/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 0 nummer 7

jaargang 43, 19 oktober 2000


Studentenleven

Untitled Document

Nieuwe webpagina spoort verloren OV-kaarten op
Het zal je maar gebeuren, je verliest je OV-jaarkaart. Jaarlijks hebben veel studenten er mee te maken. Een nieuwe aanvragen lijkt gemakkelijk, maar kost in werkelijkheid veel tijd en geld. Iets waar de meeste studenten gebrek aan hebben. Maar daar is iets op gevonden. Martijn Verbeek, student Bouwkunde/Architectuur aan de Hogeschool in Rotterdam, is op het idee gekomen een website te maken om verloren OV's terug te krijgen bij de gebruiker.

Het idee ontstond toen Verbeeks vriendin haar OV verloren was. "Ze rende om haar trein nog te halen, daarbij is ze haar OV verloren", vertelt Verbeek. "Je moet een heel traject doorlopen om een nieuwe te krijgen." Op het postkantoor of bij een regiokantoor van de Informatie Beheer Groep liggen formulieren klaar die bij diefstal of verlies van de OV kunnen worden ingevuld. Dit formulier moet op het politiebureau gestempeld worden. Bij diefstal moet ook een kopie gemaakt worden van het proces-verbaal. Vervolgens moet het formulier op het postkantoor weer worden ingeleverd. Na betaling van zeventig gulden, is het wachten op een nieuwe. Die wachttijd kan oplopen tot wel tien maanden. In de tussentijd moet in het openbaar vervoer het volle tarief betaald worden. Voor veel studenten kan het totale bedrag dus flink oplopen. Wordt de OV na het invullen van het formulier teruggevonden, dan moet dat snel gemeld worden bij de IBG. Als er nog geen nieuwe kaart is aangemaakt, krijgt de gebruiker veertig gulden terug. Is er wel een nieuwe gemaakt dan is dat bedrag nog maar 25 gulden.
Een OV is eigendom van de IBG. Vinders van een OV worden dan ook verzocht de kaart naar de IBG op te sturen. Vervolgens worden de kaarten vernietigd. Stations en treinen zijn dé plekken om een OV te verliezen. De NS sturen de kaarten gelijk door naar de IBG, aangezien elke vinder beloond wordt met 25 gulden. De NS en de IBG verdienen dus goud geld aan verloren OV's.
Verbeek vond dat het allemaal veel makkelijker, goedkoper maar vooral veel eerlijker kon. Op 24 september is hij begonnen met een website waar mensen terecht kunnen als ze een OV gevonden hebben of verloren zijn. Verbeek brengt de vinder en gebruiker met elkaar in contact door middel van e-mail. "Internet is een steeds populairder wordend medium dat veel mensen bereikt. Ik hoop dat veel mensen mijn pagina gaan bekijken en meehelpen een OV kostenloos bij de gebruiker terug te brengen." De site is nog niet helemaal af. "Ik wacht eerst even om te kijken of het een beetje gaat lopen maar dat denk ik wel. Dan zal ik nog moeten uitbreiden", aldus Verbeek.
Verbeek verdient helemaal niks aan zijn site. Het is een gratis domein met een gratis webpagina bron. Hij vindt dat er al genoeg betaald wordt voor dingen die eigelijk niet hoeven, zoals voor een nieuwe OV. Op zijn site staat al een eerste tip: plak een sticker met naam en adres aan de achterzijde van je OV. Verbeek: "Dan is het helemaal makkelijk een gebruiker te achterhalen."
Ben jij je OV verloren of heb je er een gevonden, surf dan naar: www.ov-kaart.com.

Untitled Document

Serenade voor 't kratje bier

Bier is een belangrijk onderdeel bij optredens van de Brabantse Band zonder Banaan (BZB). De feestband speelde donderdag in de feesttent op het Laplaceplein, ter ere van het lustrum van de natuurkundige studievereniging Van der Waals. En het bier stroomde rijkelijk in de tent; ruim vierhonderd liter bier ging er doorheen. Vandaar dat het ook niet raar was dat BZB de serenade voor 't kratje bier speelde. Vanaf het plafond kwam een kratje met het goudgele vocht naar beneden en werd liefdevol bezongen.
Foto: Bram Saeys

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor