/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 2 nummer 8

jaargang 43, 5 april 2001


Nieuws

Untitled Document

Cheops 24-uursproject was 'ongekend'
Ontwerp een representatieve gevel voor twee bedrijfspanden van Philips Lighting, die duidelijk maakt wat de mogelijkheden van lichtapplicaties zijn. Dat was de opdracht van het 24-uursproject dat voor de tweede keer georganiseerd werd door studievereniging Cheops van de faculteit Bouwkunde.

"Geweldig dat we gewonnen hebben. Het heeft ons wel het nodige bloed, zweet en tranen gekost en ondanks een dip hebben we het voor elkaar." De winnaars van het 24-uursproject waren overduidelijk blij met hun winnende ontwerp voor de Philipsgevel.
De groep met de naam 'Slightly Covered' had in hun ontwerp voor de bestaande gevel een ijzeren plaat geplaatst met daarin allerlei kleine gaatjes met als uitgangspunt dat er overdag zonlicht vanuit buiten naar binnen komt en 's nachts licht van binnen naar buiten. De jury vond het ontwerp bijzonder en zei daarnaast dat het zorgt voor een opwaardering van de intro-verte locatie. Voor de jury tot deze conclusie kon komen, hadden de deelnemers aan het project al 24 uur zitten zwoegen op hun ontwerpen.

Aftrap
De aftrap van het project was op 28 maart om 12.00 uur. De terugloopklok werd ingesteld en het project kon beginnen. De opdracht werd uitgelegd in een van de gebouwen van opdrachtgever Philips. Vervolgens moesten de deelnemers, studenten van alle leerjaren van Bouwkunde, in elf groepjes van vier hun hersenen aan het werk zetten. Ze hadden 24 uur lang de tijd om van de gevel van de Philipsgebouwen op industrieterrein de Hurk iets moois te maken. Tijdens al dat denkwerk werd de groep goed verzorgd door de commissie die het project organiseerde. Zo kwamen er stand-up comedians optreden, kregen de deelnemers regelmatig een 'vette snack' en werd er gezorgd voor diner, ontbijt en natuurlijk de nodige geestelijke steun. Dat allemaal zorgde voor de ideeën die een dag later, op donderdag 29 maart, te zien waren tijdens de presentatie in Sky-bar Underground. Een van de deelnemers gaf aan dat de nacht zwaar was geweest. "De concentratie nam steeds meer af. Gelukkig werd er voor ons gezorgd en was alles goed geregeld. De opdracht was ook goed en je doet ervaring op voor echte projecten. Het was ongekend."
Zo ook de ideeën. Elke groep had wel iets anders verzonnen om het Philipspand een nieuw uiterlijk te geven. Zo werkten groepen met sensoren om beweegbare onderdelen van de gevel of lichteffecten in werking te stellen, een andere had een wand van gloeilampen voor de bestaande gevel geplaatst en weer een andere wilde zuilen voor de gevel plaatsen met daarin typische elementen die met licht te maken hadden. Zij vielen allemaal buiten de prijzen. Het leek de meesten niet uit te maken, zij gingen verder met feesten en anderen gingen naar huis om te slapen na een lange, hele lange dag./.
Tussen het ontwerpen door was er ook tijd voor ontspanning. Foto: Bram Saeys

Untitled Document

Te grote belangstelling voor Kamagurka
Het optreden van Kamagurka donderdagavond op de TU/e was een groot succes. Iets te groot eigenlijk, want ongeveer honderd bezoekers konden onverrichterzake naar huis. De 220 stoelen in de Blauwe Zaal waren bezet en er was geen mogelijkheid de gedupeerden een plaatsje te geven.

Eens in de twee jaar gebeurt het Studium Generale dat er meer belangstellenden komen dan er in de zaal kunnen, zegt hoofd SG Maarten Pieterson. "We hebben het eerder meegemaakt met de film over André Hazes", zegt Pieterson. "Die draaiden we toen twee keer, maar daar viel met Kamagurka niet over te praten." Dat mensen het optreden graag wilden bijwonen, bleek uit de creativiteit die ze aan de dag legden om binnen te komen. Bezoekers renden naar andere ingangen van de zaal en probeerden via die deuren een plekje op de grond of op de trappen te bemachtigen. Het mocht niet baten; overal stonden portiers die geduldig uitlegden dat ze het heel vervelend vonden, maar dat brandweervoorschriften niet toestaan dat meer bezoekers de zaal ingingen.
Het betalen voor kaartjes is volgens Pieterson niet de oplossing voor het probleem. Principieel wil hij activiteiten van SG gratis houden. Een mogelijkheid zou zijn om gratis kaartjes te laten afhalen. Pieterson ziet daar weinig in omdat hij moeilijk in kan schatten wanneer het wel of niet nodig is. "De opkomst is met een vrij grote marge raadselachtig."
Pieterson vindt het vervelend dat een grote groep het optreden niet kon bijwonen, maar het is volgens hem 'ook niet verkeerd dat studenten er met hun neus op worden gedrukt dat cultuur gratis is, maar dat het ook schaars kan zijn'./.

Untitled Document

Laatste loodjes sloop B-hoog
Het zal niemand ontgaan zijn dat vorige week het renovatierijp maken van B-hoog de laatste fase is ingegaan. De hoogwerker die een bak met daarop een kraan en stoothamer in positie brengt boven aan het oude trappenhuis van het voormalige scheikundegebouw, levert spectaculaire plaatjes op.

Volgens projectleider Theo Hofstede van slopersbedrijf Heezen BV is het geen onmogelijke klus, maar wel een lastige. Dit omdat er vrij veel bebouwing in de naaste omgeving is en omdat er mensen in het gebouw werkzaam zijn. Daarbij komt dat men eigenlijk te dicht op het werk zit, aldus Hofstede.

Netten
Om te voorkomen dat stukjes beton en kiezel vanuit de hoogste etages naar beneden waaien, zijn er inmiddels netten opgehangen. Beneden moeten containers en een hekwerk voorkomen dat stukken beton wegspringen. Deze stukken komen terecht in een 'zandbed' van twee meter dik. Volgens de projectleider is het bovenste gedeelte het moeilijkst te verwijderen. Ook trof men daar extra betonbalken aan, waarmee in eerste instantie geen rekening was gehouden. Naarmate de slopers verder afdalen met hun werk, zal het allemaal vlotter verlopen. "Op twintig meter hoogte is het mogelijk met een hydraulische schaar te gaan werken", aldus Hofstede. "Dat zal het hele proces aanzienlijk versnellen." Voor de hele klus is in totaal acht weken ingepland./.

Untitled Document

Studs zoeken dames
Het is weer mogelijk om softbalcompetitie te spelen bij honk- en softbalclub E.S.H.V. THE Studs. Daarom zijn zij op zoek naar sportieve dames die het softbalteam van de club willen aanvullen. Dit seizoen wordt er in een combinatieteam met Nuenen competitie gespeeld, maar de THE Studs hoopt dat er genoeg aanmeldingen komen om volgend jaar met een eigen team competitie te spelen. Reacties kunnen gemaild worden naar E.J.G.Moonen@student. tue.nl.

Symposium
Het symposium Software voor TQM (Total Quality Management) vindt plaats op woensdag 9 mei in het Auditorium. Tijdens het symposium zullen diverse gastsprekers vertellen over hun visie op het gebruik van software voor TQM. De organisatie is in handen van de groep ICT voor O&O van de faculteit Wiskunde en Informatica en het Centre for Quantative Methods. Aanmelding voor het symposium is noodzakelijk, dat kan via www.win.tue.nl/evenementen/symposiumtqm.

Uitwisseling met Japan
Afgelopen jaar was prof. Kiyoshi Itatani van de Sophia Universiteit in Tokyo, Japan in Nederland. Samen met dr. Bert Hintzen van de groep Vaste Stofchemie en Materiaal van de faculteit Scheikundige Technologie heeft hij een studentenuitwisselingsproject opgestart. Twee Japanse studenten zijn al in Eindhoven geweest om te werken in de groep en twee andere studenten hebben plannen om naar de TU/e te komen. Hintzen en Itatani zien graag dat er ook studenten van de TU/e naar Japan gaan, tot nu toe heeft zich een student aangemeld. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Bert Hintzen, 040-24 73 113 of h.t.hintzen@tue.nl.

Workshop assessment
Studenten, ontwerpers en promovendi kunnen bij het Studenten Service Centrum (STU) tot na een half jaar na het afstuderen of promoveren terecht voor loopbaanadvisering. Hier worden in het voorjaar diverse activiteiten georganiseerd. Op 10 april is er een workshop assessment van 13.30 tot 16.30 uur. Belangstellenden kunnen contact opnemen met STU (tst. 8014) of kijken op www.tue.nl/stu.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor