dat we dit ding hebben moeten aanschaffen, terwijl we het bijna nergens voor nodig hebben”, klaagt Wendy van der Valk (21). De derdejaars studente Bedrijfskunde gebruikt haar laptop nog geen uur in de week om verslagen te typen, iets op te zoeken op de homepage van de studievereniging of haar mail op te halen. “De laptops zijn zogenaamd geïntroduceerd om ze in het onderwijs te gebruiken. Als ze daar dan eens mee beginnen!” Wendy heeft haar laptop nu twee jaar en heeft niet het gevoel dat de laptop iets toevoegt aan haar studie. “Misschien dat dat bij de eerstejaars ondertussen wel zo is, maar wij kunnen hem nauwelijks gebruiken voor onderwijsdoeleinden.”

Verder werkt haar draagbare computer ook niet altijd zoals hij zou moeten. “Ik heb altijd ruzie met dat ding. Hij loopt dan vast waardoor ik steeds opnieuw moet opstarten.” Wendy heeft duidelijk weinig positieve woorden voor haar laptop over. “Er zijn studenten die alleen nog maar met hun laptop bezig kunnen zijn, maar ik heb al vaak gezegd: ‘als je het nou niet doet, gooi ik je uit het raam’.”

“Op dit moment werk ik aan een verslag, dus gebruik ik mijn notebook voor mijn gevoel veel. Er zijn ook weken dat ik hem niet aanraak”, vertelt Jacobi Mulder (21), die samen met Wendy van der Valk in een projectgroep zit. “Doorgaans gebruik ik mijn laptop om te mailen en om standaard spelletjes als patience te spelen.”

Soms ergert Jacobi zich aan mensen die altijd achter hun laptop te vinden zijn. “Dat je in het Auditorium alleen nog maar ruggen ziet, vind ik niet normaal. Een tijdje geleden kon je niet eens meer rustig eten, zonder opgeschrikt te worden door lawaaierige spelletjes. In de kantine van Bedrijfskunde is dat allemaal stukken minder.” Jacobi denkt dat er een onderzoek geweest is naar het verslechteren van de sociale contacten na de komst van de notebooks. “Ik denk dat sommige mensen minder persoonlijke contacten onderhouden sinds ze een laptop hebben, maar volgens mij is het bewezen dat dat niet zo is.”

De derdejaars bedrijfskundestudente heeft weinig commentaar op haar laptop, vooral ook omdat ze hem weinig gebruikt. “Het is de snelste computer die ik ken. Hij had alleen wel een stuk lichter mogen zijn.”

Onder in de kelder van het Natuurkundegebouw zit de bestuurskamer van studievereniging “J.D.van der Waals”. Frans Snik (20), secretaris van de studievereniging en derdejaars student Natuurkunde, speelt het spel Mah Jongg op zijn laptop. “Op dit moment gebruik ik mijn notebook vooral voor bestuurswerk, zoals notulen uitwerken en het ledenbestand bijhouden. Ook speel ik wel eens een spelletje, maar niet op het ‘niveau Auditorium’.” Frans denkt dat er twee groepen aan het ontstaan zijn: mensen die denken ‘een laptop is leuk, maar er is meer in het leven’ en mensen die alleen via hun laptop contact hebben met andere mensen.

“Voor Natuurkundestudenten is het onderwijs met behulp van de notebooks nog niet zo goed geregeld, maar er wordt aan gewerkt”, vertelt Frans die zelf in de commissie zit die hier verbetering in wil brengen. “We hebben wel een interface gekregen waarmee we practica kunnen verbinden met de laptop. Ook kunnen we binnenkort gebruik maken van interactieve dictaten.” Op zich zou Frans zijn laptop nu wel kunnen missen, omdat er in het bestuurshok vier computers staan waar hij gebruik van kan maken. “Maar het is juist heel praktisch dat je werk van thuis mee naar de TUE kunt nemen en andersom.”

“Eigenlijk gebruik ik mijn laptop heel weinig. Ik erger me hier in het Auditorium mateloos aan het veelvuldige laptopgebruik”, vertelt Luuk Janssen (21). Toevallig ‘betrappen’ we deze derdejaars bouwkundestudent net zelf achter zijn laptop. Hij twijfelt er niet aan dat door de komst van de laptops de sociale contacten tussen studenten verslechteren. “Toen ik aan deze studie begon, hadden we ze nog niet en zaten de studenten in de pauze gezellig met elkaar te kletsen.” Na het eerste jaar werden de laptops ingevoerd en nu zit ook Luuk terwijl hij zijn brood op eet, zijn mail te lezen.

“Ik denk dat ik er hooguit twee uur per week achter zit en dat is dan vooral voor mijn studie. Je kan er berekeningen op uitvoeren en je punten er op aflezen. Soms gebruik ik mijn laptop om muziek te downloaden of een spelletje te spelen.” Ook al is het een uitzondering dat we de bouwkundestudent achter zijn laptop in het Auditorium zien zitten, hij zou zijn laptop liever niet meer missen. “Vooral het programma AutoCAD waarmee je 3D-tekeningen kan maken, is erg handig.” Een programma waar volgens Luuk de laptops van de eerste lichting net iets te langzaam voor zijn./.














Website Cursor