/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 1 nummer 2

jaargang 42, 25 november 1999


Voorpagina

Untitled Document Kunst van Dali

Rijp voor de sloop, zo staat het toekomstige onderkomen voor Bouwkunde op het TUE-terrein. Het kale karkas past echter goed in de traditie van de Chinese kunstenaar Zhang Dali die vooral muren in afbraakpanden en –buurten bewerkt. Daarmee uit hij zijn verzet tegen de wijze waarop stedelijke ontwikkelingen plaatsvinden. Twee graffiti-achtige portretten zette hij dinsdag 23 november op de buitenkant van het gebouw. Om te voorkomen dat zijn kunstwerken ten prooi vallen aan de slopershamer houwt hij zijn portretten uit. Dat was in dit geval echter niet nodig. Foto: Bram Saeys /.

Untitled Document Nog te weinig ICT-onderwijs met notebooks

Veel studenten aan de TUE vinden dat de notebooks te weinig in het onderwijs worden gebruikt. Dat zegt de Progressieve Fractie in de notitie ‘Notebooks op de TUE: wel geslaagd, maar niet cum laude’. Uit de notitie blijkt ook dat eerstejaars studenten ontevredener zijn over de kwaliteit van hun note-book dan ouderejaars.

De uitkomsten van de satisfactiepeiling 1999 onder studenten geven geen duidelijk beeld over het gebruik van de note-books die elk jaar aan eerstejaars uitgereikt worden, vindt de Progressieve Fractie (PF) Daarom besloot de politieke partij zelf een enquête af te nemen onder de notebookstudenten.

De PF ondervroeg 229 studenten, representatief verdeeld over de faculteiten. Uit het onderzoek blijkt dat de notebooks gemiddeld 6,4 uur per week worden gebruikt voor aan het onderwijs gerelateerde activiteiten en acht uur voor zaken die daar niets mee te maken hebben. Gemiddeld geven de studenten aan het notebookproject een 6,7. Onder eerstejaars scoort het project een 7,1, tweedejaars geven een 6,6, derdejaars een 6,4.

De PF signaleert verder enige opvallende zaken. Veel studenten vinden dat het notebook te weinig in het onderwijs gebruikt wordt. Eerstejaars zijn nogal eens van mening dat hun notebook in kwalitatief opzicht niet voldoet. Sommige eerstejaars blijken verder behoefte te hebben aan cursussen om te leren werken met hun notebook. Tweede- en derdejaars klagen dat ze hun notebook niet kunnen upgraden.

De PF trekt in de notitie de conclusie dat de implementatie van notebooks nog lang niet geslaagd is. Er is overigens voor ICT-onderwijs met notebooks wel draagvlak onder de studenten, zo constateert de PF. Zeker de eerstejaars vinden dat de kwaliteit van het onderwijs verbetert door de notebooks. Mogelijk komt dat omdat de eerstejaars meer gebruik maken van ICT-onderwijs dan ouderejaars, aldus de PF.

Docenten moeten meer gestimuleerd worden om met het notebook te werken en hun onderwijs hierop aan te passen, vindt de PF. Studentassistenten, AIO’s en het Onderwijs-servicecentrum kunnen daarbij helpen. Om dit te bereiken is er meer tijd en geld nodig. De PF wil daarom meer centrale middelen vrijmaken.

De PF stelt verder voor om preventieve maatregelen tegen RSI te nemen./. /.

Untitled Document ‘Weg met centrale diensten’

Het spook van AVA (Added Value Analysis) waart rond. Alle dienstverlenende afdelingen zijn bezig hun diensten uit te splitsen in een ‘must, want’ of ‘nice’. Inmiddels is er ook een website ingericht.

Op de site http:// frontpage.tue.nl/ava/ staat ook een korte discussie over de dienstverlening bij de TUE. Een zich ‘AMi’ noemende schrijver geeft onder het kopje ‘Weg met centrale diensten, alle dienstverlening bij O&O?’ het volgende commentaar: ‘In faculteiten is vaak te horen dat de centrale dienstverlening eerder een rem op het O&O-werk vormt, dan een ondersteuning! Als men daar-naast hoort hoeveel dienstverleners er centraal werken, krijgt men visioenen van vele extra O&O’ers die aan te trekken zijn!’

Zeven minuten later al kreeg hij of zij antwoord van Adriaan van Mierlo, hoofd van het Facilitair Bedrijf: ‘Deze reactie is inderdaad een veel gehoorde verzuchting binnen de faculteiten. AVA biedt in die visie dit walhalla. Terecht? Deels wel, als gevolg van de ongecoördineerde -voor de O&O’er daarom vaak ergeniswekkende- manier van dienstverlening door de centrale diensten! Voor een groot deel is het onterecht omdat er in de centrale diensten veel harder gewerkt wordt dan menig faculteitslid denkt!’

Overigens gaat Van Mierlo zelf schuil achter het ‘pseudoniem’ AMi. Zijn stelling verwoordt wat er leeft bij de faculteiten, zo is zijn overtuiging.

Een anoniem blijvende schrijver voegt daar aan toe: ‘Een ongecoördineerde manier van werken los je waarschijnlijk niet op door alles naar de faculteiten te verschuiven.’

Op de site is ook een rubriekje ‘Gehoord in de wandelgangen’, met opmerkingen als ‘Het spook van AVA waart rond, de motivatie daalt, deze neemt niet zonder meer toe na AVA, wordt daarover nagedacht?’. Of: ‘Is er nog leven na AVA?’/. /.

Untitled Document Loos alarm in Hoofdgebouw

De brandweer rukte dinsdagmorgen rond negen uur uit vanwege een brandmelding in het Hoofdgebouw. Het bleek echter loos alarm te zijn. De boosdoener was een in werking getreden rookmelder aan het plafond van de begane grond bij de draaideur aan de zuidzijde. De toegang tot het Hoofdgebouw werd door de brandweer na korte tijd vrijgegeven.

Eindhoven

van licht naar

technologie

De stad Eindhoven gaat zich de komende jaren afficheren met technologie. Vorige week koos de gemeenteraad namelijk voor de slagzin ‘Eindhoven, voorop in technologie’. De raad had veel moeite met het vaststellen van deze slogan. Grootste probleem daarbij was dat het woord ‘licht’ er niet in voorkomt, terwijl Eindhoven wel bekendstaat als de ‘lichtstad’.

Diefstallen

Uit de F-vleugel van het Paviljoen is maandagochtend 22 november computerapparatuur gestolen. De afgelopen twee weken zijn er meer meldingen gedaan van diefstal. Het gaat om onder meer portemonnees en een lap-top. /.














Website