/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 5

Jaargang 44, 20 december 2001


Mensen

Untitled Document

Gijs Commissaris
"Realiseer je dat je niet alleen staat"
Chantal Louwers
Foto:Bart van Overbeeke
"Veel mensen komen er in hun studententijd achter dat ze homo- of biseksueel zijn. Ik denk dat het heel belangrijk is dat ze er dan over kunnen praten en kunnen zien hoe anderen ermee omgaan. Je moet je realiseren dat je niet alleen staat." Dit zegt Gijs Commissaris, voorzitter van
1 op Tien en student Werktuigbouwkunde.

1 Op Tien is de werkgroep voor mensen met homo- of biseksuele gevoelens op de TU/e. De naam van de werkgroep is afgeleid van een onderzoek waaruit bleek dat tenminste tien procent van de mensen biseksuele gevoelens zou hebben. "Ook op de TU/e lopen veel meer homo- of biseksuele mensen rond dan je denkt", aldus Commissaris.
"Ik ben er ongeveer een jaar geleden achtergekomen dat ik homo ben. Nadat ik op de TU/e mensen had ontmoet die ook homo- of biseksuele gevoelens hadden, zijn we regelmatig met elkaar gaan lunchen. Dit ging helemaal buiten 1 op Tien om. Via via hoorden we dat het niet goed ging met 1 op Tien. Vooral het imago ervan kon wel een opkikker gebruiken. Ik was nog nooit naar een bijeenkomst van de groep geweest, maar tijdens onze eigen lunches ontstond het idee om 1 op Tien over te nemen en nieuw leven in te blazen." Het vorige 1 op tien bestuur was erg blij met deze nieuwe initiatiefnemers. Een half jaar geleden is de werkgroep overgenomen door Commissaris en enkele anderen.
Het nieuwe bestuur heeft een aantal dingen aangehouden dat vroeger ook werd gedaan. "We houden wekelijks een lunch ergens in een kantine op de TU/e waarbij we gezellig met elkaar bijkletsen. Ook organiseren we om de paar weken een filmavond. We draaien dan niet speciaal homofilms, maar populaire bioscoopfilms." De precieze plaatsen en data van de activiteiten zijn te vinden op de internetsite. "We hebben een nieuwe website gebouwd en zijn bezig met het bedenken van nieuwe activiteiten. Tot nu toe komen er ongeveer vijftien mensen naar een lunch en naar een filmavond zo'n twintig. Iedereen is echter welkom en we hopen dat er in de nabije toekomst steeds meer mensen op onze activiteiten afkomen. De meeste geïnteresseerden zijn TU/e-studenten, maar er zit ook een enkele medewerker of Fontys-student tussen."
Om er achter te komen waar studenten met homo- of biseksuele gevoelens behoefte aan hebben, is Commissaris zichzelf nagegaan. "Ik denk vaak terug aan hoe ik aankeek tegen 1 op tien toen ik zelf nog twijfelde over mijn geaardheid. Daarom vind ik dat al onze activiteiten zo laagdrempelig mogelijk moeten zijn."
1 Op tien moet nog groeien, vindt Commissaris. "Wij staan open voor kritiek. We hebben feedback nodig om te weten wat TU/e-studenten van ons verwachten. Als ze niet naar ons toe durven komen, willen we weten wanneer ze dat wel zouden durven. Via onze website kan zelfs anoniem doorgegeven worden wat iemand mist." De website (www.tue.nl/student/ 1optien) ziet de voorzitter sowieso als het belangrijkste medium van 1 op tien. "TU/e studenten hebben een notebook en ze hoeven geen hoge drempel over om een keer op onze site te kijken."
"Ik vind het een uitdaging om in het bestuur van deze werkgroep te zitten. Ik weet nog goed hoe ik een jaar geleden met mijn angsten en onzekerheden omtrent mijn geaardheid zat. We weten nog niet in hoeverre het nieuwe bestuur invoed heeft op de populariteit van 1 op tien, maar het is voor ons genoeg als we één iemand kunnen helpen. Daar doen we het voor."/.

Untitled Document

De week van/Jacqueline
Jacqueline Hermkens is bedrijfsleidster van de University Club.

Maandag: Ik begin om 9.00 uur. Zorg ervoor dat de vergaderzalen in orde zijn en kijk in het boek wat er al gereserveerd is voor de lunch om de tafels alvast te dekken. De lunch is vaak à la carte en loopt van 12.00 tot 14.30 uur. Hierna eerst met z'n allen een kopje koffie drinken en daarna opruimen en alles weer klaarmaken voor de avond. Vanavond komt de Bouwsociëteit hier voor een presentatie en diner voor 118 personen. Ons normale aantal zitplaatsen bedraagt 58. Vanavond zijn er dubbel zoveel gasten, vandaar dat we vandaag extra uitzendkrachten hebben ingehuurd. Er werken vanavond zes mensen in de bediening en drie in de keuken en natuurlijk een afwashulp; die is echt heel belangrijk. Tussen de gangen door springt de rest van het personeel bij met de afwas; niemand uitgezonderd.

Dinsdag: Vanmiddag is er een receptie van veertigjarige jubilarissen aan de TU/e. Wij zorgen voor koffie met petitfours en een borreltje. Vandaag heb ik overleg met Harry Roumen, secretaris van de Faculty Club, over de kerstsoiree die donderdagavond wordt gehouden hier. 's Avonds is het vrij rustig.

Woensdag: Een volle lunch deze dag. Om 16.00 uur wordt een borrel gehouden in de TUreluur. In de keuken zijn ze volop bezig met voorbereidingen voor de kerstsoiree van morgen, waar een kleine negentig mensen komen eten. Ik moet de menukaarten nog maken.

Donderdag: Om 18.00 uur begint de kerstsoiree van de Faculty Club. Een violist, pianist en een accordeoncombo luisteren de avond op. In overleg met Harry Roumen is een viergangenmenu samengesteld. De eerste twee gangen worden vast gedekt; hierna gaan de gasten naar zaal B voor een spoom. Wij dekken de tafels dan voor de volgende gangen. Het blijft stressen om zo'n avond te organiseren, maar achteraf zijn we altijd blij als het weer gelukt is. Na de soiree is het schluss.

Vrijdag: Iedereen komt terug om de boel te poetsen. Hierna sluiten we onze deuren en komen we op 2 januari weer met frisse moed terug.
Bij de start van het nieuwe jaar wordt er een keer voor ons gekookt door TU/e-
secretaris HarryRoumen en Toos Rikmans. Een goede traditie die vorig jaar is ingezet.

Untitled Document

/In memoriam
Op zondag 9 december is overleden prof.dr. George Schuit, hoogleraar anorganische chemie en katalyse aan de faculteit Scheikundige Technologie van 1961 tot 1976. George Schuit was een groot wetenschapper en een bijzonder vriendelijk, inspirerend en stimulerend persoon. Hij werd 91 jaar. Hij begeleidde 22 promovendi en had vele afstudeerders.
Na zijn pensionering in Eindhoven ging George Schuit als Research Professor naar de Universiteit van Delaware in de Verenigde Staten, waar hij een aantal zeer productieve jaren doorbracht. Uit die tijd stamt ook zijn beroemde boek 'The Chemistry of Catalytic Processes'.
In de loop van de jaren tachtig kwamen George en zijn vrouw weer naar Nederland. In die tijd zagen we hem regelmatig bij lezingen en symposia op de TU/e. In de vakgroep kwam hij echter niet vaak, want bescheiden als hij was, wilde hij zijn opvolgers vooral niet voor de voeten lopen.
In 1989 richtte Rutger van Santen het Schuit Katalyse Instituut op, hetgeen de basis werd voor de onderzoeksschool NIOK. De Eindhovense katalytici zijn er trots op dat de naam Schuit voor altijd aan het onderzoek is verbonden. Wij zullen ons George Schuit herinneren als een pionier van ons vakgebied, als een wetenschapper van internationale faam en een bijzonder aimabel mens. Wij wensen zijn vrouw en familie veel sterkte toe bij het verwerken van dit grote verlies.

Prof.dr. J.W. Niemantsverdriet,
Decaan faculteit Scheikundige Technologie en directeur Schuit Katalyse Instituut

 

Het bestuur van de faculteit Bouwkunde heeft met grote ontsteltenis kennis genomen van het overlijden van John de Jongh. John stond binnen de faculteit bekend als een bescheiden en zachtaardig persoon en veelbelovend student. Zijn naaste familie en vrienden wensen wij veel sterkte toe bij het verwerken van dit grote verlies.

Namens de faculteit Bouwkunde, capaciteitsgroep Architectuur en sectievereniging Vloer E,
prof.dr. H.J.P. Timmermans,
decaan














Website Cursor