spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kBCursor in PDF formaatCursor als PDF
Special Cursor 50 jaarSpecial Cursor 50 jaar
Mannen in witte pakken en maskers saneren W-hal
21 oktober 2009 - “We zijn eigenlijk veredelde poetsvrouwen”, grapt Marco van den Dungen, toezichthouder asbestsloop bij saneringsbedrijf Heezen. Zijn team van asbestruimers is vanaf deze week bezig om de W-hal en aangesloten loopbruggen te ontdoen van de kankerverwekkende stof. x3_s.jpg
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »

Nanotech en levensbeschouwing op TU/e

20 oktober 2009 - Vooraanstaande nanotechnologen, onder wie fysicus en Spinozaprijswinnaar prof.dr. Theo Rasing (Radboud Universiteit Nijmegen), spreken zaterdag 24 oktober op het symposium ‘Voor schepper spelen op de vierkante nanometer?’ over de betekenis, dilemma’s en impact van nanotechnologie. Het symposium vindt plaats in het Auditorium van de TU/e.

x2_s.jpg
Theo Rasing. Foto: NWO
Lees meer »
Drugsgebruik studenten blijft gissen
20 oktober 2009 - ‘Zestig procent van de studenten gebruikt drugs’, kopten de kranten afgelopen weekend. Hbo’ers zouden vaker gebruiken dan wo’ers, een klein deel neemt zelfs crystal meth (43 van de 4796 ondervraagden) of heroïne (32). Kan dat wel kloppen? x1_s.jpg
Lees meer »
‘Vluchtelingenkamp’ op de TU/e
15 oktober 2009 - Tientallen ‘hutjes’, gemaakt van enkele palen, pvc-buizen, kabelbinders, een stuk touw en een doek, bepalen sinds woensdag 14 oktober het beeld op de grasvelden bij het Auditorium en het Hoofdgebouw. Eerstejaars studenten Bouwkunde moesten een ‘shelter’ bouwen die onderdak biedt aan een familie van vijf personen.
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Plasma’s nieuw
profileringsgebied
15 oktober 2009 - Het College van Bestuur van de TU/e heeft besloten het onderzoeksgebied ‘plasma’s’ aan te merken als negende profileringsgebied. Hiermee maakt de universiteit naar buiten toe duidelijk dat het plasmaonderzoek ziet als een belangrijk onderzoeksthema.
Lees meer »
Vertigo doelwit van dieven
15 oktober 2009 - In Vertigo, het onderkomen van de faculteit Bouwkunde, zijn in de nacht van dinsdag op woensdag meerdere inbraken gepleegd. Bij studievereniging CHEOPS werd een geldkistje met 575 euro gestolen.
Lees meer »
Fonds gaat TU/e-medewerkers helpen bij carrièreswitch
15 oktober 2009 - De vakbonden aan de TU/e en het College van Bestuur hebben een fonds in het leven geroepen dat universiteitsmedewerkers moet helpen bij het maken van een carrièreswitch. Hiervoor is tot het einde van dit kalenderjaar vijftigduizend euro gereserveerd.
Lees meer »
Geen prijs voor biljartkeu
15 oktober 2009 - De SoniCue is een apparaatje voor op de biljartkeu dat je laat weten of je wel recht stoot. Dit afstudeerproject van Arne Wessels, enkele weken geleden afgestudeerd bij Industrial Design, was genomineerd voor de Nationale Sport Innovatie Prijs 2009. NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra reikte deze prijs dinsdag 13 oktober uit tijdens het congres Sport, Wetenschap en Technologie aan de TU/e.
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Honderd miljoen voor natuurkunde en scheikunde
15 oktober 2009 - Het ministerie van OCW gaat over een periode van vijf jaar honderd miljoen euro investeren in wetenschappelijk onderwijs en onderzoek in de natuurkunde en scheikunde. De TU/e is verheugd met die aankondiging, maar maakt een voorbehoud bij de randvoorwaarden die minister Plasterk stelt.
Lees meer »
TU/e-doctor wint Simon Stevin Gezelprijs
15 oktober 2009 - TU/e-doctor Rick Scholte heeft donderdag 8 oktober de Simon Stevin Gezelprijs 2009 van STW gewonnen. Tijdens het jaarcongres van deze technologiestichting in Nieuwegein koos het publiek hem uit drie genomineerden. Scholte ontvangt vijfduizend euro en een kunstwerk.
Rick Scholte tijdens zijn
presentatie in Nieuwegein.
Foto: STW
Lees meer »
ID-decaan wil overkoepelend instituut voor industrieel ontwerp
15 oktober 2009 - De opleidingen die zich in Nederland bezighouden met industrieel ontwerp, zijn in de ogen van prof.dr.ir. Jeu Schouten, decaan van de TU/e-faculteit Industrial Design, te versnipperd bezig. Het ministerie van OCW studeert momenteel op een aanvraag om er één overkoepelend instituut voor op te richten. Uit de FES-gelden, extra middelen afkomstig uit de aardgasbaten, is hiervoor twintig miljoen euro aangevraagd.
Lees meer »
Cursor zoekt meedenkers
Lees meer »
ASML opent Kenniswerkerscentrum
15 oktober 2009 - Chipmachinefabrikant ASML opent morgen, vrijdag 16 oktober, samen met TNO en de TU/e een kenniscentrum dat is opgezet vanuit de Regeling Kenniswerkers. In het centrum, met als locatie het ASML-gebouw op het Flight Forum, zullen tot eind 2010 zo’n honderdvijftig mensen meedoen in het project ‘Metrology for 22nm’.
Lees meer »
Groep-één experimenteert met ‘praatpaal’
15 oktober 2009 - In aanloop naar de verkiezingen voor de universiteitsraad op 8 en 9 december, experimenteerde studentengroepering Groep-één donderdag 8 oktober in het Auditorium met een zogeheten ‘praatpaal’. Studenten konden in woord en gebaar reageren op twee stellingen.
Foto: Niek Brunninkhuis/PHOTO40
Lees meer »
Warme avondhap nog niet erg in trek
15 oktober 2009 - Zo’n twaalfhonderd warme maaltijden per maand verzorgt Albron in het Auditorium - exclusief de wokgerechten. Overdag vinden de maaltijden genoeg aftrek, maar ’s avonds loopt het niet echt storm met hongerige studenten en medewerkers. De ‘warme’ weekmenu’s zijn daarom vanaf deze week te vinden in de Universiteitsberichten in Cursor.
Lees meer »
Aandacht voor vrije toegang onderzoek
15 oktober 2009 - Open access staat voor het standpunt dat onderzoek dat met publieke middelen is gefinancierd, vrij toegankelijk moet zijn voor dat publiek. Die filosofie wint steeds meer terrein in de wetenschappelijke wereld. Volgende week, 19 tot 23 oktober, wordt wereldwijd extra aandacht besteed aan open access.
Lees meer »
Diederendirrix aan de slag met Ketelhuis
15 oktober 2009 - Het Eindhovense architectenbureau van Paul Diederen en Bert Dirrix, beiden alumni van de TU/e, is uitverkoren om een ontwerp te maken voor de verbouwing van het Ceres-gebouw. In dit gebouw wordt medio 2011 het studie- en ontmoetingscentrum gevestigd van het Instituut voor Complexe Moleculaire Systemen (ICMS). Voor de totale verbouwing is een budget vastgesteld van 2,6 miljoen euro.
Lees meer »
Succesvol werken aan je wetenschappelijke carrière
15 oktober 2009 - Hoe bevorder je succesvol je wetenschappelijke carrière? Dat thema komt dinsdag 20 oktober uitvoerig aan bod tijdens de najaarsbijeenkomst van het WISE-netwerk. Het WISE-netwerk spant zich in om de vrouwelijke wetenschappers aan de TU/e te ondersteunen en met elkaar in contact te brengen. De bijeenkomst van volgende week richt zich echter niet exclusief op vrouwen. Ook veel mannen hebben zich er al voor aangemeld.
Lees meer »
Boete voor parkeren op groenstrook
Lees meer »
Dief slaat slag in N-laag
Lees meer »
Rinnooy Kan in commissie-Veerman
Lees meer »
NVAO houdt voorlopig achterstand
Lees meer »