spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB

Zwoegen of de zweep
Cursor in PDF formaatCursor als PDF
  laatste online nieuws
  Drie laptops gestolen
  08 december 2010 - Drie laptops en een portemonnee zijn afgelopen week gestolen vanaf de TU/e-campus.
  Lees meer »
  Bij welke master studeer je het snelst?
  08 december 2010 - Wie een masteropleiding gaat kiezen, weet niet bij welke opleidingen studenten vaak studievertraging oplopen en bij welke ze juist op tijd afstuderen. Er is wel enige informatie, maar die wordt niet beschikbaar gesteld.
  Lees meer »
  3TU: Van Bijsterveldt moet verder kijken dan examenprofielen
  08 december 2010 - Minister Marja van Bijsterveldt (OCW) wil meer wiskunde en exacte vakken op de havo en het vwo. Hoe hoopgevend ook, dat levert alleen wat op als het volgen van bètastudies niet wordt ontmoedigd, vinden de drie technische universiteiten.
  Lees meer »
  Doek valt na bijna twintig jaar voor Virus
  08 december 2010 - Virus houdt definitief op te bestaan. De stichting heeft na bijna twintig jaar de stekker eruit moeten trekken, onder meer omdat het steeds lastiger bleek jongeren enthousiast te maken om evenementen te organiseren. Ook het binnenhalen van sponsorgelden en subsidies werd alsmaar moeilijker.

  x7_s.jpg
  Beeld van het Virus-festival.
  Archieffoto | Bart van overbeeke

  Lees meer »
  Zijlstra brengt geen Sinterklaascadeaus
  07 december 2010 - “Het zou leuk zijn geweest, zeg ik eerlijk, als de minister van Financiën mij wat ruimer had bedeeld”, gaf staatssecretaris Halbe Zijlstra gisteren toe tegenover een zaal vol universiteitsbestuurders.
  Lees meer »
  Achterban vakbonden akkoord met cao universiteiten
  07 december 2010 - De achterban van de vakbonden is akkoord gegaan met de nieuwe cao voor het universitaire personeel. Een tussenstap in de onderhandelingen, noemt Abvakabo FNV de overeenkomst.
  Lees meer »

  Debat langstudeerboete hervat

  3 december 2010 - De Tweede Kamer gaat opnieuw in debat over de kabinetsplannen om ook voor huidige studenten een langstudeerboete in te voeren.  PvdA-kamerlid Jadnanansing wil uitleg van staatssecretaris Halbe Zijlstra over de juridische houdbaarheid van zijn plannen.
  Lees meer »

  Annet Bertram nieuw lid Raad van Toezicht TU/e

  2 december 2010 - Mr.drs. Annet Bertram wordt met ingang van 1 maart 2011 lid van de Raad van Toezicht van de Technische Universiteit Eindhoven. Staatssecretaris drs. Halbe Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft haar benoemd voor een periode van vier jaar. Dat maakte Harry Roumen, secretaris van het College van Bestuur, donderdag 2 december bekend. x3_s.jpg
  Lees meer »

  Geen verlies of winst voor studentenfracties

  2 december 2010 - De verhoudingen binnen de Universiteitsraad blijven ongewijzigd. Dat is de uitkomst van de verkiezing van de studentenafvaardiging op dinsdag 30 november en woensdag 1 december. Zowel Groep-één (zes zetels) als PF (drie zetels) houdt hetzelfde aantal vertegenwoordigers in de Universiteitsraad. De uitslag werd donderdag 2 december bekend gemaakt door het Centraal Stembureau.

  x2_s.jpg
  Sandra van Tienhoven (links, Groep-één) en Rhesa Baar (PF). Foto’s Bart van Overbeeke
  Lees meer »

  Koude start nieuwbouw W-hal

  2 december 2010 - De officiële start van de nieuwbouw van de W-hal is woensdag 1 december ingeluid door dr.ir Arno Peels. Met het boren van een funderingsgat opende de bestuursvoorzitter van de TU/e symbolisch de werkzaamheden. Het gebouw wordt naar verwachting in 2012 opgeleverd en moet uitgroeien tot het nieuwe hart van de campus in Eindhoven.  x1_s.jpg
  Boormeester Teus Terlouw (links) en bestuursvoorzitter dr.ir. Arno Peels geven het officiële startsein voor de nieuwbouw van de W-hal. Foto: Rien Meulman.
  Lees meer »
  cursor 11
  Bèta’s mogelijk uitgezonderd van langstudeerdersregeling
  2 december 2010 - OCW-staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD) gaat onderzoeken of bètastudenten moeten worden uitgezonderd van de geplande maatregelen tegen langstuderen. Ook verwacht hij dat studenten met een lichamelijke beperking zullen worden ontzien. Dat zei Zijlstra maandag in de Tweede Kamer. VSNU en de HBO-raad vinden de plannen desastreus voor het hoger onderwijs.
  Illustratie | David Ernst
  Lees meer »
  Maastrichtse rector Gerard Mols:
  “Rector Van Duijn was het eens met onze plannen voor een Science College”
  2 december 2010 - De Eindhovense rector Hans van Duijn zou het eens zijn geweest met de plannen van de Universiteit Maastricht (UM) om in september 2011 van start te gaan met een Science College. Dat zei de Maastrichtse rector Gerard Mols vorige week tegen de universiteitsraad, aldus Observant, het blad van de UM. Hij zou ook willen samenwerken. Het Eindhovense College van Bestuur wil niet meer via de media communiceren over deze kwestie.
  Lees meer »
  Eerste laadpalen voor elektrisch rijden
  2 december 2010 - De eerste groene parkeerplek met een laadpaal voor elektrische auto’s is vorige week officieel in gebruikgenomen voor de ingang van W-hoog. Collegevoorzitter dr.ir. Arno Peels verrichtte de officiële start door een elektrische Lotus Elise in te pluggen.
  Lees meer »
  Collegevoorzitter Arno Peels:
  “Wegvallen FES-gelden kost de TU/e twintig tot dertig miljoen euro per jaar”
  2 december 2010 - Het kabinetsbesluit om de opbrengsten uit de aardgasbaten, de zogeheten FES-gelden, niet meer in te zetten voor innovatiegerelateerde projecten en onderzoek kost de TU/e op jaarbasis twintig tot dertig miljoen euro, aldus collegevoorzitter dr.ir. Arno Peels. Toch ziet het CvB ook kansen om dit verlies weer deels ongedaan te maken.
  Lees meer »
  Eindhovense onderzoeksgroep PSN scoort bij FOM
  2 december 2010 - De onderzoeksgroep Photonics and Semiconductor Nanophysics (PSN) van de faculteit Technische Natuurkunde krijgt van de stichting FOM geld voor een drietal projecten. Dit levert de groep in totaal maar liefst vijf promotieplaatsen op.
  Lees meer »
  Unilever Research Prize naar scheikundige
  2 december 2010 - Ir. Peter Korevaar heeft vorige week namens de TU/e de Unilever Research Prize gekregen voor zijn afstudeeronderzoek in de groep van prof.dr. Bert Meijer. De scheikundig technoloog kreeg 2.500 euro en een glazen beeldje.
  Lees meer »
  Serious Samba voor Glazen Huis
  2 december 2010 - Met zo’n driehonderd man sterk draagt TU/e-medewerker Maurice de Turck zijn steentje bij aan de Serious Request-actie. Zijn sambaband Bloco Barulho nam het initiatief voor het vormen van een mega-sambaband om geld op te halen voor slachtoffers van hiv. Radiostation 3FM vond deze actie zo leuk dat de ‘Batucada’s against hiv’ op de Markt mogen optreden op zondag 19 december.
  Lees meer »
  Holstlezing 2010:
  “Water, het molecuul van de geest?”
  2 december 2010 - Dr. Denis Le Bihan, pionier op het gebied van een revolutionaire MRI-techniek, kreeg donderdag 25 november in het Auditorium van de TU/e de 34ste Holst Memorial Lecture Award. De erudiete Fransman gaf tevens de Holstlezing, waarin hij het publiek in razendsnelle vogelvlucht meenam van Einstein tot de rol die water speelt in de hersenen.
  Dr. Denis Le Bihan tijdens de Holstlezing. Foto | Bart van Overbeeke
  Lees meer »
  Friet voor de wetenschap
  2 december 2010 - Een gratis frietje rond lunchtijd is mooi meegenomen. En met je mond vol friet kun je goed luisteren. Een ideaal moment voor de Eindhovense wetenschapswinkels om mensen te werven. De winkels van Bouwkunde, Natuurkunde, Scheikunde en Electrical Engineering hebben de handen ineengeslagen voor deze actie.
  Foto | Bart van Overbeeke
  Lees meer »
  Serious Request: Cursor te koop
  2 december 2010 - Zélf eens echt de (nieuws)dienst uitmaken? Cursor belooft carte blanche. Of, om preciezer te zijn, een (stukje) lege pagina in Cursor 13 (van 16 december), in te vullen met úw woord en/of beeld. De opbrengst van deze actie gaat naar het goede doel van 3FM Serious Request 2010.
  Lees meer »
  Peuters in paniek door pepernotendief
  2 december 2010 - Geen ‘paniek in de confettifabriek’, zoals Coole Piet een paar jaar terug de massadiefstal van kindertekeningen bezong, maar paniek in de Blauwe Zaal. Honderden kinderkeeltjes schreeuwden zich afgelopen zondag schor als de tandarts de keuken van de slapende bakker insluipt, de ganse pepernotenvoorraad steelt en er vieze gezonde groenten voor teruglegt.
  Foto | Paul Bloemen
  Lees meer »
  ’s Avonds veilig over de campus
  2 december 2010 - Hoe veilig voelen mensen zich bij de huidige straatverlichtingsystemen op de campus? Deze vraag past in een onderzoek naar intelligente straatverlichting van het Intelligent Lighting Institute (ILI) van de TU/e. Scholieren fungeren als proefpersonen bij het experiment dat van 30 november tot en met 14 december wordt gehouden. De eerste vier scholieren liepen dinsdagavond 30 november rond op de campus.
  Foto | Bart van Overbeeke
  Lees meer »