/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 1 nummer 4

jaargang 42, 9 december 1999


Studentenleven

Untitled Document Tv kijken: als het maar nergens over gaat

Als we recente onderzoeken mogen geloven, behoren studenten tot de mensen die het meest televisie kijken. Hierbij lijkt het opleidingsniveau niets uit te maken. Maar hoe zit dat met studenten van de TUE? “Ruud is mijn favoriet, omdat ‘ie zo lekker platvloers is.”

“Big Brother is net een aquarium. Er gebeurt niets wereldschokkends en toch blijf je kijken”, vindt studente Natuurkunde Hanneke. Zij is een van de zeven bewoners van een studenentenhuis aan de Van der Waalsstraat in Eindhoven. Echt veel televisie zeggen de bewoners niet te kijken. En Big brother? “Ja dat wel”, geeft Ruud toe. Hij is eveneens student Natuurkunde. Wie er moet vertrekken? De bewoners van het huis komen er niet uit. Hans, student Elektrotechniek: “Die Karin mag wel weg van mij. Echt een beetje een bitch.” Hanneke ziet het liefst Bart vertrekken. Waarom? “Hij gaat maar tegen alles in”. “Dat maakt hem zo leuk”, werpt Ruud tegen. “Hij zet zich een beetje af tegen de rest. Daar hou ik wel van.” “Weet je wie wel weg mag? Willem, die vind ik maar achterbaks.”, roept Bouwkunde-studente Isolde vanaf de bruinlederen bank. Zo verdeeld als ze zijn over wie er weg mag, zo eensgezind zijn ze over wie er moet blijven in het BB-huis. “Ruud!”, roept Paul, inmiddels afgestudeerd aan de TUE. “Omdat ‘ie zo lekker platvloers is.” De andere

huisgenoten knikken instemmend.

Aquarium

Wat er verder wordt gekeken? Hanneke: “Vroeger keken we na het eten altijd Goede Tijden. Vanwege het slechte acteerwerk. Maar nu onze vaste eetpatronen wat door elkaar heenlopen komt het er eigelijk nooit meer van.” Ruud: “Er zijn geen programma’s waar ik echt voor thuis blijf of die ik altijd moet zien.” “Wat ik wel leuk vindt”, zegt Isolde “is Ally MacBeal, een Amerikaanse serie. Het gaat over een Amerikaanse advocate die allerlei frustraties heeft. Daar zitten vaak hele grappige situaties bij.” De mannen lachen schamperend. “Het is ook een echt vrouwenprogramma, denk ik”, verdedigt ze zichzelf. Wat het mannelijk deel van het gezelschap wel kan waarderen is de Amerikaanse tekenfilm de Simpsons. Ruud: “Daar zitten hele leuke onderwerpen bij. Vaak gaat het nog ergens over ook. Maar dat hoeft van mij niet. Als het nergens op slaat is het ook grappig.” Allen zijn het er over eens dat buitenlandse programma’s vaak veel beter zijn dan Nederlandse. Hans: “Ik vind met name Engelse series zoals Blackadder met Rowan Atkinson, heel grappig. De Young ones en Fawlty towers zijn ook heel leuk.” van de Amerikaanse series is Seinfeld populair onder de bewoners. “Vaak zijn het hele goede verhaal-lijnen, met hele leuke, herkenbare dingen. En de vriend van de hoofdpersoon Seinfeld, Kramer is ontzettend grappig.”

Hanneke: “Ik vind Rex een leuke serie”, weer stijgt er een honend gelach op uit de hoek van de mannen. “Nou, het is gewoon een leuk hondje.”

’Super-fout’

Slechte programma’s zijn er ook, volgens de bewoners. Love boat Amorina met Robert ten Brink bijvoorbeeld. “Verschrikkelijk. Dat is echt heel eng. Allemaal van die super-gefrustreerde mensen op een boot. En dan hebben ze vijf minuten om een partner uit te kiezen. Onbegrijpelijk dat ze er aan mee doen”, aldus Ruud. En zo worden nog een aantal titels van slechte programma’s opgesomd met toevoegingen als ‘echt erg’ of ‘super-fout’.

“Eigelijk kijken we niet zoveel tv. We gebruiken de televisie alleen als achtergrondmuziek. Zo net na het eten, kopje koffie er bij en dan op de bank wat uitbuiken. Het liefst gaat het nergens over, dan hoef je niet zo op te letten.”/.

/.

Untitled Document Je eigen studieproject over Expo 2000

Hannover is volgend jaar gaststad van de Expo 2000. Er zullen paviljoenen staan uit 141 landen. Het thema is Mens, Natuur en Techniek met als rode draad duurzaamheid. Studium Generale wil hier in samenwerking met de studieverenigingen op in springen met een interfacultair studieproject over de Expo. In oktober ging het project van start met lezingen over het verschijnsel wereldtentoonstelling en over het Nederlands paviljoen.

De expo wordt gehouden op een bestaand congresterrein in Hannover. Er hoefde dus niet zoals bij de twee voorgaande wereldtentoonstellingen in Sevilla en Lissabon een aparte infrastructuur te worden aangelegd. De meeste paviljoenen zijn niet duurzaam: zij worden na de expo afgebroken en dat is in feite in tegenspraak met de filosofie achter de wereldtentoonstelling.

Sinds de eerste wereldtentoonstelling in 1851 heeft de expo een hele ontwikkeling doorgemaakt. Wat begon als een tentoonstelling van de allernieuwste moderne snufjes is nu een soort voorstelling van toekomstvisioenen geworden. Een aangename mengeling van

droom en realiteit.

Sommige landen hebben een wat commerciëler paviljoen dan andere landen. Denemarken heeft bijvoor-beeld een wat idealistischer paviljoen ontworpen. Waarin veel aandacht is voor duurzame energie. Veel landen dragen echter niet zo’n duidelijke visie uit in hun paviljoen.

Het Nederlandse paviljoen is een spectaculair ontwerp: het bestaat uit meerdere etages die de verschillende landschappen in Nederland voorstellen. Zo is er een laag met duinen en een met struiken en bomen. Het geheel doet futuristisch aan, omdat het overal open is en zo ruimte moet suggereren.

Inschrijven

Inschrijven voor het project Expo 2000 is nog mogelijk. Je kunt je aanmelden met een bepaald studieonderwerp. Enkele voorbeelden van onderwerpen: hoe komt het karakter van het land in het paviljoen terug, duurzaamheid van de materialen van paviljoens, de rol van interculturele software bij de presentatie van een land. In groepjes zal aan de projecten gewerkt worden. Vóór de reis worden voorverslagen ingeleverd en wordt er een expositie georganiseerd die betrekking heeft op de onderwerpen.

De organisatie hoopt op minstens zeventig deelnemers. Tot nu toe hebben zich zo’n 25 mensen ingeschreven. De reis naar Hannover zal van 4 tot en met 10 juni plaatsvinden. Vijf dagen kun je rondwandelen op de Expo, één dag is vrij te besteden en de overige vier kun je gebruiken voor je studieproject. Je kunt op de expo dan verschillende paviljoenen nader onderzoeken en praten met mensen die er rechtstreeks betrokken bij zijn.

Bovendien zullen de deelnemers aan deze reis op 6 juni aanwezig zijn op de dag van het Nederlandse paviljoen. Dat paviljoen zal dan extra in de belangstelling staan en er zullen veel evenementen plaatsvinden. Sowieso kun je deze week genoeg cultuur opsnuiven. De reis zal rond de 500 gulden kosten.

Voor de organisatie, de PR en hulp bij de projecten worden nog mensen gezocht. Deze medewerkers gaan vanzelfsprekend mee naar de Expo. Voor inlichtingen en inschrijvingen kan je terecht op de volgende

homepage;

http://tbc.student.utwente.nl/~rst/expo2000 of kan mailen naar schwattack@

hotmail.com, daf@stack.nl,veroniqu@stack.nl/. /.

Untitled Document Faculteiten

Bedrijfsethiek (0L850) en Filosofische achtergronden van de ICT (0L120)

De twee bovenstaande vakken zullen in tegenstelling tot eerdere berichten toch worden gegeven. Het eerste college (voor beide vakken) vindt plaats op 14 december om 13.45 uur in Z-19, TEMA-gebouw. Studenten wordt gevraagd om enkele artikelen voor te bereiden. Die zijn te verkrijgen bij Rianne Schaaf, kamer Z-1, TEMA-gebouw. Voor nadere informatie: mr.dr.ir.ir. L. Royakkers tst. 4693/4753.

Wedstrijd

tussen robots

Jaarlijks worden er in Frankrijk wedstrijden georganiseerd tussen robots die gebouwd zijn door studententeams van verschillende Europese universiteiten. Ook studenten van de TUE kunnen hier aan meedoen. Deelnemers moeten een robot bouwen die, vrijwel autonoom, tijdens een wedstrijd een aantal ballonnen van de tegenstander kapot kan prikken. Ongeveer twaalf studenten van de faculteiten Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica en Werktuigbouwkunde kunnen meedoen door samen een robot te ontwerpen en te bouwen. Er zijn studiepunten mee te behalen. Op 15 december is er om 11.30 uur een voorlichtingsbijeen-komst in E-hoog 4.11. Via telefoonnummer 3309, 2865 of 3174 kun je je inschrijven of meer informatie krijgen.

Band van het jaar 2000

Wie wordt dé studentenband van het jaar 2000? Om op die vraag antwoord te kunnen geven, organiseren acht Leeuwarder studentenverenigingen op donderdag 18 mei 2000 een festival waarin bands strijden om de ‘Nationale prijs voor Studenten-bands 2000’. De inschrijving sluit op 1 februari. Bands die willen deelnemen wordt verzocht een demo in te sturen. Uit de inzendingen worden acht studentenbands geselecteerd die op het festival mogen spelen. Het is voor het eerst dat dit festival gehouden wordt. Bel voor meer informatie met Ymie Tjallingii, 058-2846124. /.














Website