/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 0 nummer 7

jaargang 43, 19 oktober 2000


Reportage

repo

"Ook elfjes maken erge dingen mee"
Eindhovense bands Fetch en Schwa'ttack spelen voor 013-publiek

TU/e bandjes/Ivanca Maas
Foto's/Bram Saeys
De Eindhovense studentenband Schwa'ttack, waarin ook een student van de TU/e, beet vorige week tijdens het Open Podium in de Bat Cave van Poppodium 013 in Tilburg het spits af. Schwa'ttack bracht met zijn dromerige muziek een mysterieuze sfeer in de zaal. Na het optreden was het dan ook tijd het publiek weer uit sprookjesland te halen met de Eindhovense metalcore band Fetch waarin eveneens een student van de TU/e speelt.

"Komen ze weer", zegt Marieke Meijers, zangeres van Schwa'ttack lachend als er gevraagd wordt in welk genre de muziek van Schwa'ttack het best te plaatsen is. Het is dan ook een ondefinieerbaar genre wat de band neerzet. De melancholische teksten en de dromerige mysterieuze sfeergeluiden brengen het publiek enigszins in verwarring. Moet er nu gedanst worden of moet het publiek zich mee laten slepen in de fantasiewereld waarin drama en melancholie centraal lijken te staan? De teksten komen voor een groot gedeelte voort uit de rijke fantasie van basgitarist Willem Janssen. Het optreden eindigde met het nummer Fairytale (elvenverhaal) waarin Meijers een aantal keren uithaalde met haar krachtige stem. De schreeuw van Meijers bracht in combinatie met de mysterieuze geluiden een angstaanjagende sfeer in de zaal. Enkele mensen uit het publiek gaven dan ook aan dat ze dit niet hadden verwacht toen het nummer Fairytale werd aangekondigd. De tekstschrijver reageert hierop met de woorden: "Je moet niet vergeten dat ook elfjes erge dingen meemaken".
TU/e student Bouwkunde Frans van Gastel, de drummer van Schwa'ttack, lijkt zich meer bezig te houden met het ritme en het geluid van de muziekcreaties. "We zijn wat dingetjes aan het uitproberen. We hopen dat het publiek in de toekomst meer gaat swingen op onze muziek. We zijn nu ook bezig met een soort disco-nummer, dus ik ben erg benieuwd. We zijn ook wat aan het uitproberen met een apparaat waarmee we allemaal aparte geluiden kunnen produceren, maar dat moeten we nog een beetje onder de knie krijgen. Het zou gewoon leuk zijn als het publiek een beetje meer mee ging dansen, maar dat komt nog wel", zegt van Gastel.

Schwa en attack


Er zal niet snel een band opduiken onder dezelfde naam als Schwa'ttack. Ook al lijkt het er voor sommigen op dat deze naam is ontstaan bij een paar biertjes te veel in de kroeg, de bandleden weten wel beter. "Schwa'ttack is een samenvoeging van twee woorden. In het begin heetten we Schwa, wat staat voor onzekerheid. Toentertijd waren we erg onzeker over de muziek die we maakten en eigenlijk over heel veel dingetjes. Later zijn we deze onzekerheid gaan bestrijden en hebben we 'attack' er achter geplakt. Op die manier laten we zien dat we de onzekerheid overwonnen hebben. Tegenwoordig zijn we ook niet echt meer zenuwachtig voor een optreden, want we hebben er toch al weer een aantal gehad en meer dan een beetje gezonde spanning is er niet", zegt Van Gastel.
.
Tevreden
Ondanks dat het geluid niet helemaal goed was in de ogen van Schwa'ttack, is de band erg tevreden met hun optreden. "Het was ontzettend leuk hier te mogen spelen. We hadden vorig jaar al een demo opgestuurd, maar daar hebben we heel lang niets van gehoord. Totdat ik een mailtje kreeg of we twaalf oktober wilden optreden. Omdat ik Daan Mol van Fetch van mijn studie op de TU/e ken, heb ik voor hen ook een optreden geregeld. Het publiek was erg gezellig en ze reageerde erg positief" vertelt van Gastel.
Na het mysterieuze optreden van Schwa'ttack werd het podium geruimd voor de tweede Eindhovense band: Fetch. Daan Mol, TU/e-student Bouwkunde en de zanger van de metalcore band, is behoorlijk zenuwachtig omdat dit zijn eerste optreden is. De rest van de band heeft minder last van zenuwen omdat zij wel al eerder op het podium stonden. "Ik hoop dat de boodschap overkomt", zegt hij een beetje gestresst.
Tijdens het optreden worden de mensen naast de boxen bijna weggeblazen door de metalachtige schreeuwen van Mol. De band gaat behoorlijk tekeer tijdens het optreden en blijft niet stilstaan op het podium. Mol denkt dan ook geen twee keer na als de eerste mensen uit het publiek beginnen te 'mosjen' en springt van het podium af en mengt zich tussen de menigte. Mosjen is een manier van dansen die voor sommige onder de noemer 'violent dancing' valt. Het was dan ook niet raar dat sommigen dachten dat er ruzie was ontstaan binnen het publiek.

'Ik hou van jou'


De muziek van Fetch is vergelijkbaar met die van bands als 'Converge', 'Poison the well' en 'Sky came falling'. Niet alleen wat muziek betreft, maar ook qua stijl, uiterlijk en zang lijkt Fetch op deze bands. Het is dan ook niet zo dat Fetch iets origineels probeert neer te zetten, maar de leden hebben wel een boodschap over te brengen aan het publiek die afwijkt van de gemiddelde metal of hardcore band. "We zetten ons af tegen de alledaagse popmuziek. Overal zie je hetzelfde en overal word je geconfronteerd met de doorgaanse probleempjes van het leven. Je wordt doodgegooid met mooie vrouwen en dergelijke maar de echte emotie die liefde teweeg kan brengen komt op deze manier niet naar buiten. Het zinnetje 'ik hou van jou' krijgt steeds minder waarde op deze manier. Door onze muziek en de persoonlijke teksten daarvan proberen we een energie boost over te brengen op het publiek. Ze zien mij en ik breng mijn emoties over in een energiestroom die dan weer bij het publiek terecht komt. De mensen moeten dan zelf maar een manier vinden om iets met de energie te doen. Iedereen krijgt deze energiestoot mee. Zelfs mijn neef, die totaal niet van deze muziek houdt, vond het gaaf omdat hij de energie en emotie die ik over probeer te brengen, heeft ontvangen", legt Mol uit.
Ook het genre van Fetch is moeilijk thuis te brengen. Zelf noemen de bandleden het een metalcore band waarin metal en hardcore zijn samengebracht. "Hardcore is van oorsprong politiek getint en bij metal denken de mensen meteen aan Satan. Daar willen wij dus niets mee te maken hebben. Zelf ben ik niet gelovig dat wil zeggen ik geloof niet in God en niet in Satan. Waar wij voor staan is mensen in hun waarde laten en van de rest willen we ons distantiëren", zegt Willem Lenders.
Fetch is er al een tijd maar bestaat pas sinds de komst van Mol in deze formatie. Hij kwam een half jaar geleden bij de band terecht via een advertentie. De bandleden zijn erg blij met hun nieuwe aanwinst. "Hij vult de groep heel goed aan en ligt qua denken op precies dezelfde golflengte als de rest; dat misten we bij de voorgaande zangers", zegt gitarist Askr Caminada.
Fetch was erg tevreden over het optreden en vooral zanger Mol is erg enthousiast. "Het is zo raar; het ene moment ben je je zenuwachtig aan het maken en een seconde later is alles alweer afgelopen. Het leek alsof het maar een seconde duurde maar ik vond het heel vet!", zegt hij trots./.

[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor