/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 0

jaargang 43, 26 april 2001


Mensen

Untitled Document

Jocko Weyland
"Een skatebowl is een bijna perfect object"
Chriz van de Graaf
Foto: Bram Saeys

Al jaren reed de 33-jarige Amerikaan Jocko Weyland op een skateboard toen hij op een dag naar een skateramp keek en iets zag wat hij nog nooit had gezien. Voor zijn neus stond een bijna perfect object waarvan de vorm helemaal werd bepaald door de functie. De afgelopen drie weken hielp de kunstenaar bij de faculteit Bouwkunde mee met het ontwerp van een skatebowl.
De opdracht voor Bouwkunde komt van kunstinstelling MU die in het kader van een expositie over architectuur en skaten een grote houten kuip wil bouwen. Het ding krijgt een plaats in een hangar in de Einhovense wijk Meerhoven.
De kuip als skate-object vindt zijn oorsprong in zwembaden zoals die in Amerika volop te vinden zijn.
Al twintig jaar is Weyland met skateboarden bezig. Ook fotografeert hij verlaten ramps en skateparken. Nog altijd is hij ge-fascineerd door de objecten: "Als het goed is, zit er aan een skatebowl niets overbodigs; het is een bijna perfect object. Alles staat in dienst van de functie: het ding moet goed te berijden zijn, dat is het enige criterium. Skaters weten zelf het beste aan welke eisen een bowl moet voldoen. Daarom is het prima dat een groep Eindhovense skaters betrokken is bij het project."
Om zijn studenten voor te bereiden op het ontwerpen, heeft hij ze inzicht proberen te geven in wat skateboarden is. Hij laat zien hoe skaten gebruik maakt van bestaande gebouwen. De stadse omgeving heeft onbedoeld uitdagende skate-
objecten geschapen. Of Weyland zijn studenten heeft kunnen opwarmen voor de bowl, weet hij niet. "Hun eerste interesse gaat uit naar de constructie. De geschiedenis van skaten is voor een buitenstaander misschien erg saai. Wel heb ik verteld hoe skaten uit surfen is ontstaan en hoe het gebruik maakt van zwaartekracht." Weyland is op dit moment bezig met een boek over de geschiedenis van skaten. "In dat verhaal zijn een aantal sleutelmomenten: momenten waarop iemand voor het eerst een truc deed of een beweging maakte. Nooit is precies terug te vinden wie of wanneer dat was en dat zal ook nooit meer lukken. De geschiedenis van skaten is een orale." Skateboarden bestaat sinds de jaren zestig. Het waren vooral jongeren die het deden. Al snel bleek de sport een aanslag te zijn op de gewrichten. Verwacht werd dat na een paar jaar het lichaam niet meer mee zou kunnen, maar dat blijkt niet waar te zijn. "Ik skate al twintig jaar. Tony Hawk (een zeer beroemde skater -red.) is 43 jaar en is binnen zijn discipline nog steeds één van de besten. Je moet geluk hebben met je gestel. En de één valt nou eenmaal harder dan de ander."
Een oude vete tussen inline-skaters en skateboarders bepaalt dat ook deze skatebowl wordt gevormd naar de wensen van skateboarders. "Inlineskaters doen trucjes die bedacht zijn voor een skateboard. Zo'n truc is bijzonder omdat het een raadsel is hoe die plank onder je voeten blijft zitten. Als een inlineskater het doet, slaat het nergens op." Van de groep van negentien studenten die ontwerpen en bouwen, skate een klein gedeelte zelf. Voor Weyland is dat een voordeel: "Niet-skaters kunnen ideeën inbrengen die misschien niet meteen in te passen zijn, maar die wel een nieuw licht werpen op de bowl. Skaters denken in vaststaande patronen, die kunnen daar niet omheen."
De komende weken ontwerpen de studenten de bowl, daarna wordt het in de W-hal gebouwd. Weyland is dan al lang weer terug in het walhalla van de plank op wieltjes: Amerika./.

Untitled Document

De week van/Willemijn
Willemijn Pouwels is tweedejaars TeMa, secretaris ESDV Footloose en lid van het voorlichtingsteam van de TU/e.

Dinsdag
Het bestuurshok van Footloose moet nodig worden opgeruimd en dus hebben Silvia (voorzitter) en ik afgesproken om ons om 10.00 uur op te sluiten in het bestuurshok en er dan niet meer uit te komen voordat het opgeruimd is.
Om 19.00 uur heb ik een afspraak met de docent van de workshop Paso Doble; ik assisteer bij de workshop die om 19.30 uur begint. Aansluitend heb ik een bestuursvergadering van Footloose.

Woensdag
Om 8.00 uur op de TU/e zijn voor de VWO voorlichtingsdagen. Als lid van het studentenvoorlichtingsteam help ik mee, vandaag als manusje van alles. Ik ben ruim op tijd mijn bed uit, maar vergis me in de tijd dat ik weg moet. Resultaat: haasten om op tijd te komen en op de TU/e ontbijten. Als eerste klusje mag ik ergens stekkerdozen ophalen, verder help ik bij de centrale post. Om 16.30 uur is het zo rustig dat ik naar huis mag.
's Avonds met een aantal personen uit het voorlichtingsteam afgesproken om Spaans te gaan eten, zoals ieder voorlichtingsetentje is het erg gezellig en erg lekker. Na afloop gaan we nog wat drinken en later dan goed is, lig ik in mijn bed.

Donderdag
Wederom VWO voorlichtingsdagen, maar nu maar een ochtend voor het CSC. Ik mag de tasjes uitdelen bij de deur. Daarna sta ik de rest van de dag in de Scala-stand waar het niet erg druk is, helaas.
's Avonds nog een vergadering voor de Open Footloose DansKampioenschappen die 12 mei zijn en dan zit de dag er weer op.

Vrijdag
Het is een week van in standjes staan, vandaag voor de Alumnidag. Helaas staan de standjes van de verenigingen boven in het Auditorium en zijn de alumni allemaal beneden. Mijn vader komt nog wel even kijken. Met Silvia
's middags voorbereidingen treffen voor de FoReVer (=reünistenvereniging) dansavond. Bij Silvia eten, zij woont dicht bij Scala. Om 20.00 uur komen de eerste reünisten en een paar uur later sluiten de deuren van Scala. Eigelijk moet ik nog een programma maken voor scouting morgenochtend, maar ik wil naar bed. Ik zet de wekker maar een uurtje vroeger

Untitled Document

/Afscheid
Op dinsdag 1 mei neemt dr.ing. Bèr Verzellenberg afscheid van de TU/e. Verzellenberg is universitair docent bij de capaciteitsgroep Organisatiekunde van de faculteit TM en gaat met pensioen per 1 oktober. Ter ere daarvan wordt in de raadzaal Tema (0.16) vanaf 16.30 uur de receptie gehouden.

Vanwege het vertrek van dr.ir. Jos Jansen wordt woensdag 2 mei een symposium gehouden in collegezaal 6 van het Auditorium. Dit heeft plaats tussen 13.30 en 17.00 uur, gevolgd door een receptie in de Senaatzaal. Jansen werkt sinds 15 december 1963 bij de faculteit Wiskunde en Informatica, waar hij begon als technisch ambtenaar. Als universitair hoofddocent neemt Jansen afscheid van de TU/e.

/Promoties
Op maandag 7 mei om 16.00 uur promoveert ing. R. Vervoort in promotiezaal 4 van het Auditorium op zijn proefschrift 'Characterisation of stationary phases for the liquid chromatographic analysis of basic pharmaceuticals'.

Ir. J.L. Rouvroye promoveert op maandag 7 mei om 16.00 uur in promotiezaal 5 van het Auditorium op zijn proefschrift 'Enhanced Markov Analysis as a method to assess safety in the process industry'.

/Lintjesregen
Op Koninginnedag worden traditiegetrouw diverse onderscheidingen toegekend. Het College van Bestuur houdt een receptie voor de gedecoreerden van de TU/e op dinsdag 1 mei. Deze heeft plaats vanaf 16.00 uur in de Senaatzaal.

/IPO Colloquium
Dzimitry Aliakseqeu houdt vrijdag 27 april een lezing in de colloquium kamer van het IPO, het centrum voor user-system interaction aan de TU/e. De lezing begint om 11.00 uur. De titel luidt 'direct manipulation interface for architectural design tools'.














Website Cursor