/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 0 nummer 2

jaargang 43, 14 september 2000


Nieuws

Naamloos document De TU/e was de afgelopen dagen het toneel voor ISUSI 2000, een internationaal symposium over User-System Interaction. Het congres werd georganiseerd door het IPO in nauwe samenwerking met het Japanse ATR, een instituut voor onderzoek naar telecommunicatie. Hiroshi Tamura brak tijdens het congres een lans voor ëlovable interfacesí.

De relatie tussen mensen en machines is strict genomen vreemd en onnatuurlijk. Toch rukken machines in al hun verschijningsvormen steeds verder op. Hiroshi Tamura, van het naar hem vernoemde instituut voor Human Interfaces in Kyoto, pleitte er tijdens het congres dan ook voor om machines zo natuurlijk mogelijk in te passen in de omgeving. Nu worden machines nog ontworpen als handige hulpmiddelen waarmee je kunt rekenen of met iemand op afstand kunt praten. Een computer is niet ontworpen om naadloos in een omgeving op te gaan. Het voorbeeld dat Tamura geeft is sprekend. Wanneer een vaak klein behuisde Japanse familie een computer koopt, heeft dat een enorme impact op het gezinsleven. Als vader in de woonkamer achter zijn computer plaatsneemt, moet het stil zijn in huis. De tv moet uit, de kinderen moeten zwijgen want vader moet zich concentreren op zijn dure en ingewikkelde computer. Mooier zou het zijn als het apparaat gewoon in de kamer stond, alsof het daar hoort. Prettig in gebruik, niet storend aanwezig en te gebruiken zonder uitgebreide handleiding.


Seiichi Yamamoto, directeur van het Japanse ATR/SCT, was een van de sprekers tijdens ISUSI 2000. Foto: Bram Saeys

Knuffelbeesten

Studenten van Tamura ontwierpen een computer die vermomd was als een Winnie de Pooh-achtige knuffelbeer. Geen apparaat maar een vriendje. De gestage opmars van andere computervriendjes ondersteunt die gedachte. Sony lanceerde vorig jaar Aibo, een aaibaar robothondje dat aandoenlijk met een roze bal speelt. En rond 5 december bogen de schappen van elke speelgoedwinkel door onder het gewicht van vrolijk kwetterende Furbyís. Deze overduidelijke ëlovable interfacesí, knuffelbeesten, spelen en praten met ons alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Het is ënature beyond natureí en kan in al zijn kunstmatigheid volgens Tamura, net als de theetuin, een positieve bijdrage leveren aan het menselijk welzijn. Furby en Aibo zijn misschien wat extreme voorbeelden van de mogelijkheden die de techniek biedt. Maar wat te denken van een kindvriendelijke couveuse waarin te vroeg geboren babyís niet geconfronteerd worden met de piepsignalen van de hartbewaking, maar met de stem van hun moeder. Op die manier is de eerste omgeving waarin een baby terecht komt niet kil en klinisch maar rustgevend./.

Naamloos document Vanaf deze week is het Onderzoek Informatie Systeem (Ozis) van de TU/e beschikbaar voor iedereen die internet heeft. In dit systeem wordt al het onderzoek aan de TU/e vastgelegd per faculteit en onderzoeksgroep. Ook de daaruit voortgekomen publicaties staan in Ozis.

îEÈn van de belangrijkste mogelijkheden van Ozis is vastleggen wat voor onderzoek er wordt gedaan, wie dat doen en wat er gepubliceerd wordt. Daar kun je vervolgens verschillende rapportages uit halen, zoals de publicaties per medewerker of per onderzoeksgroepî, zegt ir. Joost de Vletter, beheerder van Ozis. Deze gegevens worden per faculteit vastgelegd en een keer per jaar gaat een overzicht hiervan naar de VSNU. Ook komen de resultaten in het jaarverslag van de TU/e te staan.

Ozis wordt sinds 1995 gebruikt aan de TU/e. Ook andere universiteiten gebruiken deze elektronische manier van publicaties bijhouden. De KUN heeft het systeem ontwikkeld en verkocht aan andere Nederlandse universiteiten. Alleen Groningen, die een eigen systeem heeft ontwikkeld, en Wageningen maken geen gebruik van Ozis. ìHet systeem wordt een soort standaardî, verwacht De Vletter.

De database heeft drie doelen: het geeft managementinformatie, het is bedoeld voor verslaglegging en maakt aan een breed publiek duidelijk waar de TU/e zich mee bezig houdt. Het laatste doel komt dichterbij, nu iedereen via internet Ozis kan raadplegen. De TU/e begint samen met de KUN een doorzoeksysteem. Daarmee kunnen gebruikers met ÈÈn vraag beide databases bekijken. Deze mogelijkheid wordt op korte termijn ingevoerd.

Drie hoofdingangen

Het systeem kent drie hoofdingangen waar op kan worden gezocht: resultaten, onderzoek en medewerkers. Daaronder zitten omschrijvingen van onderzoek, lijsten met publicaties, namen van projectleiders en medewerkers.

De Vletter realiseert zich dat Ozis niet een systeem is dat dagelijks vierhonderd hits krijgt. ìHet gaat ook niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit. Als er al ÈÈn AIO per week geholpen is door het raadplegen van Ozis, is het genoeg. Een wetenschappelijk journalist die iets wil weten over een bepaald vakgebied kan ook Ozis raadplegen. In de toekomst willen we dat bij steeds meer publicaties gaan realiseren.î

Wie een kijkje wil nemen op de site van Ozis: www.tue.nl/ozis./.

Naamloos document Het nieuwe onderkomen van de faculteit Bouwkunde wordt in de zomer van 2002 opgeleverd. Dat is vijf maanden later dan gepland. Hiermee schuift het hele Masterplan van de TU/e vijf maanden op. De vertraging is te wijten aan een mislukte aanbesteding voor de gevel van Bouwkunde.

In het voorjaar is besloten een aparte aanbesteding te houden voor de gevel van T-hoog, het nieuwe onderkomen van Bouwkunde. ìHet ontwerp van architect Bert Dirrix heeft een hoge mate van innovativiteit. Hij had de behoefte om vroegtijdig te kunnen overleggen over deze gevel met een bouwerî, zegt dr.ir. Karin Overdijk, hoofd van de afdeling Vastgoed van de TU/e. Ook de TU/e wilde garanties op het gebied van water- en winddichtheid van het pand. Het in een vroeg stadium betrekken van een gevelbouwer bij het ontwerpproces zou voordelen hebben. De inschrijving die binnenkwam, voldeed echter niet aan de voorwaarden die aan een Europese aanbesteding zijn verbonden. Bovendien was de richtprijs hoger dan de begroting en zou de oplevering een jaar later plaatsvinden. Er had maar ÈÈn gevelbouwer ingeschreven op het project, wat volgens Overdijk aangeeft dat de belangstelling van de markt voor het inschrijven op dergelijke projecten zeer gering is.

De latere oplevering van Bouwkunde betekent dat alle plannen die daarna aan de beurt komen in het Masterplan ook vijf maanden doorschuiven. ìMaar we hopen dat dit juist voordelen heeft voor de TU/eî, zegt Overdijk. ìDe pieken in investeringen zijn minder groot bij meer gespreide investeringen. En de overspannen situatie in de bouwsector kan in de extra tijd stabiliseren, wat alleen maar gunstig is voor ons.î

De verbouwing van het Hoofdgebouw loopt volgens planning. De Universityclub wordt eind deze maand in gebruik genomen, en STU verhuist eind oktober naar een nieuwe locatie. In de loop van deze en volgende maand trekken de studentenorganisaties in hun onderkomen in het noordwestgedeelte van de onderbouw. Ook de winkelruimtes worden dan gevuld, onder meer met de repro, het reductiebureau en een kapper.

De aanbestedingen voor het nieuwbouwproject Kennispoort, nieuwbouw Technologiegebouw en de keuze voor een landschapsarchitect lopen nog. /.

Naamloos document Maak een fiets voor een gehandicapt meisje zodat ze zich zelfstandig kan voortbewegen. Dat was de opdracht die vijfdejaars student Werktuigbouwkunde Sebastiaan Boers 2,5 jaar geleden kreeg van de Technische Werkwinkel Gezondheidszorg (TWG). Vorige maand leverde hij zijn product, de Tricycle, af bij de achtjarige Stefanie Smit.

Stefanie Smit uit Bovenkarspel heeft een spierziekte waardoor ze haar knieÎn niet kan buigen. Daarnaast heeft ze korte armpjes. Ze kan een beetje lopen, maar is aangewezen op een elektrische rolstoel om zich voort te bewegen over grotere afstanden. Haar ouders wilden een fiets laten ontwerpen waar ze zelf op- en af kan stappen, en die ze kan voortbewegen zonder haar knieÎn te hoeven buigen. De werkwinkel van de faculteit Biomedische Technologie nam deze opdracht aan en benaderde Boers, die toen tweedejaars was. ìIk ben naar die mensen toegegaan, omdat je moet zien wat er precies aan de hand is. Daarna ben ik aan de slag gegaan met een ontwerpî, vertelt Boers enthousiast. Normaal wordt een ontwerp gemaakt door mensen van de werkplaats van de TU/e, maar Boers wilde de fiets zelf maken. Op de faculteit leer ik vooral theorie, het is fijn om die in de praktijk te brengen.î

De fiets van Sebastiaan en zijn zus moesten er aan geloven om de Tricycle, zoals Boers het ontwerp heeft genoemd, te maken. Er kwam een driewieler uit met twee voorwielen die sturen en een achterwiel dat voor de aandrijving zorgt. Boven het achterwiel zit het zadel, dat met een autokrik naar boven kan worden gebracht. ìVoor het opstappen staat het zadel laag, zodat ze er zelf op kan stappen. Zelfstandigheid was een heel belangrijk punt voor de fiets.î Verder moest het stuur zo worden gemaakt dat Stefanie het met haar korte onderarmen kan bedienen. ìZe moest als het ware lopen zonder met haar voeten de grond te raken. Ze staat daarvoor op de pedalen en beweegt die staand vanuit haar heupen voort.î


De Tricycle die Sebastiaan heeft ontworpen.Foto: Frans van Binsbergen

Operationeel

Na anderhalf jaar ëprutsen met klemmení en lassen was de fiets operationeel. ìHet moment voor de eerste proefrit was daar en ik maakte een afspraak om naar Bovenkarspel te gaan met de fiets. De eerste aanraking van Stefanie met de fiets was spannend omdat daaruit moest blijken of het een haalbaar project was. Het opstappen en sturen ging goed, alleen het bewegen nog niet. De slag die ze moest maken, bleek te groot, dus dat heb ik aangepast.î Het tweede bezoek vond een maand later plaats. ìHet duurde allemaal wat langer omdat ik stage liep en alleen in de weekeinden tijd had om aan de fiets te werken.î Bij de tweede poging werkte alles zoals het moest. De afwerkingsperiode volgde. De fiets moest weer uit elkaar worden gehaald, zodat het frame en alle onderdelen blauw metallic konden worden gespoten, de door Stefanie gewenste kleur. Een bagagedrager, mandje en spatborden completeerden de Tricycle. ìWij zijn blij met de fiets, ze zit er nu mee in therapie. Sebastiaan heeft het netjes gemaaktî, zegt de vader van Stefanie.

Boers heeft de opdracht niet aangenomen voor de vergoeding die hij ervoor kreeg. ìOmgerekend zat mijn uurloon onder de gulden. Ik heb dit meer gedaan uit idealistische overwegingen.î Wat hem stoorde, was dat de ouders weinig waardering toonde voor zijn werk. ìHun reactie was maar lauwtjes. Dat was een domper voor me.î

Zijn eigen ouders hadden bij een professionele fotograaf fotoís laten maken van de Tricycle, als verrassing voor Sebastiaan. ìDat maakte het een beetje goed.î/.

Naamloos document Professor Jo Coenen van de TU/e is benoemd tot rijksbouwmeester. Coenen volgt in die functie Wytze Patijn op. Coenen is hoogleraar aan de TU/e sinds 1996.

De veelgevraagde architect heeft Bouwkunde gestudeerd aan de toenmalige THE, nu TU/e. Coenen begon zijn studie in een roerige tijd. De democratiseringsbeweging in die jaren had tot gevolg dat er niet veel college werd gegeven. ìDaardoor moest je al vroeg op eigen benen staan, terwijl je als twintigjarige wel wat houvast kon gebruiken,î aldus Coenen in 1996 in Cursor. Hij begon zijn studie in 1969 en behaalde zijn titel in 1975, waarna hij vier jaar lang als wetenschappelijk medewerker aan de universiteit werkte. Vervolgens begon hij een eigen bureau in Eindhoven, dat onder andere het Medisch Centrum Strijp heeft ontworpen. Voor dit gebouw kreeg Coenen de Architectuurprijs van de gemeente Eindhoven.

Opvallende gebouwen

Inmiddels heeft Coenen een bureau in Maastricht en twee bureaus in het buitenland, namelijk in Duitsland en Zwitserland. Coenen heeft naam gemaakt met een aantal opvallende gebouwen, zoals het Nederlands Architectuur Instituut in Rotterdam, de Hogeschool der Kunsten in Tilburg, het gemeentehuis in Delft en het grote CÈramique-terrein in Maastricht.

Als rijksbouwmeester zal Coenen verantwoordelijk zijn voor de bevordering en bewaking van de architectonische waarden, de stedebouwkundige inpassing van rijksgebouwen en de toepassing van beeldende kunst. De rijksbouwmeester is ook de beheerder van rijksmonumenten. /.

Naamloos document De nieuwste activiteit van de Eindhovense Studenten Kerk (ESK) vertoont gelijkenissen met het televisieprogramma De Bus. In dat televisieprogramma worden een aantal mensen bij elkaar gebracht voor een bepaalde periode. In ëEen gave dagí, de ESK-variant op De Bus, verblijven maximaal acht mensen in een kampeerwagen om hun eigen ëgaveí te ontdekken.

îIedereen heeft een gave, iets waar hij of zij heel erg goed in is. Vaak weet je dat niet van jezelf. Het kan heel handig zijn om te weten wat jouw gave is. Je kunt dan op die gave varenî, zegt Elisabeth Fricker van ESK. De nieuwe activiteit staat gepland op zaterdag 30 september van 9.00 tot 17.00 uur.

De dag wordt beleid door Dinand van Turnhout, die een methode heeft ontwikkeld om erachter te komen wat iemands gave is. ìDat kun je op die dag ontdekken door gesprekken te voeren met elkaar. Daar komt uit naar voren wat jouw gave is. Ik ben bijvoorbeeld een bruggenbouwster, zit altijd tussen twee vuren in. Zo ben ik pastor van de katholieke kerk, maar doe ik ook aan yoga, wat volgens sommigen niet samen kan gaanî, vertelt Fricker.

Wie mee wil, kan zich tot uiterlijk 28 september opgeven bij Elisabeth Fricker of ESK: 040-2472627 of 040-2110009. Deelname kost vijftien gulden. Er kunnen maximaal acht mensen mee, maar bij grote belangstelling worden er meer ëgave dagení georganiseerd./.

Naamloos document

Optimaliseren van colleges

Op 21 en 28 september geeft het Onderwijs Service Centrum de cursus ëOptimaliseren van Hoorcollegesí. Deelnemers zullen in de cursus vooral zelf actief zijn, onder meer door het presenteren van delen uit hun colleges of voordrachten en door het uitwisselen van ideeÎn en ervaringen met andere deelnemers en de cursusleiding. Voor TU/e-docenten is deelname kosteloos. Meer informatie geeft Gijs Meeusen (tst. 4237). Aanmelden kan via tst. 5060, per e-mail (w.p.v.d.einde@tue.nl) of via internet (www.osc.tue.nl).

Symposium kernwapens

Het TU/e Vredescentrum houdt op donderdag 21 september een symposium over ëOntmantelen en opruimen van kernwapens. Waarheen met splijtstoffení. Sprekers zijn onder meer dr.ir. Bart van der Sijde van de faculteit Natuurkunde, en professor dr. Francessco Calogero van de universiteit van Rome. Het symposium wordt gehouden in de Van Trierzaal in Traverse. Aanvang 13.30 uur.

Vacatures

AIO bij de capaciteitsgroep Architectuur van de faculteit Bouwkunde Duur: vier jaar. Salaris max. f 4.077. Reageren binnen drie weken Meer informatie op www.tue.nl/bwk. Zie ook www.academictransfer.nl./tue/

AIO bij de faculteit Scheikundige Technologie. Duur: tijdelijk dienstverband voor 40 uur per week voor 48 maanden. Salaris max. f 4.077. Sluitingsdatum: 31 december 2000. Meer informatie op www.chem.tue.nl/vacatures/V37408. Zie ook www.academictransfer.nl/tue/

Secretaresse Public Relations bij de afdeling PR van de faculteit Technologie Management (V39282). Duur: 38 uur per week, vast dienstverband. Salaris max. f 4.245. Reageren binnen twee weken. Zie ook www.academictransfer.nl/tue/














Website Cursor