spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kBCursor in PDF formaatCursor als PDF
Special Cursor 50 jaarSpecial Cursor 50 jaar
Plasma’s nieuw profileringsgebied
14 oktober 2009 - Het College van Bestuur van de TU/e heeft besloten het onderzoeksgebied ‘plasma’s’ aan te merken als negende profileringsgebied. Hiermee maakt de universiteit naar buiten toe duidelijk dat het plasmaonderzoek ziet als een belangrijk onderzoeksthema.
Lees meer »
Vertigo doelwit van dieven
14 oktober 2009 - In Vertigo, het onderkomen van de faculteit Bouwkunde, zijn afgelopen nacht (van dinsdag op woensdag) meerdere inbraken gepleegd. Bij studievereniging CHEOPS werd het geldkistje met 575 euro gestolen. x7_s.jpg
Archieffoto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Fonds gaat TU/e-medewerkers helpen bij carrièreswitch
14 oktober 2009 - De vakbonden aan de TU/e en het College van Bestuur hebben een fonds in het leven geroepen dat medewerkers van de universiteit moet helpen bij het maken van een carrièreswitch. Hiervoor is tot het einde van dit kalenderjaar vijftigduizend euro gereserveerd. x6_s.jpg
Lees meer »
Acht TU/e’ers in top-tien BRAINS
13 oktober 2009 - Maar liefst acht TU/e’ers dingen mee naar de eerste prijs in de BRAINS-competitie. In deze wedstrijd riep de gemeente Eindhoven studenten op om een ontwerp te maken dat een beter woon-, werk- en leefklimaat moet creëren in de stad. Deze week werd de top-tien bekend, gekozen uit zestig inzendingen. x5_s.jpg
Illustratie: Celine de Waal Malefijt.
Lees meer »
Lederhosen en Bratwürste bij Japie
13 oktober 2009 - Geheel in stijl -met Lederhosen, groene hoedjes en de typische vrouwelijke ‘dirndl’-jurken- hielden zo’n vijfendertig VKO’ers Scheikundige Technologie met Japie- bestuursleden een Oktoberfest. De studenten deden zich gisteren in FORT, de borrelruimte van Japie, onder meer tegoed aan Bratwürste en Kartoffelsalad. x4_s.jpg
Foto: Bart van Overbeeke.
Lees meer »
Groep-één experimenteert met 'praatpaal'
9 oktober 2009- In aanloop naar de verkiezingen voor de universiteitsraad op 8 en 9 december, experimenteerde studentengroepering Groep-één donderdag 8 oktober in het Auditorium met een zogeheten 'praatpaal'. Studenten konden in woord en gebaar reageren op twee stellingen. De bedoeling is om deze reacties op het internet te plaatsen. Fractielid Remi Verhoeven noemt de test succesvol, al bestond er bij de studenten nog wel wat koudwatervrees om zich uit te spreken tegenover het gele gevaarte.  x3_s.jpg
Schoorvoetend praten tegen de praatpaal van Groep-één. Foto: Photo40
Lees meer »

Miljoenen voor natuurkunde en scheikunde

9 oktober 2009 - Het ministerie van OCW gaat over een periode van vijf jaar honderd miljoen euro investeren in wetenschappelijk onderwijs en onderzoek in de natuurkunde en scheikunde. De TU/e is verheugd met die aankondiging maar maakt een voorbehoud bij de randvoorwaarden die minister Plasterk stelt.
Lees meer »

TU/e-doctor wint Simon Stevin Gezelprijs

9 oktober 2009 - TU/e-doctor Rick Scholte heeft donderdag 8 oktober de Simon Stevin Gezelprijs 2009 van STW gewonnen. Tijdens het jaarcongres van deze technologiestichting in Nieuwegein, koos het publiek hem uit drie genomineerden. Scholte ontvangt vijfduizend euro en een kunstwerk. x1_s.jpg
Dr.ir. Rick Scholte tijdens zijn presentatie in Nieuwegein. Foto: STW
Lees meer »
Kijk in de keuken
8 oktober 2009 - Dansende robots, zelfgemaakte bliksem, bevroren schaduwen, foto’s van geluid en zelfs lichaamstemperatuur vastleggen op de gevoelige plaat: je kon het zo gek niet bedenken, of het was te zien én doen tijdens de Publieksdag van de TU/e op zondag 4 oktober. Zo’n vijfduizend bezoekers kregen er een uniek kijkje in de wereld van de technologie en konden even in de huid konden kruipen van laborant, ontwerper of uitvinder. Lars Kriek (9) weet het zeker:
“Ik wil wetenschapper worden. De hele dag proeven doen lijkt me wel wat.”


Gluren in de zoötroop (of ‘filmcarrousel’)
van Technische Natuurkunde

Lees meer »
TU/e opnieuw minste vrouwelijke hoogleraren
8 oktober 2009 - De TU/e heeft van alle Nederlandse universiteiten de minste vrouwelijke hoogleraren in dienst. Slechts 1,6 procent van de professoren in Eindhoven is vrouw, zo blijkt uit de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2009.
Lees meer »
Winterdip te lijf met licht
Lees meer »
Recordkreten online
Lees meer »
Grafiet aapt ijzer na
8 oktober 2009 - Natuurkundigen van de TU/e en de Radboud Universiteit Nijmegen hebben uitgevonden waarom gewoon grafiet bij kamertemperatuur permanent magnetisch is. De resultaten beloven nieuwe toepassingen in de nanotechnologie. Daarnaast is grafiet interessant voor gebruik in biosensoren in het menselijk lichaam. De resultaten verschenen zondag 4 oktober in de webeditie van Nature Physics.
Lees meer »
Chatten met scholieren
8 oktober 2009 - Scholieren konden gisteren en vandaag al chattend vragen stellen aan studenten en studieadviseurs ter oriëntatie op een vervolgstudie. Aan het landelijke initiatief van Studiekeuze123.nl doet ook de TU/e mee.
Foto: Niek Brunninkhuis (PHOTO40)
Lees meer »
Personeelsfractie UR zoekt nieuw bloed
8 oktober 2009 - Drie zittende leden van de uit negen personen bestaande personeelsfractie van de universiteitsraad zijn niet meer herkiesbaar bij de komende verkiezingen op 8 en 9 december. Op dit moment zijn daarvoor nog maar twee nieuwe kandidaten. “Dat een zetel onbezet zou blijven, moet koste wat kost voorkomen worden.”
Lees meer »
Gemeenteraad stemt in met ontwikkelingsvisie TU/e
8 oktober 2009 - De Eindhovense gemeenteraad heeft dinsdag 6 oktober ingestemd met de ontwikkelingsvisie die de TU/e heeft opgesteld voor haar terrein. Binnen tien jaar moet dit leiden tot het TU/e Science Park.
Lees meer »
Nieuwe beurs voor vrouwelijke TU/e-alumni
8 oktober 2009 - Voor vrouwelijke alumni van de TU/e, die actief zijn in de wetenschap of in het bedrijfsleven, is er de mogelijkheid zich kandidaat te stellen voor de Marina van Damme Beurs. Op 28 januari 2010 wordt deze beurs voor het eerst uitgereikt. De naamgeefster van de beurs stelt hiervoor een bedrag van negenduizend euro ter beschikking.
Lees meer »
Condoleanceregister
Lees meer »
Tien nieuwe TOIO’s
Lees meer »
Extra geld voor website en brandingcampagne TU/e
8 oktober 2009 - Voor de verdere ontwikkeling van de website en voor een extra impuls van de brandingcampagne heeft het College van Bestuur zeven euroton uitgetrokken. Dat maakte het CvB vorige week bekend in de
U-raad. De middelen zijn afkomstig uit een overschot van negen ton dat na het eerste half jaar op de begroting stond.
Lees meer »
Mensenrechten als lichtgevende bol
8 oktober 2009 - In de vijfde editie van de het project Rights through Making, geïnitieerd door Industrial Design van de TU/e en de University of Florence, werken dertig studenten uit alle hoeken van de wereld samen om vorm te geven aan de universele verklaring van de rechten van de mens. Vrijdag 2 oktober werden de zeven producten die hieruit voortkwamen, tentoongesteld.
Lees meer »
Belangstelling educatieve minor volgens verwachting
8 oktober 2009 - Zes TU/e-studenten hebben zich dit jaar ingeschreven voor de educatieve minor. Met ook hun bachelordiploma op zak mogen ze straks lesgeven in de theoretische leerweg van het vmbo en in de eerste drie klassen van havo en vwo. Coördinator van de minor, Mariyan Gardenier, had dit aanmeldingscijfer ook verwacht.
Lees meer »
Olympiërs op congres TU/e
8 oktober 2009 - Erica Terpstra, voorzitter van NOC*NSF, reikt dinsdag 13 oktober aan de TU/e de Nationale Sport Innovatie Prijs 2009 uit. De uitreiking is onderdeel van het nationale congres Sport, Wetenschap en Technologie dat die dag plaatsvindt in het Auditorium. Onder de genomineerden is een inzending van een afstudeerder van de TU/e-opleiding Industrial Design.
Lees meer »
TU/e-brandweer promoveert
8 oktober 2009 - De TU/e-brandweer is in een jaar tijd in twee brandweer-competities van Brandweervereniging Regio Eindhoven gepromoveerd naar de vierde klasse. In juni werd het korps eerste in klasse vijf van de competitie ‘Basis Brandweerzorg’; vorige week behaalden de pompiers de koppositie in dezelfde klasse van ‘Basis Brandweerzorg Plus’.
Lees meer »
Weer wat progressie TU/e op Times-ranking
8 oktober 2009 - Op de ranglijst van beste universiteiten, de Times Higher Education-QS World University Rankings (THE-QS) van 2009, heeft de TU/e weer voortgang geboekt. Van de 128ste positie schoof de TU/e dit jaar door naar plaats 120. In twee jaar tijd zijn tien plaatsen gewonnen.
Lees meer »
‘Afgestudeerden missen moreel kompas’
8 oktober 2009 - Een derde van de bedrijven vindt dat starters te weinig besef hebben van normen en waarden. Dat blijkt uit onderzoek door accountantsorganisatie KPMG. Ethische vorming is de verantwoordelijkheid van universiteiten en hogescholen, vinden de bedrijven.
Lees meer »