/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 1 nummer 4

jaargang 42, 9 december 1999


Opinie

Untitled Document Het stenen tijdperk

Lid U-raad, fractie P-UR

Prof.dr. H. Beijerinck

Digitalisering, geavanceerde informatietechnologie, de virtuele universiteit, hoogdravende karakteriseringen van de TU Eindhoven die steeds meer in allerlei stukken opduiken. Het notebookproject, de recente ICT nota, de U-raad wordt ook overspoeld met deze ideëen. Wat lijkt dan eenvoudiger dan het centraal versturen van een eenvoudig email bericht naar alle personeelsleden van de TUE: een oproep om toch vooral naar de stembus te gaan en te laten blijken dat men waardeert dat er goede UR-kandidaten zijn die bereid zijn om de ontwikkelingen op bestuursgebied kritisch te volgen. ‘De U-raad is uw raad: zonder uw stem zijn wij radeloos’, als gezamenlijke oproep van Groep-een en P-UR om toch vooral vandaag te gaan stemmen.

Voor dit goede doel is al maanden geleden door het College van Bestuur de toezegging gedaan dat gebruik gemaakt zou mogen worden van de centrale dienst die de email adressen van al het personeel beheert. De U-raad natuurlijk blij met zo’n loyale medewerking van het hoogste

bestuursorgaan, dat natuurlijk zuinig omspringt met toezeggingen om van de diensten gebruik te maken die onder haar resorteren!

Groot was de verrassing die het bureau van de U-raad afgelopen maandag te wachten stond. Eerst een weigering van ICTS om mee te werken aan dit initiatief, daarna de uitspraak dat het adressenbestand totaal vervuild was, zeker niet dekkend was naar alle personeelsleden. Later alsnog een toezegging om het centrale adres te gebruiken: uiteindelijk is het bericht door de voorzitter van de U-raad zelf verzonden, op hoop van zegen.

Nadat in de praktijk was gebleken dat vele personeelsleden dit bericht niet hadden ontvangen zijn wij snel op onderzoek uit gegaan om uit te vinden wat er ‘rotten’ was in ‘the state of Denmark’. Ontluisterend wat je tegenkomt! Alle diensten schuiven de verantwoordelijkheid voor het falen door naar een ander, of het nou het ICTS, het SFI of de personeelsadministratie betreft. Iedereen verwijst naar niet uitgevoerde initiatieven van tenminste maanden tot jaren geleden, iedereen verwijst naar opnieuw opgetreden uitstel van handelen: de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Niemand wenst de verantwoordelijkheid voor een centraal bestand van email adressen te dragen. Niemand neemt het initiatief om bij de faculteiten, waar de bestanden wél vrijwel compleet zijn, te gaan zoeken naar hulp.

Centrale dienstverlening, laat maar zitten, althans als dit het niveau is waarop het in de praktijk functioneert. College van Bestuur, neem uw verantwoordelijkheid, pak die zaken aan die direct onder uw beheer vallen.

College van Bestuur, u is misschien in de waan dat u Commander bent van het Starship Enterprise. De praktijk van alle dag toont aan dat een burgemeesterschap van Bedrock, de woonplaats van Fred Flintstone en de zijnen, een meer toepasselijke omschrijving is. /.

Untitled Document Cursief

Verkiezingskoorts lijkt een beetje op het Ebola-virus: kort en hevig. Voor de patiënt heeft de laatste ziekte altijd een dodelijk afloop, de lijder aan de eerste ziekte kent een wat minder duidelijk ziektebeeld: dodelijke ongevallen zijn er bij mijn weten nooit geregistreerd, wel comateuze en lethargische patiënten. Deze uitspraak is op landelijk niveau geldig, op TUE-niveau evenzeer.

De voorzitter van het College van Bestuur, dr. Henk de Wilt, maakte in de laatste vergadering van de universiteitsraad een klein filosofisch uitstapje naar de trend van desinteresse en onverschilligheid bij de Nederlandse bevolking in het algemeen en die van de TUE in het bijzonder als het gaat om zaken die verder van het bed staan.

Aanleiding voor zijn opmerking was het in de vergadering behandelde ‘concept actieplan satisfactieonderzoek personeel’. Een van de uitkomsten van de satisfactiepeiling was dat personeelsleden minder geïnteresseerd waren in zaken naarmate een en ander hen minder persoonlijk raakten. Het beleid van de TUE bijvoorbeeld is een onderwerp dat kennelijk ver van het bed van de gemiddelde TUE’er staat. Op zijn minst kan gezegd worden dat TUE’ers, uitzonderingen daargelaten, er niet door uit hun slaap gehouden worden.

Dat is jammer. Debat over het beleid aan een universiteit maakt een instelling ook echt tot een universiteit. Discussies over beleidsbeslissingen maken dat een besluit altijd beter wordt, mits er op inhoudelijke wijze gediscussieerd wordt. Daarom is het minder belangrijk of een universiteitsraad mag meebeslissen of alleen mag adviseren. Een goed argument wordt door een bestuurder namelijk nooit genegeerd.

Vandaag zijn er verkiezingen voor de universiteitsraden, faculteitsraden en dienstraden. Kortom, alle controlerende instanties aan de TUE krijgen een wisseling van de wacht. Verkiezingen plegen ook zo’n onderwerp te zijn waar menigeen terstond een geeuw bij moet onderdrukken. Wie de uitkomsten van de satisfactiepeiling erbij pakt, zal meteen begrijpen waarom: in de raad komen nog wel eens zaken aan de orde die met beleid te maken hebben. Omdat het gros van de populatie aan de TUE het een worst zal zijn wat er in de instelling gebeurt (getuige de treurige opkomst van de vorige verkiezingen), kan het ook gebeuren dat de verkiezingsstrijd aan de TUE zo’n matte vertoning is.

Het CvB wil nu, zo staat in het concept-actieplan dat het college vorige week heeft bekendgemaakt in de vergadering van de universiteitsraad, maatregelen nemen om de TUE-populatie meer bij het beleid te betrekken. Dat is een heel goede zaak. Er zijn echter andere, mogelijk dringender zaken die om aandacht vragen.

Een raadslid aan de TUE blijkt namelijk geen erg zonnig leven te hebben, als we Jan Meijer, de lijsttrekker van Groep-één mogen geloven. Niemand in de universiteitsraad lijkt plezier te hebben in zijn werk, zo constateerde hij vorige week in Cursor. Erger nog, er zijn leden in de raad die niet bereid zijn het achterste van hun tong te laten zien omdat ze bang zijn dat het tegen hen wordt gebruikt. Dat is een vrij ernstige constatering, omdat dat het functioneren van de universiteitsraad nogal kan belemmeren. Kennelijk bestaat de indruk bij U-raadsleden dat een kritische inbreng niet op prijs wordt gesteld. Of die indruk nu gestoeld is op realiteit of niet, het loutere feit dat die impressie überhaupt aanwezig lijkt te zijn, stemt niet bepaald tot vrolijkheid.

Het lijkt me in ieder geval een zaak waarover het CvB en de universiteitsraad eens nader met elkaar moeten overleggen. Als er op bestuurlijk niveau een kritische noot al niet gewaardeerd wordt, zal elke poging om de TUE’ers bij het beleid te betrekken al bij voorbaat tot mislukken gedoemd zijn.

Fred Gaasendam /.

Untitled Document Stemmen

Vandaag vinden de verkiezingen plaats voor de verschillende faculteits-, dienst- en medezeggenschapsraden van de TUE. Ook worden vandaag de nieuwe leden voor de U-raad gekozen. Cursor peilde de kiesbereidheid onder de TUE-‘bevolking’.

Ing. Cees van Keulen

Mediavoorlichter van de TUE

9 december is de dag die je niet vergeten mag, zeg ik altijd. Ik ga zeker stemmen. Dat heb ik tot nu toe altijd gedaan. Ik ga altijd stemmen. Of het nou landelijk, provinciaal, gemeentelijk of op universitair niveau is. We hebben de democratisering van het onderwijs destijds bevochten. Zelf zat ik in het actiecommité van de HTS, tegenwoordig Fontys, om te vechten voor de komst van een leerlingenraad.

Prof.dr.ir. Wim van Bokhoven

Decaan Elektrotechniek

Ik ga kiezen omdat ik het belangrijk vind dat de geledingen goed vertegenwoordigd zijn. Zeker vanwege de richting die de TUE inslaat. De Added Value Analysis bijvoorbeeld. Ik vind dat je je verantwoordelijkheid moet nemen. Je mag niet alleen maar klagen in een satisfactiepeiling, je moet ook het initiatief nemen om te zorgen dat de problemen opgelost worden. Je moet invulling geven aan de taak die je hebt, in dit geval door er voor te zorgen dat er een goede vertegenwoordiging onderhandelt met het bestuur.

Wout Schwanen

Student en voorzitter Simon Stevin

Ik ga zeker stemmen vrijdag de negende. Donderdag, sorry. Omdat ik het belangrijk vind dat er gestemd wordt. De afgelopen twee jaar heb ik ook gestemd. Dit is dè manier om inspraak te hebben. Onder studenten wordt over het algemeen weinig gestemd. De opkomst bij Werktuigbouwkunde was de laatste keer vrij laag. Voor ons als studievereniging is het ook van belang dat we vertegenwoordigd worden door de juiste mensen in de U-raad en de faculteitsraad.

Chris van Heesch

Student en medewerker van de Scheikundewinkel

Nee. Ik ga niet stemmen. Ik hoor door het jaar heen maar heel weinig over de activiteiten van die mensen. Alleen tijdens de verkiezingen zie je die posters hangen. Daarom ga ik niet stemmen.

Wim de Leeuw

Studentenpastor

De Eindhovense Studenten Kerk staat wel ten dienste van de TUE maar zijn niet in dienst van de TUE. Daarom mogen wij niet stemmen.

Hans Rooijmans

Hoofd Algemene Zaken ICTS

Ik zit hier al 28 jaar. De afgelopen elf jaar was ik penningmeester van de personeelsvereniging. Maar ik kan me niet herinneren dat ik één keer gestemd heb. Ik heb me nooit zo beziggehouden met TU-politiek. Dus of ik dit jaar ga stemmen… De formulieren heb ik thuisgekregen. Ik heb ze zelfs meegenomen naar mijn werk. Dat is toch al een goed teken.”

Desiree Meijers

Publiciteitsmedewerkster Wiskunde en Informatica

Ik ga stemmen. Dat doe ik heel overwogen. Ik ga heel bewust stemmen op die mensen van wie ik denk dat ze mijn belangen het beste behartigen. Dat is voor mij heel belangrijk. Ik heb er zelfs nog moeite voor moeten doen. Bij Wiskunde en Informatica wordt elektronisch gestemd. Ik had daarvoor een pincode gekregen, maar ben die kwijtgeraakt. Ik heb vanmorgen nog een nieuwe aangevraagd en gekregen. Zo belangrijk vind ik het dus.

Drs.ing. Jos Hermus

Hoofd Personeel en Organisatie

Op welke verkiezingen doelt u? Wij hoeven niet te stemmen voor de Dienstraad. Die staat al vast. Blijft over de U-raad. Daar ga ik wel voor stemmen denk ik. Natuurlijk is dat belangrijk. Met de kiesbereidheid onder mijn medewerkers zit het volgens mij wel goed. Ik heb de verkiezingen onlangs tijdens een vergadering aangekondigd en toen knikte iedereen braaf ja.

Jeroen van de Wijdeven

Student en medewerker bij Virus

Ik ga stemmen ja. Wil je het van de anderen ook weten? We zijn op dit moment met vier mensen hier en die gaan allemaal stemmen. Ik vind het belangrijk om te stemmen omdat in de U-raad zaken behandeld worden die het College van Bestuur anders niet ziet. Er komen bepaalde aspecten aan de orde die studenten dagelijks meemaken maar waar het college nooit mee in contact komt. Vandaar.

Tatiana Martin

Studente Natuurkunde en Tuniña

Ik zie stemmen als een soort plicht. Je moet je eigen stem mee laten tellen. Met name binnen mijn eigen faculteit, Natuurkunde, zie ik dat stemmen wel degelijk zin heeft. Ik ken een paar mensen uit de faculteitsraad. Over sommige dingen mogen ze niet praten, over andere zaken wel. Als je met hen praat over zaken die aan de orde zijn, merk je dat het van belang is dat er studenten in de Faculteitsraad zitten. Er is genoeg om over te klagen op de TUE, maar als je niet gaat stemmen, mag je eigenlijk nergens over zeiken. /.














Website