/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 0 nummer 7

jaargang 43, 19 oktober 2000


Nieuws

Untitled Document

'Studenten moeten meer integreren in Eindhoven'
Welschen spreekt Diesrede uit bij ESC

De studentenwereld moet meer integreren in de Eindhovense samenleving. Dit bepleitte de Eindhovense burgervader dr. Rein Welschen vorige week bij het Eindhovens Studenten Corps. Welschen was door het ESC uitgenodigd om de jaarlijkse Diesrede uit te spreken.

"Ik ben niet voor heel zichtbare 'studentenkastelen'. Studenten moeten juist zichtbaar zijn in de stad op verschillende plekken. Maar je moet het niet al te zwart/wit bekijken", nuanceerde Welschen zijn boude uitspraken. "Ik ben zeker voor studentenverenigingen, maar ik zie er niet de meerwaarde van in om studenten samen te laten zwemmen, in plaats van bij een normale club. Ik bepleit integratie van de student dan ook ten dele; het moet een mix zijn. Gemengd werken en sporten vind ik hartstikke goed. Dus een baan bij café De Vooruitgang en sporten bij een burgerclub, maar wel studentenverenigingen."
Het feit dat de TU/e eigen faciliteiten heeft en nog steeds ontwikkelt voor de studenten, zoals het sportcentrum en het zwembad in aanbouw, betreurt Welschen. "Dat weet het College ook. Ik doe liever niet aan aparte faciliteiten alleen voor studenten. Zie liever dat ze gewoon in de stad sporten tegen een voor hen aanvaardbare prijs. Als de TU/e meent dat ze dit soort dingen toch moet realiseren, vind ik dat wij als gemeente te kort schieten."

Kweekvijvers
Welschen bevestigde de woorden van een toehoorder, die zei dat studieverenigingen goed zijn, omdat het kweekvijvers zijn waarin studenten leren hoe ze iets moeten organiseren. "Ik vind een jaar bestuur doen beter dan een jaar studeren. Je moet leren met mensen omgaan." Hij pleitte tevens voor meer maatschappelijke geëngageerdheid. "Veel mensen groeien op terwijl ze niet weten wat er in de maatschappij gebeurt. Een voorbeeld: een man van 35 jaar, academisch gevormd, met een goede baan. Die heeft echter nog nooit met een gehandicapte gesproken, een demente gezien of iemand in geestelijke nood gesproken. Als je dat niet hebt gezien, kun je nooit een goede manager worden in mijn ogen."

Jonge mensen
Eindhoven moet een prima klimaat krijgen voor jonge mensen volgens de burgemeester. Dat wil hij bereiken door bijvoorbeeld grote gebouwen neer te zetten waar jonge ondernemers in kunnen werken, maar ook wonen. "We moeten de zaak hier spannend hebben. Het interesseert me niks of we een goede studentenstad zijn. Als Eindhoven spannend is, trekt dat vanzelf studenten. Er is hier veel te doen, op uitgaansgebied, maar ook bij sportclubs en winkels."
Een vraag die Welschen kreeg was hoe hij denkt studenten uit Limburg te kunnen bewegen om in Eindhoven te gaan wonen. "Je mist geweldig veel als je thuis blijft wonen. De gemeente wil best met de TU/e meedenken om studenten te huisvesten, maar ik denk dat het meer ligt aan Limburgers, die moeilijk los komen van hun streek."/.

Untitled Document

Onderzoekers faculteit TM evalueren zichzelf in Zuid-Limburg
In 2003 en 2004 bezoeken twee visitatiecommissies de TeMa en Technische Bedrijfskunde. In voorbereiding op dat bezoek hebben de ruim dertig onderzoekers van de faculteit, de programmaleiders en het bestuur zich maandag 9 en dinsdag 10 oktober teruggetrokken op de 'hei' in Zuid-Limburg. Dit alles "Om te kijken waar we staan en te kijken waar we naar toe moeten", zo legt Sander van den Hoogen, coördinator bij de TM-onderzoeksschool Ecis het uit.

Zo goed mogelijk scoren. Dat is wat de faculteit TM volgens haar eigen TM Magazine wil bij de komende twee visitaties. En de faculteit is er op tijd bij, dat mag gezegd worden. De eerste visitatie vindt pas over twee jaar plaats. In voorbereiding op dat bezoek is de hele onderzoekspopulatie van de faculteit TM twee dagen ondergedoken in het Zuid-Limburgse kasteel Vaalsbroek. Onder leiding van Ad Bossers van SPO hebben de onderzoekers en hun programmaleiders twee dagen lang elkaars werk kritisch bekeken. Ten behoeve van de bijeenkomst hebben de programmaleiders de resultaten van het onderzoek over de jaren 1997-2000 op een schrift gezet en toegelicht. Daarna werden de onderzoeksprogramma's in subgroepjes beoordeeld en getoetst aan criteria als kwaliteit, productiviteit, relevantie en levensvatbaarheid. "De criteria die de VSNU ook hanteert", vertelt Sander van den Hoogen, een van de twee organisatoren van de dagen.
De uitkomsten van de twee 'heidagen' waren naast de voorbereiding op de visitatie ook om andere redenen bijzonder nuttig. Van den Hoogen: "Alleen het feit al dat iedereen elkaar eens spreekt is heel nuttig. Het gaf je de kans eens van een ander te horen waar hij eigenlijk mee bezig is." Het initiatief wordt zeker herhaald, denkt Van den Hoogen. "Misschien niet ieder jaar, maar we willen dit zeker vaker gaan doen."

Untitled Document Tijdritfiets gestolen
De tijdritfiets van wielrenner Michael Boogerd is vorige week gestolen vanaf de tentoonstelling 'Sneller, hoger, sterker' die op de begane grond van het Hoofdgebouw staat. Een tweede fiets is uit voorzorg veilig opgeborgen.
"Klote." Dat vindt drs. Maarten Pieterson, hoofd Studium Generale, van het feit dat de fiets is gestolen uit het Hoofdgebouw. De tentoonstelling is opgezet door museum Boerhaave in Leiden en de TU/e heeft de expositie over sport en technologie in bruikleen van het Leidse museum. De expositie is maandagmiddag geopend, dinsdag verdween de fiets, toen men nog even bezig was met de tentoonstelling. De dief is verdwenen via de noordingang van de begane vloer of via de fietskelder vanuit vloer ­1. "De bewakingscamera's daar zijn nog niet helemaal af, dus er staat niets op band", zegt Pieterson. Vooralsnog is het een raadsel wie de fiets heeft meegenomen en wat hij/zij er mee wil gaan doen. "De fiets is speciaal gemaakt voor Boogerd en om tijdritten mee te rijden in 1999. Daar kun je niet zoveel mee."
De tweede fiets is veilig opgeborgen, op verzoek van het museum Boerhaave. "Wij blijven de bruikleennemer van de spullen die te zien zijn. Het ergste wat kan gebeuren, is gebeurd en dat moet je dan melden bij de eigenaar van de fiets. Daarom hebben we gevraagd de tweede fiets veilig weg te zetten. Dat is de fiets waar Henny Kuiper in 1972 de Olympische wegwedstrijd mee heeft gewonnen. Die heeft te veel emotionele waarde om het risico te lopen", zegt Trienke van der Spek, wetenschappelijk medewerkster van het museum Boerhaave in Leiden, die de tentoonstelling heeft uitgeleend aan de TU/e. De fiets is wel verzekerd, maar Van der Spek wil niet kwijt voor hoeveel. "Het gaat om de fiets van een van de beste wielrenners van Nederland. Die wordt speciaal voor hem gemaakt en is dus prijzig, maar ik ga niet zeggen om hoeveel geld het precies gaat."
Ter indicatie; de tijdritfiets waar Leontien van Moorsel de Olympische Spelen mee reed, kostte zo'n 35.000 gulden./.
Untitled Document Vrij in de liefde
Hoe wordt je vrij in de liefde. Dat is zo'n beetje de vrije vertaling van "How to be free in love", een seminar dat op 7 en 9 november gehouden wordt aan de TU/e. Hoofdgast tijdens deze twee avonden is prof. Adrian Bocaneanu. Hij zal ingaan op het gedrag van jongeren met betrekking tot sociale, liefdes- en seksuele relaties. Volgens de organisatoren heeft het seminar in de eerste plaats tot doel jongeren een meer wetenschappelijk inzicht te geven in hun sociale gedrag. Het seminar is een initiatief van de Adventstudentengroep Eindhoven. Bocaneanu is de geestelijk leider van de Roemeense Zevendedag Adventisten. Daarnaast is hij verbonden aan de Andrews University. Deze universiteit is gevestigd in Berrien Springs, Michigan en huisvest onder meer het 'Seventh-day Adventist Theological Seminary'. Bocaneanu is 'Certified Family Life Educator' en heeft verscheidene artikelen gepubliceerd op het gebied van zaken als trouwen, familie, sexuele voorlichting en ouderschap. Het seminar wordt gehouden in zaal 2 van het Auditorium. De bijeenkomsten beginnen om 19.30 uur. Wie meer informatie wil hebben kan contact opnemen
met ir. N. Goga (goga@ win.tue.nl)./.
createch

Als een gek op het doel af

Veel belangstelling voor ontwerpwedstrijd derdejaars studenten TU/e
Drie tribunes rondom een mini-voetbalveld hebben het Auditorium omgetoverd tot een arena. Housemuziek knalt uit de speakers en de special effects bij de verlichting draait op volle toeren en de rookmachine wordt getest. Het publiek druppelt binnen en zoekt een goede plek op de tribune om alles goed te kunnen zien als de strijd losbarst. Achter de tribunes leggen de leden van de twaalf teams die meedoen aan Createch 2000, de laatste hand aan hun zelfbewegende voetbal. De perspex ballen worden dichtgeplakt met tape; zij zijn klaar voor de match van het jaar, het Createch-jaar, dan wel te verstaan.

Zes weken lang zijn zestig studenten van de faculteiten Werktuigbouwkunde, Biomedische Technologie, TM en Elektrotechniek bezig geweest met hun voetbal. Dit in het kader van het Ontwerpgericht onderwijs (Ogo). Want naast de eer van het winnen en uitzending naar de landelijke finale tegen studenten van andere technische universiteiten, waren er drie studiepunten te verdienen voor het ontwerp en de uitwerking van een perspex voetbal die op spraakcommando's in beweging komt. De opdracht voor de teams, die namen hadden gekozen als 'Chocolate salty balls', 'De bomenknuffelende bloemeneters', 'Per(s)p(l)ex', 'Sambal' en 'Van alles hebben we een meter', was om hun bal zo snel mogelijk in het doel van de tegenstander te krijgen. Dat lukte, soms.
Rond de klok van 19.00 uur wordt het publiek gemaand tot stilte, omdat de ballen reageren op geluid en ze dan van de wijs kunnen raken. De eerste vier teams die tegen elkaar spelen begeven zich naar de arena. De laptops en hoofdtelefoons worden goed gezet en de ballen worden klaargelegd in het eigen doel. Op het sein van de scheidsrechter, begint de wedstrijd. Team 4, met een bal met daarin pluche beesten in verschillende kleuren, gaat heel snel recht op het doel af en wint de eerste manche. De pluche beesten zijn bedoeld om de richting goed uit elkaar te kunnen houden. In plaats van links en rechts, worden commando's gegeven met blue en orange.

Gelijkspel
De tweede manche eindigt in een gelijkspel. Sommige ballen blijven bewegingloos in hun doel liggen. De machines in de perspex bollen maken wel geluid, maar weten de bal niet vooruit te krijgen. "Hij reageert niet", roepen de teamleden naar elkaar als verklaring. Na de wedstrijd moet er nog snel gesleuteld worden voor de volgende manche.

Als team 7, met de naam 'Van alles hebben we een meter', voor de eerste keer in het veld komt, is het snel duidelijk; deze bal is goed! Na het startsignaal schiet ie als een bliksemschicht naar voren, zich niets aantrekkend van het muurtje dat de twee tegenstanderballen proberen te maken. De bal trekt zich even terug om vervolgens door het muurtje heen de goal in te storten, onder luid applaus van het publiek. Bij de tweede poging gaat bal 7 echter een klein stukje vooruit en rolt dan terug de eigen goal in, waarmee het een eigen doelpunt is en de andere teams winnen. "Ik was een beetje zenuwachtig en bleef wat stil, toen reageerde de bal op geluiden van buitenaf", zo verklaart een teamlid het eigen doelpunt. "Maar hopelijk gaat ie straks wel weer snel erin." Hoe komen ze trouwens aan de naam 'Van alles hebben we een meter'? "We hebben veel profielen gebruikt voor ons model en als we dan iets nodig hadden zeiden we 'doe maar een meter'. Dus alles wat er in zit is een meter."

Dit team kreeg uiteindelijk ook de meeste punten en eindigde op de eerste plaats. Tweede werd team 12 'Sambal' en de juryprijs was voor team 1 'Chocolate salty balls'. Deze drie mogen 9 december meedoen aan de landelijke Createch finale, die dit jaar in Twente wordt gehouden./.

Untitled Document

Beheersbaarheid productieprocessen nader bekeken


Een glad verlopend productieproces, waarbij niets meer fout gaat. De wensdroom van iedere ondernemer. Maar hoe is deze droom te verwezenlijken? Wie daar meer over wil weten, had vorige week donderdag samen met nog zo'n 180 geïnteresseerden het symposium Beheersing van variabiliteit bij productieprocessen moeten bijwonen. Op dit door de faculteit Wiskunde en Informatica georganiseerde symposium was met name veel aandacht voor de zogeheten Six Sigma-methode. Door ir. René Klerx van het SKF Engineering & Research Centre werd de uit Amerika afkomstige methode met een bijna profetisch enthousiasme uit de doeken gedaan. De methode is er op gebaseerd om op grond van statistisch onderzoek te bepalen hoe een perfect productieproces eruit zou moeten zien en om daarna te kijken in hoeverre het bestaande proces daar van afwijkt. Aan de hand hiervan kunnen mankementen in het proces opgespoord en geëlimineerd worden. Volgens Klerx is het "een strategische verandering en een bedrijfsmatige aanpak die leidt tot excellente prestaties." Motorola was in 1987 het eerste grote bedrijf dat met deze methode aan de slag ging. En volgens Klerx werden ze erdoor gered van de ondergang. Inmiddels is bijna elke multinational van het nut van deze methode doordrongen. Om aan te geven welke impact Six Sigma heeft op de kwaliteitsverbetering, somde Klerx enkele verworvenheden op. Zo zouden bedrijven die werken met Six Sigma maar eens in de 25 jaar een verkeerd medicijn voorschrijven, maar 6 seconden storing kennen in 100 jaar tv-uitzendingen en maar 35 poststukken per jaar kwijtraken. MAIC is het acroniem van de sleutelwoorden bij Six Sigma: Measure, Analyse, Improve en Control. Werknemers die geschoold worden in deze methode, krijgen aan judo ontleende titels: green belts, black belts, master black belts en champions.
Ir. Leo Monhemius, docent kwaliteitsmanagement bij de faculteit Technologie Management, relativeerde het succes van de methode enigszins. Volgens hem voltooien veel organisaties het proces niet volledig. Zodoende komen ze ook niet tot de werkelijke doorbraak die de methode belooft. Six Sigma bevat volgens hem ook weinig volledig nieuwe methoden, maar biedt wel een aanpak om het allemaal gelijktijdig te laten werken. Ook is Monhemius niet helemaal gelukkig met de gedrevenheid om op korte termijn opbrengsten en besparingen af te dwingen. Voor het starten van projecten die op lange termijn winstverbetering opleveren, zal dan veel huiver bestaan, is zijn opvatting.

Untitled Document

 

Workshop studiemateriaal verbeteren
Door beter schriftelijk studiemateriaal in te zetten kan het zelfstudiegedrag van studenten positief worden beïnvloed. Dat is de kern van een workshop 'Verbeteren van schriftelijk studiemateriaal' van het Onderwijs Service Centrum. Tijdens de workshop krijgen de deelnemers een methode tot hun beschikking voor het toetsen van bestaand schriftelijk studiemateriaal aan onderwijskundige criteria. Daarnaast wordt ingegaan op verschillende soorten studieopdrachten en de juiste formulering daarvan. De workshop is op 15 november van 13.30 tot 17.00 uur. Meer informatie geeft Harry van de Wouw (telefoon 3126). Aanmelden via toestel 5060, per e-mail (w.p.v.d.einde@tue.nl) of via www.osc.tue.nl. De uiterste aanmelddatum is 1 november.

Rechtgezet
Het bestuur van Virus bestaat, in tegenstelling tot wat Cursor vorige week meldde, niet uit vier maar uit vijf personen. De nieuwe Virus-voorzitter is TeMa-studente Jolien Kooijman. Zij wordt bijgestaan door Jorien van der Peijl, Arno Weijers, Rob Versteeg en André Malotaux.

Sepp Koster derde in eindklassement
In de twaalfde en laatste ronde van de Barber Dodge Pro Series die 9 oktober in Homestead gehouden werd, behaalde TU/e-student Sepp Koster een tweede plaats. Hij eindigde daarmee als derde in het eindklassement. De Braziliaan Rossini werd eerste in Homestead. Hij eindigde bovendien bovenaan in het eindklassement. De klasse waarin Koster rijdt is te vergelijken met de Europese formule 3.

Werkgroep studiekeuze
Voldoet je studie niet aan de verwachtingen? Twijfel je of je nu wel of niet een andere richting in zult slaan? Bij het Studenten Service Centrum (STU) gaat binnenkort een studiekeuzewerkgroep van start. In die werkgroep (4 x 2 uur) kun je intensief, gestructureerd en onder deskundige begeleiding aandacht besteden aan je studiekeuze om zo tot een alternatieve keuze te komen of tot een bevestiging van je huidige keuze. Informatie: tel. 2478015).

Boek met de beste werkgevers
De zevende editie van de bestseller 'De 49 Beste Bedrijven om voor te werken' is uit. Het boek bevat resultaten van het onderzoek naar de beste werkgevers in Nederland . Elk aspect, waaronder startsalaris, overige arbeidsvoorwaarden, interne promotiekansen en werksfeer, werd met maximaal vijf sterren bekroond. Enkele bedrijven die in deze editie goed scoren, zijn Deloitte&Touche, The Boston Consulting Group, Ericsson, KPN, Oracle en Pink Elephant.

Ereleden KIvI
Het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIvI) heeft onlangs twee nieuwe ereleden benoemd. Het gaat om prof.ir. B. Veltman en ir. M. van Veen. Veltman werd gekozen vanwege zijn vele wetenschappelijke bijdragen die oog hebben voor de interactie met alfa- en gammawetenschappen. Hij heeft zich een aantal jaren ingezet voor het KIvI. Van Veen heeft volgens het KIvi bijzondere ontwerpvaardigheden laten zien bij innovatieve constructies in de staalsector. Van Veen werkt bij Hoogovens, en heeft als voorzitter van de Raad van Bestuur het bedrijf omgezet naar Corus.

[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor