/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/English page
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 2 nummer 1

jaargang 42, 3 februari 2000


Cultuur

Untitled Document De culturele top vijf van Cees van Keulen

Mediavoorlichter

Een culturele top vijf samenstellen is een momentopname. Wat het eerste op mijn netvlies verschijnt bij het woord cultuur is een indrukwekkend gebouw in Japan. Tijdens een bezoek aan Japan kwam ik oog in oog te staan met diverse markante gebouwen. Tussen de moderne bouwwerken verscholen staan in Tokyo en Kyoto markante exemplaren van het plaatselijk cultureel erfgoed. Een daarvan is het Nijo Castle, het verblijf van de toenmalige shogun. Het is een gaaf voorbeeld van de Japanse architectuur uit de zeventiende eeuw. Opvallende structuren en prachtige muurschilderingen maken het tot een bouwwerk dat een bezoek meer dan waard is.


Nijo Castle

Ook dichter bij huis is volop cultuur te vinden. Wat te denken van het Van Abbemuseum, en dan bedoel ik zowel de gevarieerde collectie als het gebouw. Het gebouw van architect Kropholler (1936) wordt nu eindelijk uitgebreid. Het Van Abbe heeft in de wereld een naam hoog te houden als museum voor moderne kunst. Het is voor mij meer dan een showroom voor kunst. In dit Eindhovense museum heb ik kennis kunnen maken met kunstenaars en vele kunststromingen, van expressionisme tot pop art. En wat te denken van kunstenaars als Picasso, Toorop, Mondriaan en Chagall. En ook Kokoschka en Kandinsky, Lissitzky en Beuys. Kortom, te veel om op te noemen. Van Abbe telt voor twee in mijn top vijf.

Onlangs heb ik de cursus ëGrafiek: kijken en kennení van Studium Generale gevolgd. Wist u dat onze universiteit een collectie van ruim 800 stuks grafiek heeft opgebouwd? Vanaf het eerste moment dat ik op de TUE werk, heb ik een keuze uit de grafiekverzameling van de TUE gemaakt. Nu hangt er op mijn werkplek een grafiek van Wim T. Schippers en van Har Sanders. Die mooie collectie is zeer gevarieerd. Een greep uit de grafiekkunstenaars: Ru van Rossem, Fon Klement, Karel Visser en Lucebert. Hulde voor deze grafiekcollectie, hier gaat de TUE nog meer van horenÖ.


‘Femme Fatale’ van Theo van Keulen

En dan last but not least in mijn top vijf: Theo van Keulen. Beeldend kunstenaar uit mijn familie (ome Theo), die in Nuenen geboren en getogen is en nu in Sterksel woont en werkt. Daar heeft hij galerij en beeldentuin Germinahof tot stand gebracht. Theo heeft zich ontwikkeld van ëkunstschilderí tot beeldend kunstenaar. Hij maakt schilderijen, objecten, installaties en maakt ook gebruik van videoís in zijn assemblages. Hij weet zijn eigen waarheid, die in zijn binnenste in de loop der jaren is opgebouwd, tot uitdrukking te brengen in fascinerende beelden./.

Untitled Document De haken en ogen aan de Nobelprijs

Prof.dr. J. Vliegenthart, hoogleraar bio-organische chemie aan de Universiteit Utrecht, sprak vorige week op de TUE over Nobelprijzen. Hij is buitenlands lid van de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen en weet veel over de Nobelprijs ‘achter de schermen’ te vertellen.

Het prestige van de Nobelprijs is zeer groot. Volgens Vliegenthart zijn er verschillende factoren die de Nobelprijs een dergelijk aanzien verschaffen. De tijd waarin de prijs werd ingesteld is één van die factoren. In 1901 werd de eerste Nobelprijs uitgereikt en rond die tijd kwam het moderne wetenschappelijke onderzoek tot bloei. De kwaliteit van het werk van de ontvangers, zoals Albert Einstein, is een andere belangrijke factor.

Er zijn verschillende commissies verantwoordelijk voor de diverse prijzen. De Nobelprijs voor de Geneeskunde wordt door het Nobel Assemblee verzorgd. Het Karolinska Instituut is verantwoordelijk voor de Nobelprijs voor de Literatuur. Wie de Nobelprijs voor de Vrede krijgt, om historische redenen uitgereikt in Oslo, wordt onder andere bepaald door het Noorse Nobel Instituut en het Noorse parlement.

Maar er zijn problemen omtrent de Nobelprijs. Er wordt bijvoorbeeld dogmatisch vastgehouden aan het testament van Alfred Nobel. Veel regels die hij erin had opgenomen omtrent de prijs, zijn echter uit de tijd en niet erg functioneel meer. Zo is het een groot probleem dat de prijs aan niet meer dan drie personen uitgereikt mag worden. Uitzondering daarop vormt de Nobelprijs voor de Vrede, die zelfs aan een hele organisatie uitgereikt mag worden, zoals dit jaar aan Artsen zonder Grenzen.

Dilemma

Bij de prijzen voor Scheikunde of Natuurkunde is het een groot dillema dat de prijs niet aan heel onderzoeksteam kan worden uitgereikt. In de tegenwoordige wetenschappelijke wereld werkt veelal een compleet team aan een nieuwe vinding. Toch kan de prijs maar aan maximaal drie personen worden toegekend. Nobel bepaalde ook dat de prijs bedoeld is voor een nieuwe vinding in de wetenschap. Hij is dus niet bedoeld voor een heel oeuvre. Soms zijn de scheidslijnen tussen deze twee niet altijd even duidelijk, zoals bij de relativiteitstheorie van Einstein. Die theorie was in feite zijn levenswerk.

Dat de prijs alleen aan een beperkt aantal mensen kan worden toegekend, ziet Vliegenthart als een groot probleem. Maar volgens hem wordt er nu eenmaal dogmatisch vastgehouden aan de regels die Nobel heeft vastgesteld. In het Nobelcomité woedt momenteel een andere discussie: waarom heeft Mahatma Gandhi nooit de Nobelprijs voor de Vrede gekregen? Hij werd meerdere malen genomineerd, zelfs nog in het jaar waarin hij vermoord werd, 1948.

Adviseurs van de Nobelcommisie schreven diverse beoordelingsrapporten over hem. Gandhi kwam daar niet negatief uit, maar ook niet erg positief. Een adviseur zei over hem: “He’s frequently a christ, but then suddenly an ordinary politician.” Volgens de regels is het niet mogelijk om de Nobelprijs postuum toe te kennen. Dus deze discussie zal op weinig uitlopen.

Verder laat Vliegenthart zich enigszins kritisch uit over het feit dat Nederlanders weinig landgenoten voordragen voor de Nobelprijs. En als ze dat al doen, houden ze het zelden jaren achtereen vol om dezelfde persoon te nomineren. Vliegenthart zei te hopen dat het met de in 1999 voorgedragen Max van der Stoel langer wordt volgehouden. De hoogleraar ziet hem als een uitstekende kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede./.

Untitled Document /Strips en film

Jean-Marc van Tol, tekenaar van Fokke en Sukke, geeft een lezing over ‘Haalt de strip het einde van het volgende millennium?’. Donderdag 3 februari om 20.00 uur in de Blauwe Zaal. Om 21.15 uur volgt de film ‘The great Lebowski’. Zie ook Cursor 20.

/Lezing Oort

De tweede lezing in de serie ‘Grote wetenschappers van de eeuw’ gaat over de Nederlandse astronoom Jan Oort, die met zijn werk een belangrijke bijdrage leverde aan de kennis van de rotatie van het heelal. Spreker is dr. Katgert-Merkelijn, 7 februari, collegezaal 4 Auditorium.

/Brandstofcel

Shell en Daimler-Chrysler werken sinds vorig jaar samen aan een elektrische auto. Ten grondslag hieraan ligt de brandstofcel met zijn hoge vermogen en een grote actieradius. Op 9 februari om 11.45 uur geven prof.dr. G. Kramer (deeltijdhoogleraar aan de TUE) en Sible Schöne van het Wereldnatuurfonds hier een lezing over. Blauwe Zaal, Auditorium.

/Zieke geest

‘Christine’ heet de film die dinsdag 8 februari om 20.30 uur in café Onderdruk te zien is. Voor de duidelijkheid: Christine is een rode auto met een zieke geest die een nerd zich aanschaft.

/Zoektocht

Het Rotterdamse Filmfestival is nog niet afgelopen of ‘Kikujuro’, de nieuwe komedie van de Japanse acteur, tv-presentator en filmer Takeshi Kitano gaat op 3 februari in première bij Plaza Futura. Een jongetje gaat op zoek naar zijn moeder en wordt begeleid door een ex-gangster, die daar helemaal geen zin in heeft. Op dezelfde dag is tevens de première van ‘The five senses’, waarin flatbewoners op zoek gaan naar een verdwenen meisje en elkaar zo leren kennen.

/Doolhof

Het Van Abbemuseum aan de Vonderweg is verbouwd in een (overzichtelijk) doolhof voor de video-installaties van de Nederlandse kunstenaar Arnout Mik. Te zien tot begin maart.

/Mosaic-feest

Mosaic, de multiculturele studentenvereniging van de TUE, houdt een groot feest in de Effenaar. Centraal staat de diversiteit van de Marokkaanse muziek met traditionele feestmuziek, Raï en Berberse muziek. Er zijn onder meer optredens van de populaire Marokkaanse zanger Toulati Farah met zijn band Noujoum Bourgone. Op 3 februari, vanaf 16.00 uur.

/Junkie XL

Voor ze op wereldtournee gaan, volgt eerst een ronde langs de Nederlandse zalen: Junkie XL speelt op vrijdag 4 februari in de Effenaar, met Mimezine. Deze ex-leden van Junkie XL spelen een crossover van triphop, drum’ bass en traditionele popsongs.














Website