/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 0

jaargang 43, 26 april 2001


Opinie

Untitled Document

Belrondje

Milieubeleid TU/e

Twee weken geleden kwam de ESVB met een notitie over het milieubeleid van de universiteit. Bewuster omgaan met duurzaamheid en milieu en de ingenieurs van morgen daar vandaag al mee confronteren, was de boodschap. Werd het niet eens tijd dat de universiteit een standje kreeg?

dr.ir. Lex Lemmens
Hoofd centrum Technologie voor Duurzame Ontwikkeling (TDO)
"Het gaat om het ambitieniveau. Het standje past bij het ambitieniveau van het rapport van de ESVB, alleen de ambitie van de TU/e ligt lager. Ik zou zeggen, ze krijgen een vijfeneenhalf. Ik ben het met de ambitie van de ESVb eens. Het is een goed rapport en ik hoop dat er iets mee gedaan wordt. Wel heb ik een paar puntjes. Want in het licht van de afgelopen jaren is er wel veel gebeurd en verdient het CvB ook wel een aanmoedigingsprijs.
Als de universiteit duurzaamheid wil uitstralen, moet dat integraal. Dan moet je duurzaam bouwen, het moet te zien zijn in onderwijs en onderzoek, maar het gaat dan ook om koffiemokken. De universiteit van Nijmegen heeft dat wel gedaan. De TU/e kan het niet maken het hier onzichtbaar te houden."

Sander van Drooge
Fractielid PF en student Bouwkunde
"Ik denk dat de ESVB terecht constateert dat uit het ondertekenen van het Copernicus Handvest verantwoordelijkheid voortvloeit. Op het gebied van onderwijs en onderzoek moet duurzaamheid meer worden ingepast. Het is van groot maatschappelijk belang de ingenieurs van de toekomst te voorzien van gereedschap om de problemen aan te pakken. Nu is het mogelijk om apparte vakken te volgen die te maken hebben met duurzaamheid en milieu. Dat is goed, maar het moet ook geïntegreerd worden in het vaste programma. En er moet bij de beoordeling van opdrachten gekeken worden naar de gevolgen voor het milieu. Al het handelen van ingenieurs heeft consequenties met betrekking tot duurzaamheid. Daar moet je iets mee doen."

prof.dr. Cees Midden
Hoogleraar TM
"Na een aantal jaren beginnen afspraken te verwateren. Op dit moment hoor ik dat de discussie op gang komt dat TDO het met minder geld zou moeten doen. Zij doen heel goed werk voor de universiteit en het zou slecht zijn als dat echt zou gebeuren. Je zou kunnen zeggen dat aandacht voor milieu trendgevoelig is, alleen is het probleem niet trendgevoelig. Er zijn altijd andere onderwerpen die zich opdringen, waardoor de aandacht voor milieu en duurzaamheid verslapt. Mensen raken ook vertrouwd met milieuproblemen. Toch komt het wel weer terug, ik merk ook niet dat de aandacht bij studenten afneemt. Milieu blijft altijd een zwak belang, meestal is het maar een aspect. Daar is niks mis mee, maar je moet het wel beschermen, het vraagt continue aandacht."

drs. Paul Weijmans
Hoofd Amso
"Ik moet het rapport nog lezen en ik ben niet zo goed op de hoogte van hoe milieu en duurzaamheid in het onderwijs en onderzoek wordt ingepast. Ik kan er dus niet zo veel over zeggen. Wel is een postitieve prikkel als deze altijd welkom. Ik denk dat het een goed initiatief kan zijn om te kijken wat er mogelijk is. Ik nodig de ESVB dan ook van harte uit voor een gesprek met ons."

Ivo Tousain
Uitzendkracht Van Hecke cateraar
"Het is tegenwoordig allemaal monoverpakking en dat heeft niet echt een milieubewuste uitstraling. Het geeft ook erg veel rotzooi. Als ik zie hoeveel vuilniszakken hier gevuld worden, dan denk ik dat dat wat minder zou kunnen. Het afval wordt overigens wel gescheiden. Ik zou het niet erg vinden om jam te nemen uit een grote pot, maar er wordt erg op hygiëne gelet."

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor