/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 3

Jaargang 44, 6 december 2001


Bestuur

Untitled Document

DAZ, een samenraapsel zonder directe banden
DAZ/Han Konings
Foto/Maarten van Loosbroek
"De AVA-operatie was voor mij een zeer frusterende periode." Deze uitspraak komt uit de mond van drs. Leo Robben, hoofd van het Bureau for International Activities (BIA). Deze afdeling zou in het oorspronkelijke AVA-plan verdwijnen, maar werd uiteindelijk toch nog in afgeslankte vorm ondergebracht bij de Dienst Algemene Zaken (DAZ). Enigszins oneerbiedig zou je DAZ een vergaarbak mogen noemen, waarin afdelingen die moeilijk te plaatsen zijn, toch nog onderdak vinden.

Bijna elke universiteit in Nederland beschikt wel over een soortgelijke afdeling als de Dienst Algemene Zaken aan de TU/e. De term 'algemene zaken' kan hierbij vertaald worden als 'afdelingen waarbij niet direct duidelijk is waar ze anders ondergebracht moeten worden'. Ir. Harry Roumen, secretaris van de universiteit, is formeel het hoofd van DAZ, maar in de praktijk geeft hij maar aan twee onderdelen daadwerkelijk leiding: het Bestuurssecretariaat en het Studenten Sportcentrum. Bij de andere onderdelen is de inhoudelijke aansturing belegd bij individuele leden van het College van Bestuur of bij een bestuurcommissie. Zo houdt rector magnificus prof.dr. Rutger van Santen zich bezig met BIA en valt de afdeling Vastgoed onder de verantwoordelijkheid van CvB-voorzitter dr.ir. Henk de Wilt.
Ook Roumen betitelt DAZ als een samenraapsel van diensten, een constructie die voor een deel historisch zo gegroeid is en waarbij bijvoorbeeld een afdeling als het Stafbureau vanwege de aard van zijn werkzaamheden bij DAZ is ondergebracht. Ook is de omvang van de diensten vaak bepalend voor hun plaats in DAZ; ze zijn te klein om er een aparte dienst van te maken.
Met betrekking tot het Stafbureau en het Bestuurssecretariaat is er in het licht van de AVA-operatie door Roumen niet veel opzienbarends te melden. "Het Stafbureau is een nieuw gevormde afdeling waarbij onder meer Juridische Zaken en de stafafdelingen Onderwijs en Onderzoek zijn ondergebracht. Nieuw binnen deze dienst is de functie Operational Audit, waar drie fte's voor zijn uitgetrokken. Deze medewerkers houden zich bezig met de analyse van de bedrijfsprocessen en doen aanbevelingen ter verbetering daarvan.

BIA
BIA, het Bureau for International Activities, is een DAZ-afdeling waar sinds de AVA-operatie het nodige om te doen geweest is. Het hoofd van deze afdeling, drs. Leo Robben, heeft zijn ongenoegen over de uitkomsten van het Berenschot-onderzoek nooit onder stoelen of banken gestoken. Robben: "Ik ben altijd van mening geweest dat we bij die beoordeling door Berenschot zijn afgerekend op het oude, ongunstige imago van het vroegere Bureau Buitenland. De onderzoekers van Berenschot heb ik bij aanvang van hun gesprekken binnen de universiteit nog nadrukkelijk gewezen op die last uit het verleden. Ik heb mijn mensen ook altijd voorgehouden dat ze voor de AVA-operatie niet hoefden te vrezen. De beoordeling over het functioneren van BIA, die het College van Bestuur kort voor de AVA-operatie nog aan mij kenbaar maakte, was ronduit positief. Daarbij werd internationalisering van de universiteit hoog op de agenda geplaatst. Ik had verwacht dat we een reële kans zouden krijgen om er iets van te maken en was dan ook met stomheid geslagen toen bekend werd gemaakt dat BIA ruim een jaar na oprichting zou ophouden te bestaan. Die boodschap kon ik ook naar mijn mensen toe niet verkopen. Iedereen was zwaar aangeslagen. Voor mij persoonlijk was de AVA-operatie een zeer frusterende periode."
BIA stond op de nominatie om te verdwijnen, maar werd uiteindelijk in afgeslankte vorm ondergebracht bij DAZ. Roumen laat weten dat onlangs een gesprek heeft plaatsgevonden tussen hem, Leo Robben en de rector over de toekomst van BIA. Roumen: "BIA speelt nog steeds een belangrijke rol met betrekking tot de directe dienstverlening op het gebied van internationalisering. Daaronder valt het opvangen en de huisvesting van buitenlandse studenten en medewerkers en de begeleiding van onze eigen studenten die naar het buitenland willen. In het onlangs gehouden gesprek is ook bepaald dat BIA in de toekomst weer een beleidsondersteunende functie krijgt."
AVA heeft Robben een grote vertrouwensbreuk opgeleverd met betrekking tot het CvB, die maar moeilijk te repareren is. Het gesprek dat hij onlangs met Roumen en Van Santen had, stemt hem weer voorzichtig positief. "We voeren nu gelukkig weer een inhoudelijke discussie over wat BIA zou moeten doen of moeten zijn. Die discussie hadden we echter veel eerder moeten voeren."

Verankeren
Studium Generale is een afdeling binnen DAZ waar de AVA-operatie tamelijk neutraal aan voorbij is gegaan. Volgens SG-hoofd drs. Maarten Pieterson zijn de consequenties noch negatief noch positief geweest. De formatie wordt mogelijk met één medewerker uitgebreid, maar dit houdt verband met de ontmanteling van de Stichting Studentenvoorzieningen Eindhoven (SSE).
Als alles volgens plan verloopt, zal de bestuurscommissie Studium Generale in een beleidsplan de koers voor de komende jaren verankeren binnen het Bestuurlijk Overleg. Volgens Pieterson is dit nodig, omdat over een langere termijn afspraken worden gemaakt met andere universiteiten en culturele instellingen in en buiten Eindhoven. "De toezeggingen die je op cultureel gebied doet, moet je kunnen nakomen", aldus Pieterson.
Over hoe de AVA-operatie het reilen en zeilen binnen het Sportcentrum heeft bepaald, wil directeur Jacques de Mooij zelf geen enkele uitspraak doen. De Mooij: "Ik spreek me niet uit over AVA. Het hoofd van DAZ is bestuurlijk verantwoordelijk en hiervoor dus de aangewezen persoon." Volgens Roumen loopt het Sportcentrum uitstekend en heeft AVA ook hier weinig veranderingen teweeg gebracht. "Er zijn nog nooit zoveel sportkaarten verkocht, de faciliteiten zijn hoogstaand en er vindt een breed scala aan activiteiten plaats. Ook leveren diverse verenigingen, zoals bijvoorbeeld Thêta, Pusphaira en Hajraa, zeer aansprekende sportprestaties."
Het aantrekken van jonge mensen bij de herbezetting van vacatures heeft volgens het meerjarenplan prioriteit. Op dit moment wordt bestudeerd binnen welke constructie de sportdocenten, die momenteel via de SSE bij het Sportcentrum worden gedetacheerd, in de toekomst gaan werken. Roumen: "Mogelijk laten we de stichting in naam bestaan en kunnen we op de oude voet doorgaan. Anders zouden we de docenten, die allemaal parttime werken, via de universiteit een dienstverband moeten aanbieden. Door de oude regeling te handhaven, bespaart de universiteit aan overheadkosten een behoorlijk bedrag."

Vastgoed

De afdeling Vastgoed valt ook onder DAZ. Volgens Roumen is daar destijds voor gekozen omdat het CvB het Masterplan Huisvesting van dichtbij wilde volgen en begeleiden. Het meerjarenplan maakt melding van onderbezetting binnen deze afdeling en ook Roumen merkt op dat de druk op de projectleiders hoog is. De projecten die Vastgoed momenteel onder haar hoede heeft, lopen volgens Roumen echter allemaal volgens planning. Dit zijn achtereenvolgens de Kennispoort, de nieuwbouw voor Bouwkunde, het Technologiegebouw, de Warmte Koude Opslag-installatie (WKO) en het Cyclotrongebouw.
Op dit moment vindt met betrekking tot het Masterplan een herijking plaats, die ook voor de werkzaamheden van de afdeling Vastgoed gevolgen zal hebben. Roumen kan nog niet vertellen hoe het aangepaste Masterplan eruit komt te zien. Op termijn zullen de afdeling Vastgoed en de Dienst Huisvesting weer worden samengevoegd. "Organisatorisch groeien die twee diensten steeds meer naar elkaar toe en dat zal uiteindelijk resulteren in het samengaan tot een grote afdeling die zich bezig gaat houden met alle huisvestingsaspecten", aldus Roumen./.

Facts & Figures
Bij de Dienst Algemene Zaken zijn de volgende afdelingen ondergebracht: Stafbureau College van Bestuur (negen fte); Bestuurssecretariaat (acht fte); Bureau for International Activities (6,8 fte, waarvan 1,8 fte extern gefinancierd, men gaat nog terug naar vijf fte, exclusief extern gefinancierde formatie); Studium Generale (6,3 fte structureel); Sportcentrum (13,2 fte) en Vastgoed (7,3 fte). Deze afdelingen werken niet op basis van Service Level Agreements (SLA's), maar op basis van input-financiering. Volgens DAZ-hoofd Harry Roumen komt dit omdat deze diensten bijna allemaal maar één opdrachtgever hebben: het College van Bestuur. De afdelingen zijn gehuisvest over de gehele universiteit en hebben onderling nauwelijks directe verbanden.

De financiële middelen van de TU/e zijn, onder andere door een nu al jarenlang teruglopende eerste geldstroom, beperkt aan het worden. Wil de universiteit nieuwe activiteiten starten, dan zal het geld moeten worden onttrokken aan andere activiteiten. Onder andere daarom startte de TU/e vorig jaar een reorganisatie. Deze 'Added Value Analysis' lijkt zijn roerigste tijd inmiddels achter de rug te hebben. De nieuwe diensten zijn in relatieve stilte aan de slag gegaan om de uitgangspunten van de zo roerig begonnen reorganisatie uit te voeren. Eind juni presenteerden de diensten aan de faculteiten hun meerjarenplannen. De tijd is daarom aangebroken om kennis te maken met deze nieuwe diensten. Cursor zal vanaf nu in een reeks verhalen elke week het licht laten schijnen op een nieuwe dienst. Centraal staat daarbij de vraag op welke wijze de diensten de uitgangspunten van AVA denken te gaan verwezenlijken.
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor