/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 1 nummer 4

jaargang 42, 9 december 1999


Mensen

Untitled Document Ben Martens

“Vooral RSI en stress-gerelateerde klachten aan TUE”

Estella Kuppens

Foto Bram Saeys

Het ziekteverzuim aan de Technische Universiteit Eindhoven ligt met drie à vier procent van het aantal te werken dagen per jaar onder het gemiddelde van vijf à zes procent. Dat zegt Ben Martens, die sinds 1 juni de nieuwe bedrijfsarts is.

Een van de redenen daarvoor is volgens Martens dat werknemers aan de TUE “veel vrijheden hebben”. Dat is een redelijk bepalende factor voor het ziekteverzuim. “Ik vergelijk het altijd met een metselaar. Die moet per dag bijvoorbeeld 1200 stenen metselen. Dat ligt vast. Een wetenschapper daarentegen kan zijn tijd veel meer zelf indelen.” Hoewel het lage ziekteverzuim een positief gegeven is, betekent het geenszins dat de bedrijfsarts rustig achterover kan leunen. Er is nog genoeg werk aan de winkel op de TUE. “Twee groepen klachten zijn Ben Martens opgevallen aan de universiteit: de stress-gerelateerde klachten en RSI (ook wel muisarm genoemd). “Ik heb gemerkt dat vooral AIO’s RSI-klachten hebben. Dat is niet zo verwonderlijk, want zij moeten een duidelijke deadline halen, wat ertoe leidt dat ze veel achter de computer zitten. Ook een hoge werkdruk is een risicofactor voor RSI. Maar er wordt gewerkt aan een RSI-beleid en aan procedures hiervoor.”

De tweede groep klachten, gezondheidsproblemen die te maken hebben met stress, zijn regelmatig het gevolg van perfectionisme, vertelt de dokter. Over deze eigenschap beschikken blijkbaar nogal wat mensen aan de TUE. “Door hun perfectionistische instelling zie je dat veel mensen het in een bepaalde situatie niet meer kunnen bijbenen. Bijvoorbeeld in het geval van een zieke collega. Een perfectionist probeert dan het werk van die collega over te nemen. Iedereen weet dat dat niet volledig zal lukken, maar een perfectionist wil toch in z’n eentje het werk van twee mensen doen.”

Medewerkers kunnen drie ochtenden per week terecht in Paviljoen A.64, waar dokter Martens spreekuur houdt. Voor elke cliënt heeft hij twintig minuten de tijd. De overige werktijd is hij beschikbaar voor andere bedrijven en voor overleg. “Behalve de TUE, heb ik ook de vijftienhonderd werknemers van PTT Post in Eindhoven onder mijn hoede en een reeks kleinere bedrijven.”

Martens, getrouwd en vader van Loes (3,5) en Tom (2), is in zijn vrije tijd vaak achter de computer te vinden. Ook probeert hij vier keer per week een half uur te trainen op het roei-apparaat. Maar de discipline daarvoor op brengen, valt hem wel eens zwaar. Ben Martens was niet altijd van plan om bedrijfsarts te worden. Na zijn afstuderen in 1990 moest hij in militaire dienst, waar hij werkte als keuringsarts. Vervolgens was hij zeven maanden assistent orthopeed. Dat specialisme had hem altijd al geboeid, maar een opleidingsplaats zat er de eerste jaren niet in. In 1992 trad hij in dienst van de Bedrijfsgezond-heidsdienst Eindhoven en stapte in 1999 over naar Arbonet, ook een arbodienst. Als bedrijfsarts moet hij vaak laveren tussen de belangen van werkgevers en werknemers. “Soms neem je beslissingen waar één van beide partijen het niet mee eens is. De werkgever vindt bijvoorbeeld dat iemand weer aan het werk kan, terwijl ik anders heb besloten. Ik zie ook vaak dat iemand zich na een slecht verlopen functioneringsgesprek de volgende dag ziek meldt. Daar ligt niet alleen een taak voor mij, maar met name ook voor de leidinggevenden. Wij hebben dan ook regelmatig overleg, waarbij eveneens mensen van de afdeling personeelszaken en de bedrijfsmaatschappelijk werker aanwezig zijn. Maar wat er in die gesprekken ook besproken wordt, het medisch geheim blijft gewaarborgd”, benadrukt Martens. /.

/.

Untitled Document De week van/Paul

Paul van Eck, assistent interne zaken bij Elektrotechniek

Maandag: De dag is zoals gewoonlijk begonnen met het openen van het gebouw en het uitgeven van diverse sleutels. Voor het eerst hoort het openen en sluiten van de loopbrugdeuren van het Laplace-gebouw aan de zijde van E-hoog tot onze taken. Het sorteren van de post in de ochtend en middag is onderdeel van het dagelijkse ritueel. Vandaag was het zeer druk met het uitlenen van audioapparatuur. Verder heb ik een aantal sleutels besteld, opdrachten verstuurd voor het verhuizen van diverse telefoons. Bij het ontvangen en doorverwijzen van bezoekers was het spits. Dienst overgedragen rond 14.30 uur.

Dinsdag: Vandaag is de dag rustig begonnen. Om 6.45 uur de E-gebouwen geopend, om 7.00 uur de dames van Accent verwelkomd, administratie en post afgehandeld. Rond de klok van 10.30 uur ging het alarm van het invalidentoilet en heb ik een jongen met rolstoel uit het toilet gehaald. Omdat het storm liep op de uitgifte van audio was het passen en meten om iedereen tevreden te stellen. In de Jonkerzaal heb ik instructie gegeven over de opname-apparatuur voor de faculteitsraadvergadering.

Woensdag: Ik was om 12.30 uur in de collegezaal van E-hoog, waar wat apparaten moesten worden opgesteld. De hele middag gasten verwezen die voor een symposium kwamen. Rond 18.30 uur de collegezaal gecontroleerd, want toen begon daar een lezing. Rond 19.00 uur de E-gebouwen afgesloten, daarna administratie gedaan, diverse sleutels besteld, een paar toegangspasjes geprogrammeerd en uitgereikt. De lezing eindigde om 22.15 uur. Ik heb nog een kleine ronde gemaakt en ben om 22.30 uur naar huis gegaan.

Donderdag: Toen ik om 6.45 uur opende, stonden er al mensen te wachten om binnen te mogen. Offertes aangevraagd voor extra schoonmaakwerkzaamheden. De post was vandaag erg vroeg om 8.40 uur. In de loop van de dag diverse faxen ontvangen en verstuurd. Om 11.30 uur Cursor ontvangen en over de diverse groepen verdeeld.

Vrijdag: De dienst weer om 6.45 uur geopend, veel mensen de weg gewezen en veel post ontvangen. De dienst afgesloten om 14.30 uur en aan mijn vervanger overgedragen. Daarna ben ik naar huis gegaan. /.

Untitled Document /Afscheid

Gius Rongen is op 21 december veertig jaar in dienst van de TUE, waarvan alle jaren bij de vakgroep Instrumentele Analyse. Deze mijlpaal heeft hem doen besluiten om in het nieuwe millennium gebruik te gaan maken van de FPU-regeling. Op 21 december om 16.00 uur wordt hem een receptie aangeboden in het PVOC. U bent van harte welkom.

/Promoties

Op maandag 13 december om 16.00 uur promoveert ir. P.G.M. Sebel (N) in promotiezaal 4 van het Auditorium op zijn proefschrift ‘Dynamics of Ion-Assisted Etching’.

Ir. R. Schiefer (W&I) promoveert op dinsdag 14 december om 16.00 uur in promotiezaal 4 van het Auditorium op zijn proefschrift ‘Viper, a Visualisation Tool for Parallel Program Construction’.

In promotiezaal 4 van het Auditorium promoveert op woensdag 15 december om 16.00 uur ir. A.M. Goijaerts (W). De titel van zijn proefschrift luidt: ‘Prediction of Ductile Fracture in Metal Blanking’.

Op woensdag 15 december om 16.00 uur promoveert ir. E.A. de Kock (W&I) in promotiezaal 5 van het Auditorium op zijn proefschrift ‘Video Signal Processor Mapping’.

‘Interaction Processes in Cold Gases of Alkali Atoms’ is de titel van het proefschrift waarop ir. F.A. van Abeelen (N) op donderdag 16 december om 16.00 promoveert in promotiezaal 4 van het Auditorium.

/Vacatures

Onderzoeker, V39260, de faculteit Technologie Management, capaciteitsgroep Logistieke Beheersingssystemen, salaris:

fl. 2953,- per maand tot fl. 4037,- in het vierde jaar, duur: vier jaar, sluiting: één week.

Onderzoeker, V39263, faculteit Technologie Management, capaciteitsgroep Techniek en Arbeid, salaris maximaal fl.7.618,- bruto per maand (salarisschaal 11),duur: twee jaar. /.














Website