/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 4

jaargang 42, 11 mei 2000


Nieuws

Untitled Document Luisteren naar de grond

Een beschadigde kabel was de boosdoener. Daardoor kon de openbare verlichting op het TUE-terrein een tijdje niet meer overschakelen op de nachtverlichting. De Bouwtechnische Dienst schakelde Nutsbedrijf Eindhoven in om de storing te lokaliseren. Door metingen te verrichten met een grondmicrofoon werd de plaats van de storing binnen enkele uren gevonden. Het kapotte stuk kabel is lange tijd onopgemerkt gebleven, omdat er op het moment van beschadiging een noodoplossing is aangelegd. De laatste tijd werd de storing echter steeds erger, wat reden voor de Bouwtechnische Dienst was om het probleem te laten verhelpen. Foto: Bram Saeys.

Untitled Document AWT wil extra geld gericht inzetten

Als de regering extra geld vrijmaakt voor wetenschappelijk onderzoek, dan moeten er keuzes worden gemaakt. Niet uitsmeren en iedere onderzoeksinstelling er zonder meer een beetje bij geven, maar het geld gericht en geconcentreerd inzetten om de grote knelpunten weg te nemen, namelijk de gebrekkige aansluiting tussen vraag en aanbod en de geringe ruimte voor baanbrekend nieuw onderzoek.

Dit stelt de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) in het advies ‘Investeren in onderzoek’. Na diverse bezuinigingsrondes ziet het ernaar uit dat het Kabinet extra wil investeren in wetenschappelijk onderzoek. De AWT is er geen voorstander van om met het extra geld blindelings de bestaande budgetten van de universiteiten en onderzoeksinstituten te verhogen. Er zijn namelijk knelpunten die niet worden opgelost door ieder er een beetje geld bij te geven.

Extra geld

Belangrijke vraagstellingen uit de samenleving komen niet of slecht aan bod in de vrije besteding van onderzoeksgeld, vindt de Adviesraad. De overheid kan hierbij helpen door de vraag zichtbaar te laten maken en door het aanbod te stimuleren. Een instrument hiervoor is het fonds dat, gevoed uit de aardgasbaten, is gericht op de economische structuurversterking. Vanuit dit fonds, dat ICES heet (Interdepartementale Commissie Economische Structuurversterking), wordt circa 1 miljard gulden over de komende periode van 4 jaar besteed aan de Kennis-InfraStructuur (KIS-III). Het ICES/KIS-fonds vereist dat de vragende partijen meebetalen. Hierdoor wordt de betrokkenheid vergroot. De AWT stelt dat niet alleen private partijen moeten kunnen meedoen, maar ook de (semi)overheid; voor deze publiek-publieke samenwerking zou door de regering een deel van het extra geld ingezet moeten worden.

De wetenschapsorganisaties VSNU, KNAW en NWO hebben een fonds voor baanbrekend nieuw onderzoek in het leven geroepen. Deze vernieuwingsimpuls zou volgens de AWT versterkt moeten worden. Hierbij dient veel meer aandacht te komen voor interdisciplinair onderzoek en voor fundamenteel onderzoek in de alfa- en gamma-wetenschappen. /.

Untitled Document Wetenschappelijk verantwoorde vakanties

Een keer anders op vakantie gaan? Steden en plaatsen bezoeken die belangrijk zijn geweest voor de wetenschap? De redactie van Natuur en Techniek maakte tien reisverslagen door Europese steden met wetenschappelijke allure en zette dit op schrift samen met 1200 natuurwetenschappelijke en technische musea, botanische tuinen en dierenparken. Resultaat is de museumgids van Europa.

Amsterdam, Leiden, Praag, Londen, Wenen, Brussel, Parijs, Warschau, Leuven en Berlijn. Al deze Europese steden herbergen veel wetenschappelijk en cultureel erfgoed. Via stadswandelingen kom je langs geboortehuizen van wetenschappers en universiteiten waar ze hebben gewerkt. De slinger van Foucault, die hangt in het Panthéon in Parijs. Hier toonde Foucault in 1851 met zijn slingerproef voor het eerst aan dat de aarde draait. Beroemde Franse wetenschappers liggen begraven in deze kerk: Marie en Pierre Curie, Louis Braille, Perrin, en de filosofen Voltaire en Rousseau. Ook het hedendaagse Institut Curie en Pasteur zijn te zien in Parijs.

Ook dichter bij huis is veel te zien op het gebied van wetenschap en cultuur. Zo biedt Leiden het museum Boerhaave, genoemd naar hoogleraar medicijnen Herman Boerhaave en het Kamerlingh Onnes Laboratorium. Dit lab was ooit het koudste plekje ter wereld. Kamerlingh Onnes maakte hier in 1908 bij bijna 270 graden onder nul helium. Deze prestatie, samen met zijn ontdekking van supergeleiding, leidde in 1913 tot de Nobelprijs voor hem. Het lab wordt momenteel verbouwd, maar de collegezaal blijft intact. Naast de tien stadswandelingen, herbergt het boek enorm veel adressen en beschrijvingen van musea in heel Europa, inclusief openingstijden. Enkele musea: het Wetenschapsmuseum in Genève, het Einsteinhuis in Bern en het Etna-museum in Nicolosi.

Het boek kost 49,50 gulden. Het is te bestellen op de site van Natuur en Techniek: www.natutech.nl./.

Untitled Document Subsidies EET

Op 17 juli is de volgende sluitingsdatum voor het indienen van adviesaanvragen in het kader van het EET-programma dat is ingesteld door de ministeries van EZ, OC en W en VROM.

Voorstellen voor projecten kunnen worden ingediend in de thema’s ‘Duurzame industriële processen’, ‘Milieugerichte productontwikkeling’, ‘Verkeer en vervoer’, ‘Hernieuwbare grondstoffen’ en ‘Duurzame energiebronnen’. Er wordt hierover een informatiebijeenkomst gehouden op donderdag 18 mei van 15.30 tot 17.00 uur in de van Trierzaal van gebouw Traverse.

Een projectadviseur van het programmabureau EET zal ingaan op de mogelijkheden van het programma en de subsidievoorwaarden. Een projectleider van een lopend EET-project op de TUE zal vertellen over zijn ervaringen. Aanmelding voor de bijeenkomst bij Maria Hulsen van het Adviescentrum Subsidies en Contracten (tel.nr. 2583, e-mail: m.m.h.hulsen@tue.nl).

E-commerce bijeenkomst

De stichting Platform Medische Technologie aan de TUE houdt dinsdag 6 juni een thema-bijeenkomst met de naam ‘E-commerce in bedrijf en zorg’. Deze heeft plaats van 13.30 uur tot 17.00 uur in zaal 5 van het Auditorium. Tijdens deze middag wordt op een rijtje gezet wat het belang is van e-commerce voor organisaties zowel in het bedrijfsleven als in de gezondheidszorg.

Beter Yathzeeën

Wat zijn de beste dobbelstenen om vast te houden met het dobbelspel Yathzee? Universitair docent aan de TUE Tom Verhoef legt vrijdag 26 mei tijdens een lezingenavond van WIRE-VIE uit hoe je het beste kunt spelen voor de winst. Naast deze lezing vertelt Kees Jonkheer over intelligent agents in e-commerce. Jonkheer is senior consultant van de NetlinQ Groep, een internetbureau met 135 personeelsleden. De avond wordt gehouden in vergadercentrum La Vie, Lange Viestraat 351 in Utrecht en begint om 20.00 uur. Dit is op loopafstand van het centraal station van Utrecht. Aanmelden kan tot maandag 22 mei via wire@win.tue.nl.

Untitled Document TUE krijgt nieuw kantoormeubilair

Genoeg van uw grijs en crèmekleurige bureautje? Uitgekeken op de rode bureaustoel met bijpassend bezoekersstoeltje? Is uw kast aan vervanging toe? De TUE heeft contracten afgesloten met drie nieuwe leveranciers van kantoormeubilair waardoor de unversiteitskantoren de komende jaren een andere, modernere uitstraling zullen krijgen en - als het goed is – nog prettig werken ook.

Wie denkt dat het aanschaffen van kantoormeubilair voor de TUE een eenvoudige kwestie is, vergist zich. Simpelweg even naar de showroom gaan en een paar modelletjes uitzoeken is er al lang niet meer bij. “Inkopen is een vak”, benadrukt hoofd Commerciële Dienst Martin Boers. Voordat de contracten getekend waren, werd er een lange weg afgelegd. Allereerst werd er een programma van eisen opgesteld op basis waarvan een Europese aanbesteding gedaan werd. Daarna volgde een eerste selectieronde en twee praktijktests om uit te zoeken welke aanbieders de beste kwaliteit en service leverden tegen een goede prijs. En terecht waarschijnlijk want het gaat niet om geringe bedragen. “Op de TUE wordt jaarlijks voor een miljoen gulden aan nieuw kantoormeubilair aangeschaft”, vertelt Boers. Hij regisseeerde samen met Bert Verheyen van de BTD de aanschaf van het nieuwe meubilair.


Foto: Bart van Overbeeke

Verheyen: “Er hebben zo’n twintig firma’s geageerd op de aanbesteding. Na de eerste ‘papieren’ selectieronde hebben we zes bedrijven geselecteerd. Hierbij is met name gekeken naar arbo-technische aspecten. Daarna volgden twee praktijktests waarbij het materiaal bekeken werd door twee commissies. De eerste commissie kon het materiaal technisch en ergonomisch goed beoordelen. De tweede bestond uit een dwarsdoorsnede van de TUE-bevolking en lette met name op het gebruiksgemak..” Boers: “Het is belangrijk dat de aanschaf van het materiaal door een brede groep gedragen wordt. Daarom hebben we voor deze aanpak gekozen.”

Benieuwd geworden? Cursor licht alvast een tipje van de sluier op. De bureaus en vergadertafels zijn beschikbaar in verschillende kleuren, waaronder een houtmotief. De bureaus zijn voorzien van kabelgoten waar lelijke computerkabeltjes in verstopt kunnen worden. Ook hebben ze ronde hoeken om pijnlijke stootplekken tegen te gaan. De bureaus zijn eenvoudig in hoogte te verstellen. Binnenkort wordt er een speciale website opgezet waar iedereen die benieuwd is naar het nieuwe meubilair terecht kan./.

Untitled Document Bedrijfskundestudenten op tournee in Amerika

Bedrijfskundestudenten Roel Meewis en Paul van den Berg hebben een aparte draai gegeven aan de buitenlandervaring die ze in het kader van hun opleiding op moesten doen. Het tweetal nam deel aan een aantal Amerikaanse businessplan-competities en gooide hoge ogen. Vorige week waren Van den Berg en Meewis in Portland voor een competitie. En als het kan willen ze hun plan in Nederland nog mee laten dingen naar de hoofdprijs van New Venture 2000.

Roel Meewis en Paul van den Berg, beiden vierdejaars Bedrijfskunde, studeerden van augustus tot december aan de Faculty of Management van de University of Manitoba. Wat begon als een ‘gewoon’ onderdeel van hun studie, mondde uit in een tournee langs een aantal verschillende Amerikaanse universiteiten. Voor het vak ‘New Venture Analysis’ moest het tweetal een ondernemingsplan schrijven. Van den Berg: “Onze docent bracht ons in contact met een Canadese promovendus, Rick Mangat. Hij heeft een apparaat ontwikkeld waarmee cardiologen tijdens een bypass-operatie vrijwel meteen kunnen zien of de ingreep geslaagd is, of dat er nog een ‘omleiding’ gelegd moet worden. Van den Berg: “Met dit apparaat win je tijd en bespaar je mensenlevens.” De bedenker van de techniek had geen tijd om zelf een ondernemingsplan te schrijven. Niet dat hij het niet zou kunnen. Mangat richtte zelf al twee bedrijfjes op en werd tot ‘Student Entrepreneur of ‘99’ verkozen. “Hij wist dat hij moest aankloppen bij de Faculty of Management voor de juiste mensen”, lacht Meewis.

De studenten gingen samen met een Canadese student en hun ‘opdrachtgever’ Mangat aan de slag. Achteraf erkennen ze dat ze wel wat voorsprong hadden op hun klasgenoten. “Het is een heel uitdagend product”, zegt Van den Berg. “Andere teams moesten zelf hun idee verzinnen. Wij hoefden dat niet.” Hun businessplan voor het bedrijfje Heartlook Inc. werd beoordeeld als het beste van de klas. Bovendien werd het ingestuurd naar naar competities die gehouden werden aan de Universiteit van North Dakota en de universiteit van Nebraska. De studenten behaalden respectievelijk een tweede en derde plaats met hun inzending. Eind maart deden Meewis en Van den Berg ook nog mee aan de International Student Bu-siness Plan Competition die dit jaar voor de elfde keer gehouden werd door de San Diego State University. Daarmee was het nog niet voorbij. Hoewel ze al weer gewoon terug in Nederland zijn, moesten ze afgelopen week terug naar Amerika voor alweer een wedstrijd. Deze keer nam het UM/TUE-team - zoals het inmiddels is gaan heten - deel aan een wedstrijd in Portland georganiseerd door de University of Oregon.

Bedrijven die hoog scoren in de wedstrijden worden bijna altijd opgericht. “Tijdens de fair voorafgaand aan de competitie, lopen er investeerders rond. Die mensen weten ook wel dat het wel goed zit met de bedrijven die al in een vergevorderd stadium van de wedstrijd zitten”, zegt Meewis. “Tijdens de fair die voorafging aan de wedstrijd in San Diego boden verschillende investeerders aan enkele miljoenen in Heartlook Inc. te willen stoppen.”

Graduate

Het Heartlook-team werd ingedeeld in de ‘graduate division’ omdat de vier teamleden volgens de regels van de competities geen undergraduates meer zijn. Het was de eerste keer dat de University of Manitoba meedeed aan deze veel pittiger competitie. “Iedereen die aan de wedstrijd deelnam was al voor langere of kortere tijd voor zichzelf bezig. Het waren allemaal ouderen die met hun MBA bezig waren. Sommige hadden al meerdere bedrijven opgezet en waren al enkele jaren bezig. Die wedstrijd was echt veel pittiger. Zelfs het laagste niveau van de graduates was nog beter dan het hoogste niveau van de undergraduates. Het is natuurlijk wel leuk om daar dan tussen te zitten en hoge punten te scoren.” De studenten behaalden in maart een vierde plaats in San Diego en lieten daarmee zestien gerenommeerde Amerikaanse universiteiten achter zich./.

Untitled Document Thêta scoort op Randstad Regatta

Tijdens de Randstad Regatta op de Amsterdamse Bosbaan heeft studentenroeivereniging Thêta van zich laten horen. De nationale lichte vier zonder, met Thêtaan Jeroen Spaans, won overtuigend met een straatlengte voorsprong op nummer twee. Ook Dirk Lippits van Thêta werd met de nationale dubbel vier eerste. Beide ploegen zijn serieuze kanshebbers voor een medaille tijdens de Olympische Spelen in Sydney. Gerard Egelmeers wist de eerste plaats niet te behalen. Hij werd tweede en moet zich de komende wedstrijden als beste skiffeur van Nederland gaan bewijzen om uitzicht te houden op uitzending naar Sydney. Wouter Hoens wist het lichte dubbel twee veld te winnen en hij start komend weekend op de Belgische Nationale Kampioenschappen in Gent.

Untitled Document Loopbruggen afgesloten

Vanaf aanstaande maandag tot 12 juni zullen de loopbruggen met het Auditorium en met de W-hal afgesloten worden. De staalconstructie wordt aangepast en er wordt een aansluiting gemaakt met de vernieuwde gevel. Eerst zal de Centrale meldpost van de westzijde verhuizen naar de kelder van het Hoofdgebouw. Daarom dient vanaf 12 mei het Hoofdgebouw na 19.00 uur verlaten te worden via de zuidzijde. De toegang aan de noordzijde is dusdanig afgewerkt dat tot 19.00 uur deze weer vrij én veilig toegankelijk is voor dagelijks verkeer. De toegang aan de zuidzijde blijft gewoon gehandhaafd. De toegang tot de fietsenkelder aan de westkant blijft toegankelijk. De vluchtmogelijkheden blijven gehandhaafd via de begane grond en de kelder, er kan alleen de komende weken geen gebruik worden gemaakt van de loopbruggen op niveau 1. Tenslotte zal tevens in week 21 een deel van de parkeerplaatsen op het Simon Stevin Plein onbereikbaar zijn. Meer informatie: www.tue.nl/vastgoed

Homoseksueel en religie

1 op Tien heeft voor maandag een thema-bijeenkomst gepland. Vanaf 20.00 uur wordt gesproken over homoseksualiteit en religie. De avond wordt ingeleid door tvprogramma Fastfood, dat in 1999 is uitgezonden. Daarna is er plaats voor discussie. De avond is in zaal 13 van het Auditorium.

Zelfstudie

Beter schriftelijk studiemateriaal kan het zelfstudiegedrag positief beïnvloeden. Dat is de kern van een workshop van het OSC op 5 juni.

De deelnemers krijgen een methode om schriftelijk studiemateriaal te toetsen aan onderwijskundige criteria. Ook wordt ingegaan op de formulering van verschil-lende soorten studieopdrachten. Verder wordt aandacht besteed aan de rol van informatietechnologie. De deelnemers werken met materiaal van hun eigen vak. Workshop van 13.30 tot 17.00 uur. Informatie: Harry v.d. Wouw(3126).Aanmelding tel. 5060, w.p.v.d.einde@-tue.nl of www.osc.tue.nl. Uiterlijk 22 mei.














Website Cursor