/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 1 nummer 4

jaargang 42, 9 december 1999


Voorpagina

Untitled Document Hoog bezoek

Sinterklaas heeft donderdag 2 december in de lunchpauze een bezoek gebracht aan de TUE. De goedheiligman was naar de TUE gekomen op uitnodiging van de Stichting Inter Kommunicatie (StIK). De Sint werd vergezeld door een aantal zwarte pieten en zijn paard, dat voor de verandering niet wit maar bruin was.

Het was even spannend, maar iets na half één arriveerde de Sint in het Auditorium. Terwijl door de geluidsinstallatie diverse sinterklaasliedjes klonken, schreed de Sint statig naar de trappen bij de Blauwe Zaal waar zijn zetel stond. Eenmaal gezeten gaf de goedheiligman, die overigens verdacht veel weghad van CvB-secretaris Harry Roumen, zijn gehoor de nodige informatie over STiK. Daarna mochten de aanwezigen in de zaal vragen stellen aan de Sint. Maar omdat de meeste mensen te verdiept waren in hun lunch of hun laptops, had hij weinig te doen. Alleen kan-tinemedewerkster Anneke van Rijswijk durfde het aan om op schoot van Sinterklaas plaats te nemen en Sinterklaas Kapoentje te zingen. Na een half uur vertrok de Sint weer. Richting de kantoren van het College van Bestuur. /.

Foto: Bram Saeys /.

Untitled Document GSM’s voor

alle TM medewerkers

Alle ruim 350 medewerkers van de faculteit Technologie Management hebben vorige week een mobiele telefoon gekregen. De Telfort-telefoons zijn een geschenk van de stichting Centrum voor Bedrijfskundig Onderzoek (Cebo). Het gaat om een eenmalig presentje in verband met de millenniumwisseling.

Elke medewerker van de faculteit kreeg vorige week een GSM-telefoon voor-zien van vijftig gulden beltegoed. De pre-paid Trium telefoons van telefoonaanbieder Telfort kostten ongeveer 65 gulden per stuk. In de winkel kost dezelfde telefoon inclusief beltegoed ongeveer honderd gulden. De gulle gever is het Cebo. De stichting is opgericht in 1984 en stelde zich vooral het bevorderen van bedrijfskundig onder-zoek ten doel. Het centrum zorgde de afgelopen jaren voor de financiële ondersteuning van tal van activiteiten. Dat varieert van de ondersteuning van onder-zoek tot de financiering van studiedagen, publicaties en studiereizen. Ook zorgt het Cebo voor de aanvullende financiering van hulpmiddelen zoals computers. Het een en ander wordt ondermeer betaald van donaties van bedrijven en subsidies. “De stichting is in de eerste plaats opgericht voor Technische Bedrijfskunde”, zegt ir. Tiny Verbruggen, directeur bedrijfsvoering van TM. “Tussen ’84 en ’95, v oor de fusie met TEMA, is deze stichting het actiefst gew eest . Al die jaren hebben medewerkers van de faculteit door hun inzet gezorgd voor bijdragen vanuit het bedrijfsleven. Het Cebo heeft iets terug wilen doen. Feitelijk heeft de faculteit hier niets mee te maken, hoewel de stichting wel toestemming gevraagd heeft om de GSM’s hier te mogen uitdelen.” Zelf heeft Verbruggen ook een telefoon gekregen. Tegenwoordig is een deel van de taken van het Cebo overgenomen door TM/cc, de BV die het contractwerk voor TM verzorgt waardoor Cebo eigenlijk een slapende stichting is geworden. Volgens Verbruggen wordt het Centrum voor Bedrijfs-kundig Onderzoek daarom binnen drie jaar opgeheven. Ir. Willem Kolenbrander, penningmeester van het Cebo. “We vroegen ons af hoe we iets zinnigs konden voor alle medewerkers van de faculteit. Het is een eenmalige actie in het kader van het millennium.” De telefoons zijn met enthousiasme ontvangen binnen de faculteit. “Ik heb alleen positieve reacties gehad”, aldus Kolenbrander. /. /.

Untitled Document Samenwerking Eindhoven en Göttingen leidt tot European Graduate School

In januari 2000 zal de eerste European Graduate School van start gaan. Dit initiatief komt voort uit een bilateraal samenwerkingsprogramma tussen NWO en haar Duitse pendant, de Deutsche Forschungs-gemeinschaft. NWO stelt voor dit programma 1,5 miljoen gulden per jaar beschikbaar.

De European Graduate School (EGS) is een initiatief van dr. Alex van Herk van de TUE en prof. Michael Buback van de Universiteit van Göttingen. In de nieuwe ‘school’, waarvoor de regelgeving dit jaar tot stand is gekomen, zal postgraduate training centraal staan naast intensivering van samenwerking op het onderzoeksgebied van polymeren. Samenwerking op polymerengebied was er overigens al. De initiatiefnemers voor deze school voor ‘Microstructural Control in Free-Radical Polymerization’, Van Herk en Buback, werkten al langer samen. Van Herk heeft in 1986 zijn sabbatical leave in Göttingen doorgebracht. Hieruit is een uitwisseling van studenten, promovendi en post-docs ontstaan.

De EGS gaat onder andere gemeenschappelijke workshops geven die tot doel hebben de vaak complementaire kennis aan de deelnemers over te brengen. In feite gaat het om de samenwerking tussen vier groepen die bezig zijn op het gebied van radicaal-polymerisatieprocessen. De groepen zijn afkomstig van de Universiteit van Amster-dam, de TUE, de Universi-teit van Göttingen en de Technische Universiteit van Clausthal.

In het programma worden zeven promovendi en drie postdocs uit Eindhoven opgenomen. De TUE stelt geld voor twee promotieplaatsen beschikbaar. De TUE krijgt van NWO in totaal 300.000 gulden voor het project. De samenwerking is gestoeld op een intentieverklaring die al in 1992 is ondertekend door België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland en Nederland./. /.














Website