/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 5

Jaargang 44, 20 december 2001


Nieuws

Untitled Document

Samenwerking met Universiteit Pretoria wordt nader bekeken
De TU/e bezint zich op haar internationaliseringsstrategie. Even leek het erop dat in verband hiermee de anderhalf jaar oude samenwerkingsovereenkomst tussen de TU/e en de Universiteit van Pretoria (UP) alweer verbroken zou worden. Vorige week besloot rector prof.dr. Rutger van Santen na een gesprek met enige direct betrokkenen dit samenwerkingsverband nader te bekijken.

De TU/e heeft onlangs een selectie gemaakt van een aantal Europese universiteiten waar ze in de toekomst nauw mee wil gaan samenwerken. In de eerste maanden van het komende jaar zullen al enkele van deze instellingen door een TU/e-vertegenwoordiging bezocht worden. Ook buiten Europa zoekt men naar gelijkwaardige partnerinstellingen. De Universiteit van Pretoria (UP), waar in april 2000 nog een samenwerkingsovereenkomst mee werd gesloten, kwam daar in eerste instantie niet bij aan bod. Vorige week donderdag had Jan van Cranenbroek, contactpersoon met de UP vanuit het Bureau for International Activities, met een aantal direct betrokkenen een gesprek met rector Rutger van Santen. Daarin besprak men de ontwikkelingen tot nu toe en werd erop aangedrongen om de samenwerking ook in de toekomst voort te zetten.
Prof.dr. Djan Khoe van de faculteit Elektrotechniek maakt onder meer gebruik van bachelor-studenten van de UP en is zeer tevreden over hun niveau. "Het zijn nog echt studenten van de oude stempel", aldus Khoe. "Ze kunnen nog zelf een differentiaalvergelijking oplossen, zonder direct naar hun notebook te moeten grijpen. Daarbij spreken zij Engels, waardoor ze een streepje voor hebben op studenten uit Oost-Europa en China, die vaak met meer aanpassingsproblemen kampen."
In de toekomst wil Khoe graag werken met AIO's en postdocs van de UP.
Drs. Leo Robben, hoofd van het BIA, is van mening dat een stopzetting van de samenwerking na amper anderhalf jaar ook moeilijk te verkopen is aan de UP. Rector Van Santen is wat dat aangaat strikter in de koers die de TU/e wil gaan varen met betrekking tot de internationalisering van onderwijs en onderzoek. "Het gesprek van vorige week donderdag heeft mij in ieder geval duidelijk gemaakt dat er tussen de TU/e en de UP al veel vruchtbare contacten tot ontwikkeling zijn gekomen. Er zijn echter nog meer goede universiteiten in Zuid-Afrika, en iedere universiteit heeft haar eigen specifieke kwaliteiten", aldus Van Santen. "Zo kun je voor bijvoorbeeld Scheikundige Technologie beter contacten aanknopen met de Capetown University." Van Santen zal de komende tijd gaan bekijken in welke vorm de samenwerking met de UP voortgezet moet worden./.

Untitled Document

Opkomst verkiezingen weer lager
Het aantal studenten en medewerkers dat is gaan stemmen voor de universiteitsraad van de TU/e is dit jaar weer gezakt. Slechts 28 procent van de studenten maakte de gang naar de stembus, terwijl 30,3 procent van het personeel de moeite nam om te stemmen voor de U-raad.

Vergeleken met twee jaar geleden is dat voor de studenten een afname van 1,3 procent (29,3 procent in 1999). Voor personeel is het 4,7 procent minder (35 procent in 1999). Vorig jaar ging 29 procent van de studenten naar de stembus voor de UR.
Voor het personeel, dat dit jaar voor het eerst in één partij verenigd was, nemen de volgende personen voor twee jaar zitting in de U-raad: Herman Beijerinck (Technische Natuurkunde), Sjoerd Ypma (Elektrotechniek), Cor Naninck (Bouwkunde), Jos Maubach (Wiskunde en Informatica), Leo Robben (BIA), Jimme Keizer (Technologie Management), Loes Mutsaers (OSC), Allard Kastelein (Technologie Management) en Cees Flipse (Technische Natuurkunde).
Groep-één heeft in de studentengeleding van de UR wederom de meerderheid behaald van vijf zetels. Zitting nemen: Anne de Kreuk (Wiskunde en Informatica), Karen Jager (Technologie Manage-ment), Mirjam van den Berg (Bouwkunde), Dimitri Gilissen (Technische Natuurkunde) en, als enige met voorkeurstemmen gekozen, Etiënne Thewissen (Elektrotechniek).
De PF heeft vier zetels gekregen: Peter Spijker (Biomedische Technologie), Aafke Heringa (Bouwkunde), Yvette Marijnissen (Technologie Management) en Jelle de Jong (Technische Natuurkunde).

Dienstraad
De dienstraad kende dit keer een opkomst van 47,7 procent.
In de Dienstraad komen de volgende mensen: Jeff Schram (DPO), Annemiek Kamp (DAZ), Mario de Roy van Zuydewijn (DIZ), Ad van Rooij (DH), Paul Lempens (BIB), Alexander van den Hil (ICTS), Gaby Versmissen-Coenen (CSC), Rini Peters (DH), Léon Osinski (BIB), Dennis de Sastro (DFEZ) en Hans Wijtvliet (GTD).

Een compleet overzicht van de uitslag bij de U-raad, faculteitsraden en Dienstraad is te vinden bij de Universiteitsberichten die los bij Cursor liggen./.

Maandagavond werden de stemmen geteld.
Foto: Bart van Overbeeke

Untitled Document

Medewerker Bouwkunde pleit voor gebruikersgroep bibliotheek
De TU/e moet weer een bibliotheekcommissie krijgen, met daarin mensen die zich betrokken voelen bij het reilen en zeilen van de bieb en hierover kunnen adviseren. Dr. John Deelman, onderzoeksmedewerker aan de faculteit Bouwkunde, wil een eerste aanzet geven tot de oprichting van zo'n gebruikersgroep of klankbordgroep. Hij heeft zijn ideeën onlangs voorgelegd aan de biblio-thecaris van de TU/e.

De gebruikersgroep die Deelman voor ogen heeft, zou onder meer kunnen adviseren over de beveiliging en de faciliteiten van de bibliotheek. Met name de beveiliging is volgens hem in veel gevallen 'weggegooid geld'. "Elke bieb heeft poortjes gekregen en alle boeken zijn voorzien van magneetstrippen. Die beveiliging blijkt echter makkelijk te omzeilen, mede doordat studenten in veel bibliotheken, tegen de regels in, gewoon hun tassen en jassen mee naar binnen kunnen nemen."
Daarnaast verkeren veel boeken en tijdschriften in slechte staat, constateert Deelman. "Kennelijk is er nauwelijks sprake van onderhoud. De bibliotheken moeten zuinig zijn op wat ze in huis hebben." Om te beginnen moet er aandacht zijn voor de boekenkasten in de bibliotheken. De staanders van sommige kasten lopen in een boog naar binnen, waardoor de boeken aan de uiteinden van de plank nogal eens in de verdrukking komen, zegt Deelman.
Daarnaast pleit hij voor een eigen internet-uitgeverij, die haar eigen wetenschappelijke tijdschriften zou kunnen uitgeven (zoals Delft University Press, dat deel uitmaakt van de bieb van de TU Delft). Hij stoort zich, zoals velen op Nederlandse universiteiten, aan de vaak hoge abonnementsprijzen en copyright-eisen van grote uitgevers als Elsevier Science. "Ik wil wetenschappers, maar ook anderen, oproepen om vaker digitaal te gaan publiceren", zegt Deelman. "Dat gebeurt nu ook al, maar meestal in combinatie met een papieren versie."
Drs. Kees Klijs, bibliothecaris van de TU/e, zegt het initiatief van Deelman te waarderen, "maar naar mijn idee loopt hij wel heel hard van stapel. Hij wil meteen mensen bij elkaar gaan roepen. Daar is hij vrij in, maar mij is niet helemaal duidelijk wát hem voor ogen staat".

Stokpaardjes
De bibliothecaris wijst erop dat de vorige bibliotheekcommissie zo'n drie jaar geleden werd opgeheven, met name omdat er 'geen commitment' was vanuit de faculteiten. "Ik heb op zich wel behoefte aan een nieuwe klankbordgroep, want elke opmerking die iemand maakt, is voor ons waardevol. De punten die meneer Deelman aanstipt, zijn zonder meer zinnig. Maar als het over meer structurele zaken gaat, heb je daar toch een gefundeerde adviesraad voor nodig. Natuurlijk heeft elk individu zijn eigen deskundigheid, maar ik heb toch liever dat mensen een wat bredere achtergrond meebrengen, dat ze een groep representeren. Ik wil persoonlijke stokpaardjes vermijden."
Mensen die belangstelling hebben voor de oprichting van een bibliotheekcommissie, kunnen zich melden bij John Deelman, tel. 3607./.

Untitled Document

Knotsen
Veel fanatisme werd aan de dag gelegd tijdens de wedstrijden knotsbal die maandag werden gespeeld in het Studenten Sportcentrum. In het kader van de Van Lint Sportweek, georganiseerd door de Eindhovense Studenten Sport Federatie (ESSF), kunnen studenten proeven aan verschillende sporten. Maandag waren dat knotsbal, badminton, waterpolo en frisbee. Maar ook squash, zaalvoetbal, tafeltennis, basketbal, volleybal en unihockey stonden op het programma. Tijdens het knotsballen, waarbij met een soort grote wattenstaaf een zachte bal in kleine goals moet worden gespeeld, ging het er heftig aan toe tussen de teams. De Van Lint Sportweek wordt vanavond -donderdag 20 december- afgesloten met de finalewedstrijden, een wedstrijd touwtrekken en een feest in het sportcentrum.

Foto: Bart van Overbeeke

Untitled Document

Slimme VWO'ers volgen college TU/e
Meer uitdagingen bieden aan 'excellente' VWO-scholieren. Dat is in eerste instantie de insteek achter het project 'Excellente VWO-scholieren' van het Studenten Service Centrum (STU). De bedoeling hiervan is dat scholieren uit 5 en 6 VWO de mogelijkheid krijgen om college te volgen aan de TU/e.

"Het bestuur van de vereniging OMO (Ons Middelbaar Onderwijs) heeft ons benaderd omdat de organisatie meer uitdagingen wil bieden aan scholieren die daar behoefte aan hebben", vertelt dr. Karen Ali, hoofd STU. "Het zal in de praktijk vaak gaan om leerlingen uit 5 of 6 VWO die voldoende tijd en mogelijkheden hebben om colleges te volgen", aldus projectleider drs. Chris Sepers.
"De scholieren worden hetzelfde behandeld als reguliere studenten, dus ze maken ook het tentamen. Na afloop krijgt de leerling een certificaat mee van het gevolgde vak, dat ingewisseld kan worden voor een echt punt als de leerling na zijn eindexamen komt studeren aan de TU/e", aldus Sepers.
"Het project is niet opgestart om de aansluiting WO/VWO te verbeteren, maar puur om aan de behoefte van leerlingen te kunnen voldoen. Op deze manier kunnen ze ruiken aan de universiteit hen te bieden heeft", benadrukt Ali. "Een technische universiteit wordt op een middelbare school meestal als moeilijk gezien. Met dit project willen we de TU/e toegankelijker maken", besluit Sepers.
De eerste scholieren zullen waarschijnlijk in september 2002 beginnen met het volgen van colleges. Dit heeft vooral te maken met de vakken die de verschillende faculteiten aanbieden, voornamelijk eerste trimestervakken./.

Untitled Document Cadillac ESC brandt uit
De Cadillac van de senaat van het Eindhovens Studenten Corps (ESC) is afgelopen vrijdag volledig uitgebrand. Dat gebeurde toen de senaat op weg was naar het gala van het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM). "We reden ter hoogte van Zaltbommel toen we merkten dat de auto vermogen begon te verliezen", vertelt Anton Verdel, penningmeester van het ESC. "We stopten op de vluchtstrook, omdat we ook een raar geluid hoorden en er wat rook uit de motorkap kwam. In eerste instantie dachten we dat de motor oververhit was, maar toen de chauffeur de motorkap openmaakte, bleek de auto in brand te staan." Verdel vertelt dat dit een behoorlijk verlies is voor de studentenvereniging. "Niet alleen de auto brandde uit, ook hebben we diverse waardevolle spullen zoals rokkostuums en andere galakleding niet meer op tijd kunnen redden. We zijn niet meer naar het gala gegaan, daar hadden we echt geen zin meer in." De senaat zoekt momenteel uit wat de precieze schade is en hoeveel de verzekering uitbetaalt.
Foto: Michael Schreurs
Untitled Document

Nieuwjaarsbijeenkomst
Op maandag 7 januari wordt de nieuwjaarsbijeenkomst van de TU/e gehouden. Deze is in de Blauwe Zaal van het Auditorium en begint om 16.00 uur. Aansluitend is er een receptie in de Senaatszaal. Iedereen is welkom.

Borg voor Vestide
Woningbouwvereniging Vestide heft met ingang van 1 januari borg voor de woonunits voor buitenlandse gasten van de TU/e. Dit is besloten in overleg met het Bureau for International Activities (BIA). Reden hiervoor is de slechte staat waarin sommige appartementen worden achtergelaten na vertrek. De borg bedraagt een maand huur en wordt bij vertrek verrekend met eventuele kosten. Voor meer informatie: Hennie Keuker (tst. 4908).

Schrijflunch Amnesty
De TU/e-groep van Amnesty International houdt op dinsdag 8 januari een schrijflunch in de kantine van de faculteit Wiskunde en Informatica in het Hoofdgebouw. Van 12.30 tot 13.30 uur worden brieven geschreven naar regeringen van landen waar mensen onterecht in de gevangenis zitten.

Opening Stilteruimte
De Stilteruimte van de TU/e, te vinden in De Hal 1.46, wordt op dinsdag 8 januari officieel geopend. Dit gebeurt om 12.30 uur door rector prof.dr. Rutger van Santen. Prof.dr. Annelies van Bronswijk houdt een voordracht over het thema 'Op weg naar stilte'. Leden van Quadrivium luisteren de bijeenkomst muzikaal op.

Golfcursussen
In januari, februari en maart 2002 start weer een aantal nieuwe golfcursussen voor zowel beginners als gevorderden vanuit het Studenten Sportcentrum. Op dit moment zijn er nog verschillende plaatsen open in zowel de beginners- als de gevorderdengroep. Kosten voor de beginnercursus bedragen 57 euro, voor de gevorderden
73 euro. Een geldige sportkaart is verplicht.

Toekomst universiteiten
De Vereniging van Universiteiten (VSNU) is maandag 17 december gestart met een maatschappelijk debat over de rol van de universiteit in de Nederlandse kennissamenleving. Er worden drie debatten gehouden. Het tweede debat, dat wordt gehouden op woensdag 16 januari, heeft het thema 'Economisch nut of beschavingsideaal' meegekregen. PvdA fractievoorzitter Ad Melkert, CvB-voorzitter Yvonne van Rooij (KUB), Karel van Wolferen (hoogleraar UvA) en Jens Arnbak (voorzitter OPTA) gaan met elkaar in discussie hierover. De bijeenkomst is in De Balie in Amsterdam en begint om 20.00 uur. Toegang kost 16,50 gulden. Reserveren kan via De Balie (tel. 020-5535100 of balie@balie.nl).

Vervolg Theatervaardig-heden
Het Onderwijs Service Centrum geeft een vervolg op de cursus 'Theatervaardigheden in het onderwijs'. Dit gebeurt in lunchbijeenkomsten van twee uur, waarin wordt geoefend met docenten. De data voor de lunchbijeenkomsten zijn op vrijdag 1, 8, 15 en 22 februari 2002 van 12.00 tot 14.00 uur. Nadere informatie: Gijs Meeusen (tst. 4237). Aanmelden kan via www.osc.tue.nl.

Outlook cursus
Het Onderwijs Service Centrum verzorgt op 5 februari, 19 februari en 5 maart van 13.30 tot 15.30 uur de workshop 'Outlook als virtuele projectruimte' voor docenten. De virtuele projectruimte is een door ICT ondersteunde werkomgeving waarbij in groepsverband via een computernetwerk wordt gecommuniceerd. De opdrachten in deze workshop zijn gebaseerd op een concreet onderwerp. Deelnemers ervaren hoe het is om (als student) bezig te zijn met het bereiken van leerdoelen door middel van een ICT-ondersteunde onderwijsomgeving. Meer informatie: Ruud van Vliet (tst. 2459). Aanmelden kan via www.osc.tue.nl.

[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor