/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/English page
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 2 nummer 1

jaargang 42, 3 februari 2000


Voorpagina

Untitled Document Wereldhits schrijven


Foto: Bram Saeys

Deelnemers aan de workshop songwriting konden dinsdag onder leiding van Patricia van Mierlo hun eigen wereldhits leren schrijven. In drie bijeenkomsten werd de toekomstige Borsato’s en Anouks ‘de fijne kneepjes van het songwriters-vak’ bijgebracht. Dus mensen die altijd al gedacht hadden een fantastische tekst voor een smartlap of dance-nummer in hun hoofd te hebben konden hun hart ophalen. Meezingen met de songteksten was toegestaan en dat werd dan ook uit volle borst gedaan.

Foto: Bram Saeys

Untitled Document Teleleeromge-ving deeltijdonderwijs TM

De faculteit Technologie Management gaat een digitale teleleeromgeving opzetten. Het experiment is bedoeld voor het deeltijdonderwijs van de faculteit. Op termijn wordt het project uitgebreid en ingebed in het reguliere TM-onderwijs.

De digitale leeromgeving heeft als voorlopige werktitel ‘Studieweb TM’ en belooft een soort digitale campus te worden. Het wordt een plaats op het Internet waar studenten onderwijs kunnen volgen. Maar het studieweb biedt ook de mogelijkheid om met elkaar te communiceren of samen met anderen aan een project te werken. Op zich zijn dit geen vernieuwende technieken. “Er is vanalles gaande op dit gebied”, zegt ir.Tiny Verbruggen, directeur bedrijfsvoering van TM. “Op de universiteit lopen tientallen initiatieven die gebruik maken van het Internet. Maar probeer ze maar eens te vinden. Vaak kom je er alleen wanneer je een ‘hard’ adres intikt. We willen een soort portaal ontwikkelen waarin gebruikers eenvoudig hun weg kunnen vinden.” Het is niet de bedoeling dat de teleleeromgeving aanwezigheid op de universiteit overbodig maakt. “We zullen niet alles via het net gaan doen, zoals bij het interactieve dictaat van TDO het geval was”, zegt Verbruggen. “De contacturen blijven. Ik verwacht echter wel dat deze uren door dit initiatief effectiever benut kunnen worden.”

Deze maand gaat de faculteit inventariseren welke vakken zich lenen om via het net aan te bieden. Ook een aantal technische vakken van andere faculteiten komt in aanmerking voor afstandsonderwijs. In september zouden de eerste vakken al online kunnen zijn.

Het College van Bestuur heeft twee ton toegekend aan het project. Een deel van dat geld wordt gebruikt om de inzet van student-assistenten te financieren. Coördinator van het project is drs. Frank Vercoulen. Gekozen is voor een razendsnelle ontwikkeling en implementatie van het teleleerproject. “We hebben besloten om niet eerst een jaar na te gaan denken over wat willen. Daarmee loop je achterstand op omdat de ontwikkelingen op dit gebied zo vreselijk snel gaan”, zegt Vercoulen. “Veel innovatie gebeurt vooral door proberen en aanpassen.”/.

Untitled Document Verenigingen krijgen mediatraining

De TUE gaat voor de drie gezelligheidsverenigingen Demos, SSRE en ESC een mediatraining organiseren. Dit gebeurt op verzoek van de verenigingen zelf.

Het is de afgelopen jaren regelmatig voorgekomen dat studentenverenigingen in het nieuws kwamen na incidenten. Door gebrekkige communicatie met de pers werden deze excessen keer op keer buitenproportioneel opgeblazen. De mediatraining moet de verenigingen helpen om hier op een goede manier mee om te gaan.

De afgelopen jaren heeft een reeks voorvallen de media gehaald waar studentenverenigingen een trieste hoofdrol in speelden. Deze voorvallen werden niet zelden breed uitgemeten en opgeblazen in de pers. Eind november kwam de Maastrichtse studentenvereniging Cerberus in een kwaad daglicht te staan toen een psychologie-student na een ontgroening met verwondingen en een hersenschudding in het ziekenhuis belandde. In september mishandelden twee Deltse corpsleden een aspirant corpslid. Ook vers in het geheugen ligt het incident in Groningen waarbij een student overleed na het nuttigen van een fles jenever. Allemaal gebeurtenissen die weinig goeds bijdragen aan het imago van het verenigingsleven.

Demos-president Leendert Klaassen: “Er zijn de afgelopen tijd veel voorvallen breed uitgemeten in de media. De vreemdste misverstanden komen zo in de wereld. Het komt voor dat journalisten midden in de nacht op goed geluk opbellen naar een vereniging in de hoop een sensationeel verhaal te schrijven. Als een verenigingslid op zo’n moment opneemt en niet precies weet wat hij moet zeggen, komen de meest wilde verhalen in de wereld.”

De training wordt verzorgd door de stafafdeling In- en Externe Betrekkingen (IEB) van de TUE. Deze afdeling verzorgt vaker mediatrainingen, bijvoorbeeld voor hoogleraren die aangeven daar behoefte aan te hebben. “Soms huren we daar een extern bureau voor in”, zegt IEB-hoofd Peter van Dam. “In dit geval doen we het waarschijnlijk zelf.” Van Dam benadrukt dat de mediatraining voor de drie verenigingen wat hem betreft geen uitzondering hoeft te zijn. “Wij zijn in principe beschikbaar voor iedere vereniging.”

“Ik denk dat het heel nuttig is”, zegt Demos-voorzitter Klaassen. “We willen niet de indruk wekken dat we een heel verhaal paraat willen hebben als er iets gebeurt. Maar het is wel nuttig om in die situaties te weten wat je moet doen.”/.














Website