/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 0

jaargang 43, 26 april 2001


Cultuur

Untitled Document

Voorlopige Regenboogmachine op raakvlak kunst en techniek
Kunstenaar Gerrit van Bakel leefde een kort maar productief leven. Toen de in '43 geboren kunstenaar een kleine zeventien jaar geleden stierf, liet hij tientallen kunstwerken, apparaten en machines achter voor het nageslacht. Van Bakel verkende met zijn werk het raakvlak tussen techniek en kunst. Na de Tarim-machine, het kunstwerk dat bij de receptie in het Hoofdgebouw staat, kocht de TU/e onlangs ook de Voorlopige Regenboogmachine aan.

Met de grootst mogelijke zorg en toewijding werd donderdag 12 april de Voorlopige Regenboogmachine opgebouwd in de hal van het Hoofdgebouw. Het is een familieaangelegenheid. Van Bakels zoon Michiel en dochter Jenneke schroeven de machine met hulp van hun neef voorzichtig in elkaar. De twee kinderen van de kunstenaar bewandelen hetzelfde pad als hun vader. Michiel van Bakel maakte sculpturen en werkt tegenwoordig net als zijn zus veel met video. "Wat ik van mijn vader meegekregen heb, is een fascinatie voor de manier waarop dingen in mijn omgeving technisch in elkaar steken. Het werk van mijn vader is geniaal. Ik heb een hoop schroom moeten overwinnen voordat ik zelf met staal aan de slag ging. Dit overtref je niet."
Van Bakel heeft diverse werken gemaakt die werken volgens het Dag- en Nachtprincipe. Dat principe stoelt op de logische constatering dat het overdag warmer is dan 's nachts. De Voorlopige Regenboogmachine bestaat uit een lange hefboom die wordt gedragen door veertien cilinders. De hefboom beweegt onder invloed van temperatuurwisselingen. Daar zorgt de hydraulische olie in de veertien poten voor. Wanneer de machine opgewarmd wordt, zet de olie uit waardoor de hefboom omhoog gaat. Aan de hefboom zitten katoenen linten in de kleuren van de regenboog. Wanneer de machine afkoelt, zakken de linten terug naar de grond en verdwijnt de regenboog.

Houten kisten
Aan de TU/e zal dat wonderlijke verschijnsel evenwel nooit te zien zijn. "Er zit geen olie in de cilinders", legt Michiel van Bakel uit. "Er ontbreken wat onderdelen waardoor het mechanisme niet werkt. Daarom heet is het ook een 'voorlopige' machine. Hij is bedacht, de theorie klopt en alles wat in theorie klopt, doet dat in het echt ook."
Over de Voorlopige Regenboogmachine is niet veel bekend. "Dat is opmerkelijk omdat er van mijn vaders andere werken ongelofelijk veel overgeleverd is", aldus Michiel van Bakel. Broer en zus Van Bakel zijn tevreden over de nieuwe locatie van hun vaders kunstwerk. "Een technische universiteit is natuurlijk bij uitstek een plaats voor een kunstwerk als dit", zegt Van Bakel./.
Foto: Bart van Overbeeke

Untitled Document

Klimmers tonen hun weg 'omhoog'
Klimmers van de Eindhovense Studenten Alpen Club exposeren drie weken lang foto's van hun tochten. In samenwerking met Studium Generale is een klimobject gebouwd waarin de foto's te zien zijn. Om ze te maken is moeite gedaan, dus het bekijken gaat ook niet vanzelf, is het idee achter de tentoonstelling. De expositie met de titel 'Omhoog' is vanaf 26 april te zien op de begane grond van het Hoofdgebouw.

De tentoonstelling is ter ere van het vijfentwintigjarige bestaan van de ESAC. Wie de foto's wil bekijken, kan kiezen uit acht klimroutes. Deze hebben allemaal een eigen thema zoals: ijsklimmen, verre reizen, alpine en sportklimmen. De vierenzestig foto's die geëxposeerd worden, zijn gemaakt door leden van ESAC. Als iemand de top van het object haalt, wordt een foto gemaakt die wordt bijgehangen in de 'galerij der groten', welke een plekje krijgt in de buurt van het klimblok.
Zonder touwen is het drieëneenhalve meter hoge object te beklimmen. De routes variëren in moeilijkheid en op één na zijn ze allemaal door niet-geoefenden te begaan. De moeilijkste route is voor ervaren klimmers van de vereniging. De foto's die daar te zien zijn, gaan over leden van de vereniging.
Het betreden van het rechthoekige blok is voor eigen risico. Aan het houten object zitten hand/voetsteunen in verschillende kleuren die aangevens hoe de routes lopen, maar de klimmers worden niet aan het blok bevestigd. Wel komt er een mat te liggen die een aangename landing garandeert.

Fotogeniek
Het maken van foto's is moeilijk tijdens het klimmen, zegt Pim Pompen, lid van de vereniging en ontwerper van het object. "De landschappen zijn erg fotogeniek, alleen neem je geen goede camera mee. Ik ken de verhalen van mensen die een toestel zijn verloren onderweg."
Wie denkt dat klimmen een sport is voor een select gezelschap, heeft het mis. De vereniging heeft zo'n tweehonderd leden."Door de opkomst van klimmuren zijn er steeds meer mensen die ook naar de Alpen of de Ardennen gaan. Op de Mont Blanc bijvoorbeeld is het filelopen. Dat is gevaarlijk, want dan kun je vallende stenen op je krijgen."
Klimmers worden vaak gezien als gevaarzoekers die onnodige risico's nemen. Pompen: "Ik ken niemand van onze club die dood is gevallen. Wel gebeuren er ongelukjes, maar dat komt niet zoveel voor. Uiteraard moet je altijd oppassen, een kleine fout kan grote gevolgen hebben."/.
Foto: Bram Saeys

Untitled Document

/Zaplab
Het Gaslab op de TU/e campus is donderdagavond 26 april de plaats van handeling voor een experiment van Studium Generale: het Zaplab. Vanaf 20.30 uur passeren allerlei disciplines de revue, zoals poëzie, strips, theater en cabaret. Werktuigbouwkunde student en cabaretier Joep Keij praat het geheel aan elkaar. Kaarten kunnen van te voren worden afgehaald bij SG, kamer 2.02 in het Auditorium (maximaal vier per persoon).

/Cool Hand Luke
Luke komt na het plegen van vandalisme terecht in de gevangenis ergens in het zuiden van de Verenigde Staten. Daar moet hij zich staande weten te houden tussen de echte zware jongens. Toch weet Luke hen te imponeren met zijn enorme incasseringsvermogen ten opzichte van de wrede bewakers. De bewondering van zijn medegevangenen vergroot de achterdocht van de kampleiding en ze besluiten Luke zo snel mogelijk te breken. Na twee mislukte vluchtpogingen en een heropvoeding lijkt Luke gebroken. Toen Cool Hand Luke in 1967 in de Nederlandse
bioscopen draaide, was er weinig animo voor de film vanuit de critici. Nu echter blijkt dat de film, met Paul Newman in de hoofdrol, een sfeervolle film is. Cool Hand Luke draait op zondag 29 april om 12.00 uur en op maandag 30 april om 20.00 in Plaza Futura. De film is Engels gesproken en zal niet ondertiteld worden.

/De docent van de toekomst
HBO en universiteit leiden tegenwoordig allebei bachelors op. De universiteit heeft echter een meer academische inslag van het onderwijs dan het HBO. Om de concurrentiepositie vast te houden en de academische vorming nog meer te bevorderen, zijn er plannen om in het onderwijs van de TU/e meer aandacht te besteden aan de academische vorming. Dit vraagt het een en ander van de onderwijsvaardigheden van de docent. Wat moet een docent van de toekomst kennen en kunnen om studenten tot goede academici op te leiden? Deelnemers aan het debat hierover zijn onder andere Bas Oomens, voormalig commissaris Onderwijs van Simon Stevin en U-raadslid voor Groep Eén, en professor Wynand Wijnen van het Onderwijs Service Centrum, die zorg heeft gedragen voor de invoering van OGO. Het debat vindt plaats op dinsdag 1 mei om 16.00 in de Tureluur in het Hoofdgebouw.

/Shields Up
Het Star Wars-programma is weer terug onder president Bush. De technische haalbaarheid van het National Missile Defence program wordt alleen nog zeer betwijfeld. Desondanks zorgt NMD voor spanningen tussen de VS en Europa. Bert Kreemers, onderzoeker bij het Nederlands Instituut Clingendael geeft op woensdag 2 mei om 11.45 uur een lezing over dit onderwerp in de Blauwe Zaal van het Auditorium.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor