/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 2 nummer 8

jaargang 43, 5 april 2001


Studentenleven

Untitled Document

Het gevoel van de European Week Eindhoven
European Week/Rawathe Keijzers
De Blauwe Zaal zit al vol, maar toch lopen er steeds nog steeds buitenlandse studenten zoekend de zaal binnen. In de zaal zelf zitten de studenten gezellig met elkaar te kletsen in afwachting van wat er gaat gebeuren. Dan gaan de deuren dicht en de officiële opening van de European Week Eindhoven kan beginnen.

De lichten gaan uit en de woorden 'Welcome to Eindhoven' verschijnen op een scherm aan de wand. Uit de luidsprekers klinkt harde dance-muziek en op het scherm verschijnen in rap tempo allerlei woorden, tekeningen en foto's waaruit blijkt wat er deze week allemaal gaat gebeuren. Voorzitter Stefan Roelfsema betreedt het podium voor de gebruikelijke openingsspeech. Roelfsema vraagt zich af wat nu precies het gevoel van de European Week Eindhoven is. Voor hem bestaat het vooral uit het overbruggen van de afstanden tussen de verschillende Europese landen. Tevens vraagt hij de aanwezigen na te denken over dat gevoel en misschien dat er na afloop van de week nog over gepraat kan worden.

Van Aartsen
Na een speech van rector magnificus Rem opent minister van Buitenlandse Zaken, Jozias van Aartsen, de week officieel. Zijn verhaal gaat vooral over de intergratie van de huidige en toekomstige lidstaten, waaraan een initiatief als de European Week alleen maar positief kan bijdragen. Als Van Aartsen het podium verlaat, komt Roelfsema weer op met in zijn hand een fakkel. Hij roept iedereen op naar buiten te gaan waar de EWE-vlam wordt aangestoken. Buiten waait de fakkel helaas een paar keer uit door de wind, maar een aansteker biedt redding. "De European Week-vlam zal in het teken staan van de vrede en solidariteit," zegt Roelfsema terwijl hij onder luid applaus de vlam aansteekt. Het is officieel, de European Week Eindhoven is begonnen. /.
Foto: Bram Saeys

Untitled Document

Veel lezingen tijdens de EWE
Tijdens de tweede dag van de European Week Eindhoven staat de samenwerking in Europa en de het doel van de Europese eenwording centraal. De organisatie heeft verschillende gastsprekers uitgenodigd die meer over het onderwerp vertellen.

De organisatie had prachtige namen zoals Dick Benschop, staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en Jan Truszcynski, voormalig ambassadeur van Polen op het programma, maar door andere verplichtingen konden beide heren niet aanwezig zijn en had de organisatie voor andere sprekers gezorgd. Als eerste was de Duitse hoogleraar Schimmelfennig aan de beurt. Zijn relaas ging over de uitbreiding van de EU. Schimmelfennig legde onder andere uit wat de voorwaarden van de EU zijn voor dat een land mag toetreden (mensenrechtenbeleid en een goede economie) en welke landen voor en tegen uitbreiding zijn. Ondanks zijn ervaring voor de klas lukte het Schimmelfennig niet de aanwezige studenten te boeien, veel van hen verlieten tijdens zijn verhaal de Blauwe Zaal. Een enkeling viel zelfs in slaap of was dat vanwege het feest in de Bunker de avond ervoor?
Hierna kreeg de Pool Wojtzek het woord. Wojtzek is de vervangende ambassadeur van de Poolse ambassade in Nederland. Grote lijn van zijn verhaal was dat Polen er zoveel mogelijk aan doet om toe te kunnen treden tot de EU. Een van de aanwezige was het daar niet mee eens en begon zodra ze de kans kreeg vragen te stellen. "Waarom besteedt de Poolse regering, als zij zo graag willen toetreden, zoveel aandacht aan het plaatsen van stoplichten, terwijl de wegen van slechte kwaliteit zijn? En waarom wordt er meer gedacht over de grootte van de appels voor de scholen dan over verbetering van de gezondheidszorg?" Wojtzeks verklaring was dat de regering niet overal aandacht aan kan besteden.
Na een pauze van twintig minuten was EU-commissaris Glaser aan de beurt. Hoewel de zaal voor een kwart leeg was, leken de studenten opgelucht adem te halen. Natuurlijk ging ook deze lezing weer over de uitbreiding van de EU, maar er stond eindelijk iemand die niet alleen zijn verhaaltje opdreunde. Glaser wist de deelnemers te boeien door humor in zijn verhaal te stoppen. Alleen jammer dat hij niet meteen de tijd kreeg om alle vragen te beantwoorden, het programma was dan ook een beetje uitgelopen./.

Cultureel festival
Dinsdagavond stond in het teken van cultuur. Op verschillende locaties op het Stratums Eind waren acts te zien, zoals deze jonleurs.
Foto: Bart van Overbeeke

De mening van deelneemster EWE
"Ik vind het heel erg leuk en interessant. Het programma zit wel heel vol, maar dat geeft de kans om je eigen programma vast te stellen. Er is voor ieder wat wils. De workshops van dinsdag en ook de Recruitment Day waren goed verzorgd. Ik vond het wel een nadeel dat er alleen bedrijven waren uitgenodigd en geen mensenrechtengroeperingen, zoals Amnesty. Dat speelt namelijk ook in Europa."/.

Untitled Document Oorverdovende en opzwepende trommelmuziek
Waar je ook vandaan komt als je richting het Auditorium loopt, het geluid van opzwepende trommelmuziek komt je tegemoet. In het Auditorium blijkt dat de deelnemers van de EWE druk bezig met de workshop 'Percussion in Business', gegeven door Drummers Initiative. De onervaren deelnemers lijken er veel plezier in te hebben en eerlijk is eerlijk, het klinkt goed.
Rondom de grote groep muziek makende studenten staan veel mensen te kijken naar wat er allemaal gebeurt. In het midden van de groep staat op een podium Frank auf dem Brinke, oprichter van Drummers Initiative. Hij geeft de studenten aanwijzingen en zij volgen die braaf op. De groep is verdeeld in verschillende secties met elk een eigen muziekin-strument. De groepen krijgen elk een ritme toegewezen en als alles tegelijk wordt gespeed, is het effect oorverdovend, maar wel swingend en mooi. /.
Foto: Bram Saeys
Untitled Document

European Week Eindhoven
Na het bezoek van een groep Eindhovense studenten aan internationale festivals in Europa, kwam in 1988 het idee om ook hier iets dergelijks te organiseren. Zo'n vijftig studenten bezochten deze week met als doel om de Europese integratie en internationale vriendschappen onder studenten te stimuleren. In 1991 kreeg het initiatief een vervolg toen de eerste officiële Europese Week Eindhoven werd georganiseerd. Tijdens de driedaagse week werden er door de studenten over Europese kwesties gepraat en nagedacht. Samen met de minder serieuze kant van het programma werd de European Week een groot succes. Ook in 1993, 1995, 1997 en 1999 vonden soortgelijke weken plaats. Dit jaar is de week extra speciaal omdat de European Week Eindhoven voor de tiende keer wordt georganiseerd./.

De mening van voorzitter organisatie EWE Stefan Roelfsema
"We hebben er nu twee dagen opzitten en alles loopt goed en ook op schema. De eerste dag hebben we heel veel geluk gehad met het weer, de deelnemers moesten toen vooral buiten het programma afwerken. Ik heb gehoord dat het feest in de Bunker zeer geslaagd was. Op dinsdag ging ook alles goed, het culturele festival op het Stratum was fantastisch met alle straatartiesten en bands. Iedereen is ook superenthousiast. Veel deelnemers komen naar ons toe met het verhaal dat ze ook in eigen land iets dergelijks willen organiseren. Mooi toch?"/.

Recruitment Day
Het Auditorium staat vol met kraampjes van verschillende Nederlandse bedrijven en instanties tijdens de Recruitment Day om de buitenlandse studenten kennis te laten maken met hun werk. Philips is natuurlijk aanwezig, evenals Libertel, Shell, CMQ en vele anderen. Terwijl de meeste kraampjes zich beperken tot informatie en promotiemateriaal heeft Shell een heuse Formule-1-racewagen meegebracht. Het is een succes; de studenten verdringen zich rondom de wagen om hem te bekijken en om vereeuwigd te worden voor de lens met de knalrode auto. /.
Foto: Bram Saeys

Untitled Document

'Thêta wint de Varsity!'
Varsity/Brigit Span
Foto/
Bram Saeys

Cambridge University versloeg eind maart Oxford in de traditionele boatrace op de Theems. Studerend Nederland heeft ook een eigen 'boatrace': de Varsity. Op zondag 8 april wordt de 118de editie van dit van oudsher corporale roeifestijn gehouden. Het Eindhovense Thêta doet dit jaar voor het eerst mee aan de race over het Amsterdam-Rijnkanaal in Houten. En twijfel over wie er hier wint, is er niet in Eindhoven: 'De corporalen worden in hun eigen wedstrijd afgepaald, want Thêta wint de Varsity!'


Nog nooit deed Thêta mee aan de Varsity. Vorig jaar nog zei Jeroen Vugts, wedstrijdcommissaris van de vereniging hierover: "Het is een beetje een corporale wedstrijd, die niet bij ons past." Dit jaar is dat blijkbaar veranderd, want Thêta doet komend weekeinde mee en wel voor de winst. "Thêta begint volwassen te worden, we zijn niet meer het boerenclubje uit Eindhoven", zo verwoordt pr-man Jappe Hoeben de gevoelens binnen de club. "Na de Olympische spelen (waar Dirk Lippits een zilveren medaille won ­red) konden we het niet meer maken om niet mee te doen." Voorzitter Roos Leemhuis: "De Varsity is een erg corporaal evenement en wij profileren ons zo niet. Waarom dan toch meedoen? De Varsity start je niet zomaar, dat doe je alleen om te winnen en dat kunnen we dit jaar. Wij hebben gewoon de beste ploeg op het water."
Die gedachte is ook het College van Bestuur van de TU/e toegedaan, die prompt een nieuwe boot kocht voor de Eindhovense delegatie. Als dank hiervoor werd de boot vernoemd naar de collegeleden: Roumen Remt niet voor Wilte Beesten. Oftewel, vrij vertaald: Eindhoven is niet te stoppen. Het College van Bestuur verwacht nu ook dat Thêta zondag alle andere verenigingen ver achter zich laat in het Amsterdam-Rijnkanaal. "Wij hebben jullie ooit gevraagd wat er nodig is om de Varsity te winnen, dat was onder meer een goede boot", zo sprak Henk de Wilt tijdens de doop van de boot begin januari. "Die boot is er nu, dus de afspraak staat dat jullie winnen." Overigens heeft een lid van het College van Bestuur een tegenprestatie beloofd als de Eindhovense ploeg daadwerkelijk wint: drs. Willem te Beest zal dan in het Amsterdam-Rijnkanaal springen, samen met ruim dertig Thêta-leden die in de commissie Te Water zitten. Volgens de corporale mores van de Varsity gaan de heren naakt, op hun stropdas na, en de dames in lingerie in clubkleuren te water om hun winnende boot binnen te halen. "En dat valt nog niet mee om lingerie te vinden", zegt Roos Leemhuis., doelend op het donkerbruin met geel, de kleuren van haar roeivereniging.

Het team
De Varsity wordt gezien als dé studentenroeiwedstrijd van Nederland en wordt vergeleken met de Engelse klassieker tussen Oxford en Cambridge. Er wordt gestreden om de eer van de stad, universiteit en corps. Het hoofdnummer is de Oude Vier, maar er komen meer nummers van de Eindhovense roeivereniging aan de start. Het winnen van het hoofdnummer staat echter gelijk aan het winnen van de Varsity. De Nederlandse Studenten Roei Federatie had Thêta gevraagd mee te doen aan de klassieker, die dit jaar voor de 118de keer wordt verroeid. In de Eindhovense boot zitten vier Olympiëgangers en een stuurvrouw: Dirk Lippits, Jeroen Spaans, Gerard Egelmeers, Karel Dormans en stuurvrouw is Gerlinde van Moorsel. De heren worden gecoacht door Rens Sanderse.
Karel Dormans verwacht een hectische wedstrijd zondag in Houten. Hij erkent dat het Eindhovense team op papier het beste is, maar het team is daar nog niet zo mee bezig. "We zijn nu vooral bezig met trainen. In het weekeinde zullen we ons wel op scherp zetten dat we gaan winnen." Dormans realiseert zich dat er veel afhangt van hun prestaties. "Je weet dat er wordt gedacht dat wij winnen en dat er met die verwachting ook naar ons wordt gekeken. Ik denk dat ik wel redelijk nerveus zal zijn, maar niet meer dan voor een WK. Wij zijn die druk wel gewend."
Gerard Egelmeers is de meest ervaren roeier in het team. Jaren geleden heeft hij een keer de lichte acht geroeid op de Varsity, maar de echte sfeer die rondom het hoofdnummer de Oude Vier hangt, heeft hij nog nooit meegemaakt. "De Varsity roeien is leuk, maar staat niet boven een WK en de Olympische Spelen, al vinden sommige verenigingen dat wel. Het heeft een hoge amusementswaarde en het is een redelijk unieke kans om mee te doen", vindt Egelmeers, afgestudeerd en gepromoveerd aan de TU/e. Om mee te kunnen doen, heeft hij zich ingeschreven als student Scheikundige Technologie aan de TU/e. En haalt zijn tentamens. "De eis is dat je ook daadwerkelijk studerend gedrag vertoont, dus dat doe ik. Het is de enige manier waarop ik mee kan doen. Je bepaalt je doel, kijkt hoe je dat kunt realiseren en doet het dan", zegt hij nuchter. Overigens is Egelmeers van plan om ook na de Varsity nog door te gaan met het derde trimester. "Misschien haal ik mijn propedeuse ook nog wel." Egelmeers is van mening van zijn team goede kans maakt zondag. "Als we ons niet gek laten maken door alles om ons heen en gewoon roeien, moet het lukken." Het feest bij winst is aan topsporter Egelmeers niet echt besteed. "Ik ga wel een biertje drinken, maar niet ontzettend lang en veel. Dat is niet goed voor een topsporter. Het is echt voor het publiek, minder voor de roeiers zelf."

Kroegjool
Voor de Varsity en alles wat er bij hoort, werkt Thêta samen met het Eindhovens Studenten Corps en de AOR. Het College van Bestuur heeft aangegeven garant te staan voor de kroegjool. Als de overwinning binnen is, is het traditie dat deze wordt gevierd in de thuisstad van de ploeg. In corporale bewoordingen wordt dit feestje een kroegjool genoemd. Deze wordt in principe in de ruimte van het ESC gehouden, maar bij grote toeloop opent de AOR haar deuren ook. "We zijn goed voorbereid", stelt Leemhuis. "Het wordt een echt goede kroegjool!" President van de Senaat van ESC, Marc Reunis, stelt dat een kroegjool een risicovol feest is, maar dat ze er op zijn voorbereid. "De meeste corporale verenigingen hebben een grote profileringdrang, dat zou wel eens kunnen botsen. Maar we gaan er vanuit dat dat niet gebeurt." Leemhuis: "We willen een eigen sfeer maken in de sociëteit. We gaan de boel niet barricaderen en er een gevangenis van maken." De samenwerking met ESC en de AOR georganiseerde kroegjool geeft volgens Hoeben het sociale karakter van Eindhoven als studentenstad. Leemhuis: "Er wordt geïnvesteerd in studerend Eindhoven door het CvB. Zij willen Eindhoven op de kaart zetten en het studentenleven echt laten opbloeien. We doen dit niet alleen voor Thêta of voor de universiteit, maar voor de hele stad." Reunis: "Eindhoven is een vrij kleine stad met een gefragmenteerd studentenleven. Nu werken verschillende partijen samen om te laten zien dat Eindhoven best in staat is grote dingen neer te zetten."

Dat de Varsity-feesten heftig zijn, valt te lezen in het gastenboek van de Varsity op internet. Prins Gijs schrijft hierin: 'Beste Thêtanen, Is Uw bunker wel bestendig tegen al het Varsity geweld bij een mogelijke overwinning? Ik en de mijnen zullen in ieder geval de hond uit laten.' Het antwoord hierop uit Eindhoven van Tijger luidt: 'Jaaaa, kom maar op 8 april de Bunker testen. Eindhoven is er klaar voor. Een ware jool, dus vrij toegang en vrij bier. Gewoon de train naar Maastricht en als u door de raampjes de Philipsgebouwen ziet: uitstappen. Rechtsaf richting bussen, aan de andere kant van de Rabobank. Eindhoven wint weer het hoofdnummer! Waarvoor hulde!' En dan tenslotte nog de lampendraaier: 'Ik denk dat het bier in Eindhoven gehaald moet worden.'/.

Zondag 8 april rond 17.00 uur wordt bekend of Thêta zich de winnaar van de Varsity 2001 mag noemen. Er kan worden gekeken op www.esrtheta.nl. De kroegjool begint dan om 22.00 uur.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor