/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 2 nummer 8

jaargang 43, 5 april 2001


Mensen

Untitled Document

Kiyoshi Itatani
"Niemand loopt hier echt op klompen"
Rawathe Keijzers
Foto: Bram Saeys

Vanwege zijn 'sabbatical year' kwam professor Kiyoshi Itatani (47) in april vorig jaar naar Nederland. Hij verbleef op de TU/e in de groep Vaste Stofchemie en Materiaal van de faculteit Scheikunde, waar hij onderzoek verrichtte naar de voorbereiding en fabricatie van keramiek. Vorige week ging hij terug naar Japan.
Itatani kwam 25 jaar geleden voor het eerst naar Nederland als uitwisselingsstudent. Hij kwam terecht op de campus van de Universiteit Twente. "Ik vond het toen heel erg leuk in Nederland en dat is voor mij een reden waarom ik nu weer hier naar toe ben gekomen. Een groot verschil tussen nu en vroeger was voor dat er zoveel auto's zijn bijgekomen. Vijfentwintig jaar geleden reed iedereen op fietsen en nu zie je overal auto's."
Itatani was niet alleen voor onderzoek in Nederland. "Ik heb veel gezien, vooral veel steden zoals Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Ook ben ik naar de Zaanse Schans geweest. Wij Japanners vinden het leuk om al die typische Nederlandse dingen te zien, zoals windmolens, tulpen en klompen. Het viel wel een beetje tegen dat niemand hier echt op klompen loopt." Naast sightseeing in Nederland heeft Itatani ook enkele reizen naar het buitenland gemaakt. "Ik ben met mijn familie een paar weken naar Zwitserland geweest. We zijn daar de bergen in geweest en dat vond ik allemaal heel indrukwekkend. Dat was jammer in Nederland, alles is hier zo vlak met allemaal kanalen tussendoor. Het is wel een interessant landschap. Wat ik heel erg leuk vind, is dat je vanuit de trein de koeien en schapen kunt zien in de wei. In Japan heb je dat niet, alleen op het platteland zie je af en toe dieren."
In zijn geboorteland werkt Itatani aan de Sophia Universiteit in Tokyo als hoogleraar op de faculteit scheikunde. "Ik was heel erg verbaasd over het aantal universiteiten in Nederland. In Japan zijn er ongeveer 600, hier maar twintig. In Japan is er wel verschil tussen nationale en privé-universiteiten. De kwaliteit van al deze universiteiten is heel verschillend; het maakt niet veel uit of een universiteit wordt ondersteund door de regering of geprivatiseerd is. Ik vind de kwaliteit van de universiteit hier heel goed, de faciliteiten zijn veel beter." Verder viel het Itatani op dat de campus van de TU/e zo groot is vergeleken met de Sophia Universiteit. "In Eindhoven studeren ongeveer 6000 mensen, in Tokyo lopen 10 000 studenten rond op de campus. Sophia heeft dus meer studenten, maar een kleinere campus. De reden hiervoor is dat we midden in het centrum van Tokyo gelegen zijn, de prijzen zijn daar zo hoog dat het moeilijk en veel te duur is om te kunnen uitbreiden."
Itatani hoopt dat de banden tussen de twee universiteiten worden aangehouden door bijvoorbeeld studentenuitwisselingen. "Eind vorig jaar zijn er al twee studenten uit Japan naar Nederland gekomen voor drie maanden. Hopelijk gaan er binnenkort ook studenten uit Eindhoven naar Tokyo. Ik vind het heel belangrijk dat er betrekkingen tussen Nederland en Japan zijn. In het verleden waren deze al vrij sterk en dat moet zo blijven."
Na zijn terugkeer zal Itatani verder gaan met zijn onderzoek naar keramiek. Zo werkt hij op dit moment aan een soort keramiek dat menselijke botten moet kunnen vervangen. "Maar eerst moet ik mijn huis poetsen, dat zal wel nodig zijn na een jaar!" /.

Untitled Document

De week van/Inge
Inge van Baardwijk is derdejaars TEMA studente en bestuurslid van de 'TU/e lustrum gala commissie'

Maandag: De galaposters die eindelijk klaar zijn, moeten opgehangen worden. Ik heb maar de tijd tot 13:30 uur want dan moet ik een bouwpracticum inhalen. Tussendoor leveren we de tekst bij het STU in voor het gala-mailtje dat iedereen krijgt.

Dinsdag: 's Ochtends beginnen met projecten, tussendoor moet ik even weg om naar een afstudeerpraatje van een vriendinnetje te gaan. Vervolgens weer verder met het projectwerk. Om 16:30 uur bespreken we het projectwerk met onze tutor. Er moeten nog puntjes op de I worden gezet wat betreft de verzekering van heel het gala. 's Avonds heb ik een borrel. Als het goed is krijgt iedereen vandaag het gala-mailtje binnen.

Woensdag: Drie uur college. Aansluitend is er een uitleg over het verdiepingsprogramma dat TEMA te bieden heeft. Donderdag moet er een tussenrapport ingeleverd worden voor het TI-project. Om 16.00 uur willen we dit afhebben. Dit is ons niet gelukt dus we gaan dit vanavond afmaken, maar eerst ga ik nog hockey trainen bij Don Quishoot.

Donderdag: Heel de dag breng ik door op het Paviljoen. Om 8.45 uur leveren we het tussenrapport in en houdt mijn projectgenootje de presentatie. Daarna heb ik voorlichting over het 4- of 5- jarig studieprogramma van TEMA. 's Avonds ben ik te vinden op het Stratums Eind.

Vrijdag: De wekker ging al weer vroeg want om 9 uur is er weer een ander project waarvoor een opdracht gemaakt moest worden. Ik werd vandaag gebeld dat de galacommissie is uitgenodigd door de medische faculteit Utrecht om op hun gala te komen. Deze wordt ook in het Evoluon gehouden maar dan een week later. Zij mogen dan ook op ons gala komen op 12 april in het Evoluon. 's Avonds weer een borrel.

Zaterdag: Deze borrel geeft wat rommel dus help ik mee de borrel af te bouwen. Ik ga doorverhuizen naar de zolder; de rest van de dag pak ik mijn spullen in.

Zondag: Nog meer spullen inpakken en mijn oude kamer leegmaken. Deze verspreid ik door het huis omdat ik eerst nog ga schilderen. Achteraf gezien ging dit langer duren dan gedacht maar dat is wel vaker het geval.

Untitled Document

/Bedankt
Onlangs heb ik afscheid genomen van mijn werkzaamheden bij de TU/e middels een gezellige receptie in het PVOC-gebouw. Graag wil ik hiermede iedereen die deze middag heeft georganiseerd maar ook allen aanwezigen, ook namens mijn vrouw, bedanken voor deze fijne dag.
Kees Rummens

/Afscheid
Op woensdag 25 april om 16.45 wordt Jozef van de Vorst (medewerker Bureau Automatisering van de Faculteit Technologie Management) een receptie in het PVOC aangeboden ter gelegenheid van zijn vervroegd uittreden van de TU/e per 1 augustus.

/Afscheidscollege
Op 1 mei zal prof. dr. H.W.C. van der Hart afscheid nemen van de TU/e. Hij was werkzaam bij de faculteit Technologie Management. Ter gelegenheid van zijn afscheid zal Van der Hart een afscheidscollege met de titel 'Techniek en Marketing, van polarisatie naar intergratie' geven waarin hij ingaat op de spanning tussen techniek en marketing. Het college vindt plaats op vrijdag 6 april in de Blauwe Zaal van het Auditorium om 16.00 uur. Na afloop recipieert Van der Hart in de Senaatszaal.

/Promoties
Ir. E.T.A.F. Jacobs zal op maandag 9 april in de Promotiezaal 4 van het Auditorium zijn proefschrift 'Power Dissipation and Timing in CMOS Circuits' verdedigen. Aanvang 16.00 uur. Jacobs promoveert aan de faculteit Elektrotechniek.

Ir. B.H.P.J. Vermeer zal op maandag 9 april zijn proefschrift 'Data Quality and Data Alignment in E-Bussiness' verdedigen. Aanvang 16.00 uur in Promotiezaal 5 van het Auditorium. Vermeer promoveert aan de faculteit Technologie Management.

'Testing the Equivalence of Planar Curves" is de titel van het proefschrift waarop ir. S.M. van Rijnswou zal promoveren op woensdag 11 april. Aanvang 16.00 uur in Promotiezaal 4. Van Rijnswou promoveert aan de faculteit Wiskunde en Informatica.














Website Cursor