/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 1 nummer 2

jaargang 42, 25 november 1999


Cultuur

Untitled Document Interactief proeven in het museum

In nog geen twee maanden tijd hebben dertigduizend mensen de tentoonstelling ‘Smaak’ in het Bonnefantenmuseum in Maastricht bezocht. Niet veel exposities trekken een dergelijk aantal bezoekers. Bij het Bonnefantenmuseum blijven ze er heel koeltjes onder. “We gaan voor minstens zestigduizend bezoekers, maar dat zullen er waarschijnlijk tachtigduizend worden”, aldus conservator Ton Quik. De capaciteitsgroep I&T van TeMa is nauw betrokken bij de technische kant van deze tentoonstelling.

De interactieve tentoonstelling over ‘Smaak’ is uniek in haar soort. Het publiek kan er kennis maken met verschillende soorten smaak zoals geur, gehoor en kleding. Zo is er bijvoorbeeld een kaastest. Bezoekers krijgen zes kaassoorten en een paar bijhorende vragen voorgeschoteld. Welke vind je de lekkerste, welke nou net niet, eet je veel kaas? Aan de hand van je antwoorden, schetst de computer je profiel. Deze medewerker van Cursor (twintigjarige Belgische man) deed de test en werd omschreven als ‘Limburgse vrouw boven de 35’. Het leuke is niet dat het profiel fout is, maar het feit dat je bij de tentoonstelling betrokken wordt.

iMac’s

Het is dat interactieve karakter van de tentoonstelling waar de TUE een rol in speelt. Ron Vodegel van I&T werd door conservator Quik benaderd in verband met een tool die bij TeMa gebruikt werd om elektronisch te vergaderen. Met die techniek kun je met een klein groepje anoniem discussiëren over een bepaald onderwerp. Dat dit veel effectiever en overzichtelijker is dan een gewone groepsdiscussie spreekt voor zich. Niet alleen moest I&T discussies mogelijk maken, de capaciteitsgroep moest ook instaan voor de beveiliging van de apparaten en een goede verwerking van de vragen die bezoekers op de computer beantwoorden. De computers die in Maastricht opgesteld staan, zijn eigendom van de universiteit. Aanvankelijk werden er oude, afgedankte computers (type 486) beschikbaar gesteld, maar deze werden acuut teruggenomen toen bleek dat er veel publiciteit bij kwam kijken. “Wij konden onze naam toch niet boven die oude computers hangen”, aldus Vodegel die daarop van ir. M. Verbruggen, beheerder van TeMa, toestemming kreeg om nieuwe computers aan te schaffen. Wie nu de tentoonstelling bezoekt, ziet acht schitterende iMac’s staan die na afloop naar de TUE terugkomen.

Whizzkids

“Het was de bedoeling die computers in te zetten voor een bezoekersdoelgroep die varieert van kinderen tot bejaarden.” Ron Vodegel zag ook wel in dat de tool zoals het op de universiteit gebruikt wordt, niet voor de naïeve bezoeker bestemd is. Iedereen moest er mee kunnen werken, van onwetenden tot de echte whizzkids. Eén van de gevolgen van het voor iedereen toegankelijk maken van computers is dat er veel kan mislopen. “Veel jongeren denken dat ze ermee kunnen werken en willen dat ook tonen. Het is leuk om te zien hoe creatief jongelui kunnen zijn. We kunnen er in ieder geval veel van leren. Want wat wij logisch vinden, is dat voor hen soms helemaal niet.” En dat jongeren ook echt creatieve dingen proberen te doen met de TUE-computers bewijzen enkele voorvallen. “We hebben een keer meegemaakt dat er wat oudere mensen kwaad naar de bewaking kwamen, omdat er op een aantal computers pornosites waren gezet. Mijn taak is die whizzkids steeds een stap voor te zijn!”/. /.

Untitled Document Veelzijdig winterprogramma Studium Generale

De laatste Sgrift van deze eeuw is uit. Studium Generale presenteert in deze brochure het programma van december 1999 tot en met februari 2000.

De millenniumwisseling nodigt uit om iets cultureels te ondernemen. Zo hebben studenten aan de TUE afgelopen trimester de film van de eeuw gekozen en die wordt op 2 december vertoond. De afgelopen eeuw is de natuurwetenschap in een sterke stroomversnelling geraakt. Vandaar dat vier avonden lang grote wetenschappers van de eeuw worden besproken. Verder is er in januari een lezing over fantasie en science fiction. En in februari wordt de vraag gesteld of de strip het volgende millennium haalt.

Buiten het fin de sciècle-gevoel is Studium Generale in de ban van Afrika. Een lezing over aids en hiv op dit continent wordt gegeven door dr. P. Hebinck, medewerker ontwikkelings-

sociologie aan de Universiteit Wageningen.

Ook heerst er African Fever. Klinkt minder eng dan het is; het is een avondvullend programma met Afrikaanse film en muziek. In januari kun je drie keer een workshop volgen om de Djembé, een van de meest krachtige drums ter wereld, te leren bespelen. African native Jo Tosda leidt samen met een bassist de workshop.

Niet op één enkel continent maar wereldwijd hebben mensen last van domheid. De domheid manifesteert zich op ieder gebied, bij iedereen, altijd. De domgeer Matthijs van Boxsel, die er zijn levenswerk van heeft gemaakt om alle facetten van domheid in kaart te brengen, zal tijdens een lezing dieper ingaan op de logica van de domheid. Op 5 januari zal hij uitleggen hoe het komt dat geen enkel mens intelligent genoeg is om zijn eigen domheid te begrijpen.

Een andere lezing over het menselijk gedrag is ‘De leugen betrapt’. De psychologie van de leugenaar wordt geanalyseerd in de hoop de pakkans te vergroten.

Op politiek niveau is er een workshop. Via het spel Stratagem

kun je op drie avonden minister zijn. Bovendien organiseert Studium Generale een serie van vier debatten waarin spraakmakende Nederlanders in discussie gaan met docenten van de TUE.

In zijn column heeft Maarten Pieterson het over de millennium-burnout. Hoogtepunten laten zich volgens hem niet programmeren. Wie werkelijk wat wil meemaken, moet bereid zijn zich te laten verrassen. Zo is het ook met het nieuwe programma van Sgrift; laat je verrassen. /. /.

Untitled Document /Klezmer

Deze voor velen onbekende en dus onbeminde muzieksoort krijgt komend weekend de kans zich te bewijzen in het Muziekcentrum Frits Philips. Klezmer is joodse volksmuziek waarbij de klarinet een centrale rol inneemt. Ook tijdens dit Festival van de Joodse Muziek zullen er veel klarinetten schmieren en janken. Klarinetist David Krakauer, voormalig lid van de Klezmatics, opent met zijn ‘Klezmer Madness’ het festival op zaterdag 27 november om 20.15 uur. Die avond wordt afgesloten met Di Kalles, gespecialiseerd in dansbare Klezmer. Voor de man die zondagmiddag (14.15 uur) acte de presence geeft, bestaan niets dan lovende recensies. Bij ‘Kroke’ blijft traditionele Klezmer het uitgangspunt en met zijn nieuwe arrangementen zorgt hij voor een hedendaagse tint. Na hem treedt het ‘Rolinha Kross Trio’ op. Je vindt het Muziekcentrum in de Heuvelgalerie 140.

/Van Dik Hout

Het succes begon voor Van Dik Hout met de release van ‘Stil in Mij’ vijf jaar geleden. Sindsdien hebben ze drie albums en twaalf singles uitgebracht, ‘historische’ concerten gegeven op Noorderslag, Crossing Border, Lowlands en Pinkpop. Tevens hebben ze tal van onderscheidingen gekregen, waaronder de MTV Local Hero Award, de Conamus Zilveren Harp, driemaal de TMF Beste Rockgroep Binnenland-Award en een Edison Populair. Dit jaar, 1999, staat voor hen in het teken van een jubileumtour langs de Nederlandse theaters. Voor het semi-akoestisch optreden van zaterdag 27 november in ’t Speelhuis in Helmond zijn nog steeds kaarten verkrijgbaar via telefoonnummer 0492 543380. ’t Speelhuis ligt aan het Speelhuisplein 2.

/Rhythmix

Vier mannen, vier paar handen, acht armen, acht voeten en veertig vingers zetten een trein in beweging die, na eenmaal op snelheid te zijn gekomen, door niets en niemand meer te stoppen valt. De stoomtrein dendert voort. De brandstof wordt geleverd door de energie van de spelers. Hun instrumenten zijn de wielen, die hun piepende en krakende werk doen in een opzwepend ritme. Grenzen worden verlegd; grenzen tussen de continenten, tussen muziekstijlen, tussen muziek en theater, tussen droom en werkelijkheid. De vier muzikanten van Percossa Percussion slepen je mee in een oorstrelend en oogverblindend theateravontuur. Je kunt ze zien als je zondag 28 november om 20.30 uur naar de Schouwburg gaat.

/Acoustic Rescue

Voor muziek kun je zondag 28 november ook naar Music café De Groot. Daar treedt Acoustic Rescue op. Dit gitaarduo uit Wales heeft een breed repertoire van eigen nummers en van onder andere Queen, Kinks, Eagles en Willie Nelson. Om van deze virtuose muziek te kunnen genieten, moet je om 17.00 uur op Wilheminaplein 8 zijn. /.














Website