/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 0

jaargang 43, 26 april 2001


Studentenleven

Untitled Document

"Tradities moet je toetsen aan de nieuwe realiteit"
Willem Oltmans op bezoek bij het Eindhovens Studenten Corps
Journalist Willem Oltmans (75) verving maandagavond schrijver Ronald Giphart om de diesrede uit te spreken van het Eindhovens Studenten Corps. "Het is geen rede, want daar doe ik niet aan. Ik wil gewoon even praten over een paar dingen. Maar dat heet bij jullie diesrede, hè?" Hij sprak over het koningshuis, over Luns de leugenaar, maar vooral verhaalde hij over de avonturen van Willem Oltmans.

"Er is hier iemand van de krant, dat is een beetje een lamstralerige vent (verslaggever Cursor -red.), want weet je wat zijn eerste vraag was: 'u bent wat kleding betreft kennelijk niet voorbereid op deze avond, betekent dat dat uw toespraak ook niet voorbereid is?' Moet je nagaan wat een misselijke opmerking. Ik wist het inderdaad niet, want de voorzitter had niet verteld dat je hier als aangeklede aap moet verschijnen. En ik schrok erg, want ik zag op het perron twee obers aan komen (studenten van ESC -red.)".
Met deze zinnen begon Oltmans zijn verhaal dat via zijn tijd in Zuid-Afrika, Amerika en zijn vriendschap met Soekarno uit zou komen bij het koningshuis. Rode draad in de vertelling was zijn moeizame relatie met de Staat der Nederlanden.

Gedonder
"In 1956 begon het gedonder. Ik zat in Rome voor de Telegraaf en president Soekarno van Indonesië kwam op staatsbezoek. Ik dacht net als iedereen in Nederland dat het een rotvent was, maar op het Handelsblad leerde ik hoor- en wederhoor toe te passen en ik heb hem in de tuin van de Indonesische ambassade ontmoet. Hij vroeg of ik met hem meeging op een reis door Italië. Er was gevraagd niet over Soekarno te schrijven. Ik heb in Elsevier een pagina geschreven. Ik kreeg een heel ander beeld van die man en heb geleerd nooit op de opinie van een ander af te gaan. Ik kwam er achter dat toenmalig minister-president Luns loog. Niemand durfde dat te schrijven en ik heb het wel gedaan. Toen begon de oorlog met Luns. Die is vorig jaar 12 mei beëindigd en dat heeft me acht miljoen gulden opgeleverd. Maar het is niet leuk om door je eigen land en je eigen mensen zo behandeld te worden omdat je probeert de waarheid boven tafel te krijgen."
Oltmans had nog een boodschap voor de studentenvereniging. "Er loopt hier een lul in een jacquet, dat is toch van de gekke.
Ze willen vasthouden aan tradities, maar die moet je altijd toetsen aan de nieuwe realiteit."
Oltmans werd in het inleidende praatje geroemd om zijn verbale eigenschappen. En dat hebben ze geweten bij het Eindhovens Studenten Corps./.
Foto: Bram Saeys

Untitled Document

Dispuut ODEC viert tweejarig bestaan
Het begon allemaal als een geintje. Enkele studenten van Bouwkunde waren niet tevreden met het aanbod van studentenverenigingen in Eindhoven en besloten zelf een dispuut op te richten. Inmiddels is het dispuut een vereniging geworden en viert het Onafhankelijk Dispuut van Eindhovense Cafébezoekers (ODEC) zijn tweejarig bestaan.

"We wilden op een andere manier dan de verenigingen met tradities en verplichtingen leuke dingen doen. Je moet namelijk iets van je studententijd maken, er wordt tenminste altijd gezegd dat de studententijd de mooiste tijd van je leven is," vertelt Bart de Zwart, één van de oprichters en tegenwoordig voorzitter van ODEC. Voor ODEC betekent dat geen wekelijkse verplichtingen en geen traditionele activiteiten of gebruiken. "We hebben wel een bestuur, commissies en we hebben zelfs shirtjes laten drukken; het moet toch een beetje studentikoos blijven."
Het zijn vooral studenten Bouwkunde die lid zijn. ODEC zou het leuk vinden ook studenten van andere opleidingen in hun midden te hebben. "Onze naamsbekendheid wordt steeds groter, maar we hebben geen ambities een vereniging met 200 leden te hebben. De grootte is niet belangrijk; het gaat puur om de sfeer, dingen doen die we allemaal leuk vinden. Zolang dat mogelijk is, is de omvang van de vereniging niet relevant."

Stamkroeg
Enkele verenigingen in Eindhoven noemen ODEC een vriendenclub met een naam. De Zwart heeft daar geen boodschap aan. "Veel leden zijn ook eerst vrienden voordat ze lid worden van ODEC. We doen wel allemaal leuke dingen met z'n allen. Zo hebben we om de twee of drie weken een dispuutsavond. We gaan dan samen eten, borrelen, stappen en feesten, niets is verplicht. Verder hebben we een zaalvoetbalteam, de Heeren van het Goede Leven. Ook organiseren we ieder jaar een aantal activiteiten, zoals een galabal en een schaatsactiviteit."
ODEC organiseert zijn activiteiten niet vanuit een bepaalde plek. "Voor een sociëteit kwamen we niet in aanmerking. Een café als stamkroeg heeft veel voordelen, maar je bent dan wel heel erg op elkaar aangewezen. Wij willen er juist meer mensen bij betrekken, ODEC staat midden in het leven."/.

Untitled Document

Ministerie beloont TU/e-student voor onderwijsplan
Informaticastudent Boudewijn van Dongen is door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen uitgeroepen tot één van de twintig winnaars van de wedstrijd 'ontwerp het onderwijs van de toekomst'. De 21-jarige bedacht een plan om studenten als bijbaantje les te laten geven op middelbare scholen.

Eigenlijk zou Van Dongen zelf les willen geven aan scholieren in het voortgezet onderwijs. Voordat hij naar de TU/e kwam, gaf hij bijles aan vrienden en bekenden. Wat er bijzonder is aan doceren, is voor hem moeilijk in woorden uit te leggen: "Het is leuk om kennis over te brengen. Je ziet dat mensen iets geleerd hebben, ze halen bijvoorbeeld een voldoende dankzij de bijles. Ach, ik weet niet, ik vind het gewoon leuk."
Van Dongen hoorde op televisie van de wedstrijd. De vraag van het ministerie was heel algemeen: hoe zie jij het onderwijs van de toekomst. Een aantal vragen moesten worden beantwoord zoals: hoe motiveer je leerlingen, geef oplossingen voor het lerarentekort en wat is de rol van technologie in het onderwijs.
Van Dongen maakte het plan studenten middels een korte cursus didactiek klaar te stomen voor een betrekking als middelbaar docent voor één dag in de week. Met negentien andere werd zijn voorstel uit vierhonderd inzendingen gekozen. Van Dongen krijgt nu een budget van twintigduizend gulden om zijn ontwerp uit te werken tot een omvangrijk rapport. Degene die als beste uit de bus komt, krijgt een ton om het te implementeren. "We gaan ons best doen om te winnen, maar daar hoop ik voorlopig niet op. Het geeft heel veel werk."

Café
Het plan van Van Dongen wil de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. Hij denkt dat jonge mensen met frisse ideeën vastgeroeste patronen kunnen doorbreken. Ook verwacht hij dat jonge docenten leerlingen kunnen motiveren omdat ze in beleving en levenswijze dichtbij hen staan. "Als ik vroeger een docent van me in het café tegenkwam, hielp dat tijdens de lessen."
Op het gebied van technologie denkt hij dat jonge studenten iets toe te voegen hebben aan het bestaande onderwijs. "Ik had op school een informaticadocent die niet eens zijn computer kon aanzetten. Dat zal ons niet gebeuren."
Van Dongen heeft wel met mensen over zijn plan gepraat, maar toch gaat hij een uitgebreid onderzoek doen onder docenten, leerlingen, studenten en ouders. Over de reacties van docenten heeft hij een idee: "Er zal een groep zijn die het niks vindt als er jonge mensen les gaan geven die alleen een korte cursus didactiek hebben gevolgd. Ook verwacht ik dat er docenten zijn die de voordelen ervan inzien. Als blijkt dat alle partijen tegen het voorstel zijn, houdt het natuurlijk op."

Politieke toekomst
Of Van Dongen een toekomst heeft in de politiek, weet hij niet, maar het is zeker niet de eerste keer dat hij oplossingen bedenkt voor maatschappelijke problemen. "Politiek lijkt me wel wat. Ik heb vaker ideeën, maar die kan ik dan niet kwijt. Nu kan dat wel en is het ook nog goed gevallen. Dat geeft me het idee dat mijn plannen niet zo slecht zijn."
Vanuit de samenleving werd met veel cynisme gereageerd op de wedstrijd. Het wordt gezien als een bewijs dat het ministerie geen idee heeft hoe het verder moet met het onderwijs. Van Dongen denkt daar anders over: "Het is verstandig oplossingen te laten bedenken door de mensen die het ook moeten uitvoeren."/.

Untitled Document

Icehawks derde
De Eindhovense studenten ijshockeyclub Icehawks is vorige week vrijdag derde geworden tijdens het Nederlands Studenten Kampioenschap ijshockey. De winnaar was de Amsterdamse club Thor, gevolgd door The Slapping Studs uit Enschede.

Schrijflunch
De TU/e groep van Amnesty International houdt dinsdag 1 mei weer een schrijflunch in het Auditorium. Deze heeft plaats van half een tot half twee. Iedereen kan aanschuiven.

American psycho
De thriller American Psycho draait zondag 29 april in de AOR. In de succesvolle yup Patrick Bateman huist een ziekelijke seriemoordenaar. Met veel bloed, maar ook een sfeerbeeld van de jaren '80. De film begint om 20.30 uur.

Een jaar lang limo rijden
Studentenverenigingen kunnen een jaar lang rondtoeren met een witte verlengde Lincoln Towncar Limousine. De wagen met getinte ruiten, tv en video, koelkast, intern telefoonsysteem en een vijfliter motor, wordt ter beschikking gesteld aan besturen van studentenverenigingen door het Specifiek Universitair Magazine en Bavaria. Voorwaarde voor deelname is het insturen van 500 kroonkurken Bavaria en een motivatie waarom juist jouw vereniging de limo een jaar lang moet hebben. Meer info op www.windezelimo.nl.

Leonardo-beurs
Studenten die na 1 juni 2000 minimaal 13 weken een buitenlandse bedrijfsstage hebben gedaan binnen de Europese Unie, Noorwegen, Ijsland, Liechtenstein, Cyprus, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Bulgarije of Slovenië, komen alsnog in aanmerking voor een beurs van het Leonardo da Vinci fonds. De regelgeving rond de beurzen heeft belangrijke wijzigingen ondergaan, waardoor iedere student ongeacht zijn inkomsten uit stagevergoeding en studiefinanciering een bijdrage kan krijgen vanuit het Leonardo da Vinci programma. Voor meer informatie kan contact op worden genomen met Petri van de Vorst via p.g.j.v.d.vorst@tue.nl of via 040-2474312.

Untitled Document

Wat droegen zij op het TU/e
studentengala?
Locatie/Evoluon
Dresscode/
White tie
Datum/D
onderdag 12 april
Foto's/
Bram Saeys


De pruiken hadden niet gehoeven, de dames zijn sowieso al onderling inwisselbaar. Als je allemaal in het zwart gaat, zorg dan in ieder geval voor onderscheidende details, zoals een opvallende handtas of sieraden.

 

 

Het sieraad van deze dame wijst keurig naar het leuke dubbele decolleté accent in haar jurk. Meneer is duidelijk nog niet bedreven in het goed strikken van de das. Daar zijn boekjes voor!

 

 

 

 

Het Louvre-ruggetje van de middelste dame kan nog net, maar de spaghetti-bandjes over de rug (links) zijn echt passé. Slordig detail: het flosje bij de onderrug.

 

 

 

 

Om anno 2001 nog met de Pantani-look aan te komen (bekend als de piraat in het Tour-de-France-peloton) is wel erg achterhaald. Het met spijkers versierde halsbandje van mevrouw schatten wij op eind jaren '80 (Madonna-periode). Ons inziens iets te vroeg om nu al aan dergelijke revivals te beginnen.

 

Het sandaaltje van mevrouw is leuk, ze had alleen haar teennagels moeten lakken. Meneer valt door de mand met zijn getippexte 'gala' brogues.

 

 

 

Door de halve wurggreep van haar partner steekt mevrouw d'r buikje wel erg
prominent naar voren. De overdadige corsage is helemaal 'hot'.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor