/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 4

jaargang 42, 11 mei 2000


Bestuur

Untitled Document Pretoria: een onmisbare kans

De lijst van universiteiten overal in de wereld waar de TUE mee samenwerkt, heeft onlangs een belangrijke aanvulling gekregen. Vorige maand tekende rector magnificus prof. dr. Martin Rem een samenwerkingsovereenkomst met de Universiteit van Pretoria (UP). “Pretoria springt er echt uit in Zuid-Afrika”, vindt Rem.

Universiteit Pretoria/Brigit Span

Tekening:Paul Weehuizen

Zuid-Afrika is volgens Rem interessant omdat het land zich heeft geopend naar de rest van de wereld na het apartheidsregime dat er jaren heeft geheerst. “Het land wil graag contacten met andere instellingen in de wereld. Zuid-Afrika is bovendien verreweg het verst ontwikkeld in het continent. Als je als universiteit op zoek gaat naar een partner, wil je toch een gelijkwaardige vinden. De UP had een sterke voorkeur om samen te werken met ons. Maar het is natuurlijk altijd tweerichtingsverkeer. De liefde moet van twee kanten komen.” Internationalisering staat hoog op het lijstje van het College van Bestuur van de TUE. Samenwerking met andere universiteiten over de hele wereld is daar een logisch gevolg van. “We krijgen bijna elke week wel een brief waarin wordt gevraagd of we een samenwerkingsverband aan willen gaan.” Zo ook vanuit Pretoria. “Er zijn in Zuid-Afrika weinig universiteiten met hetzelfde niveau als hier aan de TUE. Pretoria springt er echt uit, is actief. Wij zoeken de besten van de wereld uit om mee te werken.”

“Voor studenten is het erg goed om in een andere omgeving te studeren”, vindt Rem. “Daar leer je verschrikkelijk veel van. Het niveau van de UP past bij de TUE. Ons voordeel is dat er ook studenten deze kant op komen en we steeds meer een internationale campus krijgen. En het zijn de beste studenten uit andere delen van de wereld die hier naar toe komen. Dat betekent kwaliteitsverbetering en dat is ons doel. Dit is echt een onmisbare kans.”

Aanbevolen

Jan van Cranenbroek van het Bureau for International Activities van de TUE kreeg van het CvB de opdracht uit te zoeken met welke universiteit in Zuid-Afrika de TUE het beste kan samenwerken. “Ik heb Pretoria aanbevolen omdat de vakgebieden het beste aansluiten bij de onze en de universiteit dynamiek heeft. Het bestuur daar staat erg open voor veranderingen in het land. Dertig procent van de studenten in Pretoria is zwart. En de universiteit is heel actief in samenwerking met de industrie. Onlangs is de UP een strategische alliantie aangegaan met CSIR (Council for Scientific and Industrial Research). Deze organisatie is te vergelijken met TNO hier in Nederland, maar dan in Pretoria. Door deze samenwerking ontstaat het grootste onderzoeksinstituut in Afrika.” Van Cranenbroek bezocht het land en verschillende universiteiten om uit te zoeken met welke de TUE het beste intensief kan gaan samenwerken. Een andere belangrijke reden waarom het Pretoria is geworden, is de tweetaligheid in het onderwijs; naast Afrikaans wordt er ook lesgegeven in het Engels. “Dat geeft gemakkelijker toegang tot het onderwijs. Het is een algemene universiteit met een sterke faculteit Ingenieurswezen. De samenwerking met UP is niet begonnen met het tekenen van een papiertje, maar met activiteiten, zoals het uitwisselen van studenten en contacten tussen de wetenschappers. Ook is er ruimte voor gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek. We willen echt inhoud aan deze samenwerking geven. Het moet niet het zoveelste ‘memorandum of understanding’ worden, zoals er zovele zijn waar verder niets mee gebeurt. Al werkende zijn we echter tot de conclusie gekomen dat er wel degelijk iets op papier moest komen wat de samenwerking tussen beide instellingen bekrachtigt. Op deze manier is het bijvoorbeeld gemakkelijker om visa en vrijstelling van betaling van collegegeld te krijgen als er studenten worden uitgewisseld.”

Dus werd er een overeenkomst opgesteld, die vorige maand officieel werd bekrachtigd tijdens het bezoek van rector magnificus prof. dr. Martin Rem aan Zuid-Afrika. Dat geeft momentum aan de samenwerking. Alle belangrijke mensen aan de universiteit van Pretoria waren uitgenodigd voor een bespreking met Rem. Natuurlijk moesten tijdens het bezoek ook de nodige formaliteiten worden afgehandeld. Zo stond een bezoek aan de ambassadeur op de planning om hem te vertellen over de samenwerkingsplannen. “Zij moeten er van op de hoogte zijn als er Nederlandse studenten daar zijn, zodat ze als het nodig is, medewerking kunnen verlenen.” Op dit moment zitten drie TUE studenten in Zuid-Afrika, maar officieel nog niet vanwege de samenwerking TUE met de UP. In mei en juni komen drie Afrikaanse studenten naar Eindhoven toe.

Veilig

Want, hoe veilig is Zuid-Afrika om er een tijd te wonen? “Ik denk dat het het onveiligste land is in de wereld. Maar Pretoria is vergeleken bij Johannesburg vrij veilig. De UP bemiddelt voor huisvesting en zorgt ervoor dat je dicht bij de campus in een speciale wijk komt te wonen. Maar je moet donders goed opletten waar je naar toe gaat”, zegt Van Cranenbroek. TUE-student Ies Biemond zit momenteel in Zuid-Afrika, nog buiten de samenwerking om. Hij studeert af voor Tema daar op energietechniek en beleid. Hij is daarvoor bezig met de energiehuishouding van een cementfabriek even buiten Pretoria. “Zuid-Afrika is een vreemd land als het om culturen gaat.Er zijn blanke eilandjes in een groot zwart Afrikaans land. De wijk waar ik woon is op een steenworp afstand van de Universiteit van Pretoria en is een hele blanke wijk. De voorzieningen zijn dan ook erg goed. Wat dat betreft merk je niet dat je in Zuid-Afrika zit. Even buiten Pretoria merk je dat echter goed. Er zijn grote tegenstellingen qua rijkdom in het land. Daardoor is de criminaliteit ook heel hoog. Ik denk echter wel dat veel overtrokken is. Dat is natuurlijk een gevaarlijke uitspraak, want voor hetzelfde geld word ik morgen beroofd. We hebben van de UP een veiligheidstraining gehad en dat was heel nuttig. Je leert wat je wel en niet moet doen. Zo brengen de internationale studenten elkaar altijd thuis. Pinnen doe je altijd overdag, liefst samen. De huizen waarin we wonen zijn ontzettend goed beveiligd tegen inbraak. Overal zijn tralies, daar kan ik nog steeds niet aan wennen. Car-jacking is ook heel populair hier; onder bedreiging iemands auto afpakken als hij of zij instapt. Dat zijn echter wel de mooie auto’s en niet de huur-Golfjes waarin wij hier rijden.

Je hebt dus zelf veel in de hand, maar het zal ongetwijfeld gevaarlijker zijn dan in Nederland, hoewel ik me in sommige wijken van Amsterdam en Rotterdam ook niet op mijn gemak voel. Mij valt de veiligheid erg mee, zeker na alle cowboyverhalen die ik in Nederland had gehoord. Het zou voor mij geen reden zijn niet naar Zuid-Afrika te gaan. Bovendien is het natuurschoon hier overweldigend. En het eten is hier vreselijk goedkoop. Uit eten kost je gemiddeld dertien gulden. Ik heb hier veel geleerd over zwart en blank en waardering gekregen voor de manier waarop onze samenleving is georganiseerd.”/.

Untitled Document Universiteit van Pretoria uitgelicht

Vier professoren en 32 studenten begonnen op 10 februari 1908 met de eerste colleges van het Pretoria Centre of the Transvaal University College. Later werd de naam omgezet in het Afrikaans tot Transvaal Universiteitskollege (TUK). Hier vindt ook de naam Tukkies, waaronder de universiteit bekend staat, zijn oorsprong. Op 10 oktober 1930 werd Tukkies een volwaardige en onafhankelijke universiteit, de Universiteit van Pretoria. De UP heeft nu de grootste campus van Zuid-Afrika. Er zijn opleidingen in twaalf faculteiten met 139 afdelingen voor meer dan 26.000 studenten, waarvan ongeveer 7.000 aio’s. Er zijn 43 onderzoeksinstituten en –centra.

Op de 24 hectare grote campus staan meer dan zestig gebouwen. UP is geen exclusieve blanke instelling meer: 70 procent van de studenten zijn blank. In 1990 lag dat percentage nog op bijna 98 procent. Er staan 13.107 vrouwelijke studenten ingeschreven tegenover 12.897 mannen.

De Fakulteit Ingenieurswese waar veel mee wordt samengewerkt is in 1955 gesticht. De Fakulteit heeft tien zogenoemde Departementen, met onder meer Technologie Management, Chemie, Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek.

Lopende projecten tussen de TUE en UP zijn onder andere: onderzoek op gebied van technologisch innovaties, glasvezelcommunicatie en exergie./.














Website Cursor