/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 1 nummer 4

jaargang 42, 9 december 1999


Cultuur

Untitled Document Muhammed Ali: bokslegende of profeet?

Hoe kun je God verslaan? Die vraag stelt Drew ‘Bundini’ Brown, trainer van bokslegende Muhammed Ali in de prachtige documentaire ‘When we were Kings’ uit 1996, ook bekend als ‘Rumble in the jungle’. Afgewisseld met swingende fragmenten van optredens van soulzanger James Brown en blueslegende BB King, volgt regisseur Leon Gast Ali tijdens zijn verblijf in Zaïre. Daar vond in 1974 het legendarische wereldtitelgevecht tegen George Foreman plaats.

Beide boksers waren voor dit gevecht gestrikt door de karakteristieke bokswedstrijdenorganisator Don King, die met deze wedstrijd zijn naam voorgoed vestigde. Ze kregen allebei vijf miljoen voor het gevecht. President Moubuto was bereid tien miljoen gulden hier voor neer te leggen om zo zijn land in de schijnwerpers te zetten.

Volgens Drew Brown is Ali een profeet die Gods boodschap uitdraagt. Hij gelooft er heilig in. De bokslegende zelf lijkt zichzelf echter voortdurend moed in te spreken; een stortvloed van woorden die niet op houdt. “I fought with a brick, I’m so mean I make medicine sick.” Een ander uitspraak: “Ik wil de ring uit zoals ik erin kwam, een monster dat iedereen knock-out slaat en niemand kan hem raken”. De meeste mensen dachten dat het wel eens Ali’s laatste wedstrijd zou kunnen worden. Zijn tegenstander Foreman, een reus van een vent, was ontzettend sterk en in de bloei van zijn leven. Gevreesd werd voor een ontgoochelde legende.

De bevolking van Zaïre geloofde echter heilig in Ali, voor hen vertegenwoordigde hij het goede van Amerika. De bokser had namelijk dienst geweigerd in de Vietnamoorlog, hij zag niet in waarom hij tegen mensen moesten vechten die hem niets misdaan hadden. Foreman kende niemand en men wist nog niet eens dat hij donker was. Daarom zag men hem als de slechterik. De werkelijkheid, namelijk dat hij nog donkerder bleek te zijn dan Ali, kon daar niks meer aan veranderen. Het beeld had zich al gevormd.

“Buma Ye, Ali” riepen de Zaïrezen tegen de bokser. “Sla hem dood, Ali”. Het lijkt allemaal heel macho en gewelddadig, maar in feite loopt het probleem rassenongelijkheid als rode draad door de film. Ali was lid van de fundamentalistische organisatie The Nation of Islam. De bokser verwoordt hele intelligente denkbeelden en ideeën over de rassenproblematiek. Een Amerikaanse sportjournalist die aan het woord komt in de documentaire dicht hem zelfs politieke leiderskwaliteiten toe.

De eindconclusie van de fraaie documentaire is dat Ali een held was zoals Malcolm X, Martin Luther King of JFK. De vermaarde filmregiseur Spike Lee zegt over Muhammed Ali dat echte helden zeldzaam zijn en dat men deze in ere moet houden. Een Amerikaanse sportjournalist sluit kort en krachtig af met de woorden: “What a boxer and what a man”..

‘When we were Kings’ is donderdag 16 december te zien bij Studium Generale. Het programma begint om 20.00 uur met de documentaire in de Blauwe Zaal, om 21.45 uur gevolgd door een optreden van de Ghanese percussiegroep Yama Yama in het voorhof. /.

Untitled Document Tien jaar stijlvolle dansmuziek

Bij het horen van de muziek van Studentproof dringen herinneringen van Frank Sinatra zich op, van grote ballrooms met enthousiast zwierende paren gehuld in stijlvol zwart-wit. Niet vreemd, want Studentproof speelt bigband, een Amerikaanse muziekstijl die dateert van de “roaring twenties”, de jaren van drooglegging maar vooral van euforische stemming na het eindigen van de Eerste Wereldoorlog.

Echte ‘stijlvolle’ feestmuziek dus. Dit jaar bestaat de universiteits bigband tien jaar. Het tweede lustrum wordt gevierd met het uitbrengen van een cd van de band. Deze wordt vandaag uitgereikt.

Studentproof werd in 1989 opgericht tijdens het lustrum van het toenmalige ESMG, het Eindhovense Studenten Muziek Gezelschap. “Als Eindhoven een studentenstad wil worden, moet er ook een studenten bigband zijn”, was de redenering van de leden. Erik Jan Marinissen was er vanaf het begin bij. Marinissen, inmiddels al een paar jaar afgestudeerd aan de TUE, vertelt: “We wilden voor het lustrum van ESMG iets bijzonders doen, en dat werd de bigband. We waren niet van plan er hierna mee door te gaan. Maar na drie lustrum-optredens beviel het ons zo goed dat we met hulp van de TUE zijn blijven bestaan.”

’Charly’

De universiteit legde voor de bigband dirigent Charly Green vast. Green, trompettist in de Amerikaanse Fra fra bigband is een grote in de wereld van de jazz en bigband. De leden van Studentproof zijn dan ook ontzettend blij dat ‘Charly’, zoals ze hem liefkozend noemen, hen al tien jaar leidt. Marinissen: “Charly heeft ons als band enorm omhoog gestuwd. Onder zijn leiding zijn we veel beter geworden. Hijzelf is volgens mij ook blij met ons. Charly rijdt iedere donderdagavond van Amsterdam naar Eindhoven alleen om drie uur met ons te kunnen repeteren. Hij is ongetwijfeld een van de beste bigband- dirigenten.”

Door Greens goede contacten in de jazz-wereld en op het Sweelinck-conservatorium in Amsterdam waar hij werkzaam is, heeft de Amerikaan veel kunnen betekenen voor Studentproof. Behalve een trompet-solo die hij op het album speelt, zorgde hij voor twee zangers. Zangeres Gaby van Strien van het Sweelinck en zijn broer Julius verzorgen de vocalen op Fresh-outa-school, zoals het album heet.

Kerstpakket

Het tot stand komen van Fresh- outa-school had nog heel wat voeten in de aarde. Marinissen: “Het was iets dat zomaar ontstond. We wilden iets doen voor ons tienjarig bestaan en waarom geen cd?”. Het enige probleem was dat de twintigkoppige band nog een sponsor moest vinden. Dat werd uiteindelijk de TUE. Het college ging akkoord, mits de cd’s zouden worden opgenomen in het kerstpakket. En dus ontvangt straks ieder personeelslid van de TUE de cd van Studentproof. /.

De cd Fresh-outa-school wordt vandaag om 13.00 uur in de Senaatszaal uitgereikt aan het College van Bestuur. Woensdag 15 december verzorgt de band een speciaal optreden voor vrienden en belangstellenden in café Thomas op het Stratumseind. /.

Untitled Document /Debat met

dominee Visser

Dominee Hans Visser, bekend van de Pauluskerk in Rotterdam en prof.dr. Bert Meijer van de vakgroep Organische Chemie van Scheikundige Technologie debatteren zondag 12 december op de TUE over ‘Happy Drugs’. De wetenschap zou nieuwe, gezonde drugs kunnen ontwikkelen als alternatief voor de bestaande. Dit debat, het eerste in een reeks van vier, begint om 11.30 uur in het Auditorium. Na afloop is er gelegenheid tot napraten onder het genot van een broodje.

/Films AOR

Clint Eastwood raakt als journalist in en uit de problemen in ‘True Crime’, te zien op zondag, 12 december. Muziekfilms in de AOR: prachtige ‘The Doors’ (Oliver Stone) met Val Klimer als Jim Morisson, maandag 13 december. Nog meer muziek in Saturday Night Fever, uiteraard met een piepjonge John Travolta; dinsdag, 14 december, alle films beginnen om 20.30 uur in café Onderdruk.

/Leugens

In de lezing ‘De leugen betrapt’ analyseert dr. Aldert Vrij onder andere president Clinton. Studium Generale, woensdag 15 december, 11.45 uur, Blauwe Zaal, Auditorium.

/Feest & Beestweek

De AOR organiseert op 13, 14, 15 en 16 december achtereenvolgens een Sixties, Seventies, Eighties en Nineties Party. Op 17 december is de afsluiting met ‘Sounds of the Future’ ofwel een open podium.

/Reggae Festival

Concerten van Ras Fire and His Righteous Rockers, Soundsystem 200% Authentic Jamaica Style en het Amsterdamse King Shiloh Soundsystem. Vanaf 21.00 uur in de Effenaar.

/New Yorkse hardcore

Vorig jaar speelden ze de Effenaar plat, de grondleggers van de New Yorkse hardcore: Agnostic Front. Op 10 december zijn ze hier terug, bijgestaan door US Bombs en No Innocent Victim. Vanaf 21.00 uur.

/Cabaret bij Berlage

Eindhovenaar, pianist, zanger, jong, verteller, getalenteerd, tekstschrijver. Zo wordt Ernst van der Pasch het best omschreven. Op zondagavond 12 december is hij te zien in café Berlage met zijn programma ‘Een zakdoek vol verdriet’, dat hij eerder op Camaretten bracht. De toegang is gratis, het begint om 20.00 uur. /.














Website