/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 5

Jaargang 44, 20 december 2001


Cultuur

Untitled Document

Culturele uitstapjes in de kerstvakantie
Kerstmis; eten, zitten, oude films voor de zestigste keer kijken, eten, spelletjes doen, eten. Komt dit je de neus uit? De kerstvakantie is de perfecte periode om een cultureel uitstapje te maken. Enige tips in de regio:

Internationaal Kerstwintercircus
Voor de 31ste keer wordt het Internationaal Kerstwintercircus in de Eindhovense Stadsschouwburg gehouden. Niet alleen leuk voor kinderen, maar ook menig volwassene zal verbaasd zitten kijken bij de spectaculaire acts. Dit jaar beschikt het circus over meer humoristische acts en de artiesten zijn van plan er een waar feestje van te gaan maken. De artiesten komen uit landen over de hele wereld; van een voetbaljongleur uit Brazilië, Chico Rico de clown uit Mexico tot een acrobatische act uit Mongolië. De Stadsschouwburg wordt van 25 december tot en met 2 januari omgebouwd tot een heus circus. Op die dagen begint om 12.30 en 16.30 uur de show. Op 28 en 31 december alleen om 12.30 uur en op 2 januari alleen om 16.30 uur. Reserveren: 040-2111122. Prijs: Volwassenen: 17,24 euro. Kinderen: 14,97 euro.

Doe-het-zelf
In café Kraaij & Balder is het podium vrijdag 21 december vanaf 21.30 uur voor iedereen toegankelijk die een kort optreden wil geven in de vorm van muziek, zang, cabaret, toneel etcetera. Een piano, contrabas en eenvoudig drumstel zijn aanwezig. Op 21 december geen tijd? Zondag 30 december om 16.00 uur krijg je een tweede kans. Wie vlak voor het nieuwe jaar zijn cabareteske kunsten wil tonen, kan zich aan de bar of telefonisch aanmelden (040-2515351). Ben je beter in het goochelen met woorden, dan moet je nog even geduld hebben tot zondag 6 januari. Dan is er in het café een literair open podium. Kraaij & Balder ligt aan de Strijpsestraat 79 in Eindhoven.
De muzikantenvereniging Paraplu brengt samen met het publiek op zondag 23 december De Grote Paraplu-Doe-Het-Zelf-Kerst-Musical. De musical is een interactief kerstprogramma waarin het publiek zelf de voorstelling maakt; teksten schrijven, rekwisieten en kostuums maken, liedjes instuderen, dat wordt allemaal door de aanwezigen in de zaal gedaan. Benodigdheden: energie, enthousiasme en inzet. Tijdens de voorbereidingen wordt het podium gevuld met gastoptredens. De toekomstige musicalsterren worden begeleid door Anemoon Langenhoff, voormalig cabaretière bij De Bloeiende Maagden. Aanvang: 15.30 uur. Plaats: Grand Café Berlage aan de Kleine Berg 16 in Eindhoven.

Muziek
Isabelle en Florence Lafitte verzorgen op tweede kerstdag een klassiek pianoconcert in Muziekcentrum Frits Philips. Le Concert Spirituel is de naam van dit kerstconcert. De tweeling speelt onder andere stukken van Ravel, Chopin en Liszt. Aanvang: 15.00 uur. Toegang: 16,02 euro.
Jongeren tussen de 15 en 23 jaar staan de eerste drie weken van januari op de planken van de Eindhovense Stadsschouwburg in de musical Fame. Dit is het nieuwe project van de stichting Theaterplan, die theater maakt met jonge, getalenteerde, nog onbekende spelers, dansers, zangers en muzikanten. Fame draait eigenlijk ook om dit soort jongeren. Het wel en wee van jonge mensen die op een theaterschool zitten, is al meerdere malen in musicalvorm gegoten en verfilmd. Op 2 en 3 januari zijn de try-outs, 4 januari de première. Tot en met 20 januari is de musical bijna dagelijks te zien in de Stadsschouwburg om 20.30 uur in het Globetheater. Toegang: 14,07 euro, try-out: 10,89 euro, première: 20,87 euro. Voor precieze data: www.schouwburg-eindhoven.nl/.

Untitled Document

De culturele top vijf van Henk de Wilt
Voorzitter College van Bestuur
Het verzoek om een culturele top vijf te noemen, leidde tot een aanzienlijk keuzeprobleem. Mijn culturele belangstelling is eerder als breed dan als diep te karakteriseren. Criteria voor het predikaat 'top' worden dan diffuus en van algemene aard.
Uit vijf cultuurdomeinen toch een voorbeeld.

Meningen van een clown, Heinrich Böll, Elsevier, Amsterdam, 1963.
Dit boek van Böll heeft al op jonge leeftijd indruk op mij gemaakt. De jongen in dit boek komt uit een gegoede familie en wil tegen de wens van zijn vader in clown worden. Hij breekt met de politiek-religieuze opvattingen van voor de oorlog en eindigt uiteindelijk in de goot. Wat gebeurde er rond de Tweede Wereldoorlog, is een vraag die ik mij als adolescent ook stelde. De thematiek van de betekenis van oorlog binnen verschillende generaties zie je ook in een ander boek van Böll. Daarin herbouwt de kleinzoon het klooster dat de vader in de oorlog heeft moeten opblazen en dat daarvoor door de grootvader is gebouwd. Böll houdt je een spiegel voor: leert je kijken naar je eigen tijd en generatie.

In het domein klassieke muziek maakte ik een gekoppelde keuze voor Johan Sebastiaan Bach en Nikolaus Harnoncourt, die samen met het Concentus Musicus Wien verantwoordelijk zijn voor een uitmuntend album met cantates. Met een knipoog naar mijn loopbaan in het bedrijfsleven vormt de zogenaamde kaffeecantate: Schweigt Stille, plaudert nicht (1932 ­ 1735 BWV 211): een muzikaal en vocaal hoogtepunt.
Wat maakt dat ik me tot Bach, in de juiste uitvoeringen, aangetrokken voel, is zijn vermogen om de schijnbare tegenstelling tussen hoge complexiteit en grote transparantie op te heffen.

Een cultuurdomein wat mijn meer dan gemiddelde belangstelling heeft, is de bouwkunst, opnieuw in brede zin; van Romaanse artefacten en laat-middeleeuwse kerken en kathedralen, tot superstructuren als wolkenkrabbers of het nieuwe Guggenheimmuseum in Bilbao. Deze voorbeelden illustreren dat mijn bewondering voor bouwkunst stoelt op de dikwijls unieke combinatie van functionaliteit, techniek en esthetica.
Tijdens mijn reizen over de wereld heeft het me steeds gefascineerd dat de scheppende mens deze combinatie al vele eeuwen beheerst, in verschillende culturen en tijdzones. Een voorbeeld van enkele weken geleden: de Aya Sophia in Istanbul.

Ik ben een liefhebber van belcanto en opera, in mijn jeugd gevormd door het gelijknamige zondagmiddag radioprogramma en later door jarenlang herhaalde abonnementseries in de Stopera te Amsterdam. Een top vijf score werd echter recent bereikt met de uitvoering van l'Orfeo van Claudio Monteverdi door Opera Zuid in de kelders van het TU/e-Laplace-gebouw. Zonder chauvinisme en niet geplaagd door een overmaat aan korte termijn-geheugen vond ik deze uitvoering van de eerste opera uit de bekende muziekgeschiedenis overweldigend in alle aspecten: concept, regie, licht, geluid, muziek, zang, mise en scène.
Tot slot de bronzen (vogel) beelden van Evert den Hartog. Ook het werk van deze beeldhouwer/beeldend kunstenaar boeit me al lang. In de loop van 25 jaar heeft dat geleid tot een vijftal aankopen, alleen afbeeldingen van vogels op ware grootte, in stijl variërend van natuurgetrouw tot semi-abstract. Zijn beelden vangen de vogels in een actieve pose, waardoor ze -in combinatie met het materiaal brons- een tijdloze dynamiek uitstralen.

Bovenstaande caleidoscopie doet helaas geen recht aan het brede omniversum van kunst en cultuur. Excuses aan die domeinen die niet werden gekozen, zoals film, ballet, toneel, jazz, cabaret, musical, grafiek, schilderkunst etcetera./.

Untitled Document

/Verhalenavond
De kerst komt eraan; koude donkere dagen met kerstbomen als verlichting. Ook aan de oever van de Dommel is het vanavond, donderdag 20 december, verlicht. Studium Generale bouwt daar namelijk een kampvuur. Met muziek, woorden en warme chocolademelk wordt het jaar afgesloten. Dichteres Hagar Peeters draagt haar poëzie voor, zanger/songwriter Fragile zingt en begeleidt zichzelf op gitaar en verhalenverteller Marco Holmer vertelt oude legendes en verhalen. Als je zelf iets wilt voorlezen of een muziekinstrument wilt bespelen, mag dat. Vanaf het Auditorium wijst vuurspuwer Bassta je de weg naar het kampvuur. Aanvang: 20.30 uur.

/Filmanalyse
Studium Generale start na de kerstvakantie met een workshop filmanalyse, 'Inside the movies'. Film kijken is voor de meeste mensen zo vanzelfsprekend dat er niet bij stilgestaan wordt. Mark Meuldijk geeft daarom deze workshop over de bouwstenen van de film. Hij kijkt naar de facetten die de kijkervaring beïnvloeden. Deelnemers gaan ook aan de slag met het ontrafelen van bestaande filmfragmenten. De workshop wordt op de woensdagen 9,16 en 23 januari gegeven in collegezaal 12 van het Auditorium. Tijd: 20.00-22.00 uur. Kosten: zeven euro. Aanmelden kan bij Studium Generale: Auditorium 2.02.

/Manyfacts
Interesse in dans, architectuur en computergraphics? Dan kun je op woensdag 9 januari mee op excursie naar Manyfacts in Rotterdam. Manyfacts is een voorstelling van het Scapino Ballet over het leven in een driedimensionale stad. Voorafgaand aan de voorstelling krijgen bezoekers uitleg over het ontwerp van de stad, gemaakt door een Rotterdams architectenbureau. Vertrek: ongeveer 18.00 uur. Kosten: acht euro. Inschrijven bij Studium Generale: Auditorium 2.02.

/Debating
Altijd graag willen leren debatteren? In januari kan het. Op 9 en 16 januari organiseert SG een workshop debatteren. Die wordt gegeven door Daniël Okma. Hij heeft deelgenomen aan het Wereldkampioenschap Debatteren. Verschillende aspecten van het debatteren komen aan de orde en ook de technieken voor debatteren in het Engels worden uitvoerig besproken. De workshop is tevens een oefening voor de debatwedstrijd die op 30 januari in de Blauwe Zaal gehouden wordt. Deelnemers voor dit evenement worden tijdens de workshop geselecteerd. De workshop wordt op beide woensdagen tussen 19.30 en 22.00 uur gegeven in collegezaal 13 van het Auditorium. Aanmelden: bij Studium Generale: Auditorium 2.02.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor