/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 5

Jaargang 44, 20 december 2001


Studentenleven

Untitled Document

Gebruikers 'sgilderen' N-laag
Een gezelschap van zo'n vijfentwintig studenten en medewerkers van de faculteit Technische Natuurkunde heeft afgelopen weekend het faculteitsgebouw van een laagje verf voorzien. Om de kwaliteit van de werkomgeving te verbeteren werden de wanden van de A-gang op de begane grond maagdelijk wit geschilderd. Ook was de actie, onder de naam Sgilders Childe, een protest tegen het uitblijven van renovatie van N-laag. Vermoedelijk laat deze nog enkele jaren op zich wachten.

Het idee om zelf de kwast ter hand te nemen ontstond een jaar geleden uit onvrede met de grijze en donkere gangen van het gebouw. Kort daarop werd een vleugel onder handen genomen om te laten zien dat met een klein budget en vereende krachten heel veel verbeterd kan worden. In navolging daarvan zijn nu vierhonderd manuren in de strijd geworpen om nog eens honderd meter gang op te knappen. Vrijdag, zaterdag en zondag waren dagelijks bijna twintig studenten en medewerkers van
's morgens tot 's avonds met verf en kwasten in de weer.
Samen met de actie werden in de traditie van 'Loesje' posters opgehangen waarin de staat van het gebouw op de hak werd genomen. Teksten als: 'Henk de Wilt, het kan nog wilder, huur dus snel de wintersgilder, Smoesje', 'Alles komt vast goed, Smoesje' en 'Visitatie-commissie, mooi hè? Smoesje' moeten de gebruikers van N-laag overtuigen van de noodzaak van een opknapbeurt.
De organisatie is tevreden over het resultaat. Coördinator Erik Roeling: "We hebben veel positieve reacties gekregen. De gangen zijn nu veel lichter. We wilden iedereen in een prettiger omgeving laten werken en dat is gelukt".
Roeling zegt begrip te hebben voor het uitblijven van de renovatie, maar dat wil volgens hem niet zeggen dat er in de tussentijd niks hoeft te gebeuren. "We vinden het eigenaardig dat wij het zelf moeten opknappen, maar als niemand het doet, doen wij het." Het zijn niet alleen studenten en medewerkers van de faculteit Technische Natuurkunde die klagen over de grauwheid van het gebouw. Volgens voorlichter drs. Paul Bezembinder blijkt op open dagen dat dit ook bezoekers tegenstaat: "Er zijn aankomende studenten die besluiten niet naar ons te komen omdat ze het gebouw te saai vinden". Hij zegt blij verrast te zijn met de actie van het Sgilders Childe. "N-laag heeft een slechte uitstraling en die is nu verbeterd. Ik loop nu dagelijks met veel plezier door de gangen."
Het Childe is nog niet klaar met de opknapbeurt, op korte termijn krijgen ook de deuren die uitkomen op de hal een kleurtje. Wordt vervolgd./.

Hard aan het werk met lak en latex. Foto: Bart van Overbeeke

Untitled Document

Nieuwjaarsduik bij IJzeren Man
Zin om het nieuwe jaar fris te beginnen? Dan kun je op 1 januari een nieuwjaarsduik maken in het water van de IJzeren Man in Eindhoven.

Vier leerlingen van het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) hebben dit project opgezet.
M. Huijberts, één van de initiatiefnemers, zegt: "Toen wij op het idee van de nieuwjaarsduik kwamen, hebben we contact opgenomen met Peter Verbeek van de IJzeren Man. Hij was heel enthousiast en wilde met ons gaan samenwerken". Er kunnen zeshonderd mensen aan de nieuwjaarsduik deelnemen, er zijn tot nu toe negentig aanmeldingen. "Hoeveel mensen er op af komen, kunnen we niet zeggen. Aanmelden is namelijk niet verplicht. Op de dag zelf kun je je ook nog aanmelden, maar je loopt dan kans dat er geen plaatsen meer vrij zijn."
Het evenement begint op 1 januari om 14.00 uur bij de IJzeren Man aan de Javalaan in Eindhoven. Het maken van de duik is gratis, je krijgt na afloop een kop soep en een drankje. Groepen van dertig personen die allemaal de duik maken, krijgen vijftig liter bier.
Aanmelden of informatie via: duikjemee@ hotmail.com./.

Untitled Document

En hoe is het in Singapore?
Studenten van de TU/e gaan steeds vaker voor hun studie naar het buitenland. Voor stage of voor het verrichten van onderzoek, omdat het verplicht is of omdat ze het leuk vinden. Cursorlezers kunnen iedere week over de schouder van een TU/e-student in het
buitenland meekijken.

Jarl en Ruud lopen momenteel stage bij Philips Audio Development in Singapore. Hier worden nieuwe ontwerpen voor Hifi-sets klaargemaakt voor productie. Ruud houdt zich bezig met Robust Design en analyseert een nieuw ontwerp voor een single CD-loader, onder andere gebruikmakend van een model opgesteld door zijn voorganger. Jarl is bezig met zijn afstudeerproject dat valt binnen een grootschalig project omtrent 'consumer feedback'. Philips is al geruime tijd bezig om te achterhalen welke problemen de klant in werkelijkheid tegenkomt bij het gebruik van een product. Het project richt zich in het bijzonder op de complexere klachten waarvan Philips de oorsprong niet kent.
Onlangs is op de NUS (National University of Singapore ) campus een nieuw, van alle gemakken voorzien studentencomplex afgeleverd, waar zo'n drieduizend studenten zijn gehuisvest. Temidden van een groot aantal 'exchange studenten' is het goed toeven voor ons.
Ondanks dat we behoorlijk lange werkdagen maken, is er ook nog tijd om wat cultuur te snuiven. 'Azië voor beginners', zo wordt Singapore wel eens treffend genoemd. Het is een goed georganiseerde Aziatische stad met een modern en opgeruimd uiterlijk. 'Why does a day only have three meals', vragen we ons wel eens af, want het eten in Singapore is werkelijk verrukkelijk! Overal eettentjes waar je 24/7 de meest exotische gerechten kunt bestellen.
Klagen we in Nederland wel eens dat de drankjes bijna niet meer te betalen zijn, kom dan niet naar Singapore! Na een vuurdoop op de eerste avond (21 gulden voor 0,4 liter bier) zijn we er nu toch redelijk aan gewend. En met een beetje inventiviteit is dit probleempje snel omzeild: mariniersavonden bezoeken we dan ook van tijd tot tijd, alvorens de avond voort te zetten in één van de vele trendy 'nightspots' die Singapore rijk is. Een ander buitenkansje was een compleet verzorgde Nigeriaanse culturele avond in het chique Mandarin Hotel op Orchard Road.
Waar Nederland volledig in de 'Ban van Bin' is, merken we daar merkwaardig genoeg in Singapore weinig van. Zodoende is Singapore nog steeds een uitstekend uitgangspunt om tripjes naar de omringende Aziatische landen te maken. Af en toe een weekendje op een van de 'palmbomen-witte stranden' eilandjes kan erg verfrissend werken. Na afloop van onze stages is er gelukkig nog enige tijd over om de rest van Zuidoost-Azië te bekijken, waarbij Ruud zijn zinnen heeft gezet op Vietnam en Cambodja en Jarl voornemens is om zes weken in Nepal te gaan rondtrekken.

Jarl Hofenk, student Technische Bedrijfskunde en Ruud Luijs, student Werktuigbouwkunde

Untitled Document

 

Had je wat Keij?

TU/e Kerstpakket 2001

Heerlijk die warme dagen voor de kerst. Terwijl heel Amerika wit poeder op de kerstbomen spuit, in Volendam de spuitbussen kersttakimpregneermiddel als hete broodjes over de toonbank vliegen en de burgemeester van Beverwijk al oververhit raakt als de dagen wegtikken, zit ik in een willekeurig TU/e-lab mijn stage af te ronden. Plots wordt deze dagbesteding verstoord door twee student-assistenten die hun contract nog net hebben weten te verlengen tot december, zodat zij ook dit jaar weer een TU/e-kerstpakket hebben weten te scoren. Snel wordt in het laboratorium de nieuw verworven Dekate Mousa-kalender opgehangen en met tape gefixeerd op november 2002.
Even is daar twijfel bij één van de twee hardwerkende TU/e-werknemers: hoe krijgt zij die enorme doos op haar studentenfietsje mee naar huis? Snel brengt Stefanie haar mobiele computer naar een kluisje en begint met het overladen van de doos in de leeggekomen laptoptas, eerst de rubberen pizzasnoepjes, waarin evenveel E-nummers als snoepjes zitten, vervolgens de cd van de favoriete violiste van het CvB, daar bovenop de fles wijn, de olijven, de M&M's, de pastaslierten en de ingeblikte knoflooktenen. Alles netjes gerangschikt op smaak, zodat het, mocht alles onderweg breken, toch de smaak krijgt van de gemiddelde studentenmaaltijd in een willekeurig studentenhuis. Als de saladebak los wordt meegenomen, kan de laptoptas zelfs nog dicht.
Hee, maar ik schrijf toch voor de universiteitskrant?! Waarom krijg ik geen kerstpakket? Mijn emotioneel smekend mailtje aan de eindredactrice wordt afgedaan met de mogelijkheid een snoepje te komen halen op de redactie Aangedaan besluit ik zelf een pakket te bestellen op internet. Na een korte zoektocht sla ik steil achterover; kerstpakketten in alle maten, kleuren en prijzen, te bestellen in kartonnen dozen, picknickmanden, maar ook in laptoptassen! Het moet niet gekker worden

Joep Keij is student Werktuigbouwkunde

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor