/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/English page
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 2 nummer 1

jaargang 42, 3 februari 2000


Mensen

Untitled Document Hans van de Klundert

De kunst van het controleren van cijfers

Brigit Span


Foto: Bram Saeys

Cijfers moeten je liggen als je hoofd Bestuurlijke Informatie en Control bent bij de Stafafdeling Financiën en Informatievoorziening (SFI) van de TUE. En dat is het geval bij drs. Hans van de Klundert, die na twaalf jaar de universiteit verruilt voor een andere onderwijsinstelling. Per 1 mei begint hij als concerncontroller bij het Regionaal Opleidings Centrum in Eindhoven.

Allerlei rapporten en paperassen komen tevoorschijn als Hans van de Klundert, hoofd Bestuurlijke Informatie en Control bij de SFI begint te vertellen over zijn werk op de TUE. Rekenmodellen, jaarverslagen, begrotingen; slechts een greep uit de zaken waar Van de Klundert mee te maken heeft in zijn functie. “Je moet wel van cijfers houden als je deze functie bekleedt”, erkent hij. “Het is leuk als je de cijfers helemaal onder controle hebt, dan moet je je heel goed kunnen concentreren. De kunst is om het geheel te blijven zien.”

In 1988 kwam Van de Klundert op de TUE terecht. Eerst als beleidsmedewerker, waar hij veelal werkte met modellen voor de verdeling van de eerste geldstroom die vanuit het ministerie bij de universiteit binnenkomt. “Inmiddels zijn we landelijk gezien alweer vier verdeelsleutels verder. Het verandert vaak als er een ander kabinet komt. Ik ben een van de weinigen hier die de historie van die rekenmodellen kent. Dat is belangrijk, want het is niet zo dat als er een nieuw model komt, dat je die oude niet meer hoeft te kennen. Die blijven doorwerken.”

In de twaalf jaar dat Van de Klundert bij de SFI werkt, heeft hij zich flink verdiept in de rekenmodellen die er bestaan aan de universiteit. “Toen ik begon, wist niemand wat een eerstejaars of een promotie financieel opleverde. Toen ik mij daarin verdiepte, heb ik er veel fouten uit kunnen halen die voor correcties van miljoenen zorgden.”

Het werkveld van Van de Klundert heeft zich in de loop der jaren langzaam uitgebreid naar de hele organisatie. “Ik wil meer richting control; niet alleen de begroting, maar zo breed mogelijk kijken naar de hele organisatie. Van afspraken die worden gemaakt in bijvoorbeeld het Instellingsplan kijk ik hoe die daadwerkelijk worden gerealiseerd.”

Het invoeren van het BIS (Bestuurlijk Informatie Systeem) is een belangrijk punt voor Van de Klundert. “Hierin komen alle systemen op de TUE samen en daar kunnen we heel gemakkelijk mee werken om alle informatie op te halen die we willen.” Hij zet zich achter zijn computer voor een korte demonstratie. Alle gewenste cijfers glijden na wat klikken met de muis over het beeldscherm. “De TUE loopt hierin voorop. Alle informatie over bestuurlijke cijfers staat hierin. We zijn nu reclame aan het maken voor BIS op de verschillende faculteiten. De mensen hebben hier vaak niet in de gaten wat er aan informatie beschikbaar is. Je hoeft het wiel niet telkens opnieuw uit te vinden; maar daar is meer communicatie voor nodig.”

Van de Klundert pleit ook voor meer TUE-denken. “Faculteiten en groepen binnen faculteiten denken van oudsher vaak alleen aan zichzelf en niet aan het totaalbeeld.”

Zijn baan is een leuke, vindt Van de Klundert. “Je hebt met heel veel lagen te maken, met het ministerie, het College van Bestuur, faculteiten, de U-raad, de Raad van Toezicht en ga maar door. Dat is het leuke, maar het vertraagt processen ook wel eens, omdat het over veel schijven moet lopen.”/.

Untitled Document De week van/El Houssine

El Houssine Hamouni, student Elektrotechniek, is voorzitter van de multiculturele studentenvereniging Mosaic. Vanavond houdt Mosaic voor de derde keer haar jaarlijkse studentenfeest in de Effenaar.

Maandag: Om 12.00 uur afspraak met dj Appie op Centraal Station Eindhoven. Samen met hem hebben we de geluidsapparatuur in de Effenaar bekeken.

Dinsdag: Afspraak met de band Toulati Farah in Amsterdam. Om de band te stimuleren dat ze op tijd komen opdagen, gaan we vandaag een contract ondertekenen. Dit is al het derde jaar dat we dit feest organiseren. Live muziek is belangrijk voor het publiek dat we in de loop der jaren hebben aangetrokken.

Woensdag: Het Mosaic-bestuur bespreekt vandaag met de Effenaar de details van het feest: aankomsttijd band, taakverdeling en geldzaken. Daarna catering geregeld voor band, dj en het personeel.

Donderdag: Promotiedag. Mosaic is een van de weinige multiculturele studentenverenigingen in Nederland. In de loop der jaren hebben we een netwerk opgebouwd met de zes andere multiculturele verenigingen, verspreid over het hele land. Promotie van het feest gebeurt dan ook op landelijke schaal. Dit netwerk komt dan goed van pas.

Flyers bezorgd bij Multiculturele vereniging Eurabia (Erasmus Universiteit Rotterdam) en UNEM Utrecht. Vervolgens ons feest ook gepromoot op de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. Verder flyers uitgedeeld in Maastricht. We verwachten ongeveer zeshonderd mensen op het feest, onder wie ook een aantal uit België en Duitsland. Tenslotte informatie over het feest via onze eigen mailinglist verspreid en op Internet gezet.

Vrijdag: Vergadering van Mosaic over de taakverdeling tijdens het feest´mens2.htm. Extra apparatuur voor de band geregeld via de Effenaar. Er moeten extra versterkers en boxen komen in verband met de grote zaal.

Zaterdag: Vandaag houdt TANS, een hele grote multiculturele vereniging van de Erasmus Universiteit, een groot studentengala in Hotel Vianen. Erg chique en voor alles is gezorgd: een luxe drie-gangen menu en er treden diverse bands op. Daar ook nog even ons feest gepromoot.

Zondag: Naar mijn ouders geweest en eindelijk uitgerust!

Untitled Document /Intreerede

Prof.dr.ir. A. Brombacher zal op 18 februari zijn intreerede houden: ‘Designing Reliable Products in a Cost and Time Driven Market: a Conflict or a Challenge’. Brombacher werd in mei ’97 tot hoogleraar benoemd op het vakgebied Management van ontwerp- productietechnologie aan de faculteit Technologie Management. De rede begint om 16.00 in de Blauwe Zaal van het Auditorium.

/IPO colloquia

Op 11 februari, 11.00 uur, prof.dr.ir. Floris L. van Nes (IPO) ‘On international standardization - in particular for user-system interaction’.

Dr. Marc G.J. Swerts (IPO) ‘Predicting Automatic Speech Recognition performance using prosodiccues’ 25 februari, 11.00 uur.

/Promotie

Op woensdag 9 februari om 16.00 uur promoveert ir. R.W. Hanssen in promotiezaal 4 van het Auditorium op zijn proefschrift ‘Concurrent Engineering vanuit beheersingsperspectief’.

/Vacature

Deeltijd Universitair Docent (0.2 fte), V38.416, Faculteit Bouwkunde. Capaciteitsgroep Architectuur, salaris: maximaal fl. 1736,- bruto /mnd; duur: max. 3 jaar, sluiting: 14 dagen.

/Rechtgezet

In het artikel ‘Onderhandelen is als sumoworstelen’ (Cursor 18, pagina 5) zijn twee vergissingen geslopen. René van Gerwen van de Capaciteitsgroep Product- en Proces Kwaliteit (PPK) heeft zijn kennis van omgaan met Chinese managers te danken aan collega’s en de vele Internationale Management cursussen die hij in zijn vorige baan bij Philips heeft gegeven en waaraan de nodige Aziatische managers deelnamen. Jan Ulijn van de Capaciteitsgroep Organisatiekunde heeft het vak Internationaal Onderhandelen tot nog toe twee keer in China gegeven. Beiden werken bij de faculteit Technologie Management.














Website