/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 0 nummer 2

jaargang 43, 14 september 2000


Mensen

Naamloos document Peter Schmid

Estella Kuppens

Foto:Bram Saeys

Achtentwintig jaar lang heeft professor Mag.Arch. Peter Schmid zich ingezet voor een gezonde en milieuvriendelijke manier van bouwen. Maar in al die jaren is er heel erg weinig bereikt op dat gebied. Toch is hij nooit moedeloos geworden. Integendeel. ìZo blijf er steeds iets te doenî, zegt de professor optimistisch. Op 1 oktober neemt hij afscheid van de TU/e.

ìEr is wel veel over duurzaam bouwen gesproken, maar het resultaat is armzalig. Aan de eisen die op conferenties in Rio, Kyoto of bij de VN zijn gesteld, kunnen we nog lang niet voldoenî, weet professor Schmid. ìTechnisch gezien is het probleem oplosbaar, maar we moeten het wel willen. Pas als de overdreven hoge consumptie en productie in geÔndustrialiseerde landen afnemen, kunnen we de afspraken nakomen.î Toch zijn er kleine vorderingen. Zo lopen Nederland en Noorwegen voorop bij het terugdringen van de afvalberg.

Peter Schmid kwam in 1972 door toedoen van Wim Quist, de latere rijksbouwmeester, naar Eindhoven. Quist, destijds verbonden aan de pas enkele jaren oude Technische Hogeschool Eindhoven, was zo onder de indruk van Schmids architectonische werk dat hij zei íDie man moet ik leren kennen. Zo iemand hebben wij hier nodigí. Dus reisde de benoemingsadviescommissie naar Wenen, de stad waar Schmid woonde, om kennis te maken met hem.

Schmid: ìIk had toen al heel veel praktische ervaring, opgedaan door het ontwerpen van diverse fabrieken in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Spanje. Met gezondheid en milieu was ik toen nog niet bezig, maar tijdens mijn werk groeide wel het besef dat we slecht omgaan met het milieu. Duurzaam bouwen was echter nog geen vak, terwijl de bouw, inclusief infrastructuur, eenderde van alle vervuiling en het totale energieverbruik voor zijn rekening neemt.î

Schmid werd in 1972 aangesteld als hoogleraar Afbouwtechniek. ìEr waren in Eindhoven diverse hoogleraren op dit vakgebied. Ieder gaf zijn eigen kleur aan zijn leerstoel. Ik zag het ook als een verplichting om iets creatiefs in te brengen.î Vanwege zijn belangstelling voor milieu- en gezondheidsvraagstukken voegde hij aan Afbouwtechniek milieu-integratie toe.

Ook buiten de universiteit is Schmid bezig met duurzaam bouwen. Zo heeft hij met de stichting Viba (Vereniging Integrale Bio-logische Architectuur) een bijzondere winkel opgezet, waar milieuvriendelijke bouwmaterialen en diensten te koop zijn. Van fundament tot dakpan. Uniek voor Nederland en de omringende landen. Na zijn afscheid is Schmid nog wel even te vinden op de TU/e. ìIk begeleid nog enkele promovendi en afstudeerders en ben voorzitter van het Vredescentrum op de universiteit.î Buiten de TU/e wordt hij regelmatig gevraagd als spreker op (inter)nationale congressen. Daarnaast heeft hij aantrekkelijke aanbiedingen gehad, zoals een post bij het International Institute of Global Education bij de Verenigde Naties. ìOok naar een meer politiek getinte functie als deze gaat mijn belangstelling uit. Ecologische en economische belangen zijn namelijk verstrengeld met de politiek. Denk maar aan tropisch hardhout. De levering daarvan door Zuid-Amerikaanse landen heeft niet alleen economische en ecologische aspecten, er zit ook een politieke kant aan.î

Er is geen opvolger voor zijn leerstoel, maar dat betekent niet dat de faculteit Bouwkunde het helemaal zonder zijn kennis en ervaring moet stellen. ìIk heb vele strategieÎn en methodieken ontwikkeld over milieu-integratie in de bouw.î Daar kan de universiteit nog wel even mee vooruit. /.

Naamloos document De week van/Alexander

Alexander Zegers is eerstejaars student Informatica aan de TU/e

Maandag: De eerste dag op de TU/e begon met twee colleges Logica & Verzamelingenleer. Deze vorm van onderwijs beviel me erg goed, wel heel anders dan op de middelbare school of het HBO. In de pauze was er weinig plaats om te zitten of om ergens in te loggen dus dat viel erg slecht. ís Middags waren we vrij, dus lekker nog even gebruik gemaakt van de snelle netwerkfaciliteiten hier. De eerste dag zit erop.

Dindag: Opnieuw begonnen de colleges pas om 10.45 uur. Om 11.45 uur hadden we het P-colloquium, waar ons voor de zoveelste keer werd verteld dat we de stof goed bij moeten houden en vooral naar alle colleges moeten gaan. Daar zal dan toch wel iets van waarheid in zitten. ís Middags hadden we instructies, waarin we wat dieper op de collegestof ingingen en oefeningen konden maken. Hier kon je goed testen of je het begrepen had.

Woensdag: Dit was de zwaarste dag. Vier uur college achter elkaar in dezelfde collegezaal. Dit was echt niet goed voor je zitspieren. Ik had dan ook moeite om mijn ogen open te houden. ís Middags werd ons verteld hoe je met Outlook moest werken en iets over communicatie via netwerken. Uiteindelijk waren we om 16.15 uur klaar.

Donderdag: Twee uur college vandaag en ís middags practicum Schakeltechniek in het gebouw van Elektrotechniek. Dit practicum was best moeilijk en duurde ook erg lang. Ik vond dit het lastigste van deze week. Daarna ben ik nog even naar RB de studentenwinkel gegaan om wat pennen en zo te kopen. Best goedkoop allemaal daar, ideaal voor studenten dus.

Vrijdag: De laatste dag van de eerste week. ís Morgens instructies programmeren, dit was nogal onduidelijk allemaal. Weinig structuur in deze instructies. Ik hoop dat dat wel gaat veranderen, want dit zijn wel belangrijke instructies. ís Middags had ik vrij, dus al lekker op tijd weekend. We hebben nog een tijdje in het stekkercafÈ gezeten om daar nog wat te internetten. Dit was mijn eerste week op de TU/e. Het is me allemaal erg goed bevallen. Hopen maar dat het zo blijft.

Naamloos document /Benoemingen

Prof.dr.ir. Dick van Campen van de faculteit Werktuigbouwkunde is met ingang van 1 november voor vier jaar benoemd tot Secretary General van de International Union of Theoretical and Applied Mechanics (IUTAM). IUTAM is de overkoepelende internationale organisatie op het gebied van vaste stof- en vloeistof-mechanica.

Prof.dr.ir. M. Schouten is door het College van Bestuur voor de periode van 1 september 2000 tot 1 september 2001 herbenoemd als decaan van de faculteit Werktuigbouwkunde.

/Afscheids-

college

Prof.Mag.Arch. P. Schmid zal met ingang van 1 oktober 2000 zijn werkzaamheden als hoogleraar aan de faculteit Bouwkunde beÎindigen. Op vrijdag 29 september om 16.00 uur in de Blauwe Zaal van het Auditorium vindt zijn afscheidscollege plaats. De titel van het afscheidscollege luidt: The Art, Science, Technology, and Wisdom to build. Na afloop van het college is er een receptie in de Senaatszaal van het Auditorium.

/Promoties

Ir. A. Mangnus (N) verdedigt op maandag 25 september zijn proefschrift met de titel ëA Detection System for Positron Emission Profilingí. Aanvang 16.00 uur in promotiezaal 4 van het Auditorium.

Drs. J. van Rutten (ST) zal maandag 25 september om 16.00 uur zijn proefschrift en stellingen verdedigen in promotiezaal 5 van het Auditorium. De titel van zijn proefschrift luidt: ëPreparation, Characterisation and Properties of CA-(-sialon and CA-(/( sialon Composite materialsí.

/Afscheid

Hans van Rooij, werkzaam als projectleider werkplekinrichting, vierde op 16 augustus zijn veertigjarig ambts- en dienstjubileum. Tevens neemt hij afscheid van de TU/e en de Bouwtechnische Dienst. Ter gelegenheid hiervan wordt hem op morgen een receptie aangeboden in het PVOC vanaf 16.30 uur.














Website Cursor